Malawi
Kvinderne tager det tungeste slæb i Malawi, men har mindst indflydelse på samfundsudviklingen

Støt kvinderne

Malawi er et af de lande, som har modtaget mange geder fra Giv en ged-kampagnen.

Kvinderne i Malawi udgør rygraden i udviklingen i landet.

Malawi i krydsild mellem sult og aids

Malawi er et af Afrikas fattigste lande med en kort demokratisk historie. Landet kæmper med korruption, politisk vold og dårlig regeringsførelse. Størstedelen af befolkningen lever på landet som fattige småbønder.

53 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, og den forventede levealder er ifølge UNDP 54 år. Sult og fejlernæring er et stort problem. Gennem det seneste årti har regnen været ustabil, så høsten ofte er slået fejl.

1 mio. ud af befolkningen på 15,2 mio. mennesker er smittet med hiv, og omkring 800.000 børn har mistet én eller begge forældre.

Det gør vi i Malawi

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Malawi siden 1980’erne.

I dag koncentrerer arbejdet sig om tre hovedområder:

Herudover har Folkekirkens Nødhjælp et stort erhvervssamarbejde med Bilka om at renovere en række sundhedscentre og starte ernæringsprogrammer for spædbørn.

Bekæmpelse af hiv og aids

Fattigdom, undertrykkelse, seksuelle overgreb og polygami betyder, at Malawis kvinder er i større risiko for at blive hiv-smittede end mænd.

Sammen med lokale partnere arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at oplyse om, hvordan hiv smitter, og hvordan man kan undgå at blive smittet.

For at modarbejde stigmatisering opfordrer Folkekirkens Nødhjælp hiv-smittede i at stå offentligt frem og give andre mod til at bryde tavsheden og komme uvidenheden til livs.

For at tage hånd om de mange forældreløse børn støtter Folkekirkens Nødhjælp familier, der tager forældreløse til sig – eller identificerer voksne, der kan støtte efterladte børn, som kan blive boende i deres eget hjem.

Læs også

En verden til forskel

Bekæmpelse af sult

Klimaforandringerne betyder, at høsten gennem flere år i træk har været så dårlig, at mange malawiere har været nødt til at gældsætte sig for at overleve.

Så selv når fattige bønder får en god høst, kan gæld og forarmelse tvinge dem til at sælge høsten til underpris til kyniske opkøbere, der spekulerer i sælgernes sult.

Folkekirkens Nødhjælp og lokale samarbejdspartnere arbejder på at forbedre fattige bønders levevilkår ved at undervise i nye dyrkningsteknikker, husdyrhold og ved at inspirere til at så flere forskellige slags og mere næringsrige afgrøder.

Læs også

Træer er roden til alt godt i Malawi

Fremme af kvinders rettigheder

Mange af Malawis kvinder lever i uvidenhed om deres rettigheder og har brug for støtte til at få mod og plads til at deltage aktivt i beslutningsprocesser, både lokalt og nationalt.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder på at styrke kvinderne økonomisk og skabe økonomisk vækst, forebygge spredningen af hiv/aids og give kvinder mulighed for at deltage i beslutningsprocesser politik og for at bestemme over deres eget liv.

Læs også

Fra prostitueret til handelskvinde

Se vores samarbejdspartnere i Malawi på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Det er et spørgsmål, som er normalt i Malawi. Klara har oplevet spørgsmålet, men hun har også oplevet, hvordan det går fremad i Malawi. I den landsby hvor hun har boet i seks uger, er de lokale begyndt at tale mere åbent om HIV/aids.
Det er en omvæltning at rejse fra Danmark til Malawi for at bo hos en lokal familie. Anna Sofie Bang har været volontør for Folkekirkens Nødhjælp og har oplevet, hvor stor kontrasten er mellem Danmark og Malawi. Her skriver hun om forholdet mellem mænd og kvinder.
De overlevende fra oversvømmelserne i Malawi bærer på store traumer, når de har set familiemedlemmer drukne for øjnene af dem.
Den kendte duo sætter fokus på uretfærdigheden i verden, når der til efteråret udkommer en række film om fattige børns levevilkår i Afrika. Y’s Men Region Danmark, Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp står bag.
Medarbejder fra Folkekirkens Nødhjælp i Malawi viser, hvor voldsomme oversvømmelserne i landet er, ved at optage en video af sig selv midt i vandmasserne
Tobias har netop været volontør i Malawi. Læs om hans oplevelser med verdens rigeste land på generøsitet, gæstfrihed og højt humør
For første gang i Malawis historie igangsættes en stor indsamling lokalt til fordel for katastroferamte
Mere end en tredjedel af det lille afrikanske land er oversvømmet, og præsident Peter Muthurika har erklæret landet i katastrofetilstand. Folkekirkens Nødhjælp har sendt hjælp
Det er ikke kun danskere, der har fordomme om afrikanere. Afrikanere har også fordomme om danskere. Det har Andreas Schulz, der er lige nu volontør i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp, oplevet under sit ophold.
Finn Petersen er med sine 27 års erfaring fra udviklingsbranchen i bagagen, valgt som Folkekirkens Nødhjælps nye regionale repræsentant i Malawi.
Christine er lige nu volontør i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp. I Malawi nærmer julen sig, lige som den gør i Danmark, men julen er noget anderledes hos Christines familie end den er herhjemme.
Linda Soelberg er rejst ud som volontør i Malawi. Her lever hun et liv, langt fra det hun er vant til hjemme i Viborg. I Malawi er hun bosat hos en høvdingefamilie, i landsbyen Kamkong’ontho Village, der ligger i det nordlige Malawi.
Som volontør hos Folkekirkens Nødhjælp kommer man helt tæt på kulturen. Lasse er volontør for Folkekirkens Nødhjælp, og er lige nu i en landsbyen Mpenda 1 i Malawi, hvor han oplever landsbylivet og menneskerne på tætteste hold. Her beretter han om et tæt venskab på tværs af kontinenter, og om de mange u'er der er i et u-land som Malawi.
Lasse Mors er volontør for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi. Han fortæller om, hvordan hans landsby Mpenda 1 er fuldstændig afskåret fra resten af verden, og om hvordan han ved en fejl har fået en hel landsby til at tro, at Messi kommer fra Aarhus.
Folkekirkens Nødhjælp har sammen med Bilka vundet en international pris for verdens mest nytænkende fundraising-kampagne ved Global Awards 2014.
Tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp vender tilbage til Zimbabwe, hvor han i 1980’erne havde base og arbejdede som udsendt i det sydlige Afrika.
Fra august 2013 til januar 2014 havde jeg fornøjelsen af at være praktikant på Folkekirkens Nødhjælps regionale kontor i Malawi, hvor jeg arbejdede under hiv/aids-programmet.
Ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp, Laura Bro, gør sig tanker om børn, fødsel og det at være mor. Og i den sammenhæng den store forskel på vilkårene i Danmark og Malawi. Klummen blev bragt i Folkekirkens Nødhjælps 'Magasinet' nr. 6/2013.
Asger Friis Pedersen er 21 år og er lige vendt hjem efter 4 måneder i Malawi som volontør. Her har han boet hos en lokal værtsfamilie og oplevet hvordan et lokalt træ-projekt gør en kæmpe forskel for mennesker i en landsby i Malawi.
Helene fortæller om regnens betydning for landmænd i Malawi: Hver morgen går jeg til vandpumpen, fylder min spand, betaler et lille beløb for vandet og går hjem med det på hovedet. Jeg vander min lille køkkenhave hver morgen inden morgenmad og dagens mange gøremål. Og hvorfor gør jeg så det?
Årets julegaver fra Folkekirkens Nødhjælp redder liv. Det mener jordemoder Agnete Nørrelund, som her fortæller om, hvor meget det betyder for gravide kvinder, at de kan få kvalificeret hjælp.
Selvom de voksede side om side i den samme livmoder, blev tvillingerne Veronica og Wilson født til to meget forskellige liv i Malawi. Men begge kan de fremover prise sig lykkelige for, at deres mor opsøgte et sundhedscenter før fødslen.
Restriktive love, der forhindrer NGO’er og civile organisationers arbejde frit, er et stigende problem i mange lande. Derfor inviterede ACT Alliance og Folkekirkens Nødhjælp til konference i Malawi.
Anne Katrine Haase er volontør i Malawi og bor hos en værtsfamilie i en lille landsby. Hun har i hendes første uge i Malawi besøgt en gammel dame i området, som ikke kunne lægge nyt stråtag på hendes hjem. Anne Katrine og de andre unge danskere hjalp til i selskab med Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Malawi.
Camilla Bøgelund er volontør i Malawi, hvor hun bor i landsbyen Nyamula. Her er et lokalt valg netop er afsluttet og vinderen blev hendes nye gode ven Duncain. I mens valgkampen i Danmark kører på sit højeste, så samler et lille lokalvalg i Malawi landsbyens børn og voksne. Her kan du læse en bid af hendes dagbog.
FN sætter retten til mad i det østafrikanske land Malawi under lup i ny rapport, som også anbefaler omlægning af landbruget til gavn for de fattigste.
I Malawi lever mange børn på gaden, men nogle hjælpes heldigvis til et bedre liv, blandt andet via projekter støttet af Folkekirkens Nødhjælp. En flok tidligere gadebørn på hjemmebane tævede en flok danske Bilka-ambassadører.
Otte Bilka-ambassadører besøger i disse dage Malawi og de projekter, butikskæden støtter gennem Folkekirkens Nødhjælp. Og pengene gør gavn – blandt andet har ”Bilka-babyen”, Emma på fem måneder, det godt.
Bilka har i samarbejde med kunder og leverandører samlet imponerende mange penge ind til den ekstremt fattige befolkning i Malawi. Nu tager otte engagerede Bilka-ansatte til Afrika for at se, hvordan pengene hjælper til et bedre helbred og en tryggere hverdag.
Selv i verdens fattigste områder har indbyggerne brug for at spare penge op og låne til investeringer, og i mangel på banker kan simple spare-låne-grupper gøre en forskel. Det viser et nyt banebrydende forskningsprojekt
Alle unge mellem 18-25 år kan rejse med Folkekirkens Nødhjælp til Malawi. I Malawi flytter man ind hos en lokal værtsfamilie i en landsby ude på landet. Man vender hjem med meget i bagagen - et uforglemmeligt kulturmøde, stærke oplevelser med udviklingsarbejde og en flok nye venner til samlingen. Se mere på www.nødhjælp.dk/volontør
Victor og Millium Mtewa fra Malawi er smittet med hiv. For nogle er sygdommen tabubelagt, men parret har valgt at være åbne om deres sygdom for at forebygge risikoen for, at andre får det.
12.000 børnehaveklassebørn får glæde af en donation af legetøj fra LEGO Charity.
Folkekirkens Nødhjælps lokale medarbejder i Malawi har besøgt den første kvinde, der fødte på det nye sundhedscenter i landsbyen Thembe. Det er et af de sundhedscentre, som Folkekirkens Nødhjælp og Bilka samarbejder om at bygge og renovere i det fattige afrikanske land.
I landsbyen Lozi i Malawi har en række lokale kvinder sammen formået at genopbygge et helt nyt bageri, efter at deres gamle ovn brød sammen og bygningen langsomt gik i forfald.
På Bilka-medarbejdernes rejse til Malawi fik de også lejlighed til at lægge vejen forbi Lunjika i det nordlige Malawi, hvor et sundhedscenter snart er færdigrenoveret. Det var en hård oplevelse at se de gamle lokaler, der stadig er i brug, indtil det nye er klar om en måned.
En gruppe Bilka-medarbejdere er i Malawi for at se de sundhedscentre, som varehuskæden bygger og renoverer i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. De var både stolte og imponerede, da de besøgte det første sundhedscenter i Kanyama i det sydlige Malawi.
Nu skifter 20 Bilka-medarbejdere for en stund indkøbshylderne ud med den afrikanske muld. De er på vej til Malawi for at besøge de sundhedscentre, som varehuskæden i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp støtter i landet.
For nylig åbnede to af de sundhedscentre, som Folkekirkens Nødhjælp og Bilka samarbejder om at renovere og bygge i Malawi. Sundhedscentrene er så populære, at de nu er i gang med at skaffe yderligere personale.
20.000 mennesker i Karonga-distriktet i det nordlige Malawi har fået deres hjem eller marker oversvømmet.
Et enestående projekt! Det var en sætning, der gik igen flere gange, da 20 medarbejdere i Bilka var samlet for at blive klædt på til deres kommende tur til Malawi. Her skal de som nyudnævnte ambassadører besøge de sundhedscentre, Bilka samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp om at renovere og bygge.
Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Henrik Stubkjær er netop kommet hjem fra Malawi, hvor han sammen med to Bilka-repræsentanter har indviet to af de sundhedsklinikker, som Bilka støtter. Der var stolthed og glæde over projektet, som blandt andet skal hjælpe gravide og forebygge hiv og aids.
Lana er volontør hos Folkekirkens Nødhjælp. Hun bor i Malawi og oplever på egen krop, hvor meget regntiden betyder for mennesker omkring hende.
Som volontør er Maria Brandstrup tilknyttet et projekt på det lokale hospital "Mwami" i Zambia, hvor der tilbydes vejledning og tilsyn af forskellige grupper mennesker ugen igennem. Hospitalet støttes af Folkekirkens Nødhjælp.
Malawi er på samme tid ramt af oversvømmelser og tørke, som har gjort 480.000 mennesker afhængige af nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp giver 600.000 kr. til akut fødevarehjælp.
I Malawi genopbygger Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med varehuskæden Bilka fire sundhedscentre, der skaber bedre forhold for fødende kvinder.
Lana Sydow bor i Zambia og arbejder frivilligt på en af Folkekirkens Nødhjælps sundhedsklinikker.
Laura og Nicolas Bro er søskende, skuespillere og ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. I begyndelsen af september 2012 besøgte de Malawi og flere af de projekter, som Folkekirkens Nødhjælp støtter i landet.
I Danmark er jeg en selvstændig pige med styr på tingene, vil jeg mene. Har ben i næsen, kan klare det meste selv og opfatter mig som rimelig voksen og moden.
Bilka fejrede hele uge 44 åbningen af tre sundhedscentre i Malawi, som blandt andet giver bedre vilkår for fødende kvinder. Glæden og stoltheden over projektets realisering var ikke til at tage fejl af i Bilka.
Flere artikler

Civilsamfund under pres
No flash image
1
Malawi