Støt

Fra Næstved-møbler til Noahs Ark

12.09.2011

©Sophie Alexandrine

“Vi ønsker at få folk til at reflektere over deres eget forbrug og eventuelle overforbrug, mens de ser fremtidens klimakatastrofe i øjnene. Vi peger dog ikke fingre ad folk og vi påstår heller ikke, at vi har den gyldne løsning på alle verdens problemer.” Sådan siger møbelarkitekterne Monique Engelund og Sophie Alexandrine, der står bag installationen som blev vist under Copenhagen Design Week i starten af september.

Kommentar til overforbrug og overproduktion

Installationen tager udgangspunkt i, at verdenshavene stiger så meget, at det ender med en syndflod – ligesom den Noah stod over for. Her er det dog genbrugsmøbler fra Folkekirkens Nødhjælp og ikke dyr, kvinderne bag arken vil redde i et forsøg på at fortælle, at genbrug er bedre for miljøet end miljøbelastende produktion af nyt.

Tager stilling til klimaforandringer

”Vi bliver alle sammen nødt til at fokusere på de ting, der er med til at skabe klimaforandringerne. Vi må ikke ignorere problemerne omkring os, men konstant tage stilling til det samfund, vi lever i og tage ansvar for, at vi alle er med til at præge udviklingen,” siger Sophie Alexandrine, som tidligere har arbejdet med møbler, der er bygget til at kunne stå imod oversvømmelser

Design skal ændre holdninger

For nogle kan det lyde paradoksalt, at de to møbelarkitekter laver nyt design med den ene hånd mens de med den anden kritiserer branchen for overforbrug og overflod. Men for Monique Engelund og Sophie Alexandrine er det altafgørende hele tiden at forholde sig kritisk og konstant vurdere produkterne – om det, de designer egentlig har en eksistensberettigelse.

”Mange designfirmaer tager en bæredygtig vinkel på deres arbejde ved at udvikle bæredygtige produktionsmetoder og vælge genbrugsmaterialer i deres produktion. Vi arbejder med bæredygtighed på en anden måde. Vi lægger os lige på grænsen mellem design og kunst, dér hvor objektet som et medie fortæller historier og gemmer på budskaber. På den måde er det vores intention at sætte gang i tankerne, skabe debat og ændre holdninger gennem design,” fortæller Monique Engelund.