Afrika for børn

Fagre nye verden

Louisiana Børnehus, børneorkestret Kamelkaravanen og Folkekirkens Nødhjælp er gået sammen i projektet "Afrika for børn".

Sammen har vi udviklet en palet af tilbud, som giver 5- til 10-årige lyst til at lære mere om Afrika. 

Afrika for børn

Vil du give børn mellem 5-10 år oplevelser, der skaber nysgerrighed og forundring over afrikansk børneliv?

Arbejder du med børn i hverdagen enten som lærer, pædagog, præst eller leder i en børneklub? Måske ønsker du bare at lære dine børn noget mere om, hvordan børn i andre lande lever? Så er der inspiration og materialer at hente fra projektet Afrika for Børn.

Tværkulturelt samarbejde

Fold dig ud

Alle elementer i Afrika for børn er kendetegnet ved humør, glæde og undren. Danske børn får lov at møde en anderledes verden fuld af overraskelser.

Louisiana Børnehus, børneorkestret Kamelkaravanen og Folkekirkens Nødhjælp er gået sammen og har udviklet en palet af tilbud, som giver 5- til 10-årige lyst til at lære mere om Afrika.

Sanser aktiveres gennem musik, kunst, fortællinger, film og undervisningsmateriale. Danske børn får på den måde mulighed for at kunne spejle sig i jævnaldrende afrikanske børns liv. Ligheder og forskelle udforskes i et rum med plads til leg og læring.

Projektet Afrika for børn tilbyder:

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde med bekæmpelse af sult.


LÆS OGSÅ

FN udpeger en særlig udsending til Sydsudan. Valget falder på Ellen Margrethe Løj, der tidligere har beklædt en tilsvarende post i Liberia.
I en modtagelejr til flygtningelejren Kakuma i det nordlige Kenya, mødte Folkekirkens Nødhjælp to sydsudanesiske flygtninge, der lige er ankommet til den overfyldte regnevåde lejr.
Udenlandske mineselskaber sender profitten af Zambias råstof-ressourcer ud af landet, så 60 procent af zambierne fortsat lever i fattigdom.
Barsham på 16 år bor sammen med andre forældreløse børn i en flygtningelejr i Sydsudan, hvor den daglige kamp blandt lejrens 70.000 beboere er at få nok at drikke og spise. Folkekirkens Nødhjælp støtter med uddannelsesaktiviteter – den eneste af sin slags i lejren.
Mange regeringer i ulandene strammer grebet om NGO’erne. Men selv om stramningerne i ulandene er mere synlige, er NGO-stramninger ikke kun et ulandsproblem, fastslog FNs rapporteur på forenings- og forsamlingsfrihed Maina Kiai på et debatmøde i København.
Vi tænker nok ikke meget over det, men Grundloven giver de frihedsrettigheder, som er med til at gøre os til verdens lykkeligste folk. Rundt i verden kæmper folk med livet som indsats for at få rettigheder som os, mener generalsekretær Henrik Stubkjær Grundlovsdag.
5.000 flygtninge, der forlod deres hjem under Angolas 27 år lange borgerkrig, kan nu vende tilbage, da deres hjemegn er blevet ryddet for landminer og ueksploderet ammunition
I Kampangi spirer køkkenhaverne, selvom regnen lader vente på sig. Gertrude Ndolikye er gennem Folkekirkens Nødhjælp blevet undervist i at få mest muligt ud af sin køkkenhave. Men det er stadig en svær kunst at holde alle familiens børn mætte i en tid med tørke.
Folkekirkens Nødhjælp hilser regeringens initiativ i dag til at investere i Afrikas landbrug velkommen, men rejser samtidig en bekymring om, at det kan komme til at ske på de fattiges bekostning. Jordtyverier har tidligere været en utilsigtet følgevirkning af de gode intentioner
Mindst 1000 mennesker krydser hver uge grænsen til Etiopien. I Leitchour-lejren er mange af de ankomne børn underernærede. Nu sender Folkekirkens Nødhjælp en million kroner og katastrofemandskab til lejren.
Hver dag rammer konflikten i Sydsudan børn hårdt. Knapt en halv million børn er fordrevet fra deres hjem. FN vurderer yderligere, at en halv million sydsudanesere vil dø af sult eller sygdom de næste seks måneder.
Livet som mor i et lille, fattigt samfund er ikke nemt, men Filimina kæmper for at give sine børn mad på bordet hver dag og for at tjene penge nok til deres skolegang
180 fejlsendte reality-stemmer kommer til at redde liv.
Temro Denkayehus forældre har dygtige børn. Tre børn er med deres gode karakterer garanteret plads på gymnasiet. Men for en familie, der knap har råd til mad på bordet, er uddannelse en kæmpe udfordring.
Fra august 2013 til januar 2014 havde jeg fornøjelsen af at være praktikant på Folkekirkens Nødhjælps regionale kontor i Malawi, hvor jeg arbejdede under hiv/aids-programmet.
Tyve-året for begyndelsen af folkemordet i Rwanda kom og gik i sidste uge. I Sydsudan, hvor Folkekirkens Nødhjælp er stærkt til stede, er der god grund til at være ekstra opmærksom på konfliktens udvikling.
Det er ikke gode tider i Kampangi, men Jane knokler for at holde sine børn i skolen og få gang i sin lille bod ved vejen
Antallet af internt fordrevne mennesker i Sydsudan er nu oppe på en million, kun tre måneder efter den væbnede konflikt brød ud. Humanitære organisationer kæmper for at få adgang til de mest sårbare, og en politisk aftale mellem de uenige parter synes langt væk.
Teklit Kebede er Mekane Yesus-kirkens mand i felten. Det er ham, der hver dag færdes i Tedesh, underviser, rådgiver, opmuntrer og forsøger at holde motivationen til at lære nyt oppe hos folk.
Det unge jordløse par, Workie og Shemeles, er blevet en vigtig del af udviklingsprojektet i Tedesh. Workie har fået et tillidshverv, og Shemeles er blevet inspireret - og misundelig.
For 20 år siden begyndte rædslerne i Rwanda. Naboer myrdede naboer. Venner myrdede venner. 800.000 mistede livet. I dag forsøger Rwanda at rejse sig igen trods dybe ar.
Kvinderne i Tedesh har fået hjælp til at danne en spare-lånegruppe. Lokale spare- lånegrupper er ofte fattiges eneste mulighed for at spare op. Kvinderne kan efterfølgende låne i den fælles opsparing.
Wubitu Mengeste fra den etiopiske landsby Tedesh har været på ’Gør-det-selv-kursus’ hos Mekane Yesus-kirkens udviklingsafdeling. Nu lærer hun de andre kvinder i landsbyen at bygge brændselsbesparende komfurer.
Tiltagende klimaforandringer vil undergrave fødevareproduktionen, fastslår FN’s Klimapanel i ny rapport. Men nye, modstandsdygtige kornsorter kan sikre mad på bordet i fremtiden.
Siden udviklingsprojektet i Tedesh gik i gang, er der også sket forandringer hos foregangskvinden Aregash Addisie. Men desværre mest til det værre.
Fem geder og fire kyllinger har ændret enken Berhanes liv dramatisk. Fra at leve at af samle kolort er hun pludselig blevet en, man regner for noget i landsbyen Tedesh.
De gamle afgrøder vil ikke længere gro, fordi regnen svigter og solen stikker hårdere. Den årlige sultperiode bliver længere og længere, og der skal ske noget nyt, hvis Etiopiens bjergbønder skal klare sig.
For at give kickstarte udviklingen i den etiopiske landsby Tedesh var første trin i Folkekirkens Nødhjælp og Mekane Yesus-kirkens treårige udviklingsprojekt at give alle landsbyens familier fem geder og fire store kyllinger.
I Tedesh er bøndernes største problem, at regnen er blevet totalt uforudsigelig. Forårsregnen, som indvarsler så-tiden, falder som vinden blæser, og den årlige sultperiode bliver længere og længere.
Mens alverdens medier har koncentreret sig om Ukraine, Rusland og et forsvundet fly er tre dødbringende konflikter fortsat med at vokse i omfang. Alle tre steder har mennesker brug for livreddende hjælp.
Da kampe brød ud mellem militskrigere og Sydsudans regeringshær blev Fred Bully fanget midt i skyderiet i fem dage. Det værste var de lange nætter, hvor han lå under sin seng og lyttede til kuglerne, der slog mod væggen.
Konflikten i Sydsudan sender tusindvis af mennesker på flugt hver dag. Folkekirkens Nødhjælps internationale chef Birgitte Qvist-Sørensen fortæller her om sit besøg i Kakumalejren i Kenya.
På ganske få måneder har Sydsudan udviklet sig fra at være verdens yngste nation med brug for starthjælp til at være et land i opløsning med et enormt behov for nødhjælp. Her er et overblik.
Danske virksomheders investeringer i udviklingslande kan sikre vækst både ude og hjemme. Det skriver generalsekretær Henrik Stubkjær i Berlingske Tidende i dag.
Kampene i Sydsudan eskalerer, og det sender hundredetusinder på flugt fra hus og hjem. Kun få bliver tilbage i byerne. Folkekirkens Nødhjælp uddeler nødhjælp i byen Bor, og har mødt nogen af dem, der er blevet tilbage.
Det er lykkedes Folkekirkens Nødhjælp at få hjælp frem til den ødelagte by Bor, som har været skueplads for nogle af de voldsomste kampe under den blodige konflikt i Sydsudan
Raske børn bliver sat til at spille fodbold med armene på ryggen eller bind for øjnene for at lære om faren ved ueksploderet ammunition i Congo.
Mobile Cash er kontant katastrofehjælp, der udsendes via sms. Folkekirkens Nødhjælps første forsøg med kontant katastrofehjælp har været en stor succes.
26-årige Ane Todbjerg Andersen er elev på højskolen Suhrs Madakademiet. Hun slog til med det samme, da hun fik muligheden for at brødføde sultne indsamlere til Sogneindsamlingen.
Adskillige er mødt op på Café Assistenten på Nørrebro for at samle ind til verdens fattigste. Alle er klar til at give en hånd, nyde vejret og hyggen imens.
Når fem løbere søndag på skift tilbagelægger 135 kilometer mellem Holstebro og Terndrup, så er der en raslebøsse fra Folkekirkens Nødhjælp med.
Ved årets Sogneindsamling er der fokus på hjælpearbejdet i Etiopien. Derfor besøgte Protektor H.K.H. Prinsesse Marie for nyligt landet sammen med Folkekirkens Nødhjælp – på lørdag kan du se på TV 2, hvor berørt Prinsessen blev.
Sultkaravaneshowet havde godt gang i dilemmadansen mandag aften. En flok volontørerne var på besøg for at fortælle Husums konfirmander om verdens fattigste.
Bob Geldorf gjorde noget helt uhørt i 1985. Han sagde fuck i fjernsynet og samlede i omegnen af 1,3 milliarder kroner ind til sultkatastrofen i Etiopien
I Apostelkirken på Vesterbro bliver der søndag delt 30 indsamlingsbøsser fra Folkekirkens Nødhjælp ud ved fastelavnsgudstjenesten
H.K.H. prinsesse Marie tog fusen på alle, da hun viste sin nye bluse frem i Etiopien. Den havde stærke budskaber.
Sådan lød meldingen fra flygtningelejren i Korem i det nordlige Etiopien en oktoberdag i 1984. Verdens øjne hvilede med ét på en af de største sultkatastrofer nogensinde
23-årige David Bækgaard har været i Uganda som volontør i et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Sillkeborg Højskole. Han fortæller her, hvordan Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner TEDDO arbejder med kreative metoder, når de informerer lokalbefolkningen om hiv og aids
Folkekirkens Nødhjælp og Silkeborg Højskole samarbejder om at udsende volontører til Afrika. Her fortæller 20-årige Julie Lindgaard Toftbjerg om sine oplevelser.
Den omstridte homolov i Uganda krænker folks rettigheder, og kan samtidig vanskeliggøre Folkekirkens Nødhjælps arbejde for at bekæmpe hiv og aids i landet.
Flere artikler

Film om mad & børn i Uganda
No flash image
1
Støt Afrika for børn

Sms GIV30 til 1220 og giv 30 kr.

(Alm. sms-takst)

Eller