Støt

Emma blev den første "Bilka-baby"

14.06.2013

©Joseph Scott

Vejen til landsbyen Gogodo er bumpet og ufremkommelig, men jeg er på en vigtig mission. Jeg har sat mig for at besøge den første baby, som er blevet født på den nye fødeafdeling i Thembe.

Hendes mor hedder Mary Zhuwawo og er 19 år gammel. Da jeg når frem til hende, sidder hun under et mangotræ sammen med familien, og i hendes arme ligger hendes lille, nyfødte pige Emma.

’Jeg er så lykkelig for at være den første, der har født i Thembe,’ siger hun ovenpå en vellykket fødsel. Hun tilføjer:

’Det var forfærdeligt, da jeg fødte mit første barn. Jeg måtte gå meget langt ind til distriktshospitalet og kunne have født undervejs.’

Derfor er hun, som alle andre i området, glad for det nye sundhedscenter.

Opkaldt efter dansk pige

Emmas mormor forklarer baggrunden for navnevalget til Marys baby.

'Da de byggede fødeafdelingen, var der en pige, der hed Emma, som kom helt fra Danmark for at bo sammen med os her i landsbyen,' fortæller hun med henvisning til en af deltagerne i Folkekirkens Nødhjælps volontørprogram.

'At opkalde barnet efter hende var det mindste, vi kunne gøre for at takke folk i Danmark for den vidunderlige gave, fødeafdelingen er,' siger mormoren.

Det er dejligt at høre, at Mary har følt sig tryg under fødslen, og at hun og Emma trives.

Sundhedscentrene i Malawi

Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med Bilka om at renovere og genopbygge sundhedscentre i Malawi.

På to år er der indsamlet 14 mio. kr., og snart er i alt fire sundhedscentre i drift.

Læs mere om projektet og se, hvordan du støtter.

Endnu en fødsel er i gang

Dagen efter sidder jeg igen på de grå betonbænke udenfor fødeafsnittet på Thembe Sundhedscenter. Jeg kan høre opmuntrende råb fra personalet til 19-årige Flora Matiti, der er i gang med sin første fødsel.

Jeg er glad for, at Flora har mulighed for at føde i Thembe. Med de rystende historier om kvinder, der har lidt og nogle gange mistet livet under fødslen, føler jeg, at hun afgjort fortjener en bedre støtte til sig selv og sit ufødte barn.

Minutterne bliver til timer, og jeg venter stadig. Pludselig genlyder gangen af fnis og jubelråb, der meddeler et barns fødsel på den nye fødestue.

Jeg springer op, da Magdalene Bwanali, den ledende jordemoder, med svedig pande kigger ud og beder mig komme indenfor.

Jeg følger benovet efter hende og bliver vist hen til Floras seng, der står i en stue på efterfødselsafdelingen, beskyttet af en ugennemtrængelig mur bestående af tre ældre kvinder.

Alt er rent og pænt

Trods den nylige fødsel ser Flora frisk og smilende ud, da hun viser mig den lille glædesbylt i sine arme.

’Vi er så glade for, at alt gik godt,’ siger en ældre dame fra Floras svigerfamilie.

’Hvis det ikke havde været for den nye fødeafdeling, ved jeg ikke, hvordan vi skulle være kommet helt ind til distriktshospitalet, for hun begyndte at få veer midt om natten,’ tilføjer hun.

Floras familie er meget tilfredse med den service, de har modtaget fra fødeafdelingens side.

’Jeg fik et brusebad lige efter fødslen, og det er ikke muligt på de andre klinikker. Sengetøjet virker rent, ligesom alt andet her,’ siger en glad og lettet Flora.