Fattig kvinde i Etiopien

Berhane omsætter kolort til penge

Berhane Asheber er meget fattig. Hun forsørger sig selv og sine børn ved at samle kolort, som hun indsamler, tørrer og sælger som brænde.

© Peter Høvring

Det slubrer på en for danske ører ubehagelig måde, da Berhane hælder vand på kolortene og med de bare næver ælter massen godt igennem, så den kan trykkes til flade pandekager og klaskes op på hyttens tag for at tørre. Men for 61-årige Berhane Asheber er det lyden af penge. Hun har i mange år skaffet sig mad på bordet, tøj på kroppen og skolepenge til sine børn ved at samle kolort, tørre det og sælge det som brænde på markedet. Men kolort er der ikke megen anseelse i, og Berhanes status i landsbyen har altid været lav.

Dyrene har ændret alt

Da Folkekirkens Nødhjælp og Mekane Yesus-kirkens udviklingsprojekt gik i gang i Tedesh i det nordlige Etiopien, fik Berhanes familie – som alle de øvrige familier – tildelt fem drægtige geder og fire halvvoksne kyllinger. Og dyrene har givet Berhane en helt ny selvbevidsthed. ”Jeg kan ikke forklare det, men det betyder utrolig meget for os, at vi har fået dyrene. Det er som om vi er blevet nogen i landsbyen, nu hvor vi har dyr – og mit barnebarn er lykkelig over at skulle vogte geder som de andre drenge”, fortæller Berhane.

Dyr er som penge i banken

Når man modtager geder, er man forpligtet til inden for to år at give de fem førstefødte hunner videre til en nabo. Men de små bukkekid må man selv beholde. Og det første kid i Berhanes flok blev en lille buk. Det har givet Berhane en helt ny økonomisk sikkerhed. Og plads til at drømme. ”Gederne er en opsparing, som jeg kan bruge, når der er brug for noget i husholdningen. Mit lille bukkekid kan jeg sælge, hvornår jeg vil. Så hvis min datter i byen får brug for noget, kan jeg sælge et kid eller en ged og få råd til at købe det til hende”, drømmer Berhane.

Se også: Bæredygtige biobriketter giver færre konflikter

Nye ideer i spare- lånegruppen

Berhane er, som de øvrige kvinder i Tedesh, blevet medlem af den nystartede spare- lånegruppe. Gruppen inspirerer de ludfattige kvinder til at spare op – og den er en helt ny mulighed for at tage et lille lån i den fælles opsparing. Herudover benytter Mekane Yesus-kirkens medarbejdere gruppen som forum for undervisning og gode ideer.

Byg dit eget A+ komfur

I gruppen har kvinderne fået undervisning i, hvordan de selv kan bygge et brændselsbesparende komfur. I fællesskab har de støbt sten og hjulpet hinanden med at få opført komfuret hjemme i hytten. Det største plus ved de nye komfurer er, at de sparer på brændslet. Faktisk kan man klare sig med halvdelen af det brændsel, man tidligere brugte – og komfuret kan ’køre’ på rent kokasse-brændsel, så man ikke behøver træ-brænde.

Slut med røg i køkkenet

Ud over at sikre en mere effektiv forbrænding er den største nyskabelse ved de nye komfurer den indbyggede skorsten. Tidligere har Berhane siddet i hytten og lavet mad i røg og damp. Nu leder skorstenen den sviende røg lige ud ad væggen. Berhane er begejstret for sit nye komfur. ”Jeg bruger kun ½ af det brændsel, jeg brugte før. Og jeg slipper for at få røg i øjnene og i lungerne, så jeg er virkelig glad”, fortæller hun.

Twitter LinkedIn Facebook