Guatemala
83-årige Feliciana Sit i Nebaj, Quiché-provinsen. Hun kæmper stadig for at få erstatning fra staten. Militæret brændte hendes hus ned, og hendes mand blev dræbt under den væbnede konflikt.

Stor fattigdom

Folkekirkens Nødhjælp støtter de fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper.

Vi hjælper med at udvikle landbruget og kæmper for at styrke menneskerettigheder.

Guatemala - ingen nem vej

Størstedelen af landets oprindelige befolkning lever i fattigdom og undertrykkelse. Menneskerettighederne og retssamfundet har svære vilkår.

Udfordringer i Guatemala

Selvom Guatemala er rig på ressourcer, så lever halvdelen af landets knapt 14 millioner indbyggere under fattigdomsgrænsen.

Størsteparten af de fattige tilhører landets oprindelige mayaindianske befolkning. Mange småbørn især i landområderne vokser op i kronisk fejl- eller underernæring.

Fredsaftalen fra 1996 satte punktum for en 36 år lang blodig konflikt i landet. Men den har ikke ført til større social lighed eller gjort op med den racisme og straffrihed, der er del af hverdagen i Guatemala.

Fordeling af nationalindkomsten er den tredje mest ulige i verden, og Guatemala er det land i Latinamerika, der har den mest ulige fordeling af jord.

Det gør vi i Guatemala

Arbejdet i Guatemala har fokus på at støtte de fattigste og mest udsatte befolkningsgrupper – primært mayabefolkningen og småbønder.

I den vestlige del af landet støtter vi fattige familier med at udvikle deres landbrug.

Vi støtter organisationer, som arbejder lokalt og nationalt med fortalerarbejde for at ændre landbrugs- og jordejerforholdene, styrke mayabefolkningens rettigheder og medindflydelse.

Og vi arbejder med at styrke retssystemet og menneskerettighederne.

Vi arbejder med:

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Guatemala siden 1990'erne og har været med til at opbygge ACT Foro – det regionale ACT Alliance samarbejde.

Se vores samarbejdspartnere i Guatemala på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Nu må Guatemalas præsident se at få skabt orden i eget hus, stoppe manipulering af retssystemet; ofrene for folkedrab har krav på retfærdighed.
Det er en – på mange måder - historisk dom, som faldt, da tidligere statschef og general Efraín Ríos Montt fredag mødte sin fortid ved en særdomstol i Guatemala; her blev han dømt skyldig i folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.
Fattige mayaindianske landsbyer støttes til at organisere sig omkring bæredygtig forvaltning af lokale naturressourcer som floder og vandløb. Vi har besøgt landsbyen 31. de Mayo højt oppe i bjergene i Quiché.
Den 21. december er blevet udråbt som dommedag i mange bøger, medier og i film. Men mayaindianerne i Guatemala hopper ikke på den kommercielle limpind.
Folkekirkens Nødhjælp og IBIS får tilsammen 15 mio. kroner fra Udenrigsministeriet til at styrke kvinders og indfødte folks rettigheder og menneskerettighedsarbejdet i Mellemamerika
Det voldsomme jordskælv i Guatemala har kostet mindst 50 mennesker livet, mens flere hundrede er blevet kvæstet, mange familier har mistet deres hjem - hjælpearbejdet er igang.
Danwatch sætter lup på danske investeringer i canadisk mineselskab, som driver en omstridt guldmine i Guatemala. FN-rapportører har bedt om, at minen lukkes midlertidigt.
Menneskerettigheder, udvikling og civilsamfundsorganisationernes rolle står på dagsordenen på en stor konference med flere hundrede repræsentanter fra NGO'er i EU og nogle af deres samarbejdspartnere. CONCORD, et netværk af udviklingsorganisationer i EU, som også Folkekirkens Nødhjælp er med i, står for konferencen.
Udviklingsminister Christians Friis Bachs udtalelse om, at Danmark skal fastholde sit engagement i Latinamerika og satse på demokrati og menneskerettigheder, vækker glæde hos Folkekirkens Nødhjælp.
I landsbyen Chimaque i det vestlige Guatemala har kvinderne fået undervisning i, hvordan man bedst muligt driver et landbrug og har nu mad nok – i hvert fald det meste af tiden.
15 år efter, at fredsaftalerne satte punktum for en væbnet konflikt i Guatemala, er der ikke sket nogen større omfordeling af jord til gavn for de fattigste i landet.
Morten, Thomas, Martin og Mads arbejder alle for firmaet Rainmaking, som har besluttet, at 10 % af medarbejdernes tid skal bruges til godgørende formål. Derfor har de hjulpet med at planlægge tre Charity Dinners til fordel for Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Bangladesh og Guatemala. Udkomme: 1,4 mio. kroner. Nu er de på projektbesøg i Mellemamerika for at se, hvad pengene er blevet brugt til – og om hjælpen virke...
Mayabefolkningen gør modstand mod mineselskabernes rovdrift.
Stormen ”Agatha” trak ødelæggende spor ind over Guatemala, hvor mange mayasamfund har mistet deres livsvigtige afgrøder. Folkekirkens Nødhjælp er gået ind med akut nødhjælp sammen med lokale partnere.
Den tropiske storm Agatha har indledt orkansæsonen i Mellemamerika. Tusinder er blevet hjemløse og over 100.000 mennesker er evakueret
Mayalandsbyer sætter sig op mod mineselskaberne, som i jagten på guld, sølv, nikkel og andre metalforekomster ødelægger livsgrundlaget for lokalbefolkningen
Fødevarelagrene er ved at slippe op, efter at klimaændringer har betydet enten tørke eller for megen regn forskellige steder i landet og ødelagt de normale høstsæsoner
En fødevarekrise, der igennem længere tid har været under opsejling, har bidt sig fast for alvor - næsten 700 fattige landsbyer især i højlandsområderne rammes særligt hårdt.
Menneskerettighedsorganisationer i Guatemala har ”fået hul igennem” i retssystemet med to sager fra borgerkrigen.
En stor fotoudstilling om mayakvindernes kamp for et retsopgør med de ansvarlige bag massakrer og mord åbner i København
Musikeren Karen Mukupa har behov for at føle, at hun hjælper – for at være glad hver dag
SKIFt - trade fair kollektionen 2009 er produceret i Guatemala i samarbejde med organisationen CONAVIGUA, en organisation der hjælper enker og forældreløse efter landets borgerkrig. Her kan du læse om kvinderne og det alternative sy- og skrædderiprojekt.
I 2009 lanceres den tredje kollektion fra SKIFt – trade fair, og i år er produktionen flyttet til bjergbyen San Juan de Comalapa i Guatemala.
SKIFt - trade fair kollektionen 2009 er produceret i Guatemala i samarbejde med organisationen CONAVIGUA, der hjælper enker og forældreløse efter landets borgerkrig.
En stor fotoudstilling om mayakvindernes kamp for at finde deres døde åbner fredag den 12. december på Phototek i Esbjerg.
Civilsamfundsorganiationer fra Mellemamerika og Europa deltog sammen med medlemmer af Europaparlamentet i en konference, som satte fokus på de konsekvenser, som en aftale mellem EU og Mellemamerika ventes at få.
Spansk dommer arbejder fortsat på at få tidligere miltiræfolk fra Guatemala på anklagebænken i Madrid, hvor de vil blive anklaget for meddelagtighed eller at være bagmænd til blandt andet overgreb på menneskerettighederne, massakrer og folkedrab, som militæret begik under den væbnede konflikt i Guatemala
Cecilie Vejby Andersen er i praktik i Guatemala hos Folkekirkens Nødhjælps partner Fundacion Myrna Mack (FMM) og beretter her om arbejdet med at ændre et korrupt og diskriminerende retssystem
Anna-Karin Holst Johannsen har været fire måneder i praktik hos Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner CONAVIGUA i Guatemala. Her kan du læse hendes egen beretning fra praktikopholdet.
En ekstrem ulighed kaster stadig skygger over en demokratisk udvikling i Guatemala, hvor størsteparten af landets oprindelige befolkning lever i dyb fattigdom
I Guatemala, hvor befolkningen går til valg søndag, er antallet af overgreb, trusler, indbrud - og også mord - øget.
Det nytter
Tre medarbejdere i Folkekirkens Nødhjælp blev bedt om at vise billeder og fortælle om et projekt, de kender godt
I Guatemala er antallet af indbrud, overfald, bortførelser og dødstrusler mod humanitære og folkelige organisationer steget i takt med præsident- og parlamentsvalget rykker nærmere.
Det treårige projekt ”Promoting Indigenous People’s Rights in Guatemala through Information and Advocacy” blev igangsat i 2006.
Politiske, kulturelle og natur- og miljømæssige rettigheder stod på dagsordenen på mødet for oprindelige folk, som fandt sted i det guatemalanske højland.
Et for ensidigt fokus på handel i aftalen EU og Mellemamerika kan betyde tilbageskridt for det store arbejde, der er gjort for at skabe respekt for menneskerettighederne i regionen, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Det arbejde, som Guatemalas meget aktive menneskerettighedsorganisationer udfører, er ikke uden omkostninger.
Folkekirkens Nødhjælp sætter nu i samarbejde med Politikens Hus fokus på Guatemala. Hemmelige massegrave, forbrydere der ikke bliver straffet og mayakvinder som kæmper for at få vished - det er temaet for et arrangement lørdag den 27. januar kl. 14.00-21.00, som byder på fortællinger, video og fotoudstilling.
Folkekirkens Nødhjælp skabte mellemamerikansk stemning i Kulturnatten.
Ikke godt nok
Ti år efter reformer blev sat i gang, står det stadig skralt til med retssikkerheden og politikorpsets beskaffenhed i Guatemala.
Regeringen i Guatemala bør lave en ny lov mod racisme, siger FN-kommission
Højt oppe i Guatemalas vestlige højland i San Marcos-provinsen knokler lokale landsbybeboere med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp og EU's Katastrofekontor (ECHO) med at bygge nye, midlertidige boliger
Siden Guatemalas uafhængighed har en blanding af korrupte militærdiktaturer og ustabile men demokratisk valgte regeringer forsøgt at styre landet
Guatemala er formelt set et demokrati, men landet præges stadig af en omfattende korruption, svage og undertrykkende statsstrukturer og smågruppers monopol på den økonomiske og politiske magt
Et land præget af en skarp opdeling mellem by- og landbefolkning og mellem rige og fattige.
Kritik af hjælpearbejdet efter orkanen Stan og den efterfølgende plan om genopbygning er haglet ned over præsident Oscar Bergers regering
Laviner af klipper, sten, sand, vand og mudder rev eksistensgrundlaget væk under tusindevis af fattige i Guatemala – de venter i stille desperation på hjælp
Op mod halvanden million guatemalanere blev berørt, da orkanen Stan i oktober trak enorme nedbørsmængder med sig og satte gang i oversvømmelser og mudder- og jordskred
Rejsebrev
Sofie á Rogvi er udsendt som volontør for AMMID, Folkekirkens Nødhjælps lokale partner i Guatemala. Her fortæller hun om AMMIDs arbejde efter orkanen Stan
Catrine Salskov er studerende og i praktik i Guatemala hos Den Nationale Koordination af Enker, Conavigua. Hun skriver her om sine oplevelser efter orkanen Stan.
Folkekirkens Noedhjælps to voluntører i Guatemala oplever på egen krop orkanen Stans voldsomme hærgen og frygtelige konsekvenser, da naturkatastrofen pludselig rammer netop deres del af verden. Rejsebrev fra Anne Pallisgaard Rasmussen
Op mod halvanden million guatemalanere er berørt af katastrofen efter orkanen Stan. Især de fattige mayaindianske landsbyer og småsamfund rammes, fordi mange af dem både har mistet deres huse, afgrøder, jorder og sæsonarbejde i et landbrug, der mange steder er forvandlet til store kaffefarvede mudderplamager eller småsøer
Hvis det havde regnet en hel uge, var vi skyllet væk. Sådan siger biskop i San Marcos-provinsen, Álvaro Ramazzini, i sin foreløbige status efter orkanen Stan
Det meste af den lille by Panabaj ligger nu begravet under et lag af mudder, jord, træer og klippestykker. Myndighederne har opgivet at lede efter flere omkomne, og stedet vil formentligt blive erklæret som en fællesgrav for hundreder eller måske over tusinde indbyggere, der ikke nåede væk fra de enorme jord- og mudderskred, som orkanen Stan satte i gang
I hundredvis af små landsbysamfund i Guatemala blev ramt af store og små oversvømmelser og mudderlaviner i kølvandet på orkanen Stan. Folkekirkens Nødhjælp giver 300.000 kroner til hjælp i Guatemala
Kirkernes Internationale Nødhjælp, ACT, som Folkekirkens Nødhjælp er med i, har tirsdag sendt denne situationsrapport på engelsk fra de to lande i Mellemamerika, som er hårdest ramt efter orkanen Stan; Guatemala og El Salvador
Orkanen Stan trak enorme regnmængder og mindre storme med sig ind ovre dele af Mellemamerika og sydlige Mexico. I Guatemala er det den absolut fattigste del af befolkningen, der blev hårdest ramt af naturkatastrofen. Mange steder er redningsmandskab slet ikke nået ud endnu - en uge efter katastrofen
500 år efter at spanierne kolonialiserede Mellemamerika og startede udplyndringen af guld og sølv, er en ny ”guldfeber” på vej i regionen. Nu er det globaliseringens moderne erobrere – mineselskaberne – som jager de gyldne metaller, men de mødes i stigende grad af modstand i de lokalsamfund, som berøres af guldfeberen
Frygt for at frihandel mellem USA og Mellemamerika vil medføre øget fattigdom og social udstødelse af tusindevis af småbønder
Den tidligere diktator Efraín Ríos Montt stiller op som præsidentkandidat ved valget i Guatemala den 9. november. Ríos Montt er anklaget for folkedrab mod sin egen befolkning
Kvinderne kræver deres døde tilbage og deres eget folks historie ud af mørkets glemsel, de vil have genoprejsning for massakrer, mord og overgreb
En lille sejr i en sej kamp: For første gang er en højtstående militærmand blevet dømt for mord i Guatemala
Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Mellemamerika i over 20 år.
Flere artikler

No flash image
No flash image
1 2
125 kr
Tørklæde
Vævet tørklæde fra Guatemala