Støt

Stop rædslerne i Irak

11.08.2014

©Vianney Le Caer/Scanpix

”Vi appellerer om beskyttelse af alle i Irak – også forfulgte religiøse mindretalsgrupper som kristne og yezidier. Hundredtusinder af dem er flygtet af frygt for at blive slået ihjel,” siger Janet Symes.

Janet Symes er leder af Christian Aids Mellemøstafdeling. Christian Aid har arbejdet i mange år i Irak, og Folkekirkens Nødhjælp støtter Christian Aids arbejde med at hjælpe fordrevne i Irak med 250.000 kroner.

Pengene går til humanitær hjælp blandt de fordrevne, bl.a. ris, madolie, børnetøj og hygiejneartikler

Christian Aids lokale partner arbejder med at hjælpe fordrevne familier i lokalsamfund i Sinjar, Dohuk, Kirkuk, Karbala og Sulaimaniyah.

Rædselsvækkende situation

Janet Symes betegner den aktuelle situation i store dele af Irak og de forfulgte mindretals skæbner som ”absolut rædselsvækkende,” efter at Islamisk Stats fremmarch har skabt frygt og rædsel og sendt hundredtusinder af irakere på flugt.

IS-bevægelsen har i de seneste dage angrebet i Ninewa-provinsen, hvor hundredtusinder af irakere er flygtet i rædsel. Alene fra byen Sinjar er flere end 200.000 irakere flygtet, siger FN.

Mindretalsgrupper må også flygte for livet

Et stort antal af de fordrevne er kristne og yezidier, som er religiøse mindretalsgrupper i Irak.

Omkring 50.000 yezidier, der tilhører en af Iraks ældste religioner, er fanget i bjergene og uden adgang til vand og mad. Amerikansk luftvåben har de seneste nætter nedkastet nødhjælp over de barske Shangal-bjerge, hvor der er nådesløst hedt om sommeren. Flere fordrevne er bukket under af sult og tørst. FN overvejer, om det er muligt at lave en humanitær korridor, sådan at yezidiere kan hjælpes ud.

Brug for international støtte til irakerne

”Vi fordømmer Islamisk Stats målrettede angreb på civile."

"Det, der sker I Irak, er udover enhver fatteevne. Vi vil gerne opfordre til øjeblikkelig humanitær respons og opfordre til, at alle støtter Kirkernes Verdensråds appel til FN om, at være med til at sikre Iraks forskellige befolkningsgruppers rettigheder, værdighed og fysiske overlevelse,” siger Janet Symes.

Christian Aids samarbejdspartner I Irak, REACH, vil sætte endnu mere humanitær hjælp ind i de kommende uger, fordi behovet for hjælp hele tiden vokser på grund af den desperate krise, som irakerne nu er kastet ud i.