Myanmar
Arun Sana var en af de 2,3 millioner mennesker, som mistede hjem og afgrøder efter cyklonen Aila i det sydlige Bangladesh i 2009.

Cyklon i Bangladesh

Cyklonen Mahasen er drevet forbi Bangladesh og Myanmar og har kun medført ganske få skader.

Burma/Myanmar - tid til forandring

Burma/Myanmar har stort set været regeret af skiftende militærstyrer siden uafhængigheden i 1947.

Manglende investeringer og konflikter har gjort, at basale ting som undervisning og sundhed er forsømte. En stor del af befolkningen er fanget i dyb fattigdom.

Et folketingsvalg i november 2010 og et suppleringsvalg til parlamentet i april 2012 gav NLD (National League for Democracy) med Aung San Suu Kyi i spidsen politisk indflydelse. Samlet har det resulteret i begyndende politiske reformer og en mere fri presse, der er begyndt at kunne stille kritiske spørgsmål til og bringe kritiske analyser af regeringens politik.

Regeringen gennemførte i april 2012 en jordreform, som skal give landsbybeboere flere rettigheder, bl.a. retten til at eje jord i fællesskaber. Jordreformen mangler endnu at blive implementeret, og på trods af, at reformen er en forbedring sammenlignet med tidligere lovgivning, er der fortsat bekymring for, at fattige bønders rettigheder ikke er ordentlig beskyttet.

Udfordringer i Myanmar

Med betydelige naturressourcer og mange frugtbare områder burde burmeserne være ganske velstående.

Men mens andre dele af Sydøstasien har oplevet økonomisk vækst, er en stor del af den burmesiske befolkning stadig fanget i en skruestik af fattigdom, gæld og mangel på uddannelse.

Mindst 500.000 mennesker i det østlige Burma/Myanmar er flygtet fra deres hjem og lever som internt fordrevne. Flere millioner mennesker er flygtet ud af Burma/Myanmar.

Uddannelsessystemet, sundhedsvæsnet og andre basale ydelser har generelt været groft forsømte.

Efter flere årtiers væbnede konflikter er Burma/Myanmar fyldt af landminer og ueksploderet ammunition. Landet er et af de lande, hvor der sker flest sprængningsulykker.

De sidste par års politiske udvikling har betydet en styrkelse af civilorganisationers indflydelse på politiske beslutninger. Der er dog stadig et stort behov for at styrke civilsamfundet, især udenfor byerne Yangon og Mandalay. Der er ligeledes behov for at styrke administrationsapparatets effektivitet samt for at målrette det langt mere i forhold til udvikling og bekæmpelse af fattigdom.

Det vil tage mange år med undervisning og støtte, førend civilsamfundet og offentlige myndigheder vil være i stand til at få Burma/Myanmar på fode.

Det gør vi i Burma / Myanmar

Folkekirkens Nødhjælps har arbejdet med lokale organisationer og kirker i snart 25 år.

Vi arbejder med at:


LÆS OGSÅ

Flere end 100.000 unge mænd fra Myanmar og Cambodja arbejder illegalt under slavelignende forhold på thailandske fiskerbåde. Folkekirkens Nødhjælps partner, Migrant Workers Rights Network, kæmper for at forbedre deres forhold.
Foreningen Roskilde Festival har doneret en halv million kroner til Folkekirkens Nødhjælps projekter i Myanmar.
Folkekirkens Nødhjælp har støttet ofre for landminer i Cambodja og Myanmar i årevis, og derfor er det kun naturligt også at støtte ofre for landminer i Thailand, der også er plaget af de forbudte våben.
Lige nu arbejder Myanmars regering på en ny NGO-lov, som gør det nemmere for frivillige foreninger at blive lovligt registreret og arbejde frit. Forvandlingen fra militærdiktatur til demokrati er i fuld gang.
Stadigt flere af Myanmars mineofre får et nyt ben på Folkekirkens Nødhjælps rullende proteseklinik. Hvis en fredsaftale mellem regeringen og oprørsgrupperne kommer på plads, er klinikken klar til at rykke ind i landets mest minerede områder.
Hvert år bliver området Karen i Myanmar oversvømmet, og derfor tager befolkningen deres forholdsregler. Men ingen havde forudset, hvor store mængder vand, der ville komme væltende i år.
Voldsomme regnskyl i Myanmar har drevet tusindvis på flugt fra vandmasserne. Folkekirkens Nødhjælp donerer 300.000 kroner til de kriseramte områder.
En lastbil blev sidste år ombygget til mobil proteseklinik, der med enkle, men effektive midler laver benproteser til mineofre og andre amputerede i Myanmar. Nu er den rullende proteseklinik i gang med at køre sin rute og for at kunne gøre arbejdet mere effektivt, er endnu et hold fysioterapeuter under uddannelse.
Størstedelen af de næsten 2 millioner myanmarer, der lever i Thailand, har boet og arbejdet der i årevis. Men kun de færreste har officiel arbejdstilladelse og risikerer at blive smidt ud når som helst.
Mor og datter, skuespillerne Kirsten og Mille Lehfeldt var ikke i tvivl, da de blev spurgt, om de sammen ville være ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp.
Selvom cyklonen Mahasen ikke blev så slem som frygtet, viste situationen med al tydelighed, at regeringernes og ngo’ernes katastrofeforberedende arbejde virker.
"Den dag en fra kirken bliver medlem af parlamentet, kan vi ændre Myanmar." Så kontant lød budskabet fra Allan Saw U, baptist fra Myanmar, da han holdt workshop på Danske Kirkedage om kirkernes rolle i Myanmar.
Ved fredagens workshop i Bethelkirken i Aalborg i forbindelse med Danske Kirkedage 2013 fortalte journalist og forfatter Mette Holm levende og engageret om de seneste års udvikling i Burma/Myanmar.
Mange tusinde kirkefolk er samlede i Aalborg 9.-12. maj 2013. Folkekirkens Nødhjælp er selvfølgelig også med og er meget synlige.
Fem år efter den værste naturkatastrofe i Myanmars historie er civilsamfundet styrket og landet bedre rustet mod cykloner
Når Danske Kirkedage 2013 afholdes den 9.-12. maj i Aalborg, kan du møde Folkekirkens Nødhjælp flere forskellige steder.
Suspenderede sanktioner mod Myanmar kræver at EU og civilsamfundet holder øje med, at virksomhederne overholder etiske retningslinjer.
Katastrofale jordskred i Myanmars bjergeegne skal stoppes med ny træplantning og forbud mod afbrændinger
Kirsten og Mille Lehfeldt var rørte over at opleve et spirende håb om en bedre fremtid hos selv de allerfattigste i Myanmar, som de to skuespillere i sidste uge besøgte som ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. Her mødte de blandt andet en gruppe stærke kvinder, der sætter skub i en lysere fremtid.
Lang vej hjem
Mens medierne taler om et burmesisk forår med demokratiske reformer, forbereder burmesiske flygtninge sig på den store opgave det bliver at vende hjem, hvor krigens eksplosive efterladenskaber udgør en stor fare.
Mor og datter, Kirsten og Mille Lehfeldt, er lige nu i Myanmar som ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. Her har de blandt andet mødt en ben-amputeret tidligere soldat, hvis historie gjorde stort indtryk på de to kvinder.
Selvom regeringen i Myanmar viser tydelige tegn på opblødning, er det stadig for tidligt for de godt 130.000 flygtninge, der i årevis har levet i lejre i Thailand, at vende tilbage.
Folketingets udenrigsudvalg var begejstrede efter besøg hos et af Folkekirkens Nødhjælps kvindeprojekter i Myanmar.
Pressechef i Folkekirkens Nødhjælp Lisbeth Engbo fortæller om sin rejse til Burma/Myanmar.
Populære kurser lærer unge myanmarere at tage aktivt del i samfundet.
Et gedeeventyr
Der var engang en familie i en lille landsby i Burma/Myanmar, der levede af at dyrke deres jord. De var ikke rige, men de fik mad, havde tøj på kroppen, og de tre børn kom i skole.
Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, er med til at sætte de fattige ulandes klimakonsekvenser på dagsordenen under COP18, de internationale klimaforhandlinger, som i år finder sted i ørkenriget Qatar. Følg med i klimatopmødet på nødhjælp.dk.
Hvis du mangler et ben i Myanmar, så mangler du også et job. Men nu skal et rullende proteseværksted sikre, at tusindvis af mineofre kan få nye ben. Derfor opfordrer Folkekirkens Nødhjælp danskerne til at give mineofre i Myanmar en benprotese i julegave.
Den tankevækkende fotoudstilling Lemlæstet på Københavns Rådhus fortæller om Burma/Myanmars oversete landminetragedie.
Pressecensuren er netop blevet lempet betydeligt i Burma/Myanmar. Det tvinger den ofte sammensmeltede politiske og økonomiske magt til at opføre sig ansvarligt over for befolkningen, fortæller Folkekirkens Nødhjælps repræsentant, Jonas Nøddekær.
Siden årsskiftet har Folkekirkens Nødhjælps minerydningseksperter undervist burmesiske myndigheder og organisationer i, hvordan man undgår ulykker. Interessen for kurserne er enorm.
To millioner mennesker fra Burma/Myanmar opholder sig i Thailand. Flygtet fra fattigdom og undertrykkelse. Penge fra Operations Dagsværk er med til at uddanne flygtede unge burmesere til håndværkere.
Aung San Suu Kyi og hendes parti vandt samtlige pladser ved suppleringsvalget. Dermed har de fattige fået en stemme i parlamentet.
De 15 kvinder i selvhjælpsgruppen Myin Moe Htat er sikre på, at det vil betyde et bedre liv for dem, hvis Aung San Suu Kyi bliver valgt d. 1. april ved suppleringsvalget i Burma/Myanmar. Jørgen Thomsen, Folkekirkens Nødhjælps regionale koordinator i Asien, har besøgt Burma.
Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant i Thailand-Burma/Myanmar glæder sig over de forandringer og den åbenhed, der gør det lettere at støtte landets fattige befolkning.
I april går burmeserne til valg. Den nuværende militærstøttede regering kom til magten i marts 2011 og har siden åbnet for demokratiske processer og rakt ud mod oppositionen og Vesten.
Menneskerettigheder, udvikling og civilsamfundsorganisationernes rolle står på dagsordenen på en stor konference med flere hundrede repræsentanter fra NGO'er i EU og nogle af deres samarbejdspartnere. CONCORD, et netværk af udviklingsorganisationer i EU, som også Folkekirkens Nødhjælp er med i, står for konferencen.
En ny rapport med bidrag fra bl.a. Folkekirkens Nødhjælp viser, at i fem store katastrofer yder lokale kræfter mere beskyttelse og hjælp til de overlevende end udefrakommende kræfter. Rapporten påpeger, at hjælpeorganisationer og donorer skal blive meget bedre til at støtte den beskyttelse og hjælp, udsatte lokalsamfund selv yder.
Børge Munk Povlsen, sognepræst og provst i Fredericia, er 1 af de 100 præster, der har doneret et foredragshonorar til Folkekirkens Nødhjælps SLUT SULT-kampagne. Læs her hans refleksioner over verdens katastrofer.
Udviklingsminister Christian Friis Bach har netop besøgt Myanmar/Burma efter, at landet har gennemført reelle politiske reformer. Folkekirkens Nødhjælps regional repræsentant i Myanmar og Thailand, Jonas Vejsager Nøddekær, skriver om Myanmar anno 2012.
Det er kun tre år siden, at cyklonen Nargis dræbte op mod 200.000 mennesker i Myanmar og smadrede tusindvis af landsbyer. Folkekirkens Nødhjælp og Kristeligt Dagblad gik sammen om at hjælpe ofrene, skriver generalsekretæren for Folkekirkens Nødhjælp
Netop nu er årets Spejderhjælpsuge i fuld gang. Mellem den 17. og 25. september går spejdere over hele landet ud og arbejder. Pengene går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt karenere i Burma.
Tre år efter at super-cyklonen Nargis ramte Burma/Myanmar er landet – og Folkekirken Nødhjælps samarbejdspartnere - bedre rustet til nye katastrofer.
Næsten 23.000 gymnasieelever gav en dags arbejde til Operation Dagsværk den 3. november 2010. I går kom resultatet af deres anstrengelser.
For første gang siden super-cyklonen Nargis ramte det sydlige Burma/Myanmar for næsten tre år siden har bønderne i det værst-ramte område haft en god høst.
Håb om bedre tider er blevet til reel fremgang i de små landsbyer i Ayeyarwaddy deltaet i Burma/Myanmar, hvor alt blev skyllet bort og hundredetusinder dræbt af cyklonen Nargis i 2008.
Op mod 20.000 civile måtte flygte, da der efter valget i Burma/Myanmar i søndags udbrød voldsomme kampe mellem regeringshæren og oprørstropper.
Operation Dagsværk er bagværk og snotstafet. Og meget mere lærerigt end lakridser på Nørreport.
Et uddannelsesprojekt i grænseområdet mellem Burma/Myanmar og Thailand skal give tusinder af unge burmesere adgang til skolegang og uddannelse. Håbet er, at de unge på sigt kan bidrage til den demokratiske udvikling i Burma.
Katastrofevarsel begrænsede antallet af døde, da voldsom cyklon ramte Burma/Myanmar.
Et uddannelsesprojekt i grænseområdet mellem Burma/ Myanmar og Thailand skal give tusinder af unge burmesere adgang til skolegang og uddannelse. Håbet er, at de unge på sigt kan bidrage til den demokratiske udvikling i Burma.
De mange kulturnatsgæster, der lagde vejen forbi fisk i fredags, fik en anderledes og stemningsfuld oplevelse – og en klar opfordring til at hyre en dagsværker den 3. november.
Hvilke muligheder og begrænsninger rummer det forestående valg den 7. november for at skabe udvikling i Burma/Myanmar? Kom til gå-hjem møde tirsdag den 21. september
På lossepladsen ved byen Mae Sot i Thailand bor adskillige flygtninge-familier fra Burma. De lever af at samle affald, som de kan sælge.
To år efter super-cyklonen Nargis ramte det sydlige Burma/Myanmar, har områdets overlevende risbønder travlt. Regntiden er lige begyndt, så markerne skal pløjes, såsæd skal i jorden, og de små risplanter skal udplantes, inden det er for sent.
Munken i det lille kloster i landsbyen Thayar Chaung smiler, mens han kigger ud over landsbyens bambushytter og de grønne rismarker, der bugter sig langs bredderne af en lille flod. Floden er også livslinjen fra landsbyen til den omliggende verden, da man kun kan komme her til med båd – mindst 3 timer fra den nærmeste mindre by og 7 timer fra storbyen Yangon.
Folkekirkens Nødhjælp gik af med sejren, da 80 gymnasieelever i weekenden stemte om, hvilket projekt Operation Dagsværk skal støtte i 2010.
Burma er nu et af verdens mest farlige lande, hvad angår mineulykker
Tusinder er på flugt fra kampe og tvangsarbejde i Burma.
På trods af massivt nødhjælpsarbejde er behovet for genopbygning af huse og genetablering af landbrug stadig meget stort i de ramte områder i Burma/Myanmar. Et år efter katastrofen bor over en halv million burmesere under plasticpresenninger, er stærkt forgældede og kan ikke komme i gang med at dyrke deres landbrug, da de mangler såsæd og redskaber.
Det Konservative Folkeparti har afholdt en indsamling til fordel for demokratiopbygning / befolkningen i Burma/Myanmar og sendt 18.134,- kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.
Flygtningepigen Mu Naw drømmer om at blive lærer i sin gamle landsby, for uden uddannelse bliver man aldrig andet end en fattig bonde, mener hun.
Cyklonen Nargis ramte Burma (Myanmar) i maj, dræbte over 150.000 mennesker og lagde store områder øde. Men Nargis udløste også en enestående lokal hjælpeindsats, der kan få uventede konsekvenser for Burma
Siden cyklonen Nargis hærgede Burma har Folkekirken Nødhjælp hjulpet en kvart million mennesker.
Siden cyklonen Nargis ramte Burma i begyndelsen af maj, har Folkekirkens Nødhjælp hjulpet tusinder af burmesere på fode igen
På trods af åbenlyse forhindringer når nødhjælpen frem. I samarbejde med FN og lokale partnere har Folkekirkens Nødhjælp nu stabile forsyningslinjer til de hårdest ramte områder
Danskerne har indtil videre givet 4,85 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe de overlevende efter cyklonen i Burma.
Glædeligt hvis der nu omsider bliver fri adgang til de nødstedte i floddeltaet.
Det er et positivt og uventet gennembrud, der kan give mulighed for langt mere og langt mere effektiv nødhjælp.
En lille, filmisk fortælling om de første dage efter cyklonen Nargis ramte Burma. En af Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere var i landet.

burma-ipod.mp4  (10,00 MB)
Ældre og børn er begyndt at dø af dysenteri på grund af forurenet vand, fortæller Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner i Burma.
Pengene strømmer ind til ofrene for cyklonen i Burma.
På trods af politiblokader og dårlige vejrforhold når Folkekirkens Nødhjælps partnere ud til de værst ramte områder i Burma.
Udviklingsministeriet har bevilget op mod 24 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Afrika og Asien.
En stregkode gør det nu nemt for kunderne i Coop Danmarks butikker at støtte nødhjælpsarbejdet i Burma.
Folkekirkens Nødhjælps lokale samarbejdspartnere har uddelt nødhjælp til over 100.000 burmesere i det berørte delta-område.
Mens der nu tales om 200.000 døde i Burma og op imod 1,5 millioner hjemløse med akut behov for nødhjælp, stiger presset på byerne i den sydlige del af landet.
På grund af katastrofen i Burma udsender Folkekirkens Nødhjælp en ekstraordinær kollektopfordring til alle landets præster - selv om den kommer på tværs af den årlige Pinsekollekt.
Der er akut brug for hjælp til de overlevende i Burma. Folkekirkens Nødhjælps partnere er allerede i gang med at uddele nødhjælp fra tre steder i det hårdt ramte Irrawaddy-delta.
Ødelæggelserne fra cyklonen Nargis er enorme. Folkekirkens Nødhjælps udsendte medarbejder beretter fra det hårdest ramte delta-område, hvor ingen har fået hjælp og omkomne og døde dyr flyder i floderne.
Folkekirkens Nødhjælps medarbejder, Eva Pineda Hansen, var i Burma, da cyklonen Nargis ramte hovedbyen Rangoon. Hør hendes øjenvidneskildring over en svag telefonlinie og se samtidig hendes billeder.
Som i mange andre katastrofesituationer bliver diverse videoer og småklip sendt ud på tjenesten YouTube. Flere katastroferelaterede hjemmesider har baggrundsinformationer. vi samler det hele her.
Lig der flyder rundt i floderne, desperate overlevende som plyndrer rislagre er blandt de historier, som strømmer ind fra de katastroferamte områder i Burma
Indsamling skal hjælpe cyklonens ofre
Folkekirkens Nødhjælps partnere arbejder på højtryk for at få mad ind i det katastroferamte land. Foreløbig er der afsat 750.000 kroner til mad i form af ris, linser, mælkepulver, sukker og madolie til de overlevende fra cyklonen
Smadrede huse, knækkede master, kæmpe træer, der ligger på tværs af vejene. Skaderne efter cyklonen Nargis er synlige overalt i og omkring Burmas hovedstad Yangoon, hvor omkring halvdelen af alle bygninger er væltet.
80 procent af husene i Rangoons slumområder er jævnet med jorden efter voldsom cyklon.
Folkekirkens Nødhjælp har nomineret englænderen Jack Dunford, direktør for ’Thailand Burma Border Consortium’ (TBBC), til den prestigefulde flygtningepris "Nansenprisen".
De globale prisstigninger på basale fødevarer som ris rammer nu direkte Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe burmesiske flygtninge.
Burmas borgere kan stadig fortælle om overgreb og elendighed. Hos regimets mænd står de mest vulgære sportsvogne side om side i griskhedens garager, fortæller international chef Christian Friis Bach og Asien-koordinator Jonas Nøddekær, der netop er vendt hjem fra et besøg i Burma.
Udenrigsminister Per Stig Møller havde taget fri fra valgkampen for at slå et slag for internationalt samarbejde til gavn for den burmesiske befolkning, da han åbnede konferencen Burma Day, som Udenrigsministeriet og Folkekirkens Nødhjælp holdt i København tirsdag 30. oktober.
Nej, siger Den Danske Burma Komité, for pengene går delvist til regimet. Ja, siger nogle rejsebureauer, for den fattige befolkning tjener penge på turister
Burma bløder
Vi skal og bør støtte burmesernes krav om frihed, alt hvad vi kan!
Når militærregimets hospitaler er brudt sammen i det østlige Burma, kommer rygsæk-lægerne ind fra Thailand
Mens Thailand har lukket grænsen for nye flygtninge, fortsætter Burmas hær sine etniske udrensninger i Karen-staten. Lejre langs grænsefloden bugner med fordrevne. Mange ønsker blot at vende hjem, men det er en livsfarlig mission
Burma Fakta
Burma eller Myanmar?
Folkekirkens Nødhjælp underviser om minefare i Burma – bag juntaens ryg
Det internationale samarbejde til gavn for Burma er i fokus, når repræsentanter for europæiske og asiatiske regeringer, FN og en række organisationer mødes ved en konference "Burma Day" i København tirsdag d. 30. oktober.
Flere medier har omtalt en korruptionssag i Burma, der involverede nogle af Folkekirkens Nødhjælps penge.
Gå i dialog
Folkekirkens Nødhjælp Råd har i et brev til den burmesiske ambassadør udtrykt stor bekymring for den humanitære situatione i landet og opfordret militærjuntaen i Burma til at gå i dialog med oppositionen
Støttegruppen for Den Danske Burma Komité arrangerer demonstration i København ved Mærsk (Esplanaden), lørdag d. 6.oktober, kl. 12
Folkekirkens Nødhjælp følger spændt situationen i Burma, hvor buddhistiske munke, studenter og andre civile har protesteret mod faldende levestandard, stigende priser og krævet militærregeringens afgang.
I lørdags arrangerede Burma-komiteens støttegruppe og eksil-burmesere i Danmark en demonstration på Rådhuspladsen i København. Folkekirkens Nødhjælp støttede som medlem af Burma-komiteen initiativet
Behovet for hjælp udefra har aldrig været større, skriver Jonas Nøddekjær i denne kommentar til situationen i Burma. De seneste dages pressehistorier om urolighederne i landet har sat fokus på et problem, som længe har været gemt af vejen.
Det startede med et tre måneders projekt for burmesiske flygtninge i Thailand. Nu har det varet 22 år og omfatter lejre for 160.000 flygtninge
Burma har været britisk koloni siden 1885, men opnåede uafhængighed i 1947. I kampen for Burmas uafhængighed spillede frihedskæmper og politiker Bogyoko Aung San en vigtig rolle.
Den burmesiske regering tømmer den nordlige del af Karen-staten for mennesker for at skabe sikkerhed omkring ny hovedstad
Rapport understreger behovet for adgang og akut hjælp til de hundredtusinder af burmesere, der lever i evig rædsel på flugt for regeringshæren.
Overskuddet fra årets u-landskalender går til Burmas flygtninge
Flere artikler