Støt

Sygdomme florerer uden vand og toiletter

12.06.2012

©Folkekirkens Nødhjælp

Michael Achick på 16 år er en af 25 elever i hygiejneklubben på Malou grundskole i staten Jonglei i Sydsudan. Han og de øvrige elever i klubben har et ’lifestraw’ hængende om halsen, mens de ivrigt fortæller, hvorfor det er vigtigt at have adgang til rent vand og vide noget om sanitet og hygiejne.

Michael fortæller, at et lifestraw er ”et sugerør, der renser vand, mens man drikker, så man ikke bliver syg, selv om vandet ikke er rent.”

Nilen flyder med skidt

Urent vand har store konsekvenser for befolkningen i Jonglei, fordi de nogle steder bruger vand fra Nilen. Nilen er beskidt, fordi den bliver brugt som vaskeri, toilet og affaldsplads af mange af indbyggerne i landsbyerne langs floden.

Netop derfor har Folkekirkens Nødhjælp og den lokale partner organisation Church & Development, C&D, gennem de sidste to år arbejdet med et vand- og sanitetsprojekt i området, så befolkningen får mere viden om vigtigheden af god sanitet og hygiejne.

Programmet oplyser også om, hvordan de kan undgå at forurene deres vandressourcer og rense det vand, de kan være tvunget til at bruge fra beskidte ressourcer som Nilen.

Fluer flytter bakterier og skaber sygdomme

Asheieu Akui Dhieu og Akur Chol Mabior, begge 14 år, er sammen med Abraham Deu Mayom på 17 år også med i hygiejneklubben. De fortæller, at de også lærer, hvor vigtigt det er, at de selv og deres miljø er rent.

”Før gik vi i beskidt tøj og vaskede ikke hænder, når vi havde været på toilettet. Nu ved vi, at hvis vi vasker vores tøj, kan vi undgå hudsygdomme og ved at vaske hænder, undgår vi andre bakterier, der gør os syge” siger Deu.

Redskaber løftes væk fra jorden

Asheieu og Akur supplerer:

”Før lod vi affald ligge rundt omkring, både i skolen og derhjemme, men nu samler vi det og brænder det. Og når vi er hjemme, hvor vi ikke har et latrin, så graver vi et hul og dækker det til bagefter, så der ikke ligger afføring rundt omkring.

Det er vigtigt, at det er dækket til, så der ikke kommer fluer fra det og flytter bakterier til vores mad,” understreger Akur.

”Det er ikke kun os selv og vores tøj, der skal være rent. Vi har bygget tørrestativer til vores køkkenredskaber, så de ikke ligger på jorden og samler bakterier, for så bliver vi syge alligevel,” tilføjer hun.

Vi er mere raske

Rent vand, sanitet og hygiejne er vigtigt for at udrydde sygdomme i området, og børnene i hygiejneklubben fortæller, at de i gennem de sidste syv måneder, hvor klubben har eksisteret, ikke har haft øjen- eller hudsygdomme, og de har heller ikke længere diarre. Derfor ved de, at de ting, de lærer, er vigtige for dem.

En af de største dødsårsager blandt børn under fem år er diarre, som ofte skyldes, at børnene drikker beskidt vand. Mindre end fem procent af befolkningen har adgang til rent vand og sanitet i Sydsudan.

Hygiejne-projektet i Sydsudan
  • Projektet er nået ud til 200.000 mennesker
  • Der er boret 18 brønde, 62 brønde er repareret
  • 80.000 mennesker har fået adgang til rent vand
  • 8 skoler har fået latriner
  • Lærere og elever har fået undervisning i hygiejne

Klubbens medlemmer deler viden med andre

I mange af de mere fjerntliggende landsbyer findes der hverken vandbrønde eller latriner. Samtidig er den generelle viden om hygiejne minimal. Derfor har projektet lagt stor vægt på oplysning om sanitet og hygiejne, og det er hygiejneklubbernes opgave at dele det, de lærer med deres familier og naboer.

På den måde kan de med en meget lille indsats forbedre de generelle hygiejniske forhold i landsbyerne og nedbringe antallet af sygdomme og dødsfald i deres nærområder.