Det gør vi
Solcelleanlæg i Malawi
© Carl Gustav Lorentzen

Sådan hjælper vi i klimakampen

På klimaområdet sætter Folkekirkens Nødhjælp ind med både katastrofehjælp, langsigtet udvikling og politisk indflydelse.

Da mange af verdens fattigste lande ligger i troperne, er de i forvejen udsatte for tørker, oversvømmelser og storme. De er derfor mere sårbare over for små forandringer. Og befolkningerne mangler viden, midler og indflydelse til at handle og dermed mindske konsekvenserne.

Akut katastrofehjælp og katastrofeforebyggelse

Når katastrofen rammer, skal vi have hjælpen frem hurtigst muligt. Det er f.eks. fødevarer, nødhjælpspakker og livsnødvendigt udstyr.

Folkekirkens Nødhjælp kan ikke være til stede overalt i verden, hvor der er behov for hjælp. Men som en del af ACT Allicance, kirkernes internationale katastrofenetværk, er vi med til at yde en hurtig og effektiv indsats i alle lande, hvor ACT-medlemmer har lokale samarbejdspartnere og netværk.

I Folkekirkens Nødhjælp hjælper vi blandt andet befolkninger, der er udsat for oversvømmelser med at opbygge katastrofeberedskab som f.eks. anlæg til opsamling af drikkevand, etablering af varslingssystemer og presenninger til midlertidigt husly og mad.

Langsigtet udvikling og ny teknologi

Tilpasning til klimaforandringerne er et af hovedtemaerne i de internationale klimaforhandlinger. Det er også et fokus for Folkekirkens Nødhjælp. Vi hjælper de fattige med at tilpasse sig klimaforandringerne f.eks. med hjælp af nye teknologier. Det er vigtigt for de fattige lande at kunne tilpasse sig det nye klima, da klimaforandringerne gør det svært at forudsige vejret.

Hvis ikke bønderne kender vejret, kan de ikke planlægge arbejdet i marken. De kommer til at så for sent eller for tidligt, så høsten regner bort eller visner helt på grund af tørke. Dermed bliver sult en del af hverdagen.

I Folkekirkens Nødhjælp går vi ind for hjælp til selvhjælp, så befolkningerne kan sikre deres overlevelse og klare sig på sigt.

Vi har sammen med vores samarbejdspartnere blandt andet hjulpet tsunami-ramte beboere med at bygge robuste huse.

Vi hjælper også med at indføre ny teknologi, så de berørte befolkningsgrupper kan klare sig, når tiderne er trange. Vi har f.eks. installeret solcelledrevne vandforsyningssystemer, der giver adgang til rent drikkevand og vand til husdyr og landbrug.

Og vi har sikret en bedre energiudnyttelse ved at etablere biogasanlæg, som udleder mindre CO2 end ved fældning og afbrænding af træ. For at forebygge sultperioder har vi oprettet risbanker, så befolkningen kan gemme ris til dårlige tider.

Fortalerarbejde

Klimaforandringerne er et globalt anliggende, og de rige lande skal holdes ansvarlige.

Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at påvirke EU og de danske politikere ved at øge politikernes viden om og forståelse for de klimaskabte forhold i den fattige del af verden.

Vi arbejder med advocacy og politisk arbejde i internationalt regi, bl.a. med APRODEV og ACT Alliance, så verdens regeringer kan blive enige om en fair, ambitiøs og legalt bindende klimaaftale.

Klimaforandringerne påvirker i sidste ende os alle. Derfor er handling vigtig nu, så vi ikke når et punkt, hvor Jordens klima ikke kan reddes.

Penge til klimakampen

Der er brug for mange penge til klimarelaterede aktiviteter. Rigtigt mange penge. Og der er enighed om, at disse penge skal være nye og additionale, hvilket vil sige, at de ikke skal tages fra den eksisterende udviklsingsbistand. Med Folkekirkens Nødhjælps fokus på fødevaresikkerhed er klimafinansiering et nøgletema. Der er brug for mange penge, men det skal også sikres at pengene går til dem, der har mest brug for dem.


LÆS OGSÅ

Manglende regn i en af Syriens vigtigste landbrugsregioner kan resultere i millioner af sultende civile
Hvis udviklingslandene havde lige så mange elektroniske goder som Vesten, ville klimaforandringerne kunne føles allerede nu. FN’s nye, tredje del af klimarapporten fastslår behov for bæredygtig udvikling i ulandene.
Håb forude for Cambodjas klimaplagede bønder
Det er svært at spå om fremtiden, men Folkekirkens Nødhjælp har gjort forsøget. Onsdag d. 30. april inviterer Folkekirkens Nødhjælp og DIIS til nytænkning om bistanden på baggrund af Folkekirkens Nødhjælps fremtidsscenarie ’Scenario 2025 – Rivalry in a Multi-Power World’.
Hundreder millioner af mennesker vil blive drevet på flugt, hvis ikke verdenssamfundet reducerer CO2-udslippet markant, viser ny FN-rapport. I Folkekirkens Nødhjælp efterlyser man handling omgående.
EU's statsministre mødes i dag for at diskutere unionens klimaambitioner, og Kina, Indien, USA og mange andre følger tæt Helle Thorning og kollegernes møde
Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, IBIS og Red Barnet opfordrer regeringen til at droppe støtten til klimaorganisationen Global Green Growth Institute.
Mobile Cash er kontant katastrofehjælp, der udsendes via sms. Folkekirkens Nødhjælps første forsøg med kontant katastrofehjælp har været en stor succes.
Etiopien er hårdt ramt af klimaforandringerne. I det nordlige Etiopiens højland er bønderne så pressede, at Folkekirkens Nødhjælp går helt nye veje for at støtte dem. I mange landsbyer afprøver bønderne nu de sydamerikanske afgrøder quinoa og amarant.
Sogneindsamling 2014 sætter fokus på det nordlige Etiopien, som for 30 år siden blev ramt af en af de værste sultkatastrofer i historien. Livet er stadig hårdt i det tørre, golde højland, og i dag kæmper bønderne også mod stigende temperaturer, svigtende regn og voldsomme haglvejr.
Her kan du finde inspiration til anden artikel til kirkeblad og lokalpresse
Klimatopmødet i Warszawa er slut, og igen er det de fattigste, der tager fra mødet som tabere, mener klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
De rige lande skal på COP19 leve op til deres løfter om at hjælpe udviklingslandene med at tilpasse sig klimaforandringerne, mener det globale netværk ACT Alliance, som Folkekirkens Nødhjælp er en del af.
I en kommentar fra COP19-forhandlingerne i Polen sender Folkekirkens Nødhjælps klimamedarbejder nogle refleksioner, hvor han sammenkæder COP19 med tyfonen Haiyan på Filippinerne
Klimatopmødet i Warszawa kommer til at handle om penge og kun penge. Det mener klimaminister Martin Lidegaard, der skal styre finansforhandlingerne sammen med Uganda.
Ny rapport fra FN leverer håndfaste beviser på klimaforandringerne og de alvorlige konsekvenser. Nu skal der handles
Regeringens nye klimaudspil med forslag til at mindske Danmarks udslip af drivhusser (CO2) er et godt initiativ. Klimaforandringerne er en realitet, og der er brug for handling. Andre lande bør følge Danmarks eksempel, skriver Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver Matthias Söderberg.
Det er en trist historie, når forskernes viden om klimaet i ulandene lægges sammen, men vi har stadig i vesten et ansvar for at gøre noget ved klimabelastningen. Sådan siger Folkekirkens Nødhjælp forud for regeringens nye klimaudspil.
Workie Tsgaw og hendes mand, Shemeles Derebew, er bønder. Men de er jordløse, for al dyrkbar jord i landsbyen Tedesh er allerede fordelt blandt de etablerede familier.
Klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg, hilser nyt klimacenter velkommet. Danmark har nemlig stor erfaring i forhold til klima, og den viden kan vi bruge, når vi skal huse FNs klimacenter.
En kritisk grænse for indholdet af kuldioxid er overskredet. Men der er stadig håb, slår klimaekspert i Folkekirkens Nødhjælp fast. Det er bare nødvendigt at alle bidrager.
Klimaforandringer rammer især ulande, som skal have særlig hjælp
Folkekirkens Nødhjælp har bevilget 100.000 kroner til 220 familier i Cambodja ramt af tropisk stormvejr.
Fra 1. januar findes der ikke længere nogen aftale om klimafinansiering til udviklingslandene. Uden penge bliver det svært at gennemføre de mange vigtige, og afgørende, initiativer for at mindske udslip og tilpasse landene til de stadig alvorligere klimaforandringer.
Mange lande, inklusiv Danmark, vil gerne reducere udledningen af CO2 med 30 procent frem mod 2020, men Polen siger nej. Det skriver Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, som deltager i de internationale klimaforhandlinger, COP18, i Doha, Qatar.
Vil klimaforhandlingerne i Doha lykkes med en ny aftale om rige landes støtte til klimatilpasning i ulande? I Bangladesh venter man spændt på svar. Både i regeringsbyen Dakha og på de flade sandbanker i Bhramaputra floden.
I denne uge tørner verdens topledere atter sammen for at diskutere klimaforhandlinger i Qatar. Folkekirkens Nødhjælp mødte den indiske klimaekspert og organisationens samarbejdspartner, Sunita Narain, og spurgte blandt andet om hendes forventninger til klimatopmødet.
Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, er med til at sætte de fattige ulandes klimakonsekvenser på dagsordenen under COP18, de internationale klimaforhandlinger, som i år finder sted i ørkenriget Qatar. Følg med i klimatopmødet på nødhjælp.dk.
Naturkatastroferne burde skære det ud i pap for USA: Engager jer i de internationale klimaforhandlinger, mener generalsekretær Henrik Stubkjær. Synspunktet blev bragt i Politiken d. 31. oktober 2012,
FN-topmødet i Rio er slut, men det er nu arbejdet begynder, for erklæringen indeholder ingen reelle forpligtelser.
De rige landes påstand om, at det er det private erhvervslivs investeringer, som skal hjælpe de fattigste lande til klimatilpasning, holder ikke vand, viser ny analyse fra Folkekirkens Nødhjælp.
Tørkekatastroferne afløser hinanden i Afrika, og den globale temperatur bliver ved med at stige. De seneste fem års internationale klimaforhandlinger, med topmødet i København som et lavpunkt, har ikke leveret de nødvendige resultater. Klimaet har brug for en ny chance.
Et effektivt og klimavenligt landbrug kan skaffe mad nok til verdens voksende befolkning. Men det kræver væsentlige omstillinger, viser Folkekirkens Nødhjælps nye rapport om landbrugsudvikling.
I september 2011 oplevede Cambodja nogle af de værste oversvømmelser i over et årti. Folkekirkens Nødhjælp stod i spidsen for et projekt, der imødegik den umiddelbare krise for de fattigste familier. Men problemerne er ikke overstået endnu.
Ordet 'retfærdighed' blev genstand for voldsomme diskussioner under klimaforhandlingerne i Durban - især USA var imod, at ordet skulle med i aftaleteksten.
Når bønder i Etiopien skal lære at begrænse følgerne af tørke, foregår det ved at lytte til radioen. Et ugentligt radioprogram, som Folkekirkens Nødhjælp er med til at finansiere, lærer Etiopiens bønder at forebygge katastrofer, når tørken rammer.
På under tre år har 12.000 danske elforbrugere ved hjælp af NØDSTRØM sikret flere end to millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klimatilpasning i verdens fattige lande.
Hvis millioner af småbønder får den nødvendige støtte kan de udvikle bæredygtige landbrug, som i den sidste ende er med til at forbedre deres levevilkår, siger ny rapport med eksempler fra bl.a. Cambodja, Kenya og Zimbabwe.
Folkekirkens Nødhjælps dokumentarfilm ”Ringe i vandet” vandt søndag prisen som bedste film i konkurrencen ”Development and Climate Days Film Competition 2011”.
På trods af intensive forhandlinger siden klimatopmødet i København for to år siden, er verden ikke kommet meget tættere på en global klimaaftale, nu hvor COP17 er startet. Den manglende handlekraft er en katastrofe, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Da verdens lande for to år siden var samlede i til klimatopmøde i København, udeblev den store succes, som alle håbede på. Nu er spørgsmålet, om topmødet i Sydafrika vil give resultat. ACT Alliance med Folkekirkens Nødhjælp i spidsen sender en delegation for at kræve handling.
Som Grøn Kirke-organisation forpligter Folkekirkens Nødhjælp sig til at tænke klima- og miljøvenligt i dagligdagen.
FN’s årlige rapport for menneskelig udvikling ”Human Development rapport 2011” bliver modtaget med glæde i Folkekirkens Nødhjælp.
Der skal handles nu for at bremse de globale klimaændringer og miljø ødelæggelser, hvis verden frem mod 2050 vil se en positiv udvikling i de fattigste lande på kloden. Det siger den nye årsrapport fra FN’s Udviklingsorganisaton, UNDP.
Der skal politisk handling til nu for at sparke klimaforhandlingerne i den rigtige retning. Det siger Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver Mattias Söderberg, der deltog under sidste uges klimaforhandlinger i Panama.
Velgørenhedsgaven “Giv en ø” gør gavn i Lakhimpur distriktet i Assam i Indien. Pengene bliver brugt til at uddanne befolkningen, så de kan være beredt, når Brahmaputra-floden går over sine bredder.
Danmarks bidrag til den globale klimakamp bliver taget fra udviklingsbistanden, og igen bliver det de fattigste, der må betale regningen. Det møder kritik i Folkekirkens Nødhjælp.
Efter en uges klimaforhandlinger i Bangkok er verden ikke kommet tættere på en fair, ambitiøs og bindende klimaaftale.
Roskilde Stiftsråd har besluttet, at stiftets kirker skal gøres grønnere ved at reducere udslippet af CO2. Det skal ske gennem et samarbejde med Grøn Kirke, et initiativ fra Danske Kirkers Råd.
EU kommissionens nye klima-udspil er ikke ambitiøst nok. EU bør mindske sine udslip hurtigere, hvis verdens klimaforandringer skal stoppes.
Danmark har i dag fået en ny strategi for energibesparelse, der skal gøre Danmark fossilfrit i 2050 og mindske det danske CO2-udslip med 75 procent i 2050 målt i forhold til niveauet i 1990.
Efter to ugers hårde forhandlinger i Cancún blev verdens lande tidligt lørdag morgen enige om en klimaaftale. Aftalen er en sejr, der viser, at det internatioanle samarbejde i FN regi fortsat lever, og resultatet i Cancún er derfor et vigtigt skridt frem mod næste års forhandlinger ved COP17 i Sydafrika.
En ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp viser med al tydelighed, at FNs klimafonde er mere demokratiske og gennemsigtige end fondene under Verdensbanken. Alligevel kanaliserer Danmark en stor del af bistandsmidlerne gennem Verdensbanken.
Danmark må tage sin del af ansvaret for den voldsomme udledning af drivhusgasser gennem de sidste tyve år. Det mener Folkekirkens Nødhjælps klimamedarbejder Mattias Söderberg, der følger afslutningen på topmødet i Cancún på tæt hold.
"Vi er på vinderpartiet, så kom over til os og gør noget", lød opfordringen til politikerne fra Henrik Stubkjær i hans tale ved klimademonstrationen København lørdag den 4. december.
Deltag i en folkelig manifestation for en social og global retfærdig klimaaftale.
Verdens miljøministre, tusinder af diplomater, journalister, lobbyister og NGO´er (private hjælpeorganisationer) samles i Cancun, Mexico, for at nærme sig en global klima-aftale i dagene fra den 29. november-10. december. Men hvad handler COP16 egentligt om, hvad står på spil for de fattige og de rige lande - og hvad kan vi forvente? Her følger nogle af de store spørgsmål og svar.
I dag begynder klimatopmødet, COP16, i Mexico. Folkekirkens Nødhjælp er til stede for at følge forhandlingerne, der er særligt vigtige for verdens fattigste.
Alle politikere i Folketinget modtog fredag den 26. november 2010 et usædvanligt julekort fra Folkekirkens Nødhjælp med ønsket om en våd jul.
Efter at anlægget i Nyathumbi Village havde været nede med tekniske problemer i et halvt års tid blev det repareret i august 2010, hvor det bl.a. fik en ny pumpe. ”Vi begyndte at dyrke grønsager igen, ligesom vi gjorde inden anlægget gik i stykker. Det var rart da vi i mellemtiden havde manglet grønsager i tørtiden og heller ikke har haft noget at sælge på markedet.” siger Zione
Ny FN-rapport peger på store summer til klimafinansiering – det er meget positivt, men ikke uden problemer, mener Folkekirkens Nødhjælps klimaekspert.
Landsbyens beboere har valgt Malika til det ærefulde hverv at holde øje med floden og varsko alle mennesker i området, hvis vandstanden stiger. Tilliden fra naboerne har ændret den 40-årige kvinde.
Har du interessere for kirker og klima? Så er Grøn Kirkes kursusdag d. 30. oktober noget for dig. Det bliver en dag med spændende oplæg og mulighed for at bidrage med egne erfaringer.
Man skal kigge langt efter konkrete resultater ved ugens klimatopmøde i Kina. EU Kommissionen viste dog lederskab ved at forslå en beskatning af den finansielle sektor, som blandt andet kan støtte det store behov for ekstra klimapenge
Når regnen svigter, eller cykloner og oversvømmelser hærger, bliver verdens fattigste hårdest ramt. Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp med at bekæmpe klimaforandringer
Europæiske ministre opfordrer til ekstra CO2 nedskæringer
To år efter super-cyklonen Nargis ramte det sydlige Burma/Myanmar, har områdets overlevende risbønder travlt. Regntiden er lige begyndt, så markerne skal pløjes, såsæd skal i jorden, og de små risplanter skal udplantes, inden det er for sent.
Hendes møjsommelige opbyggede hytte er forsvundet i vandmasserne gang på gang i den fattige landsby i det nordlige Bangladesh, når klimaforandringer har fået regnen til at falde ekstra kraftigt. Men ved at hæve Malikas landsby op på en sokkel og derved forebygge den næste katastrofe, tør Malika nu tænke på dagen i morgen – og på hvordan hun skal kæmpe sig ud af fattigdom.
Munken i det lille kloster i landsbyen Thayar Chaung smiler, mens han kigger ud over landsbyens bambushytter og de grønne rismarker, der bugter sig langs bredderne af en lille flod. Floden er også livslinjen fra landsbyen til den omliggende verden, da man kun kan komme her til med båd – mindst 3 timer fra den nærmeste mindre by og 7 timer fra storbyen Yangon.
Ligesom du kan vælge at købe økologisk og naturvenligt i supermarkedet, kan du være politisk forbruger via dit elvalg. Det er skuespiller Lars Bom. Han er nemlig gået over til NØDSTRØM.
For nøjagtig et år siden ødelagde cyklonen Aila familien Sanas afgrøder og hjem og oversvømmede deres rismark. Nu tror de igen på fremtiden.
Kirsten Auken, der er politisk rådgiver og klimarådgiver for Folkekirkens Nødhjælp, blogger fra Fiji og Tuvalu.
Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær i et åbent brev til finansminister Claus Hjort Frederiksen i anledning af, at EU's finansministre mødes i dag og drøfter klimapenge til verdens fattige.
Tekniske problemer med overrislingsanlægget i landsbyen Nyathumbi i Malawi har store omkostninger for indbyggerne.
Vær med til at diskutere Danmarks rolle og indsats efter klimatopmødet COP 15
Den danske regering lover ny klimafinansiering til verdens fattige lande. Men det er de fattigste selv, der kommer til at betale for klimaøvelsen, siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær.
Kom og hør hvordan verdens fattigste lande knokler med at tilpasse sig klimaforandringerne samtidigt med, at de prøver at få en retfærdig klimaaftale på plads. Debatmøde den 28. april i København
En rejsekonge, en meteorolog og en klimaforkæmper uddeler anmelderfisk til Politikens rejsebog Turen går til de varme lande. Verdens klima – hvad sker der? Bogen er udgivet med støtte fra Danida og handler om det, alle taler om: klimaet
En kok, en klimamand og en ekspert i fødevaresikkerhed uddeler anmelderfisk til Kirsten Skaarups klimarigtige kogebog; ”Det kærlige køkken – grøn mad til en sårbar planet.” Kogebogen indeholder masser af vegetarretter og gode grunde til, hvorfor vi skal skære ned på vores kødforbrug, og hvordan vi kommer til at spise med hoved, hjerte og holdning.
Markerne i det sydlige Bangladesh er det rene mudder, afgrøderne døde, og børn og voksne har søgt tilflugt på områdets få højere liggende smalle striber af land. De lever i frygt for næste oversvømmelse.
En juridisk bindende klimaaftale kan ikke vente til klimatopmødet i Sydafrika i 2011. EU’s klimakommissær skal være mere ambitiøs, mener Folkekirkens Nødhjælp og partnere.
Solpaneler skaffer vand til landsbyboere i Nsanje i Malawi, der nu har så meget overskud, at de kan sælge grønsager på markedet og spare penge op. Snart har de nok til en cykel.
Færre flyrejser, sparepærer, nyt printersystem og rengøringsmidler uden farlige kemikalier. Med en lang række initiativer arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at gøre organisationen mere grøn
Folkekirkens Nødhjælps Generalsekretær, Henrik Stubkjær, ser tilbage på 2009 og frem imod 2010 i sin nytårshilsen.
For u-landene er resultatet af COP 15 en katastrofe, mener Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær. Verdens ledere levede ikke op til deres ansvar – og de misbrugte et vigtigt momentum.
Klimatopmødet i København endte med en Københavner-erklæring, der af Folkekirkens Nødhjælp betegnes som et minimalt klimaskridt. Nu gælder det om at se fremad.
COP 15 endte lørdag formiddag efter 28 timers uafbrudte forhandlinger med en Københavner-erklæring. Men der mangler procenter og penge, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Som en af fire repræsentanter for de hundredvis af folkelige organisationer repræsenteret i Climate Action Network (CAN) sendte Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp på onsdagens CAN pressekonference et stærkt signal til den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen:
Som en af fire repræsentanter for de hundredvis af folkelige organisationer repræsenteret i Climate Action Network (CAN) sendte Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp på onsdagens CAN pressekonference et stærkt signal til den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen:
I over et år har Folkekirkens Nødhjælp forberedt klimatopmødet i København. Gennem kampagnen Countdown to Co2penhagen har vi sammen med vores søsterorganisationer, masser af frivillige og partnere fra både nord og syd arbejdet for en fair og ambitiøs klimaaftale for verdens fattigste. De seneste to uger har vi knoklet for at få vores budskaber igennem, både hos forhandlerne i Bella Centret og blandt befolkningen...
Åbent brev til den danske regering
Landsholdsspillerne Johan Absalonsen og William Kvist spiste i weekenden frokost med Desmond Tutu, og havde mulighed for at fortælle om FC Savanna, som er et samarbejde mellem 20 fodbold-profiler og Folkekirkens Nødhjælp.
Søndag d. 13. december kl. 15. lokal tid startede en klokkeringning for alarm, håb og handling som en bølge i Australien og gik over Stillehavsøerne, Asien, Europa og Island for at ende i Canada.
Vær ikke bange – men gør noget - for kærlighedens skyld! var budskabet fra ærkebiskoppen af Canterbury til den økumeniske klimagudstjeneste i domkirken i København.
En ”climate crime scene” med Sherlock Holmes og to betjente på jagt efter vidner til ”drabet på Afrika” vakte mandag formiddag opsigt i Bella Centret. Countdown to Co2penhagen kampagnen stod bag stuntet.
Omkring 5000 mennesker blev charmeret af Desmond Tutu på Rådhuspladsen under kulminationen af underskriftskampagnen Countdown to Co2penhagen. 512.894 har skrevet under for en fair klimaaftale.
Omkring 1.500 mennesker gik lørdag eftermiddag med i "Countdown to Co2penhagens" afsnit af den store klima-demonstration, som ifølge arrangørerne talte op mod 100.000 fredelige demonstranter – og nogle få brodne kar
Den canadiske forfatter Naomi Klein skosede fredag middag sit eget land, da Countdown to Co2penhagen kampagnen havde deres sideevent i Bella Centret
- så vælger Andreas Guttorm Thomsen og Henrik Jøhnk Hess frivilligt at overnatte i Camp Countdown, en primitiv flygtningelejr på Frue Plads i København. Iført masser af varme klæder og svøbt ind i soveposer af dun, masai-tæpper fra Tanzania og fåreskind fra Ikea, har de to frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp i nat gjort sit for at få politikerne til at vedtage en ordentlig klimaftale, som sikrer verdens fattige.
Med de nye løfter om klimapenge fra EU når EU-landene ikke engang op på deres løfter fra 2005 om mere udviklingsbistand. Det er et kollektivt klimasvigt af dimensioner, mener Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp.
Sydafrikas ærkebiskop og modtager af Nobels fredspris, Desmond Tutu, sender en hilsen til klimatopmødet i København. Hans budskab er klart: Det er nu, verdens ledere skal vise mod!
Folkekirkens Nødhjælp har i løbet af klimatopmødet COP 15 gang i mange spændende aktiviteter rundt omkring i København. Fem medarbejdere/frivillige fortæller om deres oplevelser direkte fra brændpunkterne via sms. Følg med her.
På Frue Plads i København har de frivillige unge fra Folkekirkens Nødhjælp etableret en flygtningelejr for at sætte fokus på de millioner af fattige, der risikerer at blive klimaflygtninge.
En lang slange af mennesker bevæger sig som en flygtningestrøm fra Rådhuspladsen til Frue Plads i København sent torsdag eftermiddag. Med banneret ”Follow me – Time for Climate Justice” formidler 150 flash mobbere klimaforandringernes konsekvenser til de mange nysgerrige forbipasserende på Strøget.
Regeringens udspil med 1,2 milliarder kroner til en klima-opstartspulje er ”som at fodre hunden med sin egen hale,” siger generalsekretær Henrik Stubkjær
Verdens fattigste er i fokus, når Folkekirkens Nødhjælps Ungdomsnetværk torsdag d. 10. og fredag d. 11. december etablerer klima-flygtningelejren Camp Countdown på Frue Plads i København.
Bangladesh, Burma og Honduras er de tre lande i verden, der i de seneste 20 år er blevet allerhårdest ramt af ekstreme vejrfænomener.
Indiske partnere fra Countdown to Copenhagen kampagnen vakte opsigt i Bella Center med en kæmpe regning for de rige landes klima-svineri.
Skoleelever er allerede begyndt at valfarte til det alternative klimatopmøde i DGI-byen på Vesterbro
Skiftevis tørke og silende regn slår både dyr og mennesker ihjel. Dyrene kan ikke finde føde på den tørre jord, så menneskene ser deres eksistensgrundlag svinde ind til magre gespenster. Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at forebygge klimaforandringernes katastrofale følger.
Det er den største mulighed, vi har haft som aktivister for at komme igennem med vores budskab, siger to af Countdown to Co2penhagens danske frivillige.
Folkekirkens Nødhjælp og kampagnen Countdown to Co2penhagen er i Bella Centret for at gøre en forskel for verdens fattigste
Folkekirkens Nødhjælp er med til klimatopmødet i København, både indenfor i Bella Centret og udenfor blandt alle aktivisterne
20.588 danskere kræver nu, at Danmark skal kæmpe for en fair klimaaftale for verdens fattigste, når forhandlingerne på klimatopmødet COP 15 går i gang på mandag.
Beboerne i ø-deltaget Sundarbans i det nordøstlige Indien mærker for alvor konsekvenserne af klimaforandringerne. Cykloner, oversvømmelser og enten for lidt eller for meget regn er blevet en del af deres hverdag. Og det, selvom de stort set ikke har bidraget til forureningen.
Familien Nayya mistede deres hus, dyr og afgrøder under den seneste cyklon, der ramte ø-deltaet Sundarbans i maj i år. Nu knokler de for at få råd til mad.
Kampagnen om klokkeringning under COP 15 får nu fuld opbakning i Grønland.
Fødevarelagrene er ved at slippe op, efter at klimaændringer har betydet enten tørke eller for megen regn forskellige steder i landet og ødelagt de normale høstsæsoner
Hold pause fra juleræset og vær med i klimakampen sammen med Folkekirkens Nødhjælp i weekenden d. 12. - 13. december.
På Vor Frue Plads i København kan du under hele klimatopmødet få et gribende indblik i livet hos to familier fra Uganda og Etiopien i fotoudstillingen ”Mennesker på kanten af klimaet”.
Underskriftskampagnen Countdown to Co2penhagen er næsten i mål. Flere end 19.000 danskere har skrevet under på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen skal kæmpe for en fair klimaaftale for verdens fattigste her under topmødet.
Folk i de rige lande har hang til kød, bilisme og flyrejser. Og politikerne er nogle tøsedrenge, der ikke tør tage fat på at gøre noget for at forhindre klimaforandringerne, mener professor Jørgen E. Olsen.
Den positive fortælling om klimaforandringerne er fortællingen om, hvordan den globale opvarmning er en historisk mulighed for at skabe og udvikle ny teknologi, der kan frigøre os fra afhængighed af olie. Men for nomaderne i det nordlige Uganda, for de fattige på øerne i Sundarbans-deltaet i Indien og for landmændene i Malawi er historien en anden. For de mennesker handler det først og fremmest om at tilpasse sig...
Skuespilleren Jytte Abildstrøm nøjes ikke med holdninger til grønne vaner. Hun gør noget ved det – både privat og på jobbet, hvor hun bl.a. står i spidsen for Det Økologiske Inspirationshus på Frederiksberg. Her svarer Jytte Abildstrøm på tre skarpe.
Klodens mest rapkæftede ærkebiskop, Sydafrikas Desmond Tutu, dukker op til klimatopmødet i København. Det er blot det seneste stop på en livslang turné i anstændighedens tjeneste
Hvis du skifter til Nødstrøm, er du med til at:
Den positive fortælling om klimaforandringerne er fortællingen om, hvordan den globale opvarmning er en historisk mulighed for at skabe og udvikle ny teknologi, der kan frigøre os fra afhængighed af olie. Men for nomaderne i det nordlige Uganda, for de fattige på øerne i Sundarbans-deltaet i Indien og for landmændene i Malawi er historien en anden.
Giv en ø
Mens hele verden holder vejret op til klimatopmødet lancerer Folkekirkens Nødhjælp Giv en ø som årets julegave.
Fredag d. 13. november kl. 16 i Folkekirkens Nødhjælps butik fisk, Skt. Peders Stræde 1, præsenterer journalist Malene Haakansson sin nye bog "Når regnen falder forkert" om Etiopiens kamp mod klimaforandringerne.
Den internationalt anerkendte hiphoptrio giver gratis koncert for en fair klimaaftale i forbindelse med klimatopmødet d. 13. december.
De rige lande skal ikke kunne løbe fra de løfter om at reducere deres udslip af CO2, som de allerede har forpligtet sig til
23 millioner mennesker på Afrikas Horn må sulte uden udsigt til meget håb. EU landene fedter med klimapenge og leverer regningen tilbage til u-landene
Folkekirkens Nødhjælps Malene Haakansson bor og arbejder i Addis Abeba i Etiopien. Hendes seneste blogindlæg på Politikens klimablog reflekterer over det faktum, at Etiopien nu igen kommer på mediernes forsider på grund af tørke og mangel på mad.
Søndag d. 13. december overrækker den verdensberømte ærkebiskop og nobelprismodtager fra Sydafrika, Desmond Tutu, tusindvis af underskrifter fra den globale kampagne ”Countdown to Co2penhagen” til en repræsentant for FN på Rådhuspladsen i København.
Her kan du se, hvilke events og aktiviteter Folkekirkens Nødhjælp og organisationens mange frivillige bl.a. laver under kampagnen Countdown to Co2penhagen.
Finansministrene overlader det til EU’s stats- og regeringsledere at sætte præcise tal på EU’s bidrag til u-landenes klimatilpasning
Katastroferne i Indien, Filippinerne og Cambodja i disse uger har en særlig klima-vinkel. Der er hvert år katastrofer som de nuværende – og vi er lige i katastrofesæsonen.
”I gamle dage kunne vi følge regnen gennem Congo og Zambia, og vidste præcist, hvornår den ramte os. I dag ved vi aldrig hvornår vi kan plante, og når regnen endelig kommer stopper den ofte for tidligt, og afgrøderne dør."
Den fremtidige klimaindsats vil blive taget fra u-landsbistanden og dermed fra fattigdomsbekæmpelsen
Flere end to millioner mennesker er ramt af oversvømmelserne, som væltede ind over det sydlige Indien for en uge siden. I distriktet Raichur i staten Karnataka gik det særligt hårdt ud over de frodige rismarker. 263 km2 risland er nu oversvømmet og ødelagt og har efterladt tusindvis af arbejdsløse landbrugsmedarbejdere.
Folkekirkens Ungdomsnetværk inviterede nysgerrige kulturnatsgæster til at opleve, hvilke konsekvenser klimaforandringerne har allerede i dag.
Hvad har forretningsmanden Christian Stadil, rapperen Jooks og forfatterinden Julia Lahme til fælles? De har alle lagt overarm til kampagnen ”Klima under huden” for at sætte fokus på, at verdens fattigste rammest hårdest af klimaforandringerne.
Julia Lahme
Jooks
Tue West, Villy Søvndal og Christian Stadil har allerede skrevet under. Gør som dem. Vær med til at kæmpe for en fair klimaaftale for verdens fattigste
EU-kommissionen har langt om længe offentliggjort sit udspil til, hvordan EU vil betale den klima-regning, som de europæiske landes CO2-udslip har pådraget kloden. Folkekirkens Nødhjælp mener, at forslaget er så utilstrækkeligt, at det minder om en hån.
Folkekirkens Nødhjælp og Natur-Energi vinder Climate Cup Partnerskabsprisen 2009 for produktet NØDSTRØM
Den verdensberømte 78-årige ærkebiskop og menneskerettighedsaktivist fra Sydafrika, Desmond Tutu, kommer til København til klimatopmødet i december for at kæmpe de fattige landes sag.
En række deltagere i klimakonferencen på Bali fortæller her om deres forventninger til topmødet i København samt om det arbejde, deres egen organisation udfører. Samtlige interviews er på engelsk
Dehana distriktet i bjergene i det centrale Etiopien har traditionelt været meget frugtbart, men er nu ramt af klimaforandringer, som betyder at næsten halvdelen af befolkningen har brug for fødevarebistand.
Fra d. 15. - 23. juli mødtes 20.000 spejdere til Blå Sommer i Kliplev. Folkekirkens Nødhjælp deltog med klimakampagnen Countdown To Co2penhagen, som spejderne med 2051 underskrifter bakkede flot op om.
Folkekirkens Nødhjælp deltager i år på Det Danske Spejderkorps store sommerlejr "Blå Sommer" med kampagnen Countdown To Co2penhagen.
Folkekirkens Nødhjælp advarer om, at resultatet af mødet blandt verdens største økonomier, Major Economies Forum, udvander klimaløfter i en grad, der bringer klimatopmødet i København i fare.
Patenter er blevet et af de vigtige emner i de globale klimaforhandlinger. Og de vil blive afgørende i forsøget på at sikre verdens fattige lande adgang til den teknologi de skal bruge for at bekæmpe klimakrisen. Det viser en ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp.
I en ny rapport udtrykker Roskilde Festival og Folkekirkens Nødhjælp kritik af regeringens opbakning til dens egne frontfigurer i klimakampen.
Øjenvidner
Vi har spurgt en række forskellige mennesker om deres observationer af klimaforandringer i deres del af verden. Se deres vidnesbyrd i serien 'Øjenvidner'
De europæiske finansministre har på et møde tirsdag den 10. juni 2009 om blandt andet klimaforhandlingerne forpasset en chance for at styrke de internationale klimaforhandlinger, der skal munde ud i en verdensomspændende klima-aftale i København til december.
De der følger og deltager i klimaforhandlingerne i Bonn i disse dage føler sig ind imellem på kanten af at drukne i tusindvis af tal. Her fortæller Eliot Whittington, ledende klimarådgiver hos Christian Aid, om sine til tider frustrerede oplevelser.
Hver gang vi sætter tænderne i en bøf, øger vi den globale opvarmning. Hvis vi skal stoppe klimaændringerne, er det nødvendigt at tænke på, hvad vores mad består af. Læs her, hvordan du kan spise med hjerte, hoved og holdning.
Klimadebatten raser, og eksperterne slynger om sig med tal og fakta. Men hvad skal man egentlig mene og tro. Vi har stillet professor Christian Friis Bach – international chef i Folkekirkens Nødhjælp – tolv spørgsmål om klimaet og Folkekirkens Nødhjælps engagement i klimakampen.
Der er meget på spil i klimaforhandlingerne i Bonn fra den 1-12. juni – ikke mindst for de afrikanske lande, som er hårdt ramt af klimaforandringerne, fortæller klimajournalist Malene Haakansson fra Etiopien. Indlægget blev bragt i Politiken d. 9. juni 2009.
Klimaforandringer handler ikke bare om storpolitik. Du kan også gøre en hel masse selv for klimaet.
D. 20. maj var der 200 dage tilbage til topmødet i København. Det markerede Folkekirkens Nødhjælp ved at lave et Wake Up Call i København. Det haster nemlig, hvis målet om en ambitiøs klimaaftale skal nåes.
Wake Up Call
Onsdag d. 20. maj markerede Folkekirkens Nødhjælp, at der var 200 dage til, klimatopmødet løber af stablen i København.
Villy Søvndal, partiformand i SF, skrev i dag under på Folkekirkens Nødhjælps underskriftsindsamling "Countdown To Co2penhagen" og var dermed med til at give klimahåb for verdens fattigste.
Den 20. maj var der 200 dage til, at klimaforhandlingerne i København løber af stablen. Det markerede Folkekirkens Nødhjælp ved at spørge de danske kandidater til Europaparlamentet, om de vil kæmpe for, at EU går forrest for en ambitiøs klimaaftale.
Når danske kirker i Pinsen samler ind til Folkekirkens Nødhjælps internationale arbejde, går kollekten til Folkekirkens Nødhjælps klimaarbejde i nogle af verdens mest sårbare egne.
De klimaforandringer, som verdens rige, industrialiserede lande bærer et stort ansvar for, truer fattige mennesker på liv og levebrød.
Malawi er et af de lande, der oplever klimaforandringerne helt tæt på. Den Lutherske kirke i Malawi er gået aktivt ind i kampen for at ruste befolkningen til at modstå konsekvenserne af klimaforandringerne, fortalte biskop Joseph P. Bvumbwe under et besøg i Danmark.
Wake Up Call
Kom og vær med til at give danskerne et WAKE UP CALL – 200 dage før Klimatopmødet i København til december.
Klima-løfter er blevet sværere at slynge om sig med efter mødet i Bonn .
Året op til klimatopmødet i København består af en række møder, hvor forhandlere fra alle verdens lande mødes for at lægge grundlagt for en endelig aftale, som kan forhandles på plads og underskrives i København i 2009.
EU har smidt førertrøjen. Det er ødelæggende for klimaforhandlingerne, mener international chef i Folkekirkens Nødhjælp
Skal de rige lande stilles til regnskab for deres overforbrug, kommer det til at koste lande som Danmark dyrt at reducere det globale CO2-udslip. Læs analyse af Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Christian Friis Bach, og klimakoordinator Mattias Söderberg.
Der venter en massiv omstilling og en markant regning for Danmark, hvis vi skal stoppe klimaforandringerne. Det viser en ny analyse lavet af Stockholm Environmental Institute og den amerikanske tænketank EcoEquity for Folkekirkens Nødhjælp. Inden 2030 skal Danmark mindske sine CO2-udslip med langt mere end 100 procent. Samtidigt vil den danske del af verdens klimaansvar betyde en årlig regning på 6 til 12 milliard...
Hjælp verdens fattigste i kampen mod klimaforandringer via din elregning
Folkekirkens Nødhjælp kritiserer, at EU’s forslag til en international klimaaftale ikke er fair over for klodens fattigste
Under klimatopmødet i Poznan diskuterede deltagerne blandt andet teknologioverførsel og finansiering; to helt store spørgsmål i klimaforhandlingerne. Sarah Kristine Johansen, der er frivillig i Ungdomsnetværket, deltog i en af forhandlingerne. Her blev hun meget klogere på forhandlingstaktik og på, at ikke at handle også er handling.
Forhandlerne ved FN’s klima-konference i Poznan, Polen, er gode til at formulere sig. Desværre handler de lange svadaer mest om at få det til at se ud, som om man tager store initiativer. Mangelen på konkrete initiativer, ikke mindst fra de rige lande, bekymrer mange deltagere på klima-konferencen i Poznan her i december 2008.
I lørdags gik folk i hele verden på gaden for at råbe forhandlerne i Poznan op og kræve en effektiv og retfærdig klimaaftale - NU.
En frontlinierapport fra Poznan, hvor Folkekirkens Nødhjælps frivillige søger at skabe opmærksomhed om klimaet og fattigdommen i verden
Ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp og Christian Aid advarer om, at selv EU’s mest ambitiøse klimaplaner risikerer at koste en temperaturstigning på 3 grader
Lørdag d. 7. december deltog Folkekirkens Nødhjælp i den danske udgave af Global Klima Aktionsdag. På Christianshavns Torv i København holdt Generalsekretær Henrik Stubkjær den indledende tale for de fremmødte demonstranter og interesserede forbipasserende. Du kan læse talen i sin helhed nedenfor.
’Countdown to Copenhagen’ er de kirkelige udviklingsorganisationers kampagne for at sætte klima og udvikling på dagsordenen. Ved kampagnens lancering slog flere talere fast, at klimaforandringer ikke er tom snak, men allerede barske realitet i deres hjemlande.
I de to første uger af december 2008 mødes verdens lande i Poznan i Polen for at forhandle om den klimaaftale, som forhåbentlig bliver vedtaget i København i december 2009.
Kom og vær med til Global Klima-aktionsdag d. 6. december til at vise politikerne befolkningens stærke bekymring over klimaforandringernes konsekvenser, som rammer verdens fattigste først og hårdest.
Cyklonen Nargis ramte Burma (Myanmar) i maj, dræbte over 150.000 mennesker og lagde store områder øde. Men Nargis udløste også en enestående lokal hjælpeindsats, der kan få uventede konsekvenser for Burma
Folkekirkens Nødhjælps ”Giv en ged” går grøn med flere klimavenlige gaver.
30 danske NGOer har dannet Peoples Climate Action, som skal skabe rammerne for den folkelige deltagelse i topmødet
"Giv en prut" - er et gris-til-gylle-til-gas projekt, som Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner CASM har udviklet blandt fattige småbønder i vestlige Honduras.
Etiopiernes kvæg dør af tørst, kenyanerne flygter og somalierne er i indbyrdes konflikt. Journalist Jeppe Villadsen fortæller fra Østafrika, hvor klimaforandringernes måske første masseødelæggelse allerede kan mærkes.
I december 2009 samles verdens lande i København for at vedtage en global klimaaftale. Aftalen i sig selv er kun et papir, men indholdet vil få betydning for os alle.
Da jeg for nylig var i Malawi, talte landmændene om, at de før i tiden altid såede deres majs den 1. oktober, hvor regnen kom.
Klimaet kokser
De fattige betaler prisen
De globale klimaforandringer stiller Folkekirkens Nødhjælps arbejde over for nye udfordringer
Dyre fødevarer, klimaforandringer og politisk kaos er årsag til, at flere millioner mennesker har brug for akut nødhjælp i Etiopien og Zimbabwe
I området omkring Shire-floden i Malawi arbejder fattige landmænd med naturbeskyttelse og med at tilpasse deres landbrug til et ændret klima
Traditionelle hyrdefolk bliver hårdt ramt af klimaændringerne. De har brug for vand og store grønne græsgange til deres dyr, men det er blevet en mangelvare i det sydlige Etiopien
Ny solteknik til mobilen skal hjælpe Folkekirkens Nødhjælp med at udlade mindre CO2.
Landsbyboere har rustet sig mod tilbagevendende tørke og oversvømmelser
Der er brug for handling og konkrete initiativer på de kommende møder, vurderer Folkekirkens Nødhjælps medarbejder.
Folkekirkens Nødhjælp udgav i dag en ny rapport, der giver bud på, hvordan verdens fattige lande og mennesker får nem og uhindret adgang til teknologi, der kan hjælpe dem med en udvikling og vækst, der udleder mindre CO2, og ikke mindst tilpasse sig effekterne af klimaforandringerne.
Folkekirkens Nødhjælp har i samarbejde med partnerorganisationer fra seks lande i det sydlige Afrika taget initiativ til et regionalt samarbejde omkring klimaforandringer.
Generalsekretæren for Stillehavsregionens Kirkeråd (Pacific Conference of Churches), Fe’iloakitau Kaho Tevi, besøger Danmark for at fortælle om klimaforandringernes betydning for almindelige menneskers liv i Stillehavsregionen.
En af de største udfordringer, som verden står over for i dette århundrede i lyset af de globale klimaændringer er at skabe fødevaresikkerhed for alle mennesker.
Konsekvenserne af de drastiske prisstigninger på basale fødevarer som ris, majs og forskellige kornafgrøder rammer de fattige i storbyerne og i landområderne hårdt. Sådan lyder meldingerne fra Folkekirkens Nødhjælps repræsentanter i Asien, Mellemamerika og i Afrika.
I en række af de fattige lande, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder, mærkes konsekvenserne af klimaforandringer kombineret med natur- og miljønedbrydning allerede. Links til en række fortællinger om klima og fattigdom
De mest åbenlyse konsekvenser af klimaændringer ses i Jordens vejrforhold. De medfører blandt andet oversvømmelser, tørke og orkaner.
Klimaændringer med oversvømmelser, uforudsigelig regn, tørke og sult som følge rammer mange lande i Afrika. Værst ser det ud for traditionelle hyrdefolk, som er dybt afhængige af, at deres dyr har adgang til vand og store grønne græsgange.
I disse dage mødes miljøministre og miljøforkæmpere fra hele verden på Bali for at diskutere klimaforandringerne. Målet er at blive enige om en køreplan frem til topmødet i København i 2009, hvor den endelige klimaaftale skal fastlægges. Fra Folkekirkens Nødhjælp deltager international chef, Christian Friis Bach.
En effektiv indsats over for oversvømmelserne kræver stor planlægningsmæssig kapacitet hos de lokale myndigheder. Den har slet ikke været til stede i de fattige, oversete distrikter i Uganda, hvor regnen har været værst.
Oversvømmelserne breder sig nordpå i Uganda, og flere bliver afhængige af fødevarehjælp, da deres afgrøder dækkes af vandmasserne
Mens millioner af mennesker i de afrikanske lande nord for ækvator er ramt af alvorlige oversvømmelser – formentlig som følge af den globale klimaændring, ruster Folkekirkens Nødhjælps partnere i Malawi sig til, at den værste situation også kan ramme dette land. Regntiden i Malawi starter i november og landet har i tidligere år været ramt af både oversvømmelser og tørke.
New Delhi med 15 millioner indbyggere gik i stå, da der faldt et kvart års regn på under et døgn. Men det store problem er mangel på vand, et kaotisk forbrug og hundredetusinder af private vandboringer. Systematisk høst af regnvand bliver en del af løsningen.
Det er ikke hvert år, at der er godt nyt om høsten i Etiopien. Men efter sidste års tørke, som ramte millioner af mennesker, og omfattende oversvømmelser, som ramte andre hundredetusinder, melder den etiopiske regering nu, at de venter en god høst i 2007.
Desperationen er begyndt at brede sig i det sydlige Afrika, som står over for en sultkatastrofe
Tre måneder efter at orkanen Stan trak sine ødelæggende spor ind over Guatemala er genopbygning så småt ved at komme i gang
Flere artikler