Støt

Indpisker i flygtningelejr

18.09.2015

©Paul Jeffrey

"Mange piger er bange for at gå i skole, fordi det er en fremmed situation, hvor de risikerer at blive chikaneret og hånet af unge mænd. Derfor dropper mange piger ud af skolen,” fortæller 20-årige Hanin. (Hanins efternavn er udeladt af sikkerhedshensyn.)

Hanin er selv flygtning og en af Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere i flygtningelejren Za’atari i Jordan.

I Za’atari bor cirka 100.000 flygtninge. Det er forbudt for flygtningene både at arbejde og bevæge sig uden for lejren.

”Hjemme i Syrien havde vi et relativt velfungerende samfund, og der var piger ikke bange for at gå i skole. Men her er alt anderledes,” fortæller Hanin.

I Za'atari-lejren er de sociale netværk brudt sammen

Det familie- og klannetværk, som gav tryghed i lokalsamfundene hjemme i Syrien, er brudt sammen i Za’atari-lejren. Familierne er spredt og klanerne brudt op.

Hanin arbejder blandt piger og unge kvinder og forsøger at forhindre, at de dropper ud af skolen.

”Vi forsøger at opbygge deres selvtillid og lære dem at håndtere ubehagelig situationer. Vi prøver at få dem til at forstå, hvor vigtigt det er for deres fremtid, at de bliver ved med at gå i skole,” siger Hanin.

Familierne skal støtte

©Kim Dang Trong

For at det skal lykkes at holde pigerne i skole, skal hele familien engageres.

”Vi prøver at bygge et netværk omkring pigen, så det ikke kun hendes projekt at blive færdig med sin uddannelse. Hun skal have mange omkring sig, der støtter hende og ser hendes uddannelse som deres projekt,” siger Hanin.

Folkekirkens Nødhjælp og den lokale samarbejdspartner LWF har haft kontakt med hundredvis af piger, som stadig er i skole.

Erhvervsuddannelse til unge

©Kim Dang Trong

Hanin og en kollega i LWF-centret, som tilbyder undervisning til både børn, unge og voksne.

I Za’atari-lejren er det vigtigt, at der er aktiviteter for unge, som holder dem beskæftiget, og som også bidrager til, at de udvikler sig som mennesker med nye færdigheder.

Derfor har Folkekirkens Nødhjælp og LWF etableret forskellige faguddannelser til både unge kvinder og unge mænd, fx uddannelse til frisør, syerske og mobiltelefonreparatør; alle sammen jobs, der er brug for i lejren.

Uddannelserne kan både give et job her og nu, men de er også en investering i fremtiden.

De nye færdigheder vil forhåbentligt give dem muligheder, de kan bringe med sig, når de kan en dag kan vende tilbage til Syrien.

Drømmen om at vende hjem

Selv om Za’atari er relativt fredelig og der findes skoler, sundhedstilbud, et lille marked og en mini fodboldbane med plastik græs, er lejren en slags fængsel, både i tid og rum.

Det er ulovligt at bevæge sig uden for lejren og søge arbejde, det er umuligt at bygge et rigtigt hjem, umuligt at planlægge fremtid

Her er man fange i sit eget liv, og alt sættes på pause.

Det eneste man kan gøre, er at vente. At vente på en løsning på en konflikt, man ingen indflydelse har på – og som der ikke er udsigt til en løsning på overhovedet.

Kamp mod håbløsheden

Folkekirkens Nødhjælps arbejde i lejren forsøger at bekæmpe den håbløshed og frustration, der kommer, når mennesker står stille og gerne vil fremad.

Det lyder måske ikke af noget særligt - at blive undervist i at ordne hår, bruge en computer eller spille musik og fodbold.

Men når det er det eneste, man har, kan det betyde rigtig meget!

Læs mere om vores arbejde her: Vi redder liv. Vi opbygger robuste samfund. Vi bekæmper ekstrem ulighed.