Libanon
No flash image

Film om minerydning

Se, hvordan Folkekirkens Nødhjælp rydder miner i Libanon.

Og hør hvad hjælpen betyder for lokalsamfundet.

Libanons skrøbelige fred og mange miner

Libanon er et af de mest komplekse og splittede lande i Mellemøsten, og både stormagter og nabolande har vægtige egeninteresser i det lille land.

Udfordringer

Fra 1975 til 1990 var Libanon plaget af en regulær borgerkrig mellem forskellige religiøse sekter og politiske fraktioner.

Under borgerkrigen brugte grupperingerne blandt andet miner strategisk til at beskytte deres territorier og installationer, bl.a. omkring hovedstaden Beirut.

Mange af minerne blev aldrig detoneret.

I 2006 brød en 34 dage lang krig ud i det sydlige Libanon mellem Hizbollah-bevægelsen og Israel. 

I krigens sidste dage spredte Israel tusindvis af klyngebomber ud over det sydlige Libanons landsbyer, landbrugsområder og dale.

En stor del af klyngebomberne eksploderede ikke efter hensigten og ligger nu som en trussel mod civilbefolkningen.

Folkekirkens Nødhjælp var en af de første organisationer, der tog fat på arbejdet med at rydde de livsfarlige klyngebomber.

Det gør vi

Selvom indsatsen har været i gang længe, er der stadig lang vej til et minefrit Libanon. Folkekirkens Nødhjælp arbejder derfor med


LÆS OGSÅ

Sangerinden og sangskriveren Pink støtter Folkekirkens Nødhjælps kamp mod klyngevåben, men hvordan kom en international superstjerne i kontakt med en dansk NGO?
Yderligere 60 millioner kroner er tildelt nødhjælpsarbejdet for ofrene for borgerkrigen i Syrien. Folkekirkens Nødhjælp får 8,25 millioner kroner til at hjælpe særligt udsatte flygtninge i det sydlige Libanon.
De syriske flygtninge lever under kaotiske forhold. Hver kvadratmeter i flygtningelejrene er beboet, og arbejdsmarkedet i Libanon er under hårdt pres.
Flygtningene i Syriens naboland Libanon er dybt traumatiserede, og de frygter, at verdenssamfundet glemmer dem, fortæller Folkekirkens Nødhjælps internationale chef, Birgitte Qvist-Sørensen
Folkekirkens Nødhjælps internationale chef har mødt syriske flygtninge i Libanon, som har oplevet, at hjælpen udefra svinder
En traumatiseret pige var lidt for fantasifuld, da hun hjalp Aboudi med at fortælle sin livshistorie.
En traumatiseret pige var lidt for fantasifuld, da hun hjalp Aboudi med at fortælle sin livshistorie.
Sabaah har set sin datter blive tortureret og sit liv falde sammen. Nu forsøger hun at få tilværelsen til at give mening igen i en flygtningelejr i Libanon sammen med sine døtre og gennem psykologhjælp.
Fatimas far blev stukket ihjel foran hende. Hun kyssede sin afdøde far farvel og flygtede fra borgerkrigen i Syrien med sine søskende. Nu bor hun i en flygtningelejr i et værelse uden vinduer.
6 millioner kvadratmeter jord kan atter bruges til landbrug, infrastruktur og boliger i Libanon, efter Folkekirkens Nødhjælps mineryddere har fjernet de livsfarlige efterladenskaber efter krig.
Hvert år havner hundredtusindvis af ufaglærte migrantarbejdere fra Sydasien i slavelignende forhold i Mellemøsten. Folkekirkens Nødhjælp satte fokus på migrantarbejderne og deres problemer ved en ACT Talk på Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Busan i Sydkorea.
De danske NGO'er henter store penge til udviklingsarbejde i det europæiske samarbejde, viser ny rapport.
I 39 år har danske Anni Kanafani drevet børneinstitutioner for palæstinensiske flygtningebørn i Libanons flygtningelejre. Krigen i Syrien har bragt børnetallet i institutionerne voldsomt op.
I løbet af bare 14 dage har Kristeligt Dagblads læsere samlet næsten 2 mio. kroner ind til de syriske flygtninge.
Den danske fotograf Mohammed Massoud Morsi har besøgt den berygtede Shatila-lejr i Beirut. Han fandt en kvinde, der var opløst af gråd og en butik, som sælger geværer og håndgranater til de desperate beboere.
Værelserne i Libanons flygtningelejre er nedslidte og i flere tilfælde direkte sundhedsskadelige at bo i. Alligevel er huslejen tårnhøj, og det skaber problemer og misbrug blandt flygtningene.
Aboudi på fem år har mistet begge sine forældre og sin søster ved en bombe i en forstad til Damaskus. Nu bor han i Shatila-lejren i Libanon i et rum sammen med 11 andre børn.
Voldsomme billeder af uskyldige ofre for krigen i Syrien har givet danskerne mere lyst til at støtte hjælpearbejdet, men stadig har kun hver tyvende doneret
Dansk Supermarked og Folkekirkens Nødhjælp samler ind til Syrien
Aboudi på fem år har mistet både sine forældre og sin søster ved en bombe i en forstad til Damaskus. Nu bor han i Shatila-lejren i Libanon i et rum sammen med 11 drenge og fem piger.
Borgerkrigen i Syrien har store konsekvenser for familier overalt i landet. Generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp mødte fem syriske kvinder, der har fået deres familier splittet i krigen.
Blandt de syriske flygtninge er mange palæstinensere, der flygter fra syriske flygtningelejre til venner og bekendte i de allerede overfyldte lejre i Libanon. Katastrofemedarbejder Ole Ramsing har mødt Walee, som fik dødstrusler råbt ud fra moskeen. Her er hendes historie.
Blandt de syriske flygtninge er mange palæstinensere, der flygter fra syriske flygtningelejre til venner og bekendte i de allerede overfyldte lejre i Libanon. Katastrofemedarbejder Ole Ramsing har mødt Raja’eb Abd’ullah Khatib, hvis mand blev bortført. Her er hendes historie.
Mandag d. 2. september rejste generalsekretær Henrik Stubkjær til Libanon for at besøge det katastrofearbejde, Folkekirkens Nødhjælp og lokale partnere har iværksat blandt syriske flygtninge i Libanon og Jordan. I Kristeligt Dagblad delte Henrik Stubkjær de tanker, han gjorde sig inden en rejse til en flygtningekatastrofe - midt i muligheden for et internationalt indgreb.
Palæstinensiske flygtninge, som har boet i flygtningelejre i Libanon siden 1948, tager nu imod nye palæstinensiske flygtninge fra Syrien. Overbefolkning, håbløshed og dybe personlige traumer får stemningen i lejrene til at koge.
Omkring 90.000 syrere med palæstinensisk baggrund er flygtet over grænsen til Libanon, hvor de har søgt hjælp og husly i de gamle, palæstinensiske flygtningelejre fra 1948.
Titusinder af palæstinensere er flygtet fra krigens rædsler i Syrien og har søgt tilflugt i Libanon, hvor de nu lever under kummerlige forhold og har brug for al den hjælp, der kan skaffes.
Selv om det var en forfærdelig tid, så har 42-årige Rekha Rai lært meget af sin tre år som migrantarbejder i Libanon.
Det syriske luftvåben har kastet klyngebomber mod dets egen befolkning i forsøget på at bekæmpe oprøret mod præsident Bashar Hafez al-Assads styre. Folkekirkens Nødhjælp fordømmer brugen af klyngebomber.
28 år gamle Mouhamed Chour er tilsynsførende for en af Folkekirkens Nødhjælps minerydningsenheder. Han kan godt lide at være den, der går forrest og drømmer om en dag at arbejde for Folkekirkens Nødhjælp udenfor Libanon. Men han indrømmer også, at det er hårdt arbejde.
Danmark har meldt sig i gruppen af lande, der har afvist et forslag, der skulle tillade brug af klyngebomber. Det glæder Folkekirkens Nødhjælps chef for minerydnings-programmet.
Det amerikanske udenrigsministerium donerer 1,8 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Libanon
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget omkring 36 millioner kroner til at rydde miner i DR Congo, Angola og Libanon. Minerydningsarbejdet vil gavne hundredtusinder af mennesker i krigs- og konfliktramte områder.
Penge fra Ole Kirk’s Fond sikrer jord fri for klyngebomber i Sydlibanon og baner vejen for, at lokalbefolkningen kan genopbygge og udvikle området efter israelske bombardementer.
I august og september fik en række folkeskoler i Hovedstadsområdet besøg af orkestret Kamelkaravanen. Kamelkaravanen tog børnene med på en musikalsk rejse til Arabiens land - og samlede bamser og blyanter til palæstinensiske flygtningebørn i Libanons flygtningelejre.
Onsdag d. 27. maj kl. 15.30 inviterer Folkekirkens Nødhjælp til fyraftensmøde om kvinders rettigheder i et post-konfliktsamfund og de udfordringer, libanesiske kvinder står overfor at komme til orde i den politiske debat.
13-årige Mohammed skal leve resten af sit liv uden ben. Han blev offer for en klyngebombe. En række lande har nu underskrevet et forbud mod klyngebomber, netop fordi det er et våben, der koster flere civile end soldater livet
Libanon har mange kvindeorganisationer - som opnår meget små resultater. I et nyt tiltag underviser Folkekirkens Nødhjælp 10 libanesiske kvindeorganisationer i, hvordan de mere effektivt kan arbejde for kvinders rettigheder.
Minerydning er ikke kun for dem med store overarme og hår på brystet. Det er også for dem med øreringe og elastik i håret
Under den månedlange krig mellem Hizbollah og Israel i sommeren 2006 blev landsbyer bombet, veje ødelagt og civile dræbt. Derudover blev der udlagt et stort antal klyngebomber.
Hizbollah
Den militante islamistiske Hizbollah-bevægelse er en betydningsfuld og uforudsigelig aktør i Libanons politiske landskab.
Libanons omkring 400.000 palæstinensiske flygtninge forrykker den skrøbelige balance mellem landets befolkningsgrupper. Derfor nægter Libanon flygtningene statsborgerskab, og palæstinenserne er endt som et statsløst folk uden civile og og borgerlige rettigheder.
Det lille, bjergrige land Libanon er et af de mest komplekse og splittede lande i Mellemøsten. I mere end tre årtier har Libanon befundet sig på kanten af – somme tider midt i – den konflikt, der opstod med staten Israels oprettelse.
Både Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp opfordrer til fuld klarhed om, hvor danskernes pensionspenge bliver investeret.
Hundrede tusindvis af klyngebomber, et uhørt antal, blev spredt ud over det sydlige Libanons landsbyer, landbrugsområder og dale af Israel i de sidste dage af sidste sommers konflikt. Nu ryddes der op - et farligt arbejde
Leg med farlig klyngebombe førte til eksplosion. Drengen dræbt på stedet.
Kvindelige mineryddere fra Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Kosovo og Albanien var rollemodeller, da et nyt program åbnede i Libanon. Den traditionelle, mandsdominerede kultur blev udfordret af dygtige kvindelige mineryddere.
Paneldebat om børns vilkår
Blodig høst
Arbejdet med at fjerne over 800.000 små bomber i det sydlige Libanons bjerge kræver uendelig tålmodighed
Det var et stort skridt i den rigtige retning, da 46 lande i slutningen af februar besluttede sig for at arbejde for et verdensomspændende forbud mod klyngebomber, der lemlæster civile
Selv om genopbygningen efter krigen mellem Hizbollah og Israel er godt i gang, mangler flere tusinde familier varmeovne og tæpper for at kunne komme igennem vinteren
Som den eneste danske organisation er Folkekirkens Nødhjælp nu med til at fjerne klyngebomber i Libanon. De dødbringende klyngebomber blev smidt over det sydlige del af landet under krigen mellem Israel og Hizbolla-militsen.
Selv om genopbygningen efter krigen mellem Hizbollah og Israel er godt i gang, mangler flere tusinde familier varmeapparater og tæpper for at kunne komme igennem vinteren
I midten af juni 2006 udbrød en krig mellem Israel og Hizbollah, en politisk-militær gruppe i Libanon.
Den 22. november var der gået 100 dage siden FN forhandlede en våbenstilstand på plads, som bragte kampene mellem Israel og den libanesiske militante Hezbollah til ophør. Sårene er helet og befolkningen restitueret. Katastrofehjælpen er afløst af genopbygningshjælp.
770 områder i Sydlibanon er blevet ramt af klyngebomber. Over 100 civile i Libanon er blevet såret på grund af ueksploderede klyngebomber. 14 er blevet dræbt. Langt størstedelen er blevet såret, da de vendte hjem til deres huse efter krigens afslutning.
Mandag d. 21. august overrakte H. H. Prinsesse Alexandra Gerda-prisen til Anni og Laila Kanafani for deres banebrydende pædagogiske arbejde blandt børn og unge i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon.
Kamleh er som så mange andre libanesere flygtet fra sit hjem i Qana og står nu ansigt til ansigt med en usikker fremtid
Folkekirkens Nødhjælps lokale samarbejdspartner Det mellemøstlige Kirkeråd (MECC) beretter i en nylig opdatering, at fire uger ind i konflikten mellem Hizbollah og Israel er det Libanon, som det er gået hårdest ud over.
Det bliver sværere og sværere at få nødhjælpen ud til de mest sårbare i Libanon. Folkekirkens Nødhjælps lokale samarbejdspartner Det mellemøstlige Kirkeråd (MECC) rapporterer, at deres nødhjælpslager kun vil række cirka tre dage mere.
Beirut bombet
Dagbog fra Libanon: Jeg vågnede i nat omkring klokken 3.30 ved lyden af israelske jagerfly som fløj over Beirut. 15 minutter efter at overflyvningen var begyndt, hørte jeg det første af to gigantiske brag efterfulgt af en mindre række eksplosioner.
Tidligt fredag morgen blev broerne på hovedvejen mellem grænsen til Syrien og Libanon bombet. Dette har alvorlige konsekvenser for hjælpearbejdet i Libanon.
Dagbog fra Libanon: To medarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælp har sammen med sin lokale samarbejdspartner besøgt en skole i det østlige Beirut, som huser 500 flygtninge.
Hovedvejen til Beriut er fyldt med biler, der har hvide flag blafrende ud af vinduerne. ”Vi er bange for hvad de næste par dage bringer,” siger libaneserne. Et folk som genopliver mareridtet fra forrige krig.
Dagbog fra Libanon: Folkekirkens Nødhjælp har tre medarbejdere i det krigshærgede Libanon for at undersøge behovet for hjælp. Katastrofemedarbejder Christer Lænkholm, international fundraiser Jakob Harbo, og vandingeniør Hans Christian Krarup skriver fra felten.
Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner er begyndt at uddele alt fra køkkengrej, mad, og madrasser til de mest sårbare familier som har søgt tilflugt i Beiruts skoler og kirker
Human Rights Watch gennemgår Folkeretten – International Humanitær lov eller Jus in Bello – i lyset af fjendtlighederne mellem Israel og Hizbollah.
Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet og Amnesty International har onsdag den 26. juli henvendt sig til udenrigsminister Per Stig Møller for at spørge, hvad Danmark vil gøre for at sikre beskyttelse af civilbefolkningen i de krigsramte områder i Mellemøsten. Desuden spørger organisationerne, hvad Danmark vil gøre gennem EU og FN's Sikkerhedsråd for at sikre, at alle parter overholder den humanitære folkeret, og at de...
Det libanesiske socialministerium er nødsaget til at bede NGO’erne udføre ministeriets arbejde blandt internt fordrevne og kronisk syge flygtninge.
Helle Hallberg, højskolelærer fra Rønde, fortæller om fire uger som murmaler sammen med en flok børnehavebørn og deres kunstpædagog i Mar Elias-lejren i Libanon.
Den danske pædagog Anni Kanafani er kendt og elsket af tusinder af palæstinensiske børn og deres familier for sit livslange arbejde blandt børn i Libanons flygtningelejre
ECHO, EUs humanitære hjælpearbejde, bevilgede i 2004 2,5 millioner kroner til Kanafani-Fondens pædagogisk arbejde blandt palæstinensiske flygtningebørn i Libanon
Flere artikler