Støt

Ambitiøs lov giver Indien ret til mad

18.10.2013

©Sumit Dayal

Efter mange års kamp fra kampagnegrupper og organisationer er det endelig lykkedes at få vedtaget en lov, som sikrer, at billige fødevarer bliver en rettighed i Indien.

Loven omfatter 74 pct. af Indiens befolkning, der vil få statsstøtte til køb af op til fem kilo ris, hvede eller hirse om måneden. Det indiske Overhus godkendte loven i sidste måned, og det er derfor kun et spørgsmål om tid, før den bliver til virkelighed.

”Loven skal senest være trådt i kraft 9. september næste år, men det er op til de enkelte starte at rulle loven ud. De første stater er allerede i gang med at finde frem til de mennesker, der er kvalificeret til at få glæde af loven,” siger Raj Kishore Mishra, som er rådgiver for fødevarekommisæren i den indiske stat Orissa.

Lov vil gøre en forskel

Raj Kishore Mishra har i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp kæmpet for at få gennemført den nye lov, og han mener, at den vil gøre en konkret forskel for rigtig mange indere.

”Der kommer mange positive ting ud af nye lov. En af dem er, at støtten er lovsikret, hvilket betyder, at støttemodtagerne kan trække staten i retten, hvis de ikke får den berettigede hjælp. En anden fordel er, at kriterierne for støtte er blevet lempet, så hele 67 pct. af Indiens befolkning er kvalificeret til at modtage de billige fødevarer,” siger Raj Kishore Mishra.

Kampen er ikke slut endnu 

Selvom den nye fødevarelov er blevet beskrevet som banebrydende af flere iagttagere, er kampen for ret til mad dog ikke slut. I  landet hvor halvdelen af alle børn er fejlernærede, er der nemlig stadig plads til udvide loven, så alle munde bliver mætte.

”Loven giver alle omfattede personer ret til at købe op til fem kilo ris, hvede eller hirse om måneden. Men det er langt fra nok. Derfor arbejder vi på at få hævet loftet yderligere, så vi kan sikre, at der er nok fødevarer, specielt i familierne,” siger Raj Kishore Mishra.