Afrika for børn

Fagre nye verden

Louisiana Børnehus, børneorkestret Kamelkaravanen og Folkekirkens Nødhjælp er gået sammen i projektet "Afrika for børn".

Sammen har vi udviklet en palet af tilbud, som giver 5- til 10-årige lyst til at lære mere om Afrika. 

Afrika for børn

Vil du give børn mellem 5-10 år oplevelser, der skaber nysgerrighed og forundring over afrikansk børneliv?

Arbejder du med børn i hverdagen enten som lærer, pædagog, præst eller leder i en børneklub? Måske ønsker du bare at lære dine børn noget mere om, hvordan børn i andre lande lever? Så er der inspiration og materialer at hente fra projektet Afrika for Børn.

Tværkulturelt samarbejde

Fold dig ud

Alle elementer i Afrika for børn er kendetegnet ved humør, glæde og undren. Danske børn får lov at møde en anderledes verden fuld af overraskelser.

Louisiana Børnehus, børneorkestret Kamelkaravanen og Folkekirkens Nødhjælp er gået sammen og har udviklet en palet af tilbud, som giver 5- til 10-årige lyst til at lære mere om Afrika.

Sanser aktiveres gennem musik, kunst, fortællinger, film og undervisningsmateriale. Danske børn får på den måde mulighed for at kunne spejle sig i jævnaldrende afrikanske børns liv. Ligheder og forskelle udforskes i et rum med plads til leg og læring.

Projektet Afrika for børn tilbyder:

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde med bekæmpelse af sult.


LÆS OGSÅ

Tyve-året for begyndelsen af folkemordet i Rwanda kom og gik i sidste uge. I Sydsudan, hvor Folkekirkens Nødhjælp er stærkt til stede, er der god grund til at være ekstra opmærksom på konfliktens udvikling.
Det er ikke gode tider i Kampangi, men Jane knokler for at holde sine børn i skolen og få gang i sin lille bod ved vejen
Antallet af internt fordrevne mennesker i Sydsudan er nu oppe på en million, kun tre måneder efter den væbnede konflikt brød ud. Humanitære organisationer kæmper for at få adgang til de mest sårbare, og en politisk aftale mellem de uenige parter synes langt væk.
For 20 år siden begyndte rædslerne i Rwanda. Naboer myrdede naboer. Venner myrdede venner. 800.000 mistede livet. I dag forsøger Rwanda at rejse sig igen trods dybe ar.
Tiltagende klimaforandringer vil undergrave fødevareproduktionen, fastslår FN’s Klimapanel i ny rapport. Men nye, modstandsdygtige kornsorter kan sikre mad på bordet i fremtiden.
Mens alverdens medier har koncentreret sig om Ukraine, Rusland og et forsvundet fly er tre dødbringende konflikter fortsat med at vokse i omfang. Alle tre steder har mennesker brug for livreddende hjælp.
Da kampe brød ud mellem militskrigere og Sydsudans regeringshær blev Fred Bully fanget midt i skyderiet i fem dage. Det værste var de lange nætter, hvor han lå under sin seng og lyttede til kuglerne, der slog mod væggen.
Konflikten i Sydsudan sender tusindvis af mennesker på flugt hver dag. Folkekirkens Nødhjælps internationale chef Birgitte Qvist-Sørensen fortæller her om sit besøg i Kakumalejren i Kenya.
På ganske få måneder har Sydsudan udviklet sig fra at være verdens yngste nation med brug for starthjælp til at være et land i opløsning med et enormt behov for nødhjælp. Her er et overblik.
Danske virksomheders investeringer i udviklingslande kan sikre vækst både ude og hjemme. Det skriver generalsekretær Henrik Stubkjær i Berlingske Tidende i dag.
Kampene i Sydsudan eskalerer, og det sender hundredetusinder på flugt fra hus og hjem. Kun få bliver tilbage i byerne. Folkekirkens Nødhjælp uddeler nødhjælp i byen Bor, og har mødt nogen af dem, der er blevet tilbage.
Det er lykkedes Folkekirkens Nødhjælp at få hjælp frem til den ødelagte by Bor, som har været skueplads for nogle af de voldsomste kampe under den blodige konflikt i Sydsudan
Raske børn bliver sat til at spille fodbold med armene på ryggen eller bind for øjnene for at lære om faren ved ueksploderet ammunition i Congo.
Mobile Cash er kontant katastrofehjælp, der udsendes via sms. Folkekirkens Nødhjælps første forsøg med kontant katastrofehjælp har været en stor succes.
26-årige Ane Todbjerg Andersen er elev på højskolen Suhrs Madakademiet. Hun slog til med det samme, da hun fik muligheden for at brødføde sultne indsamlere til Sogneindsamlingen.
Adskillige er mødt op på Café Assistenten på Nørrebro for at samle ind til verdens fattigste. Alle er klar til at give en hånd, nyde vejret og hyggen imens.
Når fem løbere søndag på skift tilbagelægger 135 kilometer mellem Holstebro og Terndrup, så er der en raslebøsse fra Folkekirkens Nødhjælp med.
Ved årets Sogneindsamling er der fokus på hjælpearbejdet i Etiopien. Derfor besøgte Protektor H.K.H. Prinsesse Marie for nyligt landet sammen med Folkekirkens Nødhjælp – på lørdag kan du se på TV 2, hvor berørt Prinsessen blev.
Sultkaravaneshowet havde godt gang i dilemmadansen mandag aften. En flok volontørerne var på besøg for at fortælle Husums konfirmander om verdens fattigste.
Bob Geldorf gjorde noget helt uhørt i 1985. Han sagde fuck i fjernsynet og samlede i omegnen af 1,3 milliarder kroner ind til sultkatastrofen i Etiopien
I Apostelkirken på Vesterbro bliver der søndag delt 30 indsamlingsbøsser fra Folkekirkens Nødhjælp ud ved fastelavnsgudstjenesten
H.K.H. prinsesse Marie tog fusen på alle, da hun viste sin nye bluse frem i Etiopien. Den havde stærke budskaber.
Sådan lød meldingen fra flygtningelejren i Korem i det nordlige Etiopien en oktoberdag i 1984. Verdens øjne hvilede med ét på en af de største sultkatastrofer nogensinde
23-årige David Bækgaard har været i Uganda som volontør i et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Sillkeborg Højskole. Han fortæller her, hvordan Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner TEDDO arbejder med kreative metoder, når de informerer lokalbefolkningen om hiv og aids
Folkekirkens Nødhjælp og Silkeborg Højskole samarbejder om at udsende volontører til Afrika. Her fortæller 20-årige Julie Lindgaard Toftbjerg om sine oplevelser.
Den omstridte homolov i Uganda krænker folks rettigheder, og kan samtidig vanskeliggøre Folkekirkens Nødhjælps arbejde for at bekæmpe hiv og aids i landet.
I Sydsudan underviser Folkekirkens Nødhjælp internt fordrevne i faren ved granater, projektiler og miner efter den seneste konflikt i landet
Etiopien er hårdt ramt af klimaforandringerne. I det nordlige Etiopiens højland er bønderne så pressede, at Folkekirkens Nødhjælp går helt nye veje for at støtte dem. I mange landsbyer afprøver bønderne nu de sydamerikanske afgrøder quinoa og amarant.
Sogneindsamling 2014 sætter fokus på det nordlige Etiopien, som for 30 år siden blev ramt af en af de værste sultkatastrofer i historien. Livet er stadig hårdt i det tørre, golde højland, og i dag kæmper bønderne også mod stigende temperaturer, svigtende regn og voldsomme haglvejr.
For tre år siden deltog Libyens kvinder i revolutionen på lige fod med mænd, men i dag bliver de holdt uden for politik i landet, viser ny undersøgelse.
Derebew Mekonen er biavler, en af Tedeshs dygtigste bønder og en oprigtigt from mand. For manden Derebew er Vorherre Gud, men for bonden Derebew Mekonen er regnen Gud, for uden vand er bonden ingenting.
Situationen er fortsat desperat i Sydsudan, hvor FN netop har opgraderet deres vurdering af krisen. Urolighederne i landet giver nu frygt for hungersnød.
Asger Friis Pedersen er 21 år og er lige vendt hjem efter 4 måneder i Malawi som volontør. Her har han boet hos en lokal værtsfamilie og oplevet hvordan et lokalt træ-projekt gør en kæmpe forskel for mennesker i en landsby i Malawi.
Mødet med en ueksploderet granat på en mark kunne i værste fald være endt fatalt for 12-årige Ebengo Chamulongo, der dog vidste præcis, hvad han skulle stille op med sådan et fund
Temro Denkayehu kom først i skole, da han var 10 år gammel. Indtil da mente hans far, at kirken kunne lære ham alt, hvad han havde brug for at vide. I dag er Temro blevet 18 og en af skolens dygtigste elever. Og hele familien har kæmpestore forventninger til super-studenten.
Det store indsamlingsshow på DR opnåede et flot resultat på over 87 millioner. Pengene bliver brugt til at hjælpe de mest udsatte børn og familier i 12 forskellige lande.
HKH Prinsesse Marie fik foræret en traditionel etiopisk festkjole, da hun besøgte de kvindelige bønder i et af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Etiopien.
Hvad gør man, når man vil danne sig et overblik over omfanget af farlige efterladenskaber efter krig i et område, der er utilgængeligt for internationale NGO’er? Man flyver folk fra området ud og uddanner dem til at klare opgaven.
Næsten 40.000 sydsudanesiske flygtninge, heraf 87 % kvinder og børn, er blevet registreret i Adjumani i det nordlige Uganda. Her uddeler Folkekirkens Nødhjælp og partneren LWF nødhjælpsudstyr til de mest sårbare flygtninge. Enlige mødre er særligt sårbare.
Glæden over resultaterne af Folkekirkens Nødhjælps vandings- og fødevareprojekt i landsbyen Jibri i Etiopien er så stor, at beboerne spontant forærede Prinsesse Marie en ged.
Hendes Kongelige Højhed, Prinsesse Marie, Folkekirkens Nødhjælps protektor, besøger i denne uge en række af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Etiopien.
Den netop indgåede våbenhvile i Sydsudan er godt nyt for de mange flygtninge og internt fordrevne, men det kræver, at parterne har kontrol over deres styrker.
Efter en periode at have kørt på lavt blus i forbindelse med de borgerkrigslignende tilstande i december er Folkekirkens Nødhjælps kontor i Juba i Sydsudan nu fuldt bemandet. Trods store forhindringer går arbejdet i gang igen
Folkekirkens Nødhjælp giver en halv million kroner til ofrene for konflikten i Den centralafrikanske Republik, som nu står overfor en større fødevarekrise.
Hvad tager man med, når man flygter? 32-årige Marial Parmena var ikke i tvivl. Han tog sit solpanel på ryggen og fik det med de mere end 400 km. til en flygtningelejr i Uganda.
Tusindvis af mennesker er fortsat på flugt fra kampene i Sydsudan. En del af flygtningene bliver modtaget i flygtningelejren Kakuma i det nordvestlige Kenya, hvor fotografen James Macharia har dokumenteret modtagelsen af flygtningene og det daglige liv i lejren.
Folkekirkens Nødhjælp har bevilget 550.000 kroner til arbejdet blandt sydsudanesiske flygtninge i Dzaipi i Uganda.
Kampene i Sydsudan mellem præsidenten og den tidligere vicepræsidents fraktioner har drevet næsten ½ mio. civile sydsudanesere på flugt. Mange har søgt tilflugt i Uganda, hvor den lille landsby Dzaipi får ca. 2.500 nye indbyggere om dagen.
Flere steder i dele af det centrale Afrika flygter civilbefolkningen fra uroligheder og kamphandlinger. Folkekirkens Nødhjælp har bevilliget tre millioner kroner til tre forskellige katastrofer
Mayabas far er død, og hans mor er stukket af med en ny mand. Derfor er den 9-årige dreng overladt til sig selv. Et nyt projekt fra Folkekirkens Nødhjælp vil give Mayaba og tusindvis af andre børn en lysere fremtid.
Indenfor de seneste tre dage er tusindvis af sydsudanesiske flygtninge strømmet over grænsen til Uganda. Alene ved grænseovergangen Adjumani er tallet på kort tid nået op på over 20.000. Det kræver en øjeblikkelig humanitær indsats
Helene fortæller om regnens betydning for landmænd i Malawi: Hver morgen går jeg til vandpumpen, fylder min spand, betaler et lille beløb for vandet og går hjem med det på hovedet. Jeg vander min lille køkkenhave hver morgen inden morgenmad og dagens mange gøremål. Og hvorfor gør jeg så det?
Forberedelserne til katastrofehjælp fortsætter trods kampene i Sydsudan. Samtidig bliver bemandingen styrket i regionen.
Folkekirkens Nødhjælp er klar til at hjælpe 30.000-40.000 sydsudanesere, der er på flugt fra de voldsomme kampe i landet.
Folkekirkens Nødhjælp og ACT Alliance gør sig klar til at hjælpe civile ofre i Sydsudan.
Kupforsøget er slået ned, sagde præsidenten mandag. Men skyderierne fortsætter både nat og dag.
Varme hilsner fra 1.339 danskere til det sydafrikanske folk efter tabet af Nelson Mandela blev i dag overrakt til den Sydafrikanske Ambassade i København
De voldsomme kampe i Sydsudan får nu Folkekirkens Nødhjælp til at trække ansatte ud af landet
Årets julegaver fra Folkekirkens Nødhjælp redder liv. Det mener jordemoder Agnete Nørrelund, som her fortæller om, hvor meget det betyder for gravide kvinder, at de kan få kvalificeret hjælp.
Torsdag d. 12. december 2013 blev Nelson Mandela mindet af Dronningen, Statsministeren og flere prominente gæster ved en mindegudstjeneste i Københavns Domkirke. Vi har samlet mindetalerne, video fra mindegudstjenesten og en række artikler om Mandela og kampen mod apartheid her.
Generalsekretær Henrik Stubkjærs velkomst ved mindegudstjenesten for Nelson Mandela
Voldsomme ildvekslinger i Juba mellem fraktioner af hæren varslede et kupforsøg i Sydsudan. Det er slået ned nu, meddeler præsidenten.
Folketinget formand, Mogens Lykketoft var en af talerne til mindehøjtideligheden for Nelson Mandela. Vi bringer hans tale her.
Ved mindegudstjenesten i Københavns Domkirke blev Nelson Mandela mindet af Dronningen, Statsministeren og flere andre prominente gæster. Interessen for begivenheden var stor, og køen til kirken strakte sig langt ned ad Nørregade.
Sydafrika og kampen mod Apartheid har en lang historie hos Folkekirkens Nødhjælp. Og dette arbejde har sat sig spor i Nødhjælpens selvforståelse, som rækker udover Sydafrika
H.K.H. Prinsesse Marie besøger, som protektor for Folkekirkens Nødhjælp, Etiopien for at følge udviklingsarbejdet i landet.
Koret Papaya fik lov at synge for Mandela i 1996 og skal på torsdag være med til at sige farvel til ekspræsidenten ved mindegudstjenesten i Vor Frue Kirke.
Christian Balslev-Olesen var Folkekirkens Nødhjælps udsendte i det sydlige Afrika i 1980'erne, da apartheid-styret i Sydafrika blev presset fra alle sider - han har mødt Nelson Mandela ved flere lejligheder.
Efter et langt liv som aktiv frihedskæmper og som et globalt symbol for verdens fattigste og undertrykte er Nelson Mandela død.
En afrikansk kongesøn, en født leder. Det var en overvældende oplevelse at se Mandela i live som en fri mand – en så intens kulmination på de mange års anti-apartheid-arbejde, som Folkekirkens Nødhjælp havde stået for i tæt samarbejde med de kirkelige apartheid-modstandere både i og uden for Sydafrika.
Den tidligere sydafrikanske præsident var et symbol på håb, skriver generalsekretær Henrik Stubkjær i sit mindeord.
I en blanding af uvidenhed og foragt blev HIV-smittede Worknesh Niguse udstødt fra sin landsby. Gennem støtte og oplysning lever hun nu et værdigt liv, og er igen blev accepteret af samfundet.
Meget har ændret sig i den lille landsby Kampangi i det sydlige Uganda siden Folkekirkens Nødhjælp lokale partner CIPA startede sit udviklingsprojekt. Vi har fulgt nogle af Kampangis fattigste og mest sårbare indbyggere tæt på, siden projektet startede i 2011.
Selvom de voksede side om side i den samme livmoder, blev tvillingerne Veronica og Wilson født til to meget forskellige liv i Malawi. Men begge kan de fremover prise sig lykkelige for, at deres mor opsøgte et sundhedscenter før fødslen.
Restriktive love, der forhindrer NGO’er og civile organisationers arbejde frit, er et stigende problem i mange lande. Derfor inviterede ACT Alliance og Folkekirkens Nødhjælp til konference i Malawi.
Anne Katrine Haase er volontør i Malawi og bor hos en værtsfamilie i en lille landsby. Hun har i hendes første uge i Malawi besøgt en gammel dame i området, som ikke kunne lægge nyt stråtag på hendes hjem. Anne Katrine og de andre unge danskere hjalp til i selskab med Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Malawi.
Camilla Bøgelund er volontør i Malawi, hvor hun bor i landsbyen Nyamula. Her er et lokalt valg netop er afsluttet og vinderen blev hendes nye gode ven Duncain. I mens valgkampen i Danmark kører på sit højeste, så samler et lille lokalvalg i Malawi landsbyens børn og voksne. Her kan du læse en bid af hendes dagbog.
Mange tusinder er allerede flygtet til DR Congos nabolande, og hvis der ikke findes en varig fred, kan flere komme efter.
Frivillige i Sydsudan tager vigtig viden om faren ved landminer og ueksploderet ammunition med ud i lokalsamfundene.
Igen strømmer tusinder af congolesiske flygtninge mod Uganda efter nye kampe mellem den congolesiske hær og oprørsgrupperne M23 og M18.
En ny banebrydende undersøgelse viser, at sult skader børn resten af livet og dermed skaber milliardtab for samfundene i udviklingslande.
Sultsæsonen nærmer sig i Zimbabwe i det sydlige Afrika. I flere og flere familier er forrådet ved at slippe op – og der er over et halvt år til næste høst.
Et nyt initiativ skal styrke danske interesser i Afrika og skabe grøn vækst for milliarder.
James flygtede fra sin landsby, da han ikke kunne holde ud at bo i midten af en borgerkrig. Nu er hans liv lagt i skema med plads til drømmen om en god uddannelse.
Færre sulter på verdensplan, men der skal skrues op for tempoet, hvis 2015-mål skal nås, slår FN-rapport fast.
Weekendens terrorangreb mod det store indkøbscenter Westgate i Nairobi kan forværre det allerede spændte forhold mellem Kenyas indbyggere og de mange flygtninge fra Somalia, som befinder sig i Kenya.
I Malawi lever mange børn på gaden, men nogle hjælpes heldigvis til et bedre liv, blandt andet via projekter støttet af Folkekirkens Nødhjælp. En flok tidligere gadebørn på hjemmebane tævede en flok danske Bilka-ambassadører.
Otte Bilka-ambassadører besøger i disse dage Malawi og de projekter, butikskæden støtter gennem Folkekirkens Nødhjælp. Og pengene gør gavn – blandt andet har ”Bilka-babyen”, Emma på fem måneder, det godt.
Rikke Rønholdt har forsøgt at kvalificere sig til OL tre gange. Nu har hun sat et højere mål. Hun skylder Afrika halvdelen af sine gener, og vil være med til at sikre verdens fattigste en bedre fremtid.
Bilka har i samarbejde med kunder og leverandører samlet imponerende mange penge ind til den ekstremt fattige befolkning i Malawi. Nu tager otte engagerede Bilka-ansatte til Afrika for at se, hvordan pengene hjælper til et bedre helbred og en tryggere hverdag.
Jeg kunne skrive meget om mit praktikophold i Malawi. Om fattigdom, korruption, håb og håbløshed. Om programmer, projekter og partnere. Men det gør jeg ikke. I stedet vil jeg give et lille indblik i livet som mzungu i Malawi.
Alle unge mellem 18-25 år kan rejse med Folkekirkens Nødhjælp til Malawi. I Malawi flytter man ind hos en lokal værtsfamilie i en landsby ude på landet. Man vender hjem med meget i bagagen - et uforglemmeligt kulturmøde, stærke oplevelser med udviklingsarbejde og en flok nye venner til samlingen. Se mere på www.nødhjælp.dk/volontør
Når børnene leger i Sydsudan er det med fare for liv og lemmer. Krigen har efterladt ammunition og miner, der kan slå nysgerrige børn ihjel.
Det omstridte præsidentvalg i Zimbabwe gav Robert Mugabe fem år mere som præsident med 61 procent af stemmerne.
Folkekirkens Nødhjælp var med til at holde øje med præsidentvalget – og det vores folk har set tegner positivt.
Ny leder af udviklingsarbejdet for Folkekirkens Nødhjælp i det sydlige Afrika mærker fremgang og momentum før det afgørende præsidentvalg i Zimbabwe
Det er usikkert, om taberen vil respektere den leder, som de 13 millioner indbyggere peger på. Folkekirkens Nødhjælp er på vej tilbage til landet efter, at undertrykkelse i flere år har gjort arbejdet umuligt.
14 frivillige FDF-ledere er netop vendt hjem efter en tur til Uganda, hvor de blandt andet har oplevet Folkekirkens Nødhjælps projekter.
Aregash Addisie har aldrig været bange for at tage fat eller prøve noget nyt, og hun tager gerne diskussionen, hvis folk ikke forstår, hvorfor hun gør, som hun gør. Det har givet hende stor anseelse og gjort hende til formand for områdets kvindelige bønder.
En veritabel flodbølge af mennesker på flugt fra militser søger til Uganda
Bortført som 13-årig og mor, inden hun blev 15 år. Det kan være barsk at være ung pige i Etiopien
I visse egne af Etiopien er bruderov almindeligt, særligt blandt de fattige, som ikke har råd til at betale den normale brudepris
Da Gezahegne Yalew var ung, havde hans familie jord og høsten var god. Siden har han og hans kone gennemlevet næsten alle slags prøvelser, bl.a. overlevede de den store hungersnød i 1984.
Berhane Asheber har altid været fattig. Siden hendes mand døde har hun forsørget sin familie ved at indsamle og tørre kokasser og sælge dem som brænde. Med Guds og regeringens hjælp formår hun alligevel at holde to børn i skole og støtte en søn, der studerer i storbyen.
Workie Tsgaw og hendes mand, Shemeles Derebew, er bønder. Men de er jordløse, for al dyrkbar jord i landsbyen Tedesh er allerede fordelt blandt de etablerede familier.
12.000 børnehaveklassebørn får glæde af en donation af legetøj fra LEGO Charity.
For øjeblikket er vejen til en fremtid for Sydsudan fyldt med landminer og ueksploderede bomber. Uden for byen Bor møder vi Amer og en gruppe unge sydsudanesere, der arbejder med risiko- og oplysningsarbejde om de dødsensfarlige krigsefterladenskaber.
Ved at uddele penge kan Folkekirkens Nødhjælp yde effektiv, sikker og hurtig hjælp til fordrevne familier, der er fanget i en desperat situation i grænseområdet mellem Sydsudan og Sudan.
Folkekirkens Nødhjælps lokale medarbejder i Malawi har besøgt den første kvinde, der fødte på det nye sundhedscenter i landsbyen Thembe. Det er et af de sundhedscentre, som Folkekirkens Nødhjælp og Bilka samarbejder om at bygge og renovere i det fattige afrikanske land.
Netop som sprængningen af 50 kilo ueksploderet ammunition skal effektueres, dukker en kobraslange op fra græsset. Katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp fortæller om farer og fremtid i Sydsudan.
At skabe sikre lokalsamfund er Folkekirkens Nødhjælps hovedprioritet i og omkring Bor, den næststørste by i Sydsudan.
På Bilka-medarbejdernes rejse til Malawi fik de også lejlighed til at lægge vejen forbi Lunjika i det nordlige Malawi, hvor et sundhedscenter snart er færdigrenoveret. Det var en hård oplevelse at se de gamle lokaler, der stadig er i brug, indtil det nye er klar om en måned.
En gruppe Bilka-medarbejdere er i Malawi for at se de sundhedscentre, som varehuskæden bygger og renoverer i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. De var både stolte og imponerede, da de besøgte det første sundhedscenter i Kanyama i det sydlige Malawi.
Nu er det muligt at donere en menstruationskop til en afrikansk kvinde gennem Folkekirkens Nødhjælp. For mange piger og kvinder i Afrika er det almindeligt at bruge et stykke stof eller en svamp til at absorbere menstruationsblod. Det kan få store konsekvenser, så menstruationskoppen er et godt alternativ.
Udviklingsminister Christian Friis-Bach lover flere penge til katastrofeforebyggende arbejde. For Folkekirkens Nødhjælp har forebyggelse altid været en vital del af både udviklings- og katastrofearbejdet.
Zambia er et af de lande i Afrika syd for Sahara, hvor kvinderne kæmper hårdt for at bryde igennem en massiv mur af fordomme og traditioner for at få politisk stemme og indflydelse.
Sydsudan er ikke så langt fra Korsbæk, som man skulle tro. Nok er 25-årige Dorin langt fra Korsbæks hulsømsmaskiner, men hun og Agnes Jensen har samme mål: At få magten over sin egen fremtid. Sådan skriver Ida Krogh, global funding- og kommunikationsmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp, i sin klumme i Magasinets tema om kvinder.
Har Afrika brug for os, eller er det omvendt nu? Generalsekretær Henrik Stubkjær skriver om sin seneste rejse til Etiopien og Malawi.
Efter måneders forberedelse har Folkekirkens Nødhjælps ammunitionsrydningshold endelig kunnet fejre den første bortsprængning af ueksploderet ammunition i Sydsudan.
Siden maj 2012 har kampe mellem DR Congos regeringshær og oprørsbevægelsen M23 fordrevet flere end 900.000 mennesker fra deres hjem.
Ærlig talt ... er der stadig brug for sådan en?
I landsbyen Kampangi i det sydlige Uganda kæmper en kvinde for bedre forhold for de fødende kvinder på landsbyens sundhedscenter. Som forholdene er i dag bliver nyfødte indlagt sammen med mæslingetilfælde og andre smitsomme sygdomme.
I disse dage strømmer tusindvis af mennesker fra uro i hjemlandet Congo til flygtningelejre i nabolandet Uganda. Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartneren LWF er parat til at tage imod dem.
Gennem 5 måneder har jeg været i praktik hos en af Folkekirkens Nødhjælps partnere, NOP+, i Etiopien i Østafrika, og min rolle var blandt andet at hjælpe med at skaffe donationer til organisationen, så den kan fortsætte sit arbejde.
60 % af de congolesiske flygtninge i Rwamwanja flygtningelejr i det vestlige Uganda er børn. Erikye og Wiringi på 12 blev væk fra deres forældre under flugten og er kommet alene til lejren. De og andre uledsagede børn bor i en særlig lejr.
180.000 desperate mennesker er flygtet fra DR Congo til Uganda på grund af kampe mellem regeringstropper og oprørsbevægelsen M23. Nogle af dem har fundet sikkerhed i Rwamwanja flygtningelejr. Her kan du se glimt fra livet i lejren.
Indtil d. 19. november 2012 boede Mille Chombe, hendes mand og syv børn i et dejligt hus i Goma i DR Congo med køer, geder og høns. Så indtog oprørshæren M23 byen, og alting brød sammen.
I Teso-regionen i det nordlige Uganda er klimaforandringerne slået så kraftigt igennem, at år med klima-katastrofer ikke længere følges af nogle gode år, før det går galt igen. Folkekirkens Nødhjælp er med til at finde metoder, der kan hjælpe befolkningen gennem både tørke og oversvømmelser.
Når børn sulter, er det ikke kun manglen på mad, der plager. Sult og underernæring påvirker også børns vækst negativt og gør det vanskeligere for dem at lære.
Den internationale hjælp til Mali har været sat på vågeblus. Men det lysner nu, hvor større byer og områder i den nordlige del af landet er kommet under malisk og fransk militærs kontrol. EU har netop meddelt, at EU's bistand til Mali snart vil blive genoptaget.
I tirsdags var det international pandekagedag, hvor pandekagerne, som er en elsket spise verden over, blev hyldet. Jane Nabiryo fra Uganda har med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp åbnet en ”pandekage-butik”, der kører så godt, at hun kan sende sine børn i skole.
76 millioner kroner blev der samlet ind ved Danmarks Indsamlings-showet. Pengene går til at hjælpe mennesker i 11 afrikanske lande til bedre levevilkår.
Når DR1 blænder op for Danmarks Indsamling 2013, vil nogle værter og gæster befinde sig på varmere breddegrader - også Folkekirkens Nødhjælps medarbejder
Det vakte stort postyr, da Folkekirkens Nødhjælps TV-spot KLONK rullede over fjernsynsskærmene i 1990. Lige siden har Folkekirkens Nødhjælp søgt nye veje for at fastholde verdens fattige i mediebilledet og i vores kollektive bevidsthed.
I Roskilde giver børns penge-slange stort beløb til Danmarks Indsamling
Folkekirkens Nødhjælps ambassadører, Martin Buch og Rasmus Botoft, der sammen udgør den satiriske duo Rytteriet, er netop nu på besøg i Uganda. Her har de bl.a. besøgt en landsby, der nok er fattig, men også fyldt med foretagsomme kvinder.
Jonglei-regionen i det centrale Sydsudan har de senere år været præget af opgør mellem rivaliserende stammer og klaner. Folkekirkens Nødhjælp støtter et alternativt forsøg på at skabe dialog mellem unge i det centrale Sydsudan, hvor uforsonelighed og mistro bekæmpes med fodbold frem for vold.
Kommunikationsmedarbejder Mai Gad beretter fra Karamoja-regionen i Uganda, hvor hun har mødt Lokwang og hans bedstemor, der er så fattige, at de må spise rotter
Tv-seerne kan tirsdag møde en skolefrisk og rask Esther i Uganda og se, hvordan Danmarks Indsamling nytter
Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe 4.500 familier i den fattige Karamoja-region i Uganda støttes af Danmarks Indsamling 2013
I Mali tvinger den tilspidsede konflikt Folkekirkens Nødhjælp og en række andre organisationer til at sætte hjælpen på vågeblus
Det går langsomt fremad for hyrdefolket i Etiopien, som blev ramt af sultkatastrofen for halvandet år siden.
Folkekirkens Nødhjælp giver såsæd, fødevarer og skoleudstyr til 150.000 konfliktramte sudanesere i grænseområderne mellem Sudan og Sydsudan.
Udviklingsminister Christian Friis-Bach har netop besøgt flere flygtningelejre i Sydsudan, hvor hovedparten af beboerne er børn. Her så han Folkekirkens Nødhjælps-støttede projekter, som beskytter uledsagede flygtningebørn.
Sydsudans uledsagede flygtningebørn er udsatte. Derfor hjælper LWF, der er støttet af Folkekirkens Nødhjælp, med at give dem et trygt liv hos en plejefamilie.
Folkekirkens Nødhjælp giver 3,6 millioner kroner til at hjælpe flygtninge og ofre for konflikter i Syrien, Mali og DR Congo.
Mollys chance
Landsbyens sparekasse giver små lån, men store muligheder. Da Molly Nanyomo fik chancen for at komme med i en låne-sparegruppe, investerede hun i sin og børnenes fremtid. Hun åbnede en grøntsagsbod og drømmer nu om at udvide forretningen.
Da Jane kom med i en låne-sparegruppe, fik hun chancen for at spare op og låne til at investere i sin madpandekage-forretning. Forretningen går så godt, at hun nu har råd til at sende sine børn i skole.
Rose på to år bor hos sin mormor. Hun har navlebrok og bør opereres hurtigst muligt. Men det koster penge, og dem er der ikke mange af i en lille landsby i det sydlige Uganda.
Hiv-smittede Winfred Nakalanzi måtte tidligere tigge hos naboerne for at kunne forsørge sin familie. Men så fik hun to geder og hjælp til at anlægge en køkkenhave af Folkekirkens Nødhjælp. Nu er hverdagen blevet meget lettere.
Hvis vejret var stabilt, ville indbyggerne i en lille landsby i det sydlige Uganda være sikret en god og indbringende høst flere gange om året. Problemet er, at vejret driller. Her er oftere tørke, og det er uforudsigeligt, hvornår der kommer regn.
En køkkenhave har givet Gertrude og hendes familie sikkerhed for, at de kan få mad hver dag. Den sikkerhed er ny: Indtil for nylig måtte Gertrude tage tilfældigt arbejde for andre, finde urter i naturen og tigge sig frem.
I en lille landsby langt ude på landet i det sydlige Uganda, er de offentlige forhold ikke automatisk i orden. Derfor uddanner Folkekirkens Nødhjælp lokale ”vagthunde”, der kan tage konkrete sager op og sørge for, at der bliver gjort noget ved dem.
Efter evakueringen af seks minerydningsmedarbejdere fra DR Congo i november ser det nu ud til, at arbejdet kan genoptages januar næste år.
En gang om ugen banker det forsigtigt på væggen sent om aftenen i Mollys lille hus, der ligger i landsbyen Kampangi i det sydlige Uganda. Byens unge ved nemlig, at Molly uddeler kondomer.
I de små fattige landsbyer i det sydlige Uganda rejser mændene til fiskernes landingspladser ved Victoriasøen for at søge arbejde og tjene penge til deres familier. Men i fiskerlandsbyerne leves livet hårdt, uden tanke for i morgen. 40 procent af indbyggerne er hiv-smittede, og det trækker sine spor helt ud i de fattige nabosamfund.
Født med hiv
Kasif er 16 år og smittet med hiv fra fødslen. Hun har været syg hele sin barndom. Men nu er hun i behandling med medicin, og en køkkenhave har betydet, at hun får sund og regelmæssig kost.
Hvad gemmer sig bag lågen? I denne tid vrimler det med små daglige overraskelser til børnene. Nu er der også en julekalender til de voksne, der vil teste deres viden om nødhjælpsarbejde. Hver dag fra den 1. til 24. december stiller Folkekirkens Nødhjælp spørgsmål om nødhjælpsarbejde og sætter gode præmier på højkant, fx en iPad Mini.
Inden for de sidste uger er der ankommet omkring 6.000 nye flygtninge til de to transitcentre i Uganda.
”Fattigdom skyldes manglende adgang til politisk deltagelse og indflydelse. Det er den største og vigtigste årsag.” Sådan siger Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Birgitte Qvist-Sørensen, som her svarer på, hvorfor der findes fattigdom i det 21. århundrede.
Malawi er på samme tid ramt af oversvømmelser og tørke, som har gjort 480.000 mennesker afhængige af nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp giver 600.000 kr. til akut fødevarehjælp.
Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, er med til at sætte de fattige ulandes klimakonsekvenser på dagsordenen under COP18, de internationale klimaforhandlinger, som i år finder sted i ørkenriget Qatar. Følg med i klimatopmødet på nødhjælp.dk.
Flygtninge strømmer væk fra DR Congo, og Folkekirkens Nødhjælp evakuerer minerydningseksperter fra Bukavo i det østlige Congo
Lana Sydow bor i Zambia og arbejder frivilligt på en af Folkekirkens Nødhjælps sundhedsklinikker.
Laura og Nicolas Bro er søskende, skuespillere og ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. I begyndelsen af september 2012 besøgte de Malawi og flere af de projekter, som Folkekirkens Nødhjælp støtter i landet.
I Danmark er jeg en selvstændig pige med styr på tingene, vil jeg mene. Har ben i næsen, kan klare det meste selv og opfatter mig som rimelig voksen og moden.
Folkekirkens Nødhjælp og andre NGOer i Uganda protesterer åbenlyst mod en omfattende korruption i landet.
Ramasjangs studievært Sebastian Klein besøger Zambia og møder opfindsomme mennesker og sjove dyr, der tilpasser sig klimaforandringerne.
Kvinderne i landsbyen Chiringa i Malawi er i festhumør. Det er dagen, hvor en helt ny fødeafdeling er bygget færdig og overdraget til personalet.
Det er på tide, at vi i vores del af verden lægger livsstilen om, så vi alle kan få den mad, vi behøver. På den måde kan vi også frisætte en masse energi og virkelyst i de fattigste lande
Folkekirkens Nødhjælp har netop besøgt Darfur i Sudan, hvor 1,7 millioner mennesker reelt er indespærret i flygtningelejre. Udenfor lejrene risikerer de livet. Trods stabile forhold er Darfur verdens værste humanitære katastrofe.
15 danske præster på studietur til Nairobi og Zambia i samarbejde imellem Folkekirkens Nødhjælp, Århus Universitet og Teologisk Pædagogisk Center.
Fantastisk at kunne fortælle gode nyheder fra Afrika, siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, der delte Verdens Bedste Nyheder med Vejle-borgerne
Folkekirkens Nødhjælp får nyt ambassadørpar, nemlig søskendeparret og skuespillerne Nicolas og Laura Bro. De er netop nu på rejse i Malawi for at se forskellige projekter.
Fødevarekrisen i Mali er spidset til, især i den nordlige del af landet, småbørn trues af underernæring, og der er flere tilfælde af kolera.
Der er akut behov for fødevarehjælp i det sydlige Malawi, hvor mange familier nu overlever på vilde bær.
20.000 mennesker skal deles om to sygesenge på sundhedscenteret Lunjika i Malawi, og her er hverken vand eller elektricitet. Men nu skal centeret renoveres og genopbygges med penge fra Bilkas indsamling ”Giv en livline til Malawi".
Landsbyens sundhedscenter i Thembe i Malawi er som forvandlet. De gamle bygninger bliver renoveret og nye bygninger skyder op.
Tørke og interne konflikter er gået hårdt ud over især nomaderne i det nordlige Mali. Folkekirkens Nødhjælp har netop modtaget 4,75 mio. kroner fra Danida til at bekæmpe sult og dårlige sundhedsforhold blandt de tørkeramte.
Mikroopsparing er løsningen for verdens fattigstes, der ikke har adgang til en normal bankkonto. På den måde får de mulighed for at spare op til dårlige tider og til små investeringer.
Når klimaet driller, og regnen falder forkert, er der behov for at tænke anderledes og gøre befolkningen uafhængig af landbrug. Et projekt med fiskeopdræt har ændret livet for landsbyboerne i en landsby i Malawi.
Fem unge er vendt hjem til Danmark efter to måneder som volontører i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp. Her fortæller tre af de unge om, hvad de bringer med sig tilbage i den mentale rygsæk fra opholdet hos deres værtsfamilier i et af verdens fattigste lande.
I Malawi holder flere kvindegrupper høns og sælger æggene på de lokale markeder. Projekterne giver kvinderne en fast indtægt og en vej ud af fattigdom.
Rikke er volontør i Malawi og bor med en dejlig familie i et lille hjemmelavet hus. Rikke må vænne sig til meget i de nye omgivelser - men om 5 uger vender hun snuden hjem. Men alle omkring hende lever her, resten af deres liv.
Anne Engbo er frivillig volontør og fortæller i hendes rejseberetning om den store glæde hun er omringet af i Malawi
På sin regionskonference i Frederikshavn lørdag den 16. juni 2012 donerede Y’s Men International, Region Danmark, et beløb på 848.699 kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene går til projekt Bedste Hjælp i Malawi.
Børn i Afrika (BiA) arrangerer i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp en studietur til Uganda fra 13. til 28. oktober 2012.
I Sydsudan har under fem procent af befolkningen adgang til rindende vand og toiletfaciliteter. Et hygiejneprojekt støttet af Folkekirkens Nødhjælp har derfor gennem de sidste to år sat fokus på god hygiejne. Det har forbedret mange sydsudaneseres sundhed.
Kunder, leverandører og medarbejdere i varehuskæden Bilka står bag renovering og nybyggeri af fire sundhedscentre i Malawi. Ét af dem ligger i en øde isoleret egn, der hedder Chiringa.
Indbyggerne i Burkina Faso er udrustet med et stærkt skjold af humor og viljestyrke. Men de skal hjælpes nu, hvis de skal blive ved med at holde stand mod tørken, fortæller katastrofekoordinator Erik Johnson efter et besøg i landet, hvor han startede sin karriere som nødhjælpsarbejder.
Mia Tjørnum er rejst til Malawi som frivillig volontør. Her er uddannelse og oplysning om aids ikke en selvfølge. Godfrey Mgula er blandt de få mennesker, som frivilligt kæmper imod ved hjælp af teaterets tryllebindende egenskaber.
Giv en skolebænk finansierer et Stifinder projekt i Sydsudan. Her lærer børn gode ting fra en ung alder, så de vokser op og bliver gode borgere. Dem er der brug for i verdens nyeste nation.
Der bliver hvisket genert, grinet højlydt og delt kondomer ud, når Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere snakker HIV/AIDS i Zambia.
Nye bygninger forvandler et nedslidt sundhedscenter i Thembe i Malawi til et moderne sundhedscenter
I Malawi dør 1 ud af 5 børn, før de fylder fem. Den barske realitet kommer tæt på, når man arbejder som volontør på et sygehus i Malawi.
Skolegang i Sydsudan er umuligt, hvis man ikke har penge. Det er desværre tilfældet for rigtig mange børn i Sydsudan, men 40 elever har fået sikret deres skolegang ved hjælp af velgørenhedsgaven ”Giv en Skolebænk".
KONY 2012-filmen er blevet set af millioner af mennesker i de vestlige lande, men kun ganske få ugandere har set den. Vi viste filmen for 19-årige Simon Operemo, hvis far og storebror blev dræbt af LRA, da Simon var tre år gammel. I dag er Simon på vej til at blive dyrlæge på et skolelegat fra Folkekirkens Nødhjælp.
Under ungdomsorganisationen African Youth Network’s visning af Kony-filmen i Lira i det nordlige Uganda udbrød der tumult i salen.
Dårlig høst, mangel på regn og konflikter truer fødevaresituationen i Sahel-regionen syd for Sahara.
Efter at Sydsudan har erobret et olierigt område, som både Sudan og Sydsudan kræver retten til, har Sudan bombet byer og broer i Sydsudan og parlamentet erklæret Sydsudan en ”fjende”.
Bilkas medarbejdere får nu chancen for at starte deres helt egen indsamling blandt venner og bekendte. Pengene går til de fire sundhedscentre, som Bilka genopbygger i Malawi.
Forholdet til Malawis donorer er på nulpunktet. Senest har Malawis præsident Bingu wa Mutharika bedt de kritiske udenlandske donorer om at ”gå af helvede til.”
En vinddrevet vandmølle, som Folkekirkens Nødhjælps partner har opført sammen med landsbybeboere, giver vand til fem landsbyer uden for Kakuma-flygtningelejren i Kenya. Adgangen til rent vand fjerner årsagen til konflikter mellem lokale og flygtninge.
Menneskerettigheder, udvikling og civilsamfundsorganisationernes rolle står på dagsordenen på en stor konference med flere hundrede repræsentanter fra NGO'er i EU og nogle af deres samarbejdspartnere. CONCORD, et netværk af udviklingsorganisationer i EU, som også Folkekirkens Nødhjælp er med i, står for konferencen.
Medarbejderne samler ind via deres netværk, de arrangerer amerikansk lotteri, gospelkoncert og stand-up comedy. Kunderne kan købe Billie-ulve, Malawibrød og shoppingbags. Aktiviteterne sker til fordel for befolkningen i Malawi, og de penge, der samles ind, skal bruges til renovering af fire sundhedscentre.
Filmen KONY 2012 spreder sig som ringe i vandet på de sociale medier og bliver lige nu set af millioner af mennesker på nettet. Folkekirkens Nødhjælp glæder sig over, at Uganda nu får opmærksomhed. Men der findes ingen hurtige og simple løsninger, der kan løse Ugandas problemer.
Tiden kan blive lang i en flygtningelejr, hvis man er ung og fuld af drømme. Derfor er Folkekirkens Nødhjælp med til at drive et ungdomscenter i Kakuma-lejren i Kenya, hvor de unge blandt andet spiller basketball, danser og lærer kunsthåndværk.
I Kakuma-lejren i det nordlige Kenya er Folkekirkens Nødhjælp med til at drive en pigeskole for børn og unge, der har måttet flygte fra deres hjemland på grund af sult og konflikter. Men det er svært at fastholde pigerne i skolen, når de bliver ældre.
En ny afrikansk sultkrise er på vej i Sahel-regionen syd for Sahara. Se en kort film, der viser tørkens konsekvenser for de små landsbysamfund.
En ny sultkatastrofe i Afrika kan undgås, hvis det internationale samfund reagerer hurtigt. Sådan lyder det fra den internationale direktør for Christian Aid, der netop er vendt hjem fra Sahel-området i Vestafrika.
Hungersnød opstår ikke, når mennesker kender deres ret og tør stille magthaverne til ansvar. Det siger udviklingsminister og tidligere internationale chef i Folkekirkens Nødhjælp Christian Friis Bach.
Alle mennesker har ret til mad. Men man kan ikke spise en menneskeret. Så er det bedre for de fattige, at de rige bare uddeler mad, når de sultne nu mangler? Nej, lyder det højt fra Folkekirkens Nødhjælp, for den lange vej ud af fattigdom begynder med, at mennesker kender retten til mad.
Hvis vi forbyder spekulation i fødevarepriser, investerer i landbrugsudvikling i de fattigste lande og opbygger fødevarelagre i udsatte områder, kan vi i vidt omfang forhindre sultkatastrofer, mener Mette Lund Sørensen, rådgiver, og Birgitte Qvist-Sørensen, international chef i Folkekirkens Nødhjælp.
Tørke og konflikt tvinger folk på flugt i Sahel-regionen. Folkekirkens Nødhjælp klar med hjælp til de nødstedte.
Tak Danmark
Fredag den 3. februar beviste danskerne igen, hvor gode de er til at samle ind. Nogle minutter over midnat satte Danmarks Indsamling to streger under et imponerende slutresultat.
Gitte Winther er netop hjemvendt fra Malawi med et rejsebrev. Her har hun været volontør i 3 måneder og bl.a. boet sammen med nogle nonner på et kloster.
Op mod 60.000 mennesker er kommet i klemme under konflikten mellem to stammesamfund i Jonglei-regionen i Sydsudan. Folkekirkens Nødhjælp og ACT Alliance forsøger at dække de mest akutte behov.
Sydsudan er verdens yngste nation, hvor flere millioner mennesker, der blev fordrevet under krigen, er vendt hjem til en barsk virkelighed.
Det var første gang for både marketingschef Linda Frøkjær fra Danske Spil og kommunikationschef Christina Bilde fra Fonden Roskilde Festival, at de satte fødderne på afrikansk jord.
Indbyggerne i det sydlige Zambia skal grave dybt for at nå ned til grundvandet. De livgivende dråber ligger fra 60 til 90 meter nede i undergrunden. Men med forskellige lavteknologiske løsninger og med støtte fra Danmarks Indsamling er det lykkedes flere hundrede familier i landsbyerne at få direkte adgang til vand.
Dorcus Siamasusu er noget helt særligt. Hun er 24 år, hun er ugift, hun satser benhårdt på at få en uddannelse, og så er hun valgt som frivillig fortaler i sin lille landsby langt ude i bushen i det sydlige Zambia.
I træningscenteret i Maamba bliver unge zambiere undervist i grundlæggende færdigheder inden for sy- og skræddervirksomhed, i brug af PC’er og møbelhåndværk.
Det er ikke en selvfølge at kunne spise sig mæt hver dag i Sydsudan. Mange familier kæmper dagligt for at sikre sig mad på bordet og samtidig kunne betale skolepenge for deres børn. Pengene fra Danmarks Indsamling 2012 er med til at støtte børn og deres familier i verdens yngste nation: Sydsudan.
Mellem 5 og 9 millioner mennesker i Mali, Chad, Niger og Burkina Faso står på randen af akut sultkrise.
Julie Søndergaard er i Malawi som volontør med Folkekirkens Nødhjælp og har tilbragt de sidste 6 uger i Malawi. Indkvarteret hos en lokal familie har hun lært kulturen at kende og oplevet, hvor pengene ender, når danskerne giver et bidrag til bekæmpelse af fattigdom.
Malawis sundhedsministerium har godkendt arkitekttegningerne, og udbudsrunden på moderniseringen af sundhedscentrene er slut. Snart kan byggeriet gå i gang.
Et hold på 20 unge frivillige danskere er nu i Zambia, hvor de skal bo og opleve livet på landet i seks uger og derefter hjem og være med i Sultkaravanen 2012
Hvis millioner af småbønder får den nødvendige støtte kan de udvikle bæredygtige landbrug, som i den sidste ende er med til at forbedre deres levevilkår, siger ny rapport med eksempler fra bl.a. Cambodja, Kenya og Zimbabwe.
Erik Dam er udsendt til Malawi som seniorsupporter for Folkekirkens Nødhjælp. Han underviser universitetsstuderende i brugen af IT og det er et job fyldt med udfordringer - og glæder.
De 14 frivillige unge fra Folkekirkens Nødhjælp er ankommet til Malawi og er nu klar til at leve sammen med deres værtsfamilier de næste 3 måneder, inden de igen vender hjem til Danmark og vil rejse rundt og fortælle om deres oplevelser.
I 2005 blev 9-årige Sam Odulai bortført af Lord’s Resistance Army. I to år var han børnesoldat i den ekstremt brutale hær, inden hans delingsfører overgav sig. Han har været tilbage hos sin familie i tre år – men han er der ikke rigtigt.
Et ustabilt klima med tørkeperioder har fået lokale landsbyboere til at satse på dambrug som supplement til deres traditionelle landbrug.
I en region med stadig mindre regn på grund af klimaforandringer så det sort ud for befolkningen, der primært har levet af landbrug. Men et projekt med fiskeopdræt har ændret livet for landsbyboerne.
Efter hvad der har føltes som en uendelig ventetid er den første regn endelig begyndt at falde i det tørkeramte Afrikas Horn. De positive konsekvenser kan aflæses med det samme.
Den sydafrikanske ærkebiskop fylder 80 år i dag. Læs den danske oversættelse af det fødselsdagsbrev, som generalsekretær Henrik Stubkjær har sendt ham.
Der er anspændt stemning mellem lokale og flygtninge ved Kakuma-flygtningelejren i Turkana-området i det nordvestlige Kenya, fortæller seniorfrivillig Gunilla Henriksson. Læs om hendes besøg her.
I det borgerkrigsramte Somalia forventer Folkekirkens Nødhjælp at kunne hjælpe omkring 147.000 mennesker med mad og vand blandt andet i den sydlige Gedo-provins.
I to landsbyer i det sydlige Malawi går en gruppe af jordemødre og sygeplejersker rundt med sommerfugle i maven. Deres arbejdspladser får nu en tiltrængt renovering med hjælp fra Bilka i Danmark, og dermed kan de mere sikkert bringe liv til verden.
Endnu en gang kom vi for sent til at undgå en sultkatastrofe i Afrika. Men det kan undgås fremover, hvis vi vil. Sådan skriver Malene Haakansson, der har været udsendt for Folkekirkens Nødhjælp i det tørkeramte sydlige Etiopien.
Ny regering skal huske at have fokus på bekæmpelse af fattigdom og sult i dansk u-landsbistand.
Flere og flere tænker kreativt, når de samler penge ind til sultkatastrofen på Afrikas Horn. Opfindsomheden strækker sig fra bagværk og basarer, linsesupper og loppemarkeder til nødfodbold og klovnerier i Nordens største Cirkus.
Folk jubler og synger på Frihedspladsen i Misrata. Men Folkekirkens Nødhjælps mineryddere er bekymrede for sikkerheden og melder om skud med antiluftskyts som en del af fejringen.
Når det store TV-indsamlingsshow Afrika NU! løber af stablen på lørdag er det mindst 15. gang, at danske humanitære organisationer laver en fælles indsamling. Folkekirkens Nødhjælp har været med til næsten alle de fælles indsamlinger, som har været i Danmark efter Anden Verdenskrig.
SF-politikeren Kamal Qureshi og Cafe Mandela i København holder støtte-middag på fredag den 19.8. Alt overskud for mad og drikke går til Afrikas Horn. Alle kan deltage.
I det sydligste Etiopien mod grænsen til Kenya er hverdagen en kamp for at overleve. Traditionen i området er, at når der er mangel på mad, så holder de ældre op med at spise og giver maden til børnene.
Før fik de strå til aftensmad. Det gør Aruva Amone og hendes søn Rafael ikke længere. Med et overrislingsanlæg og en vandpumpe kan Aruva og andre familier i landsbyen Leno i Malawi høste flere gange om året, så der altid er mad nok.
I denne tid er fokus helt naturligt rettet mod at hjælpe de millioner af mennesker, der sulter på Afrikas Horn, og som desperat trænger til vores bistand. Samtidig er det godt at vide, hvordan man i fremtiden kan undgå, at det kommer så vidt. Her kommer historien om skabelsen af den kunstige sø: Kubi-søen.
De bager kager. De sulter. Og de neddrosler impulskøbene. Aktiviteterne er forskellige, men formålet er det samme. Pengene går til Afrika.
Folkekirkens Nødhjælp har siden april 2011 delt mad og vand ud til tørkeramte somaliere. Vi støtter nødhjælpsarbejdet i Somalia med 500.000 kroner.
Tume Dika har mistet atten køer, seks geder og et æsel pga. tørken i år. Hun bor i landsbyen Melbana i den tørkeramte Borena-provins i Etiopien, hvor vand er en mangelvare. En lokal vandkomité administrerer vandrationerne i nødsituationer som nu, men problemet er, at der ikke er noget vand at administrere.
Folkekirkens Nødhjælp sender ekspert i sult og fødevaresikkerhed Mikael Bjerrum til det sydlige Etiopien. Han skal sørge for, at støtten bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde.
Ida Auken er en af de over 50 danskere, som har lavet sin egen indsamling til fordel for Folkekirkens Nødhjælps kamp mod sult på Afrikas Horn. På ni dage har hun samlet 30.000 kroner ind.
Folkekirkens Nødhjælp støtter desperate somaliere, der er flygtet fra sult og konflikt.
Afrikas Horn er ramt af den værste tørke i 60 år, og flere end ti millioner mennesker mangler mad.
Mary og Vincent er to af i alt 700 frivillige lokale landsbyobservatører. De arbejder alle på at sikre, at deres medborgere kender deres rettigheder og ved, hvad de kan forvente af de lokale myndigheder, så de er sikre på at få de offentlige serviceydelser, de har ret til. Projektet er støttet af Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere i Uganda.
Nok blev København oversvømmet i weekenden, men det er ikke det eneste sted i verden, hvor vandmasserne raserer lige i øjeblikket.
Millioner af mennesker er truet af den værste tørke på Afrikas Horn i mange år, og mange steder er der decideret mangel på mad.
Udenrigsministeriet giver fire millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at rydde farlig ammunition og krigsmateriel i Libyen.
Tre gange har den sydafrikansk bosiddende fotograf og filmmand Jørn Stjerneklar været indstillet til den prestigefyldte Timbuktupris for kritisk u-landsjournalistik. Tirsdag lykkedes det omsider, og han fik tildelt prisen på 100.000 kroner
Den 19. april 2011 kunne Folkekirkens Nødhjælp stolt give et 40.000 kvadratmeter stort ”sikkert område” tilbage til beboerne i de to landsbyer Mitondo og Kenani, som ligger i Katanga-provinsen i Congo.
Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartnerne i ACT Alliance opfordrer alle parter til hurtigst muligt at stoppe volden i Nordafrika, så de humanitære organisationer kan få uhindret adgang til at hjælpe civilbefolkningen.
Kilder fra Human Rights Watch oplyser, at oberst Gaddafi har brugt klyngebomber til at bekæmpe oprørerne i Misrata. Folkekirkens Nødhjælp fordømmer angrebet og intensiverer indsatsen for at nå hurtigt ind i Libyen.
Med 1,5 mio. kroner fra en DANIDA-finansieret nødhjælpspulje begynder Folkekirkens Nødhjælp at rydde livsfarlige krigsefterladenskaber i Libyen. Minerydningsspecialister forventer at rykke ind i næste uge.
Folkekirkens Nødhjælp har været med til at udvikle en billig og sammenklappelig trillebør. Med den kan afrikanske bønder lettere transportere deres afgrøder
Folkekirkens Nødhjælp overvejer at tage gamle smuglerruter i brug for at nå ind til nødlidende med mad, vand og medicin.
Strømmen af flygtninge fra kampene i Elfenbenskysten er den seneste måned kun blevet større. Tusindvis har slået sig ned i små liberiske samfund på den anden side af grænsen
Følgerne af tsunamien i Japan, krigen i Libyen og store flygtningestrømme fra Elfenbenskysten til Liberia stjæler dagsordenen i Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælp er klar til at hjælpe flygtninge fra urolighederne i Libyen.
Kampe mellem bevæbnede grupper i Elfenbenskysten har drevet op mod en halv million på flugt, heraf næsten 80.000 til nabolandet Liberia. Folkekirkens Nødhjælp har stillet 850.000 kroner til rådighed for vores samarbejdspartnere i ACT Alliancen i landet
Fredag den 11. marts afholdes en folkelig demonstration på Rådhuspladsen under parolen "Støt de demokratiske kræfter i Mellemøsten og Nordafrika" – en hyldest til de modige mennesker, der i de seneste måneder er gået på gaden for at vælte diktaturer i Mellemøsten og Nordafrika.
Folkekirkens Nødhjælp klar til at hjælpe flygtninge fra urolighederne.
147.000 mennesker er flygtet fra Libyen, og flere er på vej.
Elizabeth blev voldtaget af soldater og i første omgang udstødt af sine skolekammerater. Men en diskussion i klassen endte med at skabe større forståelse.
Ni soldater fra den congolesiske regeringshær er blevet idømt op mod 20 års fængsel for massevoldtægt af kvinder. Et gennembrud for demokratiet.
Bjørn Lomborgs "Guide til bedre hjælp" er udtryk for en gammeldags tankpasser-tænkning. Det skriver generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, i et svar til Tænketanken Copenhagen Consensus Centers direktør Bjørn Lomborg, der vil give fattige børn A-vitamin, zink og bioberiget mad.
Landerepræsentant i Zambia, Uffe Gjerding, undrer sig over, hvorfor den danske udviklingsminister har valgt at skippe støtten til landet.
En låne-spare-gruppe, der fungerer som landsbyens bank, har givet Joyce Msuku fra det nordlige Malawi nye muligheder. Nu kan hun spare op til svære tider, og hun kan udvikle sin fiskeforretning.
Landsbygrupper, der organiserer sig og danner en fælles lokal landsbybank med egne spilleregler, giver nye muligheder for de allerfattigste på landet i verdens u-lande. Men lånene skal selvfølgelig ydes på rimelige vilkår, så brugerne ikke bliver gældsat uden mulighed for at betale tilbage.
Sydsudaneserne er på vej hjem. Hver eneste dag ankommer mindst et par tusinde sydsudanesere til deres hjemegn i syd. Folkekirkens Nødhjælp forventer, at mange flere endnu vender tilbage inden sommer, og står klar med hjælp.
Når livet på den zambiske savanne bliver for hårdt, vælger mange unge bønder at prøve lykken i storbyerne. Resultatet bliver ofte en ussel tilværelse i de fattige slumkvarterer. I det sydlige Zambia hjælper organisationen Monze Diocese landsbybeboerne til et bedre liv, så de dropper byen og bliver på landet. Artiklen er oprindeligt bragt i JydskeVestkysten.
Initiativerne er mange under Danmarks Indsamlingen til fordel for Afrikas unge. På P3 sender fire værter live-radio fra Nytorv i København i fire døgn
Livet i Zambia er hårdt, når man hverken har penge eller forældre til at beskytte sig. Den 18-årige Zonele Siwawa er en fattig, forældreløs pige, men hun har fået en chance. Hendes hjem i slummen blev for et år siden erstattet af Umoyo Training Centre – et sted, hvor hun lærer om livet. Og hvordan man overlever. Artiklen blev oprindeligt bragt i JydskeVestkysten.
På halvandet år har 10.000 el-forbrugere bidraget til klimatilpasningen med over en million kroner gennem NØDSTRØM.
Myten om arbejde og penge driver unge i Zambia fra landet og ind til byerne. Men virkeligheden i byerne er barsk med en massiv arbejdsløshed og et svagt socialt sikkerhedsnet. Danmarks Indsamling 2011 støtter Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe unge zambiere til at få uddannelse, finde et arbejde og skabe sig en meningsfuld tilværelse ude på landet – dér hvor der er brug for de unge.
De valgtilforordnede tæller nu stemmerne op i Sydsudan, og befolkningen glæder sig og fejrer det valgresultat, som mange tager for givet: En klar stemme for at skabe en ny og uafhængig nation.
For fire år siden vovede 65-årige Edita Nyamwiza ikke at tænke på fremtiden. Det gjaldt om at overleve en dag ad gangen for hende og børnebørnene. Men i dag har hun fået selvværd - og mad - nok at bygge fremtidstroen på.
Over hele Sudan har de valgtilforordnede lært at leve tæt sammen med stemmeurnerne. Nogen bevogter dem endda om natten for at sikre, at valget bliver troværdigt og fair.
Ronald og Justine har flere ting til fælles: De er forældreløse, arbejder hårdt for at blive lærere og er meget taknemmelige for den støtte, som de får fra danskere, der køber skolebænke gennem Folkekirkens Nødhjælps Giv-en-Ged-kampagne.
Hjælp til selvhjælp har styrket landbefolkningen i det nordlige Uganda og ændret deres hverdag. Nu ved kvinder, mænd og børn, hvad de kan kræve af Ugandas regering – og gør det.
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget omkring 36 millioner kroner til at rydde miner i DR Congo, Angola og Libanon. Minerydningsarbejdet vil gavne hundredtusinder af mennesker i krigs- og konfliktramte områder.
Mikrolån kan være med til at give Queens familie mad på bordet og skolegang til børnene.
Gaven ”Giv en trædepumpe” er guld værd for familierne i landsbyen Muluwa i det sydlige Zambia. Pumperne sparer familierne for det hårde slid med at bære vand og risikoen for, at de bliver overfaldet af krokodiller er mindsket betydeligt.
Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær, besøgte Christiansborg for at overrække udvalgte politikere et julekort fra Afrika. Kortet skal minde politikerne om, at de ikke må glemme kampen mod klimaforandringer.
Sammen med en række danske virksomheder og forskere har Folkekirkens Nødhjælp udviklet en grøn generator. Den kører på vedvarende energi og kan måske hjælpe nødhjælpslejre og afrikanske landsbyer af med støjende og spruttende diesel-generatorer.
I landsbyen Mtoso i Malawi lever stoltheden og håbet. Kvinderne har slået sig sammen og kører en velfungerende ægforretning.
Pernille Højmark er netop vendt hjem til Danmark efter et besøg i Malawi. Som ambassadør for Giv en ged kampagnen, besøgte hun blandt andet landsbyen Leno. Her har indbyggerne haft stor gavn af gederne.
Kvinderne i Malawi arbejder hårdt. At sørge for husholdningen er et slid. De kan ikke gå til supermarkedet for at købe majsmel og komme hjem og tænde for komfuret. De sørger for det hele selv: Henter brænde, maler majs, henter vand, tænder op.
Det er kun fem år siden, at sultkatastrofen i Malawi var en realitet. I dag, fem år efter, kan familierne i blandt andet Kambuzi konstatere, at de har haft den bedste høst nogensinde. Resultaterne skyldes grundig planlægning, organisk gødning og ikke mindst, at vejret har været godt.
Efter at anlægget i Nyathumbi Village havde været nede med tekniske problemer i et halvt års tid blev det repareret i august 2010, hvor det bl.a. fik en ny pumpe. ”Vi begyndte at dyrke grønsager igen, ligesom vi gjorde inden anlægget gik i stykker. Det var rart da vi i mellemtiden havde manglet grønsager i tørtiden og heller ikke har haft noget at sælge på markedet.” siger Zione
Sovepose, liggeunderlag og en pandelampe. Det er nogle af de ting, der kommer til at ligge i skuespiller Pernille Højmarks kuffert, når hun søndag rejser til Malawi. Som ambassadør for ”Giv en ged”-kampagnen skal hun på tæt hold opleve, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder for verdens fattigste.
En lektor i virksomheders sociale ansvar, en journalist og en advocacymedarbejder uddeler anmelderfisk til den ny film ”Blod i mobilen”, der tager seerne med ned i minerne i DR Congo. Her arbejder børn i dagevis under jorden i smalle gange og under vilkår, som beskrives som rystende og ”helvede på jord.”
Den sudanesiske musiker og fredskæmper Emmanuel Jal besøger Danmark gennem et samarbejde mellem CPH:Dox og Folkekirkens Nødhjælp. Se filmen om ham, og oplev musikken live.
Med hjælp fra Danmarks Indsamling 2009 er den lille skolepige Esther og en stor gruppe andre internt fordrevne hjemme igen og glæder sig over nye, sejlivede afgrøder, der netop nu står struttende friske på markerne.
I Ugandas landområder ved kun få, at både skole og sundhedsklinik er på Ugandas finanslov. Men i Acowa sørger Vincent Amadoi og andre frivillige for, at myndighederne holder, hvad de lover.
Når hvert syvende menneske på Jorden sulter, har vi fejlet forfærdeligt. Denne virkelighed begynder at trænge ind hos både FN-organisationer og repræsentanter for verdens regeringer, som deltager i denne uges topmøde om fødevaresikkerhed i Rom. På lørdag er det den internationale dag mod sult
Belg Mamo knokler for at forbedre sin families situation. Indtægter fra gedehold og salg af potter hjælper hende på vej
Voldsom regn har forårsaget oversvømmelser i Etiopien. Tusinder er fordrevet og marker med afgrøder er ødelagt Af Fikerte Abebe, Informationsmedarbejder, Etiopien
Malawi har vendt et fødevareunderskud til et overskud. Udviklingen bliver kaldt et mirakel, men regeringens program er ikke bæredygtigt, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Biskop i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt, har besøgt kvinder og mænd i det østlige Uganda. Her fortæller han om mødet, om ugandernes sammenfiltrede udfordringer – og udsigten til langsigtede ændringer.
Birgitte Arendt, medlem af Folkekirkens Nødhjælps Råd, har oplevet håb og glæde i det ellers så hårdt ramte østlige Uganda. Læs hendes beretning om glæde, stolthed og håb for fremtiden.
Nobelpristager og ærkebiskop Desmond Tutu holdt humørfyldt velkomst for det danske VM-hold i Johannesburg forleden
Folketingets Udenrigsudvalg har besøgt Folkekirkens Nødhjælp i Zambia
Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, sætter de seneste nedskæringer i et globalt perspektiv. Især EU-landene svigter
En gade i Malawis hovedstad Lilongwe kaldes Coffin Street. Her ligger ligkistefabrikanternes forretninger side om side. Og det er en branche, der går godt. Folkekirkens Nødhjælps medarbejder Carl Gustav Klemmed Lorentzen har besøgt gaden med sit kamera og talt med indehavereren af "Atete Coffin Workshop (we are the best) "
Tekniske problemer med overrislingsanlægget i landsbyen Nyathumbi i Malawi har store omkostninger for indbyggerne.
En fejlslagen høst i 2009 og manglende midler til fødevarehjælp kan sende det i forvejen ustabile Sydsudan ud i endnu flere konflikter. Med regntidens komme starter nemlig også sæsonen for sult.
Ung skoleelev tog med sin far til Uganda for at se på Folkekirkens Nødhjælps projekter der
Fem erhvervsledere har netop besøgt Malawi og fået syn for sagn. Udviklingsarbejdet nytter og giver malawianerne håbet tilbage.
Mette Marie Rasmussen er 22 år. Hun studerer til daglig psykologi og er med i det frivillige ungdomsnetværk i Århus. På Folkekirkens Nødhjælps landsmøde fortalte hun, hvordan et ophold i Etiopien har sat sig dybe spor
Frem til d. 15. april 2010 kan danske organisationer kommentere på udviklingsminister Søren Pinds bud på Danmarks nye udviklingsstrategi. Her er Folkekirkens Nødhjælps høringssvar.
11.-13. april er der valg i Sudan. Ingen forventer, at der bliver tale om et frit og fair valg. Alligevel kan valget få stor betydning i det krigshærgede land.
Sudaneserne er hårdt prøvede mennesker. De har lidt under en endeløs række af borgerkrige, klanfejder, kvægrøverier og ukompetente, korrupte og undertrykkende ledere. 75 % af befolkningen er analfabeter. Og om under to uger skal Sudan holde sit første frie valg siden 1986. Generalsekretær Henrik Stubkjær har besøgt Sudan op til valget.
En lektor i internationale udviklingsstudier, en chefredaktør og en ligestillingsekspert uddeler anmelderfisk til nyt afrikansk mode- og kulturblad ARISE
Jeg kan godt forstå, at det som dansker kan være svært at forholde sig til den megen snak om klimaforandringer og måske også de tilbagevendende klimaforhandlinger.
Ph.d studerende Ole Dahl Rasmussen rev to dage ud af kalenderen og flyttede ud i en afrikansk landsby i Malawi. Formålet var at blive klogere på, hvordan indbyggerne lever.
Solpaneler skaffer vand til landsbyboere i Nsanje i Malawi, der nu har så meget overskud, at de kan sælge grønsager på markedet og spare penge op. Snart har de nok til en cykel.
Folkekirkens Nødhjælps Generalsekretær, Henrik Stubkjær, ser tilbage på 2009 og frem imod 2010 i sin nytårshilsen.
Tv-journalisten Iben Sveistrup satte sig for at følge Birgitte Hagelund gennem hendes første år som ansvarlig for Folkekirkens Nødhjælps program i DR Congo. Det er der kommet et program ud af, som sendes på TV2 Fyn 30. december klokken 19.30.
De mange lokale konflikter i det sydlige Sudan vurderes at have kostet flere menneskeliv i løbet af de seneste måneder, end konflikten i det nordvestlige Darfur har kostet i samme tidsrum.
Netop som lykken er begyndt at tilsmile familien Maguta med gode høstresultater, og de har fået opbygget en god husdyrproduktion, har ulykken ramt familien igen. Faderen, Stefano Maguta, er smittet med HIV.
Folkekirkens Nødhjælp har stået karamojongerne bi i tre årtier. Adskillige faktorer er årsag til, at der stadig er stort behov for hjælp til den fattige region. Årsagerne er blandt andre dårlig regeringsførelse, oprørsbevægelsers overgreb på civilbefolkningen og vejrmæssige katastrofer som oversvømmelser og tørker, der har været tiltagende de seneste år.
Skiftevis tørke og silende regn slår både dyr og mennesker ihjel. Dyrene kan ikke finde føde på den tørre jord, så menneskene ser deres eksistensgrundlag svinde ind til magre gespenster. Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at forebygge klimaforandringernes katastrofale følger.
Uganderne er blevet mindre forsigtige, og derfor bliver flere og flere nu smittet med hiv. Adgangen til livsforlængende medicin og glæden ved egen succes har gjort folk skødesløse.
Fiskerne i landsbyen Kasensero er ikke bange for aids. De har sex med de kvinder, som de mener, de har behov for. Folkekirkens Nødhjælps partner arbejder med at gøre op med machokulturen
Pigerne på grænsen mellem Tanzania og Uganda sælger sig selv til lastbilchauffører på gennemrejse. Nu forsøger Folkekirkens Nødhjælp at skabe alternative indtjeningsmuligheder til pigerne.
Tusindvis af mennesker i det nordøstlige Uganda er vendt hjem til deres landsbyer efter i en årrække at have boet i lejre for internt fordrevne. Penge fra Danmarks Indsamling 2009 har givet dem en chance for at begynde forfra på livet.
Der er brug for en indsats, hvis fattige mennesker i Malawi skal have en gave for fremtiden
I 2005 blev Malawi ramt af en alvorlig sultkrise, som berørte op mod halvdelen af landets 12 millioner indbyggere. Høsten var for andet år i træk slået fejl pga manglende regn og landet blev erklæret i katastrofetilstand. De fleste malawianere lever af deres små landbrug og husker sultkrisen, som en smertefuld tid. I de små landsbyer kæmper de nu for ikke at komme til at sulte igen, næste gang regnen svigter.
Malawi er blevet et mindre korrupt land ifølge den globale organisation Transparency Internationals globale indeks over korruption i 180 forskellige lande.
Folkekirkens Nødhjælps Malene Haakansson bor og arbejder i Addis Abeba i Etiopien. Hendes seneste blogindlæg på Politikens klimablog reflekterer over det faktum, at Etiopien nu igen kommer på mediernes forsider på grund af tørke og mangel på mad.
Den etiopiske regering beder nu det internationale samfund om fødevarehjælp til over seks millioner mennesker
Seks FC Savanna-spillere har under kyndig vejledning af kunstner og professor Bjørn Nørgaard (Dronningens Gobeliner og Hesteofringen, 1970) skabt kunstværket ’Bold for en bedre verden’.
I landsbyen Nangwangwa i det østlige Malawi modtog 16 familier ved juletid i 2008 fem geder. En han og fire hunner. Nu er gedeflokken vokset til ti – og der er to kid på vej. I familien Ahamadi er de begejstrede for gederne, som giver frisk gedemælk og drømme om gedekød.
I 2008 gav 1260 danskere køkkenhaver via Giv en ged-julegavekampagnen. Læs her, hvordan de bl.a. gør gavn i Malawi. Benson og hans familie er lykkelige for deres.
Carl Gustav Lorentzen arbejder for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi. På vej ud i bushen for at finde stof til en tilbagemeldingshistorie, testede han samtidig vores nye sms-tjeneste via twitter af. En historie om en historie, så at sige
Aldrig før har Regina Nachuge fra Karamoja i det nordøstlige Uganda haft en fast indkomst. Nu sælger hun hver dag sine geders mælk og har råd til at give sine børn mad nok - og desuden penge til behandling på klinikken, hvis et familiemedlem bliver sygt.
Folkekirkens Nødhjælps landerepræsentant in Zambia, Uffe Gjerding, har været på monitoreringsbesøg. Her så han blandt andet på, hvordan fiskeri kan hjælpe udsatte grupper
Lyt og lær
Uffe Gjerding, Folkekirkens Nødhjælps landerepræsentant i Zambia, drog i felten for at kigge på forholdet mellem kultur og udvikling
Folkekirkens Nødhjælps landerepræsentant i Zambia, Uffe Gjerding, undersøger den lokale kultur i forsøget på at finde nøglen til bæredygtig udvikling
Folkekirkens Nødhjælps landerepræsentant i Zambia undersøger vilkårene for regeringsførelse i Zambia
I Congo er millioner af indbyggere klemt imellem kaos, korruption og konflikt. Staten er reelt brudt sammen, enhver orden er ophørt med at eksistere, og voldtægt af kvinder er sat i system af forskellige væbnede militser
Det summer af samtaler og aktivitet i flygtningelejrene i Darfur, hvor kvinder og mænd går til undervisning, til møder og taler om frygten for overfald og om savnet efter hjemmet. For selv om Sudans præsident for et halvt år siden beordrede hjælpeorganisationer ud af landet, har både flygtninge og de tilbageblevne NGO’er bevaret modet.
Freden er endelig kommet til Congo. Nu skal befolkningen til at bygge samfundet op igen. Men vejene er ødelagte af krig og manglende vedligeholdelse, så det er svært for folk i landdistrikterne at komme rundt. Og når man har afgrøder at sælge, er det helt essentielt at kunne bringe dem til markedet. Noget så enkelt som en cykel gør derfor en kæmpe forskel.
Malawis fodboldlandshold skal træne to uger i Danmark - Folkekirkens Nødhjælp er med til at støtte deres træningsophold.
Navnetraditioner i mange dele af Afrika er ganske tankevækkende. Et navn betyder nemlig noget, har en kraft – og kan skiftes ud, hvis omstændighederne er til det. Således også i Congo.
I DR Congo foregår der systematiske sexovergreb på kvinder. Ingen har overblik over det egentlige omfang, men der er tale om titusinder. Det står værst til i Nord- og Syd-Kivu i Det østlige Congo. Margaret er en af de kvinder, som overlevede.
Uddannelse og kapacitetsopbygning af partnerorganisationer skal på sigt styrke lokalsamfunds opbygning af fødevaresikkerhed
Mutinta er distriktsforkvinde for ”Women for Change” (Kvinder for Forandring) og bor i landsbyen Chalimongela med sin familie. Igennem ”Women for Change” er hun med til at sætte gang i den lokale udvikling, baseret på ligestilling mellem mænd og kvinder.
I landsbyen Milima i Zambias sydprovins arbejder "Women for Change" hårdt for at forbedre forholdene for kvinderne selv og for deres familier. De kombinerer traditionelle værdier med nye måder et se tingene på og handler derefter.
Ingen fejl er for lille, når det drejer sig om at sikre månedslønnen i det ludfattige Congo
Når staten reelt er brudt sammen, oplever folk et samfund med den ultimative brugerbetaling.
Malawi er et af de lande, der oplever klimaforandringerne helt tæt på. Den Lutherske kirke i Malawi er gået aktivt ind i kampen for at ruste befolkningen til at modstå konsekvenserne af klimaforandringerne, fortalte biskop Joseph P. Bvumbwe under et besøg i Danmark.
Opbakning til Afrika Kommissionens anbefalinger – men husk at man ikke kan bruge en rapport om folkeskolen til at gennemføre en skattereform, advarer Christian Friis Bach, der er international chef i Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælps kommentarer til Afrika kommissionens anbefalinger.
“Malawis kvinder skal styrkes økonomisk,” siger Lennart Skov Hansen, Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant i I Malawi.
På Landsmøde 2009 aflagde Folkekirkens Nødhjælps formand, Kirsten Lund Larsen, og parlamentariske kasserer, Hans Christian Beck-Jensen, fælles beretning.
På Danmarks nye fodboldhold kæmper nogle af superligaens mest lovende stjerner for et bedre liv for verdens fattigste
Folkekirkens Nødhjælp frygter, at den humanitære situation i Darfur forværres efter lukning af hjælpeorganisationer.
Josephine Bwanali på 28 år bor i landsbyen Kagodo i den nordlige del af Malawi. For to måneder siden pakkede hun sine få ejendele sammen, tog sine fire børn på 3, 4, 7 og 10 år ved hænderne og flyttede fra sin voldelige mand. Nu sover hun på en måtte på gulvet hos sin mor.
Millioner af etiopiere er på randen af hungersnød på grund af tørke og prisstigninger på fødevarer
Tv-show samlede rekordmange penge til 12 af landets største humanitære organisationer
Tusindvis af landbofamilier i det østlige Uganda har set afgrøderne svinde ind år for år på grund af massiv regn, voldsom tørke og konflikter om retten til jord. Med penge fra Danmarks Indsamling vil Folkekirkens Nødhjælp hjælpe landbruget på ret – og ny - køl, så uganderne igen kan forsørge sig selv.
Danmarks Indsamling 2009 er en fælles indsamling til fordel for Afrika, som 12 af Danmarks største humanitære organisationer går sammen om lørdag den 24. januar 2009.
Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps mand i Malawi, Lennart Skov-Hansen i et svar til lektor Christian Bjørnskovs debatindlæg i Politiken den 6. december. Lennart Skov-Hansen fortæller fra det virkelige liv i Malawi om gedemarked, gedepriser - og hvordan Giv en Ged-kampagnen hjælper fattige og hiv-smittede.
En af de helt store udfordringer i Afrika er at styrke landbruget - det gælder både smålandbrug og landområderne som sådan.
60 afrikanske ungdomsledere overrakte torsdag konkrete anbefalinger til statsminister Anders Fogh Rasmussens Afrika Kommission.
Folkekirkens Nødhjælp er medarrangør af en konference, hvor 80 unge afrikanere fra 17. til 19. november diskuterer, hvordan unge kan få indflydelse på Afrikas fremtid.
Mens de officielle tal over nyligt internt fordrevne i overfyldte lejre omkring Goma stadig er ved at blive fastlagt, er der en anden side af tvangsforflytningen, der forbliver i skyggerne: de tusinder af familier, der har åbnet deres beskedne hjem for fremmede på flugt.
I landsbyen Kumara i Malawi klukker 150 høns. Fugleflokken giver det lille samfund penge til sæbe og såsæd, så familierne ikke længere skal kæmpe for at kunne give deres børn mad.
Tre år efter at fredsaftalen mellem Nord og Sydsudan er blevet underskrevet, vender flygtninge fra Sudans nabolande for alvor hjem. I Kakuma flygtningelejr i Kenya venter tusindvis af flygtninge på at komme hjem. Mød nogle af dem i videoklippene her på siden
Etiopiernes kvæg dør af tørst, kenyanerne flygter og somalierne er i indbyrdes konflikt. Journalist Jeppe Villadsen fortæller fra Østafrika, hvor klimaforandringernes måske første masseødelæggelse allerede kan mærkes.
Etiopien rammes gang på gang af hungersnød. Klimaforandringer, dyre fødevarer og kronisk fattigdom er med til at fastholde det som landet, hvor mange mennesker lever i kronisk sult
Hyr en spejder
Vær beredt - det er snart Spejderhjælpsuge. Den 20.-28. september kan du leje en spejder til for eksempel at slå græs, vaske bilen eller fjerne skraldet.
De spiser rødder, kaktus og dyrefoder - Etiopien er centrum for verdens alvorligste sultkrise, som i øjeblikket præger Afrikas horn, fortæller journalist Jeppe Villadsen i Kristeligt Dagblad d. 12. september 2008. Artiklen er bragt med tilladelse fra Kristeligt Dagblad.
Salget af en ny øl i Danmark går til rydning af miner i Angola
Valg i Angola
Det første parlamentsvalg i Angola, siden borgerkrigen sluttede i 2002, er i gang, og foreløbig tyder alt på, at det kommer til at gå stille og roligt.
En del af overskuddet fra sponsorcykelløbet Vi Cykler mod Sult går til at donere cykler til Malawi. Lennart Skov-Hansen, Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, fortæller her, hvor stor en forskel noget så enkelt som en cykel kan gøre for Malawis fattigste kvinder.
Mwamba Uganda Children´s Choir har nu sluttet sin turne i Danmark
Den 4. august 2008 afgik Dr. Simon Mphuka, lederen af Churches’ Health Association in Zambia (CHAZ), ved en alt for tidlig død, blot 46 år gammel.
Det bæredygtige landbrug i Zambia, som man har satset på for at klare tørkeperioder, skal nu også tage højde for mulige oversvømmelser
Dyre fødevarer, klimaforandringer og politisk kaos er årsag til, at flere millioner mennesker har brug for akut nødhjælp i Etiopien og Zimbabwe
I området omkring Shire-floden i Malawi arbejder fattige landmænd med naturbeskyttelse og med at tilpasse deres landbrug til et ændret klima
Igen i år beder Folkekirkens Nødhjælp om en del af den høstkollekt, der samles ind i landets kirker ved høstgudstjenesterne. Pengene skal hjælpe i Afrika, hvor folk er hårdt ramt af den globale fødevarekrise og de stigende priser på mad og af mangel på regn.
Traditionelle hyrdefolk bliver hårdt ramt af klimaændringerne. De har brug for vand og store grønne græsgange til deres dyr, men det er blevet en mangelvare i det sydlige Etiopien
Flere medier har henvendt sig til Folkekirkens Nødhjælp om en svindelsag i Congo.
I Etiopien bliver unge piger kidnappet, omskåret og derefter voldtaget af deres kommende ægtemand. Oplysning og samarbejde med traditionelle ældreråd skal bryde med sædvanen
I 1997 besluttede tre danske udviklingsorganisationer at gøre en fælles indsats i det sultplagede Etiopien. 10 år senere har det storstilede udviklingsprojekt været gennem en afsluttende evaluering.
Dyre fødevarer, klimaforandringer og politisk kaos er årsag til, at flere millioner mennesker lige nu har brug for akut nødhjælp i Etiopien og Zimbabwe.
Internettet spiller en stadigt større rolle i dokumentationen af overgreb i valgkampen i Zimbabwe. I modsætning til tidligere spredes nyheden om overgreb verden over fordi aktivister bruger den nyeste teknologi
Line Brylle er netop vendt hjem efter to års arbejde med minerydning i et af verdens mest krigshærgede lande. Pantindsamlingen på Roskilde Festival '08 støtter minerydning i DR Congo
Producenterne skilter med socialt ansvar. Alligevel er der direkte forbindelse fra det korrupte og fattige DR Congo til batteriet i din mobiltelefon, viser ny DanWatch-rapport
I de tørkeramte områder i Zimbabwe har man søgt at introducere andre afgrøder end den traditionelle majs. Et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælps partnere i Malawi og Zimbabwe blev en øjenåbner for folkene i Zimbabwe, fortæller Lennart Skov-Hansen i denne beretning.
I takt med at en ny valgrunde til præsidentposten i det kriseramte Zimbabwe nærmer sig, strammer regeringspartiet ZANU-PF grebet om den politiske situation – volden er skaber frygt og handlingslammelse.
Myndighederne i Zimbabwe har beordret, at alle organisationer i landet indstiller deres hjælpearbejde på ubestemt tid – og mindst indtil efter præsidentvalget den 27. juni.
I disse dage holdes fødevare-topmøde i Rom med deltagelse af statsledere og ministre fra hele verden. Baggrunden er de stærkt stigende fødevarepriser og løsningen er de enige om: Investeringer i landbrug. Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp og medlem af regeringens Afrika Kommission og Per Pinstrup-Andersen, professor ved Cornell University og Københavns Universitet fortæller i en kro...
En række mobilselskaber henter mineraler i Congo uden at gøre noget ved de horrible forhold, som Congos minearbejdere er udsat for. Det viser en ny rapport fra DanWatch.
Folkekirkens Nødhjælp uddeler mad og vand til den tørkeramte befolkning i det sydlige Etiopien.
Tørke, stigende fødevarepriser og en regering, der ikke handler, er skyld i en lurende sult-katastrofe i Etiopien. FN anslår, at over tre millioner mennesker har brug for akut nødhjælp.
Flygtninge vender for alvor hjem til Sydsudan. Forventningerne er høje, men der er meget lidt at komme hjem til
Selvom det er lykkedes at få regimet i Khartoum og oprørsbevægelsen SPLM i syd til at lægge våbnene, er udfordringerne for en varig fred i Sudan store. Det fortæller Folkekirkens Nødhjælps programmedarbejder i Sydsudan, Mads Frilander.
Tørke, stigende fødevarepriser og en regering, der ikke handler, er skyld i en lurende sultkatastrofe i Etiopien. FN anslår, at over tre millioner mennesker har brug for nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælp har i samarbejde med partnerorganisationer fra seks lande i det sydlige Afrika taget initiativ til et regionalt samarbejde omkring klimaforandringer.
Folkekirkens Nødhjælps partnere i Zimbabwe rapporteres, at det er meget vanskeligt at komme ud med hjælpen til de fattigste på grund af den uafklarede politiske situation i landet.
Den 16. og 17. april var Danmark vært for to store, udviklingspolitiske arrangementer. Folkekirkens Nødhjælp var repræsenteret ved samarbejdspartnere, generalsekretær og international chef.
” Skal der skabes vækst og udvikling i Afrika er det vigtigste at styrke landbruget. Derfor skal landbrug langt frem i fokus i regeringens nye Afrika Kommission.”
Folkekirkens Nødhjælp var med ved bordet, da en række lokale og internationale organisationer blev dannet for at sikre mere effektiv hjælp til udsatte mennesker i et af Afrikas fattigste lande.
Regeringen har netop offentliggjort sammensætningen af den nye Afrika-kommission. Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Christian Friis-Bach er med på listen.
Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere er godt i gang med at informere zimbabweanere om det kommende valg
Status efter 10 års unikt samarbejde mellem tre danske nødhjælpsorganisationer mod sult i Etiopien
Mikrolån har givet Yenenesh Shifa mulighed for at tjene sine egne penge
Bønderne i Matabeleland lærer at dyrke fødevarer ved simple landbrugsmetoder
På overfladen er Zimbabwe stadig et dejligt land. Skøn natur, søde mennesker og godt vejr. Men skraber man lidt i overfladen, viser der sig et helt andet billede. Tag med Folkekirkens Nødhjælps katastrofemedarbejder Christer Lænkholm til Zimababwe.
Kirkerne og lokale organisationer er godt i gang med at informere befolkningen om det kommende valg i Zimbabwe. Læs kommentaren fra Uffe Gjerding, Folkekirkens Nødhjælps landekoordinator i Zambia
Efter 70 år inden for murene har den ortodokse kirke i Kant i Kirgistan fået adgang til det offentlige rum. Og har valgt at bruge det til at skabe rum for samfundets svageste. Y’s Mens klubberne i Danmark har valgt at bakke op. De gav sidst i januar tilsagn om at samle ind til kirkens udvikling af selvhjælpsgrupper og støtte arbejdet med en halv million kroner.
Når krisen kradser bliver kapitalen og investeringerne derhjemme – og det kan påvirke de helt nødvendige investeringer som skal drive væksten frem i u-landene, skriver Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Christian Friis Bach
Det nye online-tidskrift IP Monopolet sætter i første udgave fokus på Darfur
Mens de politiske partier og mæglere udefra kæmper for at finde en fredelig løsning på striden om valgresultatet i Kenya, møder unge mennesker en anden udfordring, mens de kæmpe med kriser i det engang så fredelige land.
Mange tusinde kenyanere er tvunget væk fra deres hjem på grund af den vold, der er opstået efter valget.
Siden 1980’erne har aids udviklet sig til en af de mest dødelige, smitsomme sygdomme, verden har set
Først rydder vi minerne, så genopbygger vi landbruget i Congos jungle, skriver Folkekirkens Nødhjælps udsendte fra det dybeste Afrika
Børnene dør af harmløse sygdomme. Et under­ernæret barn i Zimbabwe kan dø af diarre på få dage. Eller af lungebetændelse ­eller selv en lille infektion.
Ved hjælp af den nyeste teknologi overvåger grupper i Kenya i detaljer de voldelige overgreb i landet efter det omdiskuterede valg.
Massive regnmængder og oversvømmelser i den sydlige del af Afrika har ødelagt udsigten til, at Zimbabes småbønder endelig - efter seks år med tørke og en kritisk fødevaresituation - kunne få en rimelig høstsæson.
Kraftig regn har fået de mange floder i det sydlige Afrika til at gå over sine bredder. Tusinder af familier er blevet evakueret og har brug for hjælp.
Alt tyder på at den nye FN-styrke i Darfur vil lide samme skæbne som Den Afrikanske Union, der hverken har kunnet beskytte sig selv eller civile mod overgreb. Vesten må stå sammen om at presse den sudanesiske regering til at samarbejde
Zimbabwes befolkning er presset til det yderste under den diktatoriske præsident Mugabes undertrykkelse og økonomiske udmarvning af landet. Værst går det ud over børnene, der sulter, og mange mister deres forældre til aids. Derfor går den del af Danmarks Indsamlingen, som Folkekirkens Nødhjælp får, til sund mad og rent vand til flere end 5.000 børn i Zimbabwes fattige Lupane-distrikt.
Folkekirkens Nødhjælps Annette Ringgaard har besøgt nogle af de burundiske flygtninge, der er vendt tilbage fra nabolandet Tanzania
2007 i glimt
Handlinger der nytter. 2007 året hvor Folkekirkens Nødhjælp har glædet sig over vedholdende opbakning og støtte fra givere, frivillige, sogne og samarbejds-partnere til arbejdet blandt nødstedte i den fattigste del af verden
Klimaændringer med oversvømmelser, uforudsigelig regn, tørke og sult som følge rammer mange lande i Afrika. Værst ser det ud for traditionelle hyrdefolk, som er dybt afhængige af, at deres dyr har adgang til vand og store grønne græsgange.
For første gang i syv år mødes Europæiske og Afrikanske statsledere for at diskutere samarbejdet mellem Den europæiske Union og Den afrikanske Union. Ambitionen er at vedtage en fælles EU-Afrika strategi, som på de væsentligste områder giver bud på det fremtidige samarbejde mellem de to kontinenter. Topmødet vil diskutere temaer som f.eks. fred og sikkerhed, migration, god regeringsførelse, klima, handel og invest...
Geder kan leve, hvor ingen andre dyr kan. Geder er hurtige at omsætte, når der opstår nød. Derfor gør sidste års julegave-geder afgørende gavn for verdens fattigste, siger danske agronomer
Det gør en forskel at give en ged. Det oplevede to viborgensere i efteråret, da de besøgte kvinder i Afrika, som har fået glæde af danskernes julegaver.
Alle mennesker i den rige del af verden burde mindst en gang i livet besøge en afrikansk landsby. Efter sådan et besøg bliver man aldrig den samme igen.
Der ”går ged i den", når Folkekirkens Nødhjælp igen i år giver sit bud på en anderledes jul.
Ægteparret Elinato og Stefano, der har taget fire forældreløse børn til sig, er blandt de nye ejere af en ged i landsbyen Gambuzi.
Folkekirkens Nødhjælp har som del af kvalitetssikringen med ”gede-gaverne” haft tre danske agronomer i Indien og Etiopien, hvor de har set på, om geder er bæredygtig udviklingshjælp.
Fødevareekspert og agronom Mette Lund Sørensen fortæller om baggrunden for valget af geden til Folkekirkens Nødhjælps julegavekatalog
Joyce Mtika er blandt de landsbybeboere, der fik en hakke, en vandkande og 8 breve frø til at starte en køkkenhave, hvor hun nu dyrker . urter og grøntsager til at supplere den daglige portion majsgrød til sig selv og datteren på tre år.
Det blev til 202 vandpumper, som danskerne købte som julegaver. De er nu i gang i Malawi, hvor de er med til at sikre fattige vand
På Afrikas Horn er Somalia igen på sammenbruddets rand, og der er varsling om en ny krig mellem Eritrea og Etiopien. Lars Jørgensen, Folkekirkens Nødhjælps projektansvarlige for området, kommenterer udviklingen.
På grund af sygdom, kidnapning og tvangsægteskab blev 21-årige Medina Duna nødt til at droppe skolen. Hun er en af de 100 deltagere i Folkekirkens Nødhjælps gedeavlsprojekt, og hun håber nu, at det vil gøre det muligt for hende at sende sin ældste datter i skole.
Siden Awinie Sufies mand døde for fem år siden, har hun kæmpet for at holde sammen på familien, men nu hvor hun har modtaget fire geder gennem Folkekirkens Nødhjælps gedeavlsprojekt, håber hun, at livet vil blive nemmere.
To provinser i Etiopien er særligt berørt af den kraftige regn. Folkekirkens Nødhjælp bidrager til indkøb af nødhjælpsforsyninger
100 kvinder i Etiopien har netop fået en lille flok geder hver, som skal være med til at sikre dem en fremtid
Adanech Eriso er mor til fire børn og for nylig fik hun fire geder gennem Folkekirkens Nødhjælps gedeavlsprojekt. Hun har besluttet, at hver ged skal sørge for skolepenge til hvert barn.
En effektiv indsats over for oversvømmelserne kræver stor planlægningsmæssig kapacitet hos de lokale myndigheder. Den har slet ikke været til stede i de fattige, oversete distrikter i Uganda, hvor regnen har været værst.
Oversvømmelserne breder sig nordpå i Uganda, og flere bliver afhængige af fødevarehjælp, da deres afgrøder dækkes af vandmasserne
Daniel Ndayumvire flygtede fra massakren mellem hutuer og tutsier i Burundi i 1990’erne, nu er han rejst hjem sammen med sin familie – men til et udmarvende liv
Nu skal I hjem
Krigen er slut, og der har været demokratiske valg i Burundi, så hvad venter de på – de flygtninge som stadig er tilbage i Tanzania?
I Karamoja er det mændene, der bestemmer – også over dyrene. Det er en gruppe kvinder ved at lave om på i et projekt, hvor de avler supergeder, der giver mere mælk og højner kvindernes status
Den seneste, meget kraftige regn, som er faldet over store dele af det vestlige, centrale og østlige Afrika, har resulteret i meget store oversvømmelser og ødelæggelser.
Ny bog af journalisten Øjvind Kyrø fortæller om livet i et af de farligste steder i verden. På sin rejse gennem Congo besøger han blandt andet Folkekirkens Nødhjælps projekter
Religion og tro spiller en vigtig rolle i en effektiv indsats mod hiv og aids, men samarbejde mellem trosbaserede organisationer og statslige og civile organisationer kan være vanskeligt. Nu kan en ny omfattende bog hjælpe til at overkomme forhindringerne og give liv til nye og effektive partnerskaber.
Ventetid
“It takes courage to be a refugee.”
Politikerne mangler tjenersind - sådan siger civilsamfundet i Zambia om politikernes holdning til en ny forfatning.
På årets Roskilde Festival var et fængsel. Inde i fængslet gik afrikanere rundt, og uden på fængslet hang en lang række europæiske varer.
Frisk pust fra mudderet i Roskilde ind på 9. sal EU's hovedkvarter
Roskilde Festivals humanitære fokus sætter fingeren på de vestlige handelshindringer, der gør det umuligt for Afrika at handle på lige vilkår.
Regeringen i Zambia strammer grebet om civilsamfundet. En ny lov om NGOers virke i Zambia vil blive forelagt det zambianske parlament d. 10. juli.
Zambias præsident sender klart budskab til kirkerne om, at de skal spille central rolle i indsatsen mod hiv-aids.
Zallengei får tusindvis af mennesker rent vand, latriner og undervisning i god hygiejne
De malawianske bønder dyrker traditionelt kun majs. Langt de færreste er i stand til at dyrke majs nok til at klare sig hele året, og sult er derfor et tilbagevendende problem
I det sydlige Zambia arbejder Esnart Banda som ”forandringsmager” ude i de små landsbyer, hvor hun giver støtte og rådgivning til landsbybeboerne
Et landbrugsprojekt i Malawi har hjulpet 48-årige Naomi Mchikho og hendes familie ud af et liv med sult
Flere end 700 frivillige samler pant på årets Roskilde Festival til fordel for fattige landmænd i Malawi
Anders Bech-Jessen, vært på magasinet 21 SØNDAG, har været på 14 dages rundrejse i DR Congo for at opleve Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde
De stærke indtryk af traditionel levevis og religiøse dogmer sidder stadig i kroppen på Vibeke Lundbye Westphall fra Århus. To måneders rejse i Etiopien har været en oplevelsesrig øjenåbner for den 20-årige højskoleelev, der tidligere så meget kritisk på nødhjælp
Et år efter at Sudans regering og en fraktion af oprørsgruppen SLA har indgået en fredsaftale, ser situationen i Darfur endnu mere håbløs ud
Malene Haakansson skriver om situationen i Darfur
Et af de fattigste områder i Etiopien fik besøg af udviklingsminister Ulla Tørnæs i midten af juni
Søndag den 17. juni blev en lokalt ansat vagt for Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Darfur skudt
Generalsekretær Henrik Stubkjær ridser et par principielle forhold op som et led i debatten om regeringens nye udspil til en Afrikastrategi
Tre danske sygeplejersker - heriblandt en fra Folkekirkens Nødhjælp - fik torsdag den 7. juni tildelt Florence Nightingale-medaljen.
Pilotprojekter i Nsanje-området i Malawi giver gode erfaringer i forhold til lokal bæredygtighed
Malawis grundlov oversættes til to vigtige lokalsprog som del af demokratiserings- og bevidstgørelsesproces
Regeringen har netop offentliggjort et udkast til en ny strategi for Afrika og lagt den ud på Internettet til offentlig debat. Det har bragt Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Lennart Skov-Hansen, til tastaturet. Han skriver med udgangspunkt i sit daglige arbejde tæt på verdens fattige.
Regeringens oplæg til en ny strategi for Afrika er netop offentliggjort, og der er lagt op til debat med befolkningen.
For en familie i Malawi kan en ged eller høne betyde forskellen på liv og død
Kirken, fagbevægelserne og ngo’erne fra Nord og Syd gik sammen på et møde for at drøfte mulighederne for at ændre den destruktive udvikling, som Zimbabwe er inde i i disse år.
Udviklingen i Zimbabwe med voksende undertrykkelse og økonomisk udmarvning af landets befolkning vækker stor bekymring blandt en række humanitære og kirkelige organisationer.
Afsides landsbyer i Darfur modtager meget lidt humanitær bistand. Folkekirkens Nødhjælp forsøger sammen med ACT/Caritas at forbedre de sanitære forhold og den generelle sundhed, men den manglende sikkerhed blokerer for arbejdet.
En velgørenhedskoncert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps blev den officielle afslutning på ”Vi Husker Darfur” indsamlingen, som er blevet sat i gang af 20 venstre-kvinder. Statsministerfruen, som er protektor for indsamlingen, overrakte i torsdags Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær en check på 305.692 kroner.
Danmark skal give én procent af bruttonationalindkomsten i udviklingsbistand, gældseftergivelse må ikke finansieres over udviklingsbistanden, og vi skal igen placere os helt forrest i kampen mod global fattigdom. Dette visionære bud kom for nylig fra seks ungdomspolitiske partier og som danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer bakker vi stærkt op omkring det politiske kursskifte.
John Nduna, direktør for Kirkernes Internationale Nødhjælp, ACT, rapporterer fra sit seneste besøg i Darfur. Han er leder af ACT Internationals koordineringskontor i Geneve, som er ansvarlig for koordinering af 130 medlemmers indsats i katastrofesituationer.
I nogle afrikanske lande er hver fjerde indbygger smittet med hiv, og i halvdelen af sygehusenes senge ligger dødssyge aids-patienter. Alt for ofte må de ligge alene, for der er ikke sygeplejersker nok. Derfor samlede Humor mod Aids i år ind til at uddanne sundhedspersonale i de lande, der er hårdest ramt af epidemien
Afrikas akutte mangel på sygeplejersker gør det umuligt at bekæmpe aids effektivt. Den Internationale Valutafond underminerer med sin politik opbygningen af et virksomt sundhedsvæsen.
Regeringen i Malawi regner i år med at få et overskud på en million tons majs. Det betyder, at rigtig mange familier ikke behøver gå sultne i seng de næste 12 måneder. Men en fjerdedel af befolkningen vil stadig sulte.
Mødet med zambisk kultur, hiv-testede blodprøver, høns i sengen og grise på badeværelset har præget 20-årige Julie Fink for livet
Det er ikke hvert år, at der er godt nyt om høsten i Etiopien. Men efter sidste års tørke, som ramte millioner af mennesker, og omfattende oversvømmelser, som ramte andre hundredetusinder, melder den etiopiske regering nu, at de venter en god høst i 2007.
På søndag 4. marts vil københavnere få besøg af skuespilleren Timm Vladimir, når han går med raslebøssen til fordel for aids-arbejdet i Afrika
Ikke mere snak
I dag sætter Folketinget fokus på situationen i Darfur med en høring på Christiansborg. Folkekirkens Nødhjælp opfordrer Danmark til at presse på i EU for at få stoppet de massive overgreb på civilbefolkningen i Darfur.
Flere kvinder end nogensinde før er smittet med hiv/aids. Værst ser det ud i det sydlige Afrika, hvor 59 procent af de ca. 25 millioner hiv-smittede er kvinder. Og kvinderne kan ofte ikke selv kontrollere, om de bliver udsat for hiv-smitte.
En ulykke kommer sjældent alene. Cyklon på vej til i forvejen hårdt ramt område omkring Zamebzi-floden i Mozambiquie og Zambia
Crescentia optræder i tv-spottet om Folkekirkens Nødhjælps indsamling.
Mødet med unge hiv-smittede har gjort stort indtryk på 21-årige Signe Bjørg Jensen, som er hovedperson i filmen ”standsaids.nu” og i tv-spottet til Sogneindsamling 2007
Stands aids
Vores velstand giver os magt i verden, og vi bør bruge magten til at hjælpe de lande, der ikke står i samme heldige situation som os, skriver Andreas fra filmen standsaids.nu
Tusindvis af frivillige traver søndag den 4. marts Danmark tyndt for at samle penge ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde
Statsministerfruen og 20 andre Venstre-kvinder samler ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Sudans borgerkrigshærgede Darfur-region
Der er stille på de lange gange, som fører igennem Chikankata Missions Hospital, som ligger i det sydlige Zambia
Et folkemord i slowmotion. Verdens største humanitære katastrofe. Etnisk udrensning. Den brutale krig i Sudans vestlige Darfur region har mange navne. Ny bog lader stemmerne fra Darfur tale.
Der holdes i øjeblikket mange konferencer om det globale miljø. I Malawi kan man ved selvsyn få et hurtigt overblik over, hvordan tingene hænger sammen – også globalt set. Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps medarbejder, Lennart Skov-Hansen i sin weblog fra Malawi.
Lørdag den 17. februar samler syv organisationer og DR ind til aids-projekter i Afrika. De indsamlede penge til Folkekirkens Nødhjælp går til aids-projekter i Tanzania og Zambia.
Hiv/aids ligger over det afrikanske kontinent som en skygge. Nu tyder erfaringer fra et af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Tanzania imidlertid på, at epidemien kan mindskes. Generalsekretær, Henrik Stubkjær, har besøgt aidsramte i Tanzania.
Hele 24 mennesker fra græsrodsorganisationen Women for Change deltog på World Social Forum, hvor de mødtes med andre lignende organisationer. I hjemlandet Zambia står der respekt om deres arbejde for kvinderne rettigheder.
Tyve medlemmer af partiet Venstre var på studietur i Uganda og Tanzania.
I kampen mod aids i Afrika er kirken både en del af problemet og løsningen. Derfor vækker det opsigt, når ledende kirkefolk står offentligt frem og taler om sikker sex.
To forældreløse brødre har skabt sig et nyt og positivt liv – med lidt rygstød fra Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling 2003.
Puldencia og Modestus er med til at redde liv som ledere for ungdomsgrupper, der lærer andre unge om hiv og aids.
Folkekirkens Nødhjælp sætter fokus på unge og aids, når Sogneindsamling 2007 løber af stablen den 4. marts.
50.000 danskere har fået en ged, en flok høns, en bisværm eller en af de andre julegaver fra Folkekirkens Nødhjælps gavekatalog.
Et liv med hiv
Finest måtte sælge sig selv for at få råd til mad og husleje. I dag er hele familien ramt af hendes sygdom.
”Der er ingen tvivl om, at kvindernes fravær af rettigheder – inklusiv retten til at bestemme over egen krop – er en af hovedårsagerne til denne store dræber ”
Nøglen til en permanent løsning i Somalia, for så vidt en sådan overhovedet kan findes, er en ny regering, som virkelig repræsenterer det somaliske folk og har dets støtte. Sådan skriver Folkekirkens NødhjælpsLars Jørgensen, som i en årrække har beskæftiget sig med Afrikas Horn.
Den store fordel ved geder – at de æder næsten alt – er også den store ulempe ved dem. Derfor må gedehold kombineres med miljøbevarelse.
Daglig sult
Sult i Etiopien er endt som hverdag - og man registrerer rutinemæssigt underskuddet af mad, år efter år.
Folkekirkens Nødhjælp frygter, at indgreb fra etiopiske styrker i nabolandet Somalia ender med langvarige kampe og dermed mange civile ofre - og titusinder af nye flygtninge i det hærgede land på Afrikas Horn.
"Det handler om at gøre de fattige i stand til at kæmpe for deres universelle rettigheder.”
Kronik i Information den 21.12.06: USA og Mellemøsten udkæmper lige nu en nervepirrende magtkamp i Somalia. Resultatet kan blive en krig mellem Somalia og Etiopien, som vil få fatale konsekvenser for civile og skabe kaos på hele Afrikas Horn.
Slutspurt
Den 17. december er sidste frist for online køb af geder og andre nyttige julegaver til verdens fattige
Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Lennart Skov-Hansen blogger nu fra Malawi - det vil sige skriver en slags elektronisk dagbog på internettet.
Aids kan ramme alle uanset tro, status eller alder. Derfor har præsten Oscar Samwel fra Tanzania valgt at danne et interreligiøst net-værk, der skal være med til at bekæmpe den stigmatisering, der ofte følger sygdommen.
DBU sender sammen med hovedsponsorerne Arla og DONG Energy 160 kasser udgået Adidas-landsholdstøj med Folkekirkens Nødhjælp til Angola og Zambia.
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer alle kirker til ved årets høstgudstjeneste at samle ind til det fortsatte nødhjælpsarbejde i Darfur.
Landminer og udbredelse af aidssmitte går hånd i hånd i det borgerkrigshærgede DR Congo.
Efter 16 år med udhungrede børn, undervisning i ernæring og koordinering af udviklings- og nødhjælpsarbejde vender Marianne Hallberg hjem til Danmark.
50 forældreløse børn og unge er nu i gang med anden del af grundskolen i Uganda takket være sidste års DM i Indsamling.
Forsvarsløs
Borgerkrigen i Darfur har fordrevet over to millioner mennesker fra deres hjem og gjort over tre millioner mennesker afhængige af nødhjælp.
Karamoja er Ugandas fattigste område og samtidig det mest berygtede. Her bor hyrdefolket karimojong på kanten af samfundet
Det er tørtid i øjeblikket i Malawi, men hvor der er vand kan der vokse grønsager og majs, som er det man lever mest af i Malawi. Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Lennart Skov-Hansen, har set nærmere på tre projekter, som vil sætte mange familier i stand til at sikre sig en ekstra høst om året.
Somalia lider igen under konflikt mellem forskellige grupper, som forsøger at få magten over det søndersplittede land. Der er i juli 2006 rapporteret om etiopiske tropper i landet, hvilket øger faren for, at den somaliske konflikt kan brede sig til hele Afrikas Horn.
I januar 2005 kunne en begejstret menneskemængde i Nairobi i Kenya overvære, hvordan lederne fra Nord- og Sydsudan formelt beseglede den fredsaftale, som nu er ved at blive ført ud i livet.
Krænkelser af menneskerettighederne ses overalt i Sudan, ikke blot i konfliktområderne i syd eller i Darfur, men generelt i landet, der regeres som en politistat
De mange øremærkninger i dansk u-landsbistand – som vi også så i fuldt flor på statsministerens Afrika-konference - er useriøse i forhold til det langsigtede arbejde, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Nu vil vi hjem
Millioner af sudanesere har ventet på det i årevis – og nu sker det. Hundredtusinde internt fordrevne bryder op fra slumlejre i nord og sætter kursen hjemover
Mindst 15 millioner mennesker er ramt af tørke i Østafrika. Desperationen breder sig
Den Afrikanske Unions Kommissionsformand, Alpha Oumar Konaré, gik energisk i clinch med repræsentanter for Afrikas civilsamfund på konference i København. Og Konaré har store forventninger til de folkelige grupper
Konfliktforebyggelse, fred, god regeringsførelse og hiv-aids er de store temaer på dansk-afrikansk ngo-konference, der afholdes lige op til officiel Afrika-konference
Kvinder, fattigdom og hiv/aids var i fokus på et debatmøde i København, hvor Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Henrik Stubkjær, udviklingsminister Ulla Tørnæs og skuespiller og Unicef-ambassadør Anders W. Berthelsen holdt oplæg.
”One Body” er nyt studiemateriale, som er udarbejdet i samarbejde med kirkefolk i nord og syd, det skal give kirken et sprog til at tale åbent om hiv-aids
Tre gange så mange kvinder blev valgt til Etiopiens parlament ved valget i maj
Pengene, der blev samlet ind i 2005 ved Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling, har blandt andet været med til at hjælpe fattige hyrder i Etiopien til at opbygge en slags sparekasse. I fællesskab sparer de for at kunne købe korn, når det er billigt - og sælge når det er dyrt. Og de sparer for at undgå at sælge deres dyr, når prisen er længst nede.
Livsforlængende aids-medicin når ikke ud til de fattige. Derfor er Folkekirkens Nødhjælp gået i gang med et pilotprojekt, hvor der bliver uddelt medicin for få midler
Pengene fra sidste års sogneindsamling skaber små mirakler. I Etiopien vokser kooperativer frem, som er med til at sikre fattige hyrder en bedre fremtid
Ti millioner mennesker sulter i det sydlige Afrika – vi bliver nødt til at bryde den onde cirkel af fattigdom, aids og sult, løsningen er et langt sejt træk med fokus på at skabe fødevaresikkerhed for de fattigste landbrug i yderområderne
Kritik af Sudans håndtering af situationen i Darfur fik til sidst den sudanesiske regering til at trække sit kandidatur til formandsposten i Den Afrikanske Union
Udenrigsudvalget besøger et af Folkekirkens Nødhjælps aids-projekter i Tanzania
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget en større fondsdonation til minerydning, som skal bruges i det stærkt mineplagede Angola
FN-systemet er begejstret over mulighederne i Folkekirkens Nødhjælps minerydningssystem, selv om det ikke er et universalmiddel til alle mineproblemer.
Desperationen er begyndt at brede sig i det sydlige Afrika, som står over for en sultkatastrofe
Antallet af mennesker der sulter, er stigende. Selv i lande med økonomisk vækst bider sulten. Den 5. marts sætter Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling fokus på den stille sult
Rådsformand Niels Henrik Arendt fortæller om fremskridt i de områder i det nordlige Etiopien, der var hårdest ramt af 80’ernes og 90ernes sultkatastrofer
I det nordlige Etiopien støtter Folkekirkens Nødhjælp et lille kvindeprojekt, som rummer den klassiske historie om sultens jerngreb, og hvordan man med små midler kan ændre situationen til det bedre. Biskop Niels H. Arendt, der også er formand for Folkekirkens Nødhjælps Råd, beretter her fra et besøg i området
Danmark er et af de lande, som har ydet en stor indsats – men endnu engang må det så også konstateres at den massive nedskæring på udviklingsområdet betød, at katastrofepuljen løb tør - længe inden året var omme
Et pilotprojekt med livsforlængende aids-medicin skal nå de fattige i landområderne
Jeg spørger ofte mig selv, om vores arbejde nytter. Nøden kan synes overvældende, og der mangler politisk vilje til at gøre noget ved årsagerne til alt elendigheden
815 millioner mennesker i udviklingslandene sulter, viser FN’s årlige rapport om sult og underernæring. ”Det er en skamplet på verdens samvittighed,” siger Henrik Stubkjær, der er Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær. ”Vi ved, at det er muligt at stoppe sulten. Vi har råd, og vi ved, hvordan man kan gøre det.”
Folkekirkens Nødhjælp deltager i det store DM i Indsamling, hvor 19 danske indsamlingsorganisationer går sammen med DR og Dansk Tipstjeneste om en kampagne, der skal støtte forældreløse børn i Afrika.
Børn der oplever krig, overfald og flugt får sjældent mulighed for hverken skolegang eller oplæring. Med penge fra det store fælles projekt for indsamlingsorganisationerne i Danmark, DM i Indsamling, søger Folkekirkens Nødhjælp støtte til de svageste af børnene. Det betyder hjælp til forældreløse børn i Uganda, der har oplevet krig og flugt. Men projektet vil også gavne både børn og voksne fra andre flygtninge...
Anholdelsen og varetægtsfængslingen af oppositionslederen Dr. Kizza Besigye er blevet mødt med demonstrationer i Uganda. Politistyrker, der var bevæbnet med skarpladte våben, har grebet brutalt ind mod demonstrationerne. Folkekirkens Nødhjælps partnere opfordrer til at sikre en retfærdig sagsgang og tager afstand fra indgreb mod ytrings- og forsamlingsfriheden. "I det hele taget synes de demokratiske rettigheder i...
I løbet af 2005 har situationen udviklet sig dramatisk i dele af Afrika
Dramatiske opgør efter valget i Etiopien er endt i en situation, hvor regeringen forsøger at begrænse oppositionens magt gennem arrestationer, trusler om dødsstraf, begrænsninger på ytringsfriheden og deportation af unge mænd til lejre, der ofte ligger hundreder af kilometer fra deres hjem. Imens vokser det internationale pres på Meles Zenawis regering, hvis anseelse i udlandet styrtdykker i takt med overgrebene...
Pludselige katastrofer som flodbølgen i Asien vækker berettiget opsigt. Men det er lige så vigtigt, at de stille katastrofer kommer i offentlighedens søgelys. Derfor sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på den stille sult
Folkekirkens Nødhjælps minerydnings-team i Congo (DRC) er efter et omfattende arbejde med at kortlægge områder med ueksploderet ammunition og landminer nået frem til den faktiske minerydning. Minerydderne er tidligere flygtninge, der nu er uddannet til det farlige arbejde, der foregår i et vanskeligt tilgængeligt område i Kalemie-territoriet i det østlige Congo
Millionbevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sikrer nyt tids- og mandskabsbesparende udstyr, der vil øge tempoet i Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Angola
Det er et af verdens mest minebefængte lande. Men håbet er vendt tilbage til Angola, og de livsfarlige våben fra den 27 år lange borgerkrig bliver løftet op af den røde jord
Folkekirkens Nødhjælp mener, at den statslige danske udviklingsbistand kan få stor betydning i Etiopien, der er på en skrøbelig vej mod demokrati og økonomisk udvikling
Nye kampe forværrer situationen i den borgerkrigshærgede Darfur-provins, især kvinder og piger lider under konflikten, viser en ny rapport fra FNs Børnefond, UNICEF
SPLM har udnævnt John Garangs efterfølger, Salva Kiir Mayardit. Han har været med til at forme SPLM, men han har altid stået i skyggen af Garang
De fordrevne fra Darfurs to år lange borgerkrig vil hjem, men det store ryk lader stadig vente på sig, siger Den Internationale Organisation for Migration, IOM
Efter parlamentsvalget i Etiopien greb landets regering ind mod oppositionen og mod de studerende på læreanstalter, og 36 mennesker blev dræbt
Parlamentsvalget er overstået, og alle venter på resultatet - både regering og opposition gør krav på sejren
'EVITONS LE SIDA' – eller 'Undgå aids'. Budskabet står klart på brystet af 40 cykel-taxakørere i den østcongolesiske by Kalemie, da Folkekirkens Nødhjælp fornylig satte en cykel-taxa kampagne igang mod AIDS. Og kunderne kunne få mere fornøjelse end bare at sidde og skrumple på bagagebæreren ad byens hullede jordveje – for bad de om et kondom, fik de det gratis af chaufføren med et par gode råd om, hvordan man undg...
Det østlige Congo er meget mineret og samtidig meget uvejsomt
Landbrugscentret ligger i den nordøstligste del af Burundi i provinsen Kirundo, ikke langt fra Rwanda og Tanzania
Kimeza landbrugscenter som det eksisterer nu blev startet i 1997, men havde eksisteret allerede før 1993, det år hvor Burundi gik helt af lave
Med penge fra DM i Indsamling ydes støtte til skolegang for forældreløse i alderen 10-15 år.
Lord's Resistance Army er frygtet over hele Uganda for sine overfald, der viser en brutalitet uden fortilfælde. Men i en længere årrække har LRA holdt sig til den nordlige del af landet. I 2002 blev LRA presset af Ugandas hær og angreb pludselig og uventet i Katakwi, der stod uden forsvar mod den frygtelige fjende.
Ti års borgerkrig er stort set slut i Burundi, og tusinder af flygtninge er på vej hjem – men en forhastet hjemsendelse af flygtninge kan åbne op for nye konflikter
Efter en omtumlet og voldsom uafhængighedsproces fremstod Zimbabwe en overgang som et godt eksempel i det sydlige Afrika. Men nu er økonomisk vækst og et tilsyneladende fungerende demokrati blevet afløst af sult, voldelig jordreform og politisk forfølgelse af systemets kritikere. For mange er Zimbabwe i dag synonymt med én mand: Robert Mugabe og hans stigende mangel på respekt for demokratiets spilleregler.
Det er lørdag i provinsbyen Salima i Malawi. Fra den tidlige morgen er der aktivitet i SASOs lokaler. Medarbejderne i Salima Aids Support Organization er ved at gøre klar til lørdagens faste arrangement for byens forældreløse børn: leg, lidt undervisning og så et måltid mad. Måske ugens eneste ordentlige måltid.
Flere artikler

Film om mad & børn i Uganda
No flash image
1
Støt Afrika for børn

Sms GIV30 til 1220 og giv 30 kr.

(Alm. sms-takst)

Eller