Støt

FN rapport styrker kampen mod klimaforandringerne

02.11.2011

"Vi er glade for, at rapporten slår fast, at hvis ikke vi sikrer lighed og en bæredygtig vækst for alle, så vil vi bremse den menneskelige udvikling i de kommende årtier, " siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær.

Ifølge rapporten er udviklingen inden for indkomst, sundhed og uddannelse også gået fremad i Afrika syd for Sahara. Hvis den positive fremgang fortsætter uændret, vil den stige med 44 procent frem mod 2050 og bringe de fleste af landene på niveau med mellem-og højindkomstlande.

Men på grund af klimaforandringer og miljøødelæggelser, vil fremgangen blive bremset betydeligt.
 
"Hvis ikke der sættes massivt ind i forhold til at bremse klimaforandringerne og sikre en bæredygtig vækst, vil de seneste 40 års udvikling i bl.a. Afrika blive sat over styr og øge sult og fattigdom," siger Henrik Stubkjær.
 
Forværring af miljøødelæggelser og klimaforandringer vil blandt andet forårsage, at fødevarepriserne kan stige med op til 50 procent, vurderer forfatterne bag rapporten.

Det vil især ramme den fattige befolkning i Sydasien og i Afrika syd for Sahara.

Global skat på valutahandel

Rapporten opfordrer til en global skat på international valutahandel eller bredere finansielle transaktionsafgifter til at finansiere udgifterne til at bremse klimaforandringerne og bekæmpe fattigdom.

En skat på blot 0,005 procent på valutahandel vil indbringe over 40 milliarder dollars.

”Ud af de mange forslag til finansiering er en sådan skat den bedst mulige,” sagde Helen Clark, chef for FN’s Udviklingsprogram (UNDP), ved lanceringen af rapporten i København.

Henrik Stubkjær opfordrer den danske regering til at melde klart ud, om Danmark vil arbejde aktivt for en sådan skat.

"Danmark har som formand for EU i 2012 en unik mulighed for at få EU til at gå forrest i forhold til at fremme en global skat, som kan finansiere udgiften til at bremse klimaforandringerne."

Til den forespørgsel svarede Udviklingsminister Christian Friis Bach ved det efterfølgende pressemøde:

”Jeg håber, at vi vil se fremskridt inden for en global skat. EU’s skridt kan være et skridt til en global løsning."

Den danske statsminister Helle Thorning- Schmidt har tidligere afvist, at Danmark vil støtte en skat, der kun gælder EU. Hun vil have en global aftale.

Ved lanceringen af rapporten i København fastslog statsministeren, at Danmark vil arbejde hårdt for at fremme global grøn vækst som formand for EU. 

Læs mere om UNDPs Human Development Report 2011