Uganda
Dreng driver kvæg i Uganda

Forsigtig fremgang

I det nordlige Uganda er tusindvis af mennesker på vej hjem efter mange års flugt fra Lord’s Resistance Army og voldelige naboer.

Uganda - Spirende håb

Ugandas økonomi har siden 1992 udviklet sig positivt. Men den stigende velstand er ikke kommet alle til gode. Én ud af tre ugandere lever stadig under fattigdomsgrænsen.

Udfordringer i Uganda

Siden begyndelsen af 1990'erne er økonomien i Uganda forbedret markant. Regeringen forsøger at opnå økonomisk stabilitet gennem reformer og har blandt andet privatiseret flere offentlige virksomheder.

Korruptionen er udbredt i Uganda, og det rammer de fattigste hårdt. Så trods forbedringer lever hver tredje ugander stadig under fattigdomsgrænsen, og i det nordlige Uganda lever omkring 70 procent af befolkningen fortsat i absolut fattigdom primært som følge af den væbnede konflikt mellem Ugandas regeringshær og oprørsgruppen Lord’s Resistance Army.

I samme område er befolkningen med jævne mellemrum udsat for ekstremt vejr som en følge af verdens klimaforandringer. Uganda kæmper også på andre fronter.

Kurven for antallet af hiv-smittede er heldigvis knækket. Men mere end to millioner  børn er forældreløse i Uganda på grund af aids.

Det gør vi i Uganda

I Uganda arbejder Folkekirkens Nødhjælp i to områder. I det sydlige Uganda med hiv- og aids-projekter, og i Karamoja, Teso og Katakwi i det nordøstlige Uganda også med at bekæmpe sult, ekstremt klima og demokratiudvikling.

Vi arbejder med:

Læs mere om vores samarbejdspartnere i Uganda på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Det er ikke gode tider i Kampangi, men Jane knokler for at holde sine børn i skolen og få gang i sin lille bod ved vejen
I det sydlige Uganda finder man det lille samfund Kampangi. Jeg besøger landsbyen for anden gang, og har fornøjelsen af at møde familierne og besøge landsbyens børn i den lokale skole.
23-årige David Bækgaard har været i Uganda som volontør i et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Sillkeborg Højskole. Han fortæller her, hvordan Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner TEDDO arbejder med kreative metoder, når de informerer lokalbefolkningen om hiv og aids
Folkekirkens Nødhjælp og Silkeborg Højskole samarbejder om at udsende volontører til Afrika. Her fortæller 20-årige Julie Lindgaard Toftbjerg om sine oplevelser.
Den omstridte homolov i Uganda krænker folks rettigheder, og kan samtidig vanskeliggøre Folkekirkens Nødhjælps arbejde for at bekæmpe hiv og aids i landet.
Næsten 40.000 sydsudanesiske flygtninge, heraf 87 % kvinder og børn, er blevet registreret i Adjumani i det nordlige Uganda. Her uddeler Folkekirkens Nødhjælp og partneren LWF nødhjælpsudstyr til de mest sårbare flygtninge. Enlige mødre er særligt sårbare.
Hvad tager man med, når man flygter? 32-årige Marial Parmena var ikke i tvivl. Han tog sit solpanel på ryggen og fik det med de mere end 400 km. til en flygtningelejr i Uganda.
Folkekirkens Nødhjælp har bevilget 550.000 kroner til arbejdet blandt sydsudanesiske flygtninge i Dzaipi i Uganda.
Kampene i Sydsudan mellem præsidenten og den tidligere vicepræsidents fraktioner har drevet næsten ½ mio. civile sydsudanesere på flugt. Mange har søgt tilflugt i Uganda, hvor den lille landsby Dzaipi får ca. 2.500 nye indbyggere om dagen.
Meget har ændret sig i den lille landsby Kampangi i det sydlige Uganda siden Folkekirkens Nødhjælp lokale partner CIPA startede sit udviklingsprojekt. Vi har fulgt nogle af Kampangis fattigste og mest sårbare indbyggere tæt på, siden projektet startede i 2011.
Restriktive love, der forhindrer NGO’er og civile organisationers arbejde frit, er et stigende problem i mange lande. Derfor inviterede ACT Alliance og Folkekirkens Nødhjælp til konference i Malawi.
Mange tusinder er allerede flygtet til DR Congos nabolande, og hvis der ikke findes en varig fred, kan flere komme efter.
Igen strømmer tusinder af congolesiske flygtninge mod Uganda efter nye kampe mellem den congolesiske hær og oprørsgrupperne M23 og M18.
I Karamoja-regionen i det nordøstlige Uganda er der udviklet et banebrydende tørkevarslingssystem, som hjælper landsbyer og den lokale regering med at være beredte – inden tørken eller en anden katastrofe rammer.
I en tid hvor høsten slår fejl, regnen lader vente på sig og den nære fremtid ser usikker ud, er Janes livline til at sikre familien mad på bordet den lokale låne-sparegruppe i Kampangi.
Ny rapport fra FN leverer håndfaste beviser på klimaforandringerne og de alvorlige konsekvenser. Nu skal der handles
Imens efterårsregn og kulde så småt er kommet til Danmark, oplever det sydlige Uganda et uforudsigeligt vejrmønster og tørke - også i landsbyen Kampangi, hvor landsbybeboerne venter og håber på regn, så de kan komme til at så og plante.
På fredag d. 16. august spiller Tina Dickow og Søren Huss til Skovrock i Aalborg. Du kan komme med som frivillig pantsamler og støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Uganda.
Mary Maurita havde kun lige født, før hun var nødt til at flygte fra oprørsgruppen Allied Democratic Forces. I dag bor Mary med familien i Bubukwangalejren.
Mere end 66.000 flygtninge er strømmet ind i Uganda, fordi den ugandiske oprørsgruppe Allied Democratic Forces torsdag morgen d. 11. juli angreb deres hjemby Kamango i Congo. Folkekirkens Nødhjælp styrker indsatsen for at skaffe livsnødvendigt vand, hygiejniske installationer og sikre mad til flygtningene.
14 frivillige FDF-ledere er netop vendt hjem efter en tur til Uganda, hvor de blandt andet har oplevet Folkekirkens Nødhjælps projekter.
En veritabel flodbølge af mennesker på flugt fra militser søger til Uganda
Støtte til HIV-patienter, adgang til rent vand, bedre veje, og ingen fattigdom. Det er nogle af de ting, fire ugandiske kvinder ville ændre, hvis de var præsidenter.
Siden maj 2012 har kampe mellem DR Congos regeringshær og oprørsbevægelsen M23 fordrevet flere end 900.000 mennesker fra deres hjem.
I landsbyen Kampangi i det sydlige Uganda kæmper en kvinde for bedre forhold for de fødende kvinder på landsbyens sundhedscenter. Som forholdene er i dag bliver nyfødte indlagt sammen med mæslingetilfælde og andre smitsomme sygdomme.
I disse dage strømmer tusindvis af mennesker fra uro i hjemlandet Congo til flygtningelejre i nabolandet Uganda. Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartneren LWF er parat til at tage imod dem.
”Det var en livsbekræftende oplevelse,” siger skuespillerne Martin Buch og Rasmus Botoft, der netop har været i Uganda, hvor de blandt andet mødte Annet og Leya i en flygtningelejr.
60 % af de congolesiske flygtninge i Rwamwanja flygtningelejr i det vestlige Uganda er børn. Erikye og Wiringi på 12 blev væk fra deres forældre under flugten og er kommet alene til lejren. De og andre uledsagede børn bor i en særlig lejr.
180.000 desperate mennesker er flygtet fra DR Congo til Uganda på grund af kampe mellem regeringstropper og oprørsbevægelsen M23. Nogle af dem har fundet sikkerhed i Rwamwanja flygtningelejr. Her kan du se glimt fra livet i lejren.
Indtil d. 19. november 2012 boede Mille Chombe, hendes mand og syv børn i et dejligt hus i Goma i DR Congo med køer, geder og høns. Så indtog oprørshæren M23 byen, og alting brød sammen.
I Teso-regionen i det nordlige Uganda er klimaforandringerne slået så kraftigt igennem, at år med klima-katastrofer ikke længere følges af nogle gode år, før det går galt igen. Folkekirkens Nødhjælp er med til at finde metoder, der kan hjælpe befolkningen gennem både tørke og oversvømmelser.
I tirsdags var det international pandekagedag, hvor pandekagerne, som er en elsket spise verden over, blev hyldet. Jane Nabiryo fra Uganda har med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp åbnet en ”pandekage-butik”, der kører så godt, at hun kan sende sine børn i skole.
76 millioner kroner blev der samlet ind ved Danmarks Indsamlings-showet. Pengene går til at hjælpe mennesker i 11 afrikanske lande til bedre levevilkår.
Hjælpen fra Danmarks Indsamling gør en klar forskel for mennesker i Afrika, den giver håb om en positiv udvikling, og det har jeg set ske, skriver sognepræst Birgitte Warming fra et besøg i Uganda
Maria fra Uganda har sit eget solpanel, der giver strøm – og har man strøm, kan man oplade mobiltelefoner. Derfor har Maria oprettet en mobiloplader-station, der sikrer hende en god indtægt.
Nicolas Bro Nicolas, fortæller mandag formiddag til P4-lytterne om sit besøg i Malawi med Folkekirkens Nødhjælp.
Folkekirkens Nødhjælps ambassadører, Martin Buch og Rasmus Botoft, der sammen udgør den satiriske duo Rytteriet, er netop nu på besøg i Uganda. Her har de bl.a. besøgt en landsby, der nok er fattig, men også fyldt med foretagsomme kvinder.
Kommunikationsmedarbejder Mai Gad beretter fra Karamoja-regionen i Uganda, hvor hun har mødt Lokwang og hans bedstemor, der er så fattige, at de må spise rotter
Tv-seerne kan tirsdag møde en skolefrisk og rask Esther i Uganda og se, hvordan Danmarks Indsamling nytter
Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at hjælpe 4.500 familier i den fattige Karamoja-region i Uganda støttes af Danmarks Indsamling 2013
To geder, hjælp til etablering af køkkenhave og mulighed for at låne penge. Det er opskriften på, hvordan et menneske ved egen hjælp kan arbejde sig ud af fattigdom. Det lyder simpelt. Men for hvert enkelt menneske er det et langt sejt træk.
Mollys chance
Landsbyens sparekasse giver små lån, men store muligheder. Da Molly Nanyomo fik chancen for at komme med i en låne-sparegruppe, investerede hun i sin og børnenes fremtid. Hun åbnede en grøntsagsbod og drømmer nu om at udvide forretningen.
Da Jane kom med i en låne-sparegruppe, fik hun chancen for at spare op og låne til at investere i sin madpandekage-forretning. Forretningen går så godt, at hun nu har råd til at sende sine børn i skole.
Rose på to år bor hos sin mormor. Hun har navlebrok og bør opereres hurtigst muligt. Men det koster penge, og dem er der ikke mange af i en lille landsby i det sydlige Uganda.
Hiv-smittede Winfred Nakalanzi måtte tidligere tigge hos naboerne for at kunne forsørge sin familie. Men så fik hun to geder og hjælp til at anlægge en køkkenhave af Folkekirkens Nødhjælp. Nu er hverdagen blevet meget lettere.
Hvis vejret var stabilt, ville indbyggerne i en lille landsby i det sydlige Uganda være sikret en god og indbringende høst flere gange om året. Problemet er, at vejret driller. Her er oftere tørke, og det er uforudsigeligt, hvornår der kommer regn.
En køkkenhave har givet Gertrude og hendes familie sikkerhed for, at de kan få mad hver dag. Den sikkerhed er ny: Indtil for nylig måtte Gertrude tage tilfældigt arbejde for andre, finde urter i naturen og tigge sig frem.
I en lille landsby langt ude på landet i det sydlige Uganda, er de offentlige forhold ikke automatisk i orden. Derfor uddanner Folkekirkens Nødhjælp lokale ”vagthunde”, der kan tage konkrete sager op og sørge for, at der bliver gjort noget ved dem.
En gang om ugen banker det forsigtigt på væggen sent om aftenen i Mollys lille hus, der ligger i landsbyen Kampangi i det sydlige Uganda. Byens unge ved nemlig, at Molly uddeler kondomer.
Inden for de sidste uger er der ankommet omkring 6.000 nye flygtninge til de to transitcentre i Uganda.
Folkekirkens Nødhjælp og andre NGOer i Uganda protesterer åbenlyst mod en omfattende korruption i landet.
I Uganda er bananpalmerne ramt af virussen 'banana wilt', derfor skal småbønderne i gang med at omlægge til andre farverige afgrøder, ligesom de allerede har gjort med køkkenhaverne i landsbyen Kampangi
Det er ikke kun grøntsagerne, der spirer i køkkenhaverne i en lille by langt ude på landet i Uganda. Det gør håbet også. For selv om man er hiv-smittet og ikke har mad, kan en håndsrækning vende udviklingen.
Børn i Afrika (BiA) arrangerer i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp en studietur til Uganda fra 13. til 28. oktober 2012.
KONY 2012-filmen er blevet set af millioner af mennesker i de vestlige lande, men kun ganske få ugandere har set den. Vi viste filmen for 19-årige Simon Operemo, hvis far og storebror blev dræbt af LRA, da Simon var tre år gammel. I dag er Simon på vej til at blive dyrlæge på et skolelegat fra Folkekirkens Nødhjælp.
Under ungdomsorganisationen African Youth Network’s visning af Kony-filmen i Lira i det nordlige Uganda udbrød der tumult i salen.
Filmen ’Kony 2012’ skabte stor opmærksomhed om brugen af børnesoldater i Uganda. 100 mio. mennesker har set filmen, som samtidig blev kritiseret for at forsimple en kompliceret konflikt. En ny Kony-films forsøg på at nuancere billedet hilses velkommen af Folkekirkens Nødhjælp.
Filmen KONY 2012 spreder sig som ringe i vandet på de sociale medier og bliver lige nu set af millioner af mennesker på nettet. Folkekirkens Nødhjælp glæder sig over, at Uganda nu får opmærksomhed. Men der findes ingen hurtige og simple løsninger, der kan løse Ugandas problemer.
I det sydlige Uganda er en stor del af den voksne befolkning smittet med hiv. Men velgørenhedsgaverne ”Giv en ged” og Giv en køkkenhave giver familierne tro på fremtiden.
I 2005 blev 9-årige Sam Odulai bortført af Lord’s Resistance Army. I to år var han børnesoldat i den ekstremt brutale hær, inden hans delingsfører overgav sig. Han har været tilbage hos sin familie i tre år – men han er der ikke rigtigt.
Aftener uden internet men med lokale ”vagthunde” og håndflettende afrikanere. Nathalie Rigall fortæller her om, hvordan det er at være ny praktikant i Uganda for Folkekirkens Nødhjælp.
Mary og Vincent er to af i alt 700 frivillige lokale landsbyobservatører. De arbejder alle på at sikre, at deres medborgere kender deres rettigheder og ved, hvad de kan forvente af de lokale myndigheder, så de er sikre på at få de offentlige serviceydelser, de har ret til. Projektet er støttet af Folkekirkens Nødhjælp og vores partnere i Uganda.
Den lille pige Esther, som nu er 12 år og bor med sin familie i Obalanga, er glad for at gå i skole. Trods vejrmæssige udfordringer nyder familien tilværelsen. De har mod på fremtidens udfordringer og er rustet til en fredelig fremtid.
For fire år siden vovede 65-årige Edita Nyamwiza ikke at tænke på fremtiden. Det gjaldt om at overleve en dag ad gangen for hende og børnebørnene. Men i dag har hun fået selvværd - og mad - nok at bygge fremtidstroen på.
Ronald og Justine har flere ting til fælles: De er forældreløse, arbejder hårdt for at blive lærere og er meget taknemmelige for den støtte, som de får fra danskere, der køber skolebænke gennem Folkekirkens Nødhjælps Giv-en-Ged-kampagne.
Hjælp til selvhjælp har styrket landbefolkningen i det nordlige Uganda og ændret deres hverdag. Nu ved kvinder, mænd og børn, hvad de kan kræve af Ugandas regering – og gør det.
Der er stadig ledige pladser på Børn i Afrikas spændende studietur til Uganda.
HIV-smittede børn i Uganda er ikke sikret en fremtid. Men med velgørenhedsgaven ”skolebænke” kan organisationen RACA komme langt. Organisationen sørger for, at eleverne får skolegang, medicin, lægehjælp og god kost.
Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Henrik Stubkjær, besøgte Christiansborg for at overrække udvalgte politikere et julekort fra Afrika. Kortet skal minde politikerne om, at de ikke må glemme kampen mod klimaforandringer.
Med hjælp fra Danmarks Indsamling 2009 er den lille skolepige Esther og en stor gruppe andre internt fordrevne hjemme igen og glæder sig over nye, sejlivede afgrøder, der netop nu står struttende friske på markerne.
I Ugandas landområder ved kun få, at både skole og sundhedsklinik er på Ugandas finanslov. Men i Acowa sørger Vincent Amadoi og andre frivillige for, at myndighederne holder, hvad de lover.
Biskop i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt, har besøgt kvinder og mænd i det østlige Uganda. Her fortæller han om mødet, om ugandernes sammenfiltrede udfordringer – og udsigten til langsigtede ændringer.
Birgitte Arendt, medlem af Folkekirkens Nødhjælps Råd, har oplevet håb og glæde i det ellers så hårdt ramte østlige Uganda. Læs hendes beretning om glæde, stolthed og håb for fremtiden.
Ung skoleelev tog med sin far til Uganda for at se på Folkekirkens Nødhjælps projekter der
Folkekirkens Nødhjælp har stået karamojongerne bi i tre årtier. Adskillige faktorer er årsag til, at der stadig er stort behov for hjælp til den fattige region. Årsagerne er blandt andre dårlig regeringsførelse, oprørsbevægelsers overgreb på civilbefolkningen og vejrmæssige katastrofer som oversvømmelser og tørker, der har været tiltagende de seneste år.
Skiftevis tørke og silende regn slår både dyr og mennesker ihjel. Dyrene kan ikke finde føde på den tørre jord, så menneskene ser deres eksistensgrundlag svinde ind til magre gespenster. Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at forebygge klimaforandringernes katastrofale følger.
Tusindvis af mennesker i det nordøstlige Uganda er vendt hjem til deres landsbyer efter i en årrække at have boet i lejre for internt fordrevne. Penge fra Danmarks Indsamling 2009 har givet dem en chance for at begynde forfra på livet.
Aldrig før har Regina Nachuge fra Karamoja i det nordøstlige Uganda haft en fast indkomst. Nu sælger hun hver dag sine geders mælk og har råd til at give sine børn mad nok - og desuden penge til behandling på klinikken, hvis et familiemedlem bliver sygt.
Undervisning smitter. For når 13-årige Joseph kommer hjem på ferie fra kostskolen, underviser han sine seks bonus-søskende.
Esther er glad. Hun synes, det er dejligt at være hjemme og få en rigtig hverdag, der ikke er midlertidig som i lejren. Hun går i skole og har fået gode veninder. Esther har også været ved lægen for at få et check-up, og han har konstateret, at hun er helt frisk igen
I mange ugandiske landsbyer glimrer sundhedsklinikken ved sin mangel på medicin og skolelæreren ved sit fravær. Men i landsbyen Acowa er det anderledes. Her indberetter Vincent Amodoi straks mangler til myndighederne og betragter sin ulønnede tillidspost som et afsæt til demokratisk udvikling.
Det er tidligt om morgenen en dag i juni måned 2009. Lejren for internt fordrevne uden for byen Soroti i Teso-distriktet i Uganda summer af liv. Knap 30 familier – der iblandt skolepigen Esther Usege og hendes familie - skal hjem til deres eget hjem efter i årevis at have boet i flygtningelejren.
I maj måned boede Esther sammen med nogle af sine søskende hos sin bedstemor, som bor i det område i Obalanga, hvor familien stammer fra og boede, indtil Lords Resistance Army og senere kæmpe oversvømmelser jog dem på flugt i 2003. Også Esthers mostre og deres børn boede på dette tidspunkt hos bedstemoderen.
Den lille ugandiske pige, som landets tv-seere lærte at kende ved Danmarks Indsamling, får nu hjælp på en sundhedsklinik.
Tusindvis af landbofamilier i det østlige Uganda har set afgrøderne svinde ind år for år på grund af massiv regn, voldsom tørke og konflikter om retten til jord. Med penge fra Danmarks Indsamling vil Folkekirkens Nødhjælp hjælpe landbruget på ret – og ny - køl, så uganderne igen kan forsørge sig selv.
Esthers familie bor i et område i det østlige Uganda, der traditionelt har været plaget af konflikter mellem nomader og fastboende. Nomaderne rejser rundt i området efter føde til deres kvæg, og de fastboende forsøger at dyrke jorden. Dertil kommer de enorme problemer, som Lords Resistance Army (LRA) har skabt i området.
Esther kan egentlig meget godt lide at være i lejren for de internt fordrevne. Hun har været der så meget af sit liv, at hun kun dårligt husker livet i landsbyen. Men hun har flere gange været på besøg i landsbyen, hvor de kommer fra, blandt andet for at besøge sin bedstemor, som for nogle år siden flyttede tilbage.
Esthers familie er en af de 40 familier fra lejren, der vil få hjælp til at vende hjem. De er med i Folkekirkens Nødhjælps landbrugsudviklingsprojekt for hjemvendte flygtninge. Projektet arbejder med at repatriere familier som Esthers, hjælpe dem med transporten hjem, hjælpe dem i gang med husbyggeri, landbrug etc. Blandt andet går penge fra Danmarks Indsamling 2009 til projektet.
En effektiv indsats over for oversvømmelserne kræver stor planlægningsmæssig kapacitet hos de lokale myndigheder. Den har slet ikke været til stede i de fattige, oversete distrikter i Uganda, hvor regnen har været værst.
Oversvømmelserne breder sig nordpå i Uganda, og flere bliver afhængige af fødevarehjælp, da deres afgrøder dækkes af vandmasserne
I Karamoja er det mændene, der bestemmer – også over dyrene. Det er en gruppe kvinder ved at lave om på i et projekt, hvor de avler supergeder, der giver mere mælk og højner kvindernes status
Den seneste, meget kraftige regn, som er faldet over store dele af det vestlige, centrale og østlige Afrika, har resulteret i meget store oversvømmelser og ødelæggelser.
Se og hør hvordan den ugandiske organisation KADP arbejder med at forebygge tørke og forbedre levevilkårene for karamojongerne, som tilhører en af de fattigste befolkningsgrupper i Uganda.
Tyve medlemmer af partiet Venstre var på studietur i Uganda og Tanzania.
To forældreløse brødre har skabt sig et nyt og positivt liv – med lidt rygstød fra Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling 2003.
50 forældreløse børn og unge er nu i gang med anden del af grundskolen i Uganda takket være sidste års DM i Indsamling.
Karamoja er Ugandas fattigste område og samtidig det mest berygtede. Her bor hyrdefolket karimojong på kanten af samfundet
Folkekirkens Nødhjælp deltager i det store DM i Indsamling, hvor 19 danske indsamlingsorganisationer går sammen med DR og Dansk Tipstjeneste om en kampagne, der skal støtte forældreløse børn i Afrika.
Børn der oplever krig, overfald og flugt får sjældent mulighed for hverken skolegang eller oplæring. Med penge fra det store fælles projekt for indsamlingsorganisationerne i Danmark, DM i Indsamling, søger Folkekirkens Nødhjælp støtte til de svageste af børnene. Det betyder hjælp til forældreløse børn i Uganda, der har oplevet krig og flugt. Men projektet vil også gavne både børn og voksne fra andre flygtninge...
Anholdelsen og varetægtsfængslingen af oppositionslederen Dr. Kizza Besigye er blevet mødt med demonstrationer i Uganda. Politistyrker, der var bevæbnet med skarpladte våben, har grebet brutalt ind mod demonstrationerne. Folkekirkens Nødhjælps partnere opfordrer til at sikre en retfærdig sagsgang og tager afstand fra indgreb mod ytrings- og forsamlingsfriheden. "I det hele taget synes de demokratiske rettigheder i...
Med penge fra DM i Indsamling ydes støtte til skolegang for forældreløse i alderen 10-15 år.
Lord's Resistance Army er frygtet over hele Uganda for sine overfald, der viser en brutalitet uden fortilfælde. Men i en længere årrække har LRA holdt sig til den nordlige del af landet. I 2002 blev LRA presset af Ugandas hær og angreb pludselig og uventet i Katakwi, der stod uden forsvar mod den frygtelige fjende.
Flere artikler