Støt

Hvordan ser ngo-arbejde ud i 2025?

01.05.2014

"Tak til Folkekirkens Nødhjælp for rapporten, det er meget modigt af jer."

Med de ord indledte Nanna Hvidt, direktør for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), onsdagens fremlæggelse af Folkekirkens Nødhjælps rapport ’Scenario 2025 – Rivalry in a Multi-Power World’, der blev præsenteret for en lang række forskere og repræsentanter fra udviklingsorganisationer i går.

I 2025 ser vores verden helt anderledes ud. Seks ud af 10 af verdens befolkning vil bo i byerne, og fattigdommen i byerne vil være større end på landet – i dag er det omvendt. Det stiller nye krav til ngo’ernes rolle i udviklingsarbejdet.

Et frisk pust til efterretning

2025-rapporten

Rapporten er udarbejdet af fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk – Center for fremtidsforskning og seniorrådgiver Nils Carstensen og regional koordinator Uffe Gjerding fra Folkekirkens Nødhjælp.

Udfordringerne for humanitære ngo’er ligger blandt andet i at tilpasse sig det nye verdensbillede.

Fremlæggelsens friske pust var iværksætter og social entreprenør Jacob Vahr Svenningsen, der står bag eGro og BushWeb. BushWeb forbinder landsbyer med low-tech tomatdåse-internet og ad den vej har indbyggerne mulighed for at lære om landbrug i praksis via eGro.

Jacob Vahr Svenningsen har valgt at skabe en virksomhed frem for en ngo, da virksomheder er langt mere fleksible og får tingene gjort langt hurtigere, sagde han i sin præsentation. Noget de danske ngo’er godt kunne lære af, tilføjede han.

Udviklingsarbejdet flytter til byen

I dag består en stor del af de humanitære ngo’ers arbejde i at implementere bæredygtigt landbrug, fiskeri og husdyrhold, men behovet for at kunne fiske eller passe geder falder i takt med, at verdens befolkning i stigende grad flytter ind til byerne.

International chef i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, mener, at ngo’erne hele tiden skal være opmærksomme på, om deres arbejde modsvarer de reelle behov.

"NGOer skal være fleksible og hele tiden være opmærksomme på om det arbejde, de udfører, er i trit med de udfordringer, de fattigste rent faktisk står overfor. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden har fokus på det, vi gør, og det vi er istand til at levere", siger Birgitte Qvist-Sørensen.