Støt

Musik får unge til at droppe våben

17.04.2015

©Folkekirkens Nødhjælp

Af Nikolaj Søndergaard og Kiki Hynding Hansen

En gruppe unge mænd og en enkelt kvinde står en sen tirsdag aften samlet om en enlig nøgen pære under en kulsort himmel. De mange insekter, der sværmer om pæren, overdøves af musik fra et lille anlæg og de unge mænds dybe stemmer.

”Mali elsker ikke krig, please stop krigen og giv os fred,” synger en af dem, mens han vugger hovedet i takt til musikken og kigger koncentreret i et lille krøllet hæfte. De andre giver ham et anerkendende klap på skulderen og nikker opmuntrende.

Se, hvordan unge i Mali laver rapmusik og lærer om konfliktløsning i videoen. Artiklen fortsætter under videoen.

Det siges, at noget af det farligste i hele verden er unge arbejdsløse mænd som disse, der står her i Konna i det centrale Mali. Det er ofte unge rodløse mænd, der havner i problemer med loven, og de kan være svære at nå ind til for både myndigheder og organisationer.

Her i Mali lader unge mænd sig ofte lokke af de mange våben, der er i omløb. Som noget nyt har Folkekirkens Nødhjælp derfor startet et musikprojekt op, der skal få de unge mænd i Konna til at reflektere over brugen af våben og give dem mulighed for selv at være med til at definere både problemer og løsninger.

Våben i Mali

I 2012 og 2013 tog islamister fra det nordlige Mali på kort tid magten i store dele af landet. Islamisterne blev i løbet af 2013 trængt tilbage af maliske styrker og fransk militær, og store dele af Mali er i dag forholdsvist fredeligt.

Konflikten har resulteret i, at våben er blevet spredt, og det er i dag meget nemt at anskaffe sig et skydevåben. Hvilket mange – især unge mænd – desværre gør.

”De unge mænd er i speciel risiko for at blive bevæbnet, og de risikerer at ende som bøller,” siger Kiki Hynding Hansen, der er leder for Folkekirkens Nødhjælps projekt, der ved hjælp af musik skal få de unge til at lægge våbnene fra sig.

Musikken sætter tanker i gang

Valget af musik – nærmere betegnet rapmusik – som redskab til at nå de unge er ikke tilfældigt. Musik fylder meget i det vestafrikanske land, og blandt ungdommen er det som så mange andre steder hiphop, der fylder mest.

”Vi vil have de unge til selv at reflektere over problemet, og musikken er en god måde at sætte tanker i gang på,” siger Kiki Hynding Hansen, der er leder af projektet.

De 20 unge mænd og en enkelt kvinde, der nu står forsamlet om den enlige pære i Konna ungdomscenter, er i tre uger blevet undervist i konfliktløsning, våben og voldsbevistliggørelse af Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere.

For tre uger siden mødte i alt 40 engagerede unge op, satte sig i blå plastikstole for at svare på spørgsmål, og noterede ivrigt pointer ned på små blokke. Nu er andet forløb startet, hvor 20 udvalgte af de unge arbejder med tekstskrivning og hiphopmusik som værktøjer til at formulere de tanker, de har gjort sig gennem undervisningsforløbet.

Den store eksamen

Fjorten dage efter workshoppen i lampens skær står de 20 samlet i et lille backstage-område bag en scene med nerverne uden på tøjet. De tungeste halskæder, nyeste T-shirts og mest funky accesories har fundet vej til Konna i dagens anledning. Intet er overladt til tilfældighederne i de unges fremtoning.

Tre knægte rapper sig igennem projektet om at får unge væk fra våben i Mali
©FKN

Alle som en er de klar på at vise Konna og ikke mindst dommerpanelet, hvad de kan. På den anden side af scenen er omkring 1000 mennesker mødt op, hvilket er størstedelen af byens befolkning. Også byens borgmester, landsbychefen og andre VIP’s har taget plads i sofaerne på forreste række.

Musikprojekt i Mali

Projektet blev til i samarbejde med den danske organisation RAPOLITICS. Organisationen har stor erfaring med at bruge musik til at sprede budskaber og komme i dialog med unge.

Cirka 40 unge mødte op til første uge af projektet, hvor alle kunne være med, og der blev lavet musik og holdt oplæg om konflikthåndtering og faren ved skydevåben.

I uge to arbejdede de 20 bedste deltagere intensivt med musikken, og deres numre blev indspillet.

Den tredje uge bearbejdedes den indspillede musik, og ugen sluttede med en koncert, hvor blandt andet Tal-B, en af Malis mest populære rappere, deltog. En vinder blev kåret, der efterfølgende fik lov til at indspille et album.

Foran dem er et lille bord sat op, hvor fem personer har taget plads. Det er aftenens dommerpanel, der blandt andet består af en af Mali’s mest kendte rappere og de fleste unges store idol, Tal-B.

Dommerpanelet skal vælge den gruppe af unge, som, de synes, bedst har kommunikeret deres budskab til tilhørerne.

Hun ejer scenen

Den første rapper går på scenen til sporadisk klap og hujen. Da den unge mand, der kalder sig Bossmen J, når til omkvædet, skriger, jubler og danser publikum begejstret med.

Da gruppen Ghetto Kafri, den eneste gruppe med et kvindeligt medlem, kommer på scenen iført maliske flag, når jublen dog nye højder. Den unge kvinde, der styrer slagets gang i gruppen, indtager scenen, som havde det altid været hendes.

Hun løber fra side til side, hopper og danser og får publikum på den anden ende. Ikke overraskende annoncerer dommerpanelet ved koncertens afslutning, at det er netop Ghetto Kafri, der vinder trofæet, æren og en indspilning med Tal-B.

Alle de unges sange bliver efterfølgende lagt over på CD’er og USB-nøgler, så de unge kan dele deres musik. Forhåbentlig vil budskaberne om fred og ikke-vold på den måde nå endnu længere ud end til de befolkningen i Konna.

”Vi har fået noget af musikken spillet i radioen, og der er blevet vist et indslag på national tv, og vi når derfor vildt mange mennesker, og sætter forhåbentlig nogle tanker i gang,” siger Kiki Hynding Hansen.

Hør al musikken fra rapworkshoppen her: