Blog

Muli bwanji og velkommen

Carl Gustav Lorentzen arbejder for Folkekirkens Nødhjælp og har boet i Malawi siden januar 2009

Malawi kæmper med sult, klimaforandringer, AIDS, overbefolkning, malaria, skovrydning, fejlernæring, høj spædbarns- og børnedødelighed, korruption, statsgæld og meget, meget mere. Selv om Malawi er smukt og bugter sig i bakke dal, er det mest op ad bakke. Det vil jeg fortælle mere om her.

MADONNAS LOKUM STÅR HELDIGVIS I MALAWI

(og noget om manglende uddannelse af piger…)

Forleden studsede jeg lidt over en artikel i Politiken, som under overskriften ”Madonnas skoleprojekt tvinger Malawianere væk!” fortalte at Madonna havde tvunget 200 Malawianere fra hus og hjem for at bygge en pigeskole. Jeg er ofte kørt forbi den grund, hvor skolen bliver opført, men havde aldrig set en eneste hytte. Jeg skrev derfor til avisen for at spørge om det virkelige kunne passe og hvilken kilde havde de mon brugt? Det fik jeg aldrig svar på, så jeg undersøgte selv sagen en dag jeg alligevel kørte forbi.

 

MÅSKE ET SKUR? – MEN HELT SIKKERT EN GO’ HISTORIE!

Midt i mudderet mellem store gravemaskiner og senere i den nærliggende landsby Chinkhota spurgte jeg hhv. byggeleder Muragesh Hiremath og landsbyhøvdingen Livison Kamphale, hvor mange hytter der mon var revet ned i forbindelse med byggeriet og hvor mange af landsbyens beboere, som havde forladt hus og hjem? Begge svarede med et grin, at ingen hytter (måske et skur…?) var revet ned og ingen havde forladt hus og hjem. På byggegrunden havde landsbyens beboere rigtignok dyrket majs og grønsager, men Livison viste mig samtidig, hvor de nu har fået tildelt nye marker - 20 meter væk fra de gamle (Livison mener i øvrigt, at der kun bor omkring 130 i hans landsby). Sammen med en kompensation fra Madonnas ’Raising Malawi’ var Livison tilsyneladende godt tilfreds. Men, hvordan er ”måske et skur” mon blevet til 200 malawianere tvinges fra deres hjem?

CHARITY + ENTERTAINMENT = CHARITAINMENT

Artiklen i Politiken falder fint ind under kategorien charitainment, som er en sammentrækning af ordene charity og entertainment. Det er en særlig kategori, som næsten alle opmærksomhedssøgende NGO’er meget gerne benytter sig af ( også FKN), kendte ofte gerne vil i og som udviklingsministeriet for et par år tilbage slog sig på. I Politikens artikel henvises der til BBC - og måske denne artikel? I så fald er der tale om en entertaining overdrivelse – men dog en historie om charity, som årligt vil give 500 piger i Malawi en uddannelsesmulighed, men som slet ikke var blevet en historie, hvis ikke Madonna var en del af den. De fleste medier bringer nemlig ikke meget om Malawi med mindre landet udgør scenen for Madonnas optræden - og så i kultur-sektionen vel at mærke! Men så bliver der jo heldigvis også skrevet om Malawi og hvis man ser virkelig godt efter: manglende uddannelse - et af verdens kæmpe problemer.

Ærgerligt at det ingen ”underholdningsværdi” har i sig selv…

Nå ja, så må jeg også lige skrive noget om Madonnas lokum, som antydet i overskriften… Når Madonna er i Malawi bor hun altid på den samme lodge og der kan man ved venlig forespørgsel bl.a. se de toiletfaciliteter hun benytter sig af – det er bare entertainment


Kommentarer
Skriv selv kommentar
Skriv ny kommentar
Navn:
Titel:
Kommentar:
Sikkerhed:
Captcha
Gentag: