Støt

Kronik: Bæredygtigt landbrug kan bekæmpe sult og hungersnød

17.10.2014

©Folkekirkens Nødhjælp og Steen Brogaard

Af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen

Sult og hungersnød er en hindring for fred og bæredygtig vækst i verden, og Danmark har sammen med andre lande et ansvar for at bidrage til den globale kamp imod sult.

Især skal vi bidrage til, at verdens landbrug bliver mere effektivt, bæredygtigt og klimavenligt.

Se også: Vær med til at sikre bæredygtig udvikling.

FN's klimapanel, IPCC, vurderer, at landbrug og skovbrug står for 24 pct. af den samlede globale udledning af drivhusgasser.

Skal vi løse det problem, mener vi, at en bæredygtig landbrugsudvikling spiller en helt central rolle – både for danske landmænd, afrikanske småbønder og den almindelige forbruger.

Økologi og bæredygtighed betyder ikke mindre produktion

Bæredygtigt landbrug har for det første et stort potentiale i forhold til at opfylde behovet for fødevarer og retten til mad i udviklingslandene. Økologi og bæredygtighed betyder ikke mindre produktion – tværtimod. Det er blandt andet fordi økologiske og bæredygtige produktionsmetoder passer bedre på jordens frugtbarhed, miljøet og klimaet.

FN’s nye særlige udsending for retten til mad slog for nylig fast i sin første udtalelse, at vi ikke kan sætte vores lid til konventionelt landbrug, hvis alle munde skal mættes, men at økologi er vejen frem.

For det andet produceres enorme mængder mad af små familielandbrug i verdens udviklingslande, så skal vi sikre en global fødevareproduktion, der ikke lægger et unødvendigt hårdt pres på vores klode, skal udviklingslandene med på bølgen.

Sidst men ikke mindst, så sigter flere forbrugere bevidst efter kvalitet, økologi og mindre madspild i hverdagen, hvilket giver potentiale for vækst på landbrugsområdet både i Danmark og i udviklingslandene.

Af disse grunde efterspørger udviklingslandene også dansk know-how på landbrugsområdet, og vi bør række en hjælpende hånd – både for vores egen og deres skyld.

Visionen er klar

Dansk Landbrug har siden 1990 øget produktionen med 18 pct. samtidig med at klimaaftrykket er blevet 14 pct. mindre, og vi er nogle af verdens bedste til at udvikle kornsorter, der bedre kan overleve, når vind og vejrforhold ændrer sig.

Danmark har sat sig ambitiøse klimamål i forhold til andre lande, og i regeringens finanslovsudspil for 2015 er det foreslået at oprette en landbrugsinvesteringsfond med formålet om at fremme global fødevaresikkerhed.

Vi er langt fra i mål, men vores fælles vision er klar: Kun en bæredygtig landbrugsudvikling kan garantere en tilstrækkelig fødevareproduktion af ordentlig kvalitet uden at drive rovdrift på natur eller mennesker.

Vækst og bæredygtighed kan gå hånd i hånd

Danmarks bidrag kan ikke blot sikre mad på bordet for verdens fattigste. Den kan også sikre fortsat vækst i dansk landbrug.

Vi har allerede vist, at vækst og bæredygtighed ikke nødvendigvis er modsætninger. Tværtimod kan de være hinandens forudsætninger.

Ved at dele ud af vores viden om effektivt og bæredygtigt landbrug kan vi skubbe på og sørge for, at der bliver global efterspørgsmål efter bæredygtige løsninger og kvalitetsfødevarer. Vi skal gå forrest og vise både nuværende og fremtidige vækstøkonomier, at bæredygtigt landbrug er den eneste vej frem – både for at afskaffe global sult og skabe vækst.

Regeringen, de danske hjælpeorganisationer og dansk erhvervsliv skal sammen dele ud af den store viden, som Danmark har inden for bæredygtig produktion, økologi og fødevaresikkerhed. Både for verdens og for Danmarks fremtid.

Debatindlægget er bragt på politiken.dk den 16. oktober 2014.

Se også: Red liv. Opbyg samfund. Bekæmp ulighed.