Blog

Muli bwanji og velkommen

Carl Gustav Lorentzen arbejder for Folkekirkens Nødhjælp og har boet i Malawi siden januar 2009

Malawi kæmper med sult, klimaforandringer, AIDS, overbefolkning, malaria, skovrydning, fejlernæring, høj spædbarns- og børnedødelighed, korruption, statsgæld og meget, meget mere. Selv om Malawi er smukt og bugter sig i bakke dal, er det mest op ad bakke. Det vil jeg fortælle mere om her.


MADONNAS LOKUM STÅR HELDIGVIS I MALAWI

(og noget om manglende uddannelse af piger…)

Forleden studsede jeg lidt over en artikel i Politiken, som under overskriften ”Madonnas skoleprojekt tvinger Malawianere væk!” fortalte at Madonna havde tvunget 200 Malawianere fra hus og hjem for at bygge en pigeskole. Jeg er ofte kørt forbi den grund, hvor skolen bliver opført, men havde aldrig set en eneste hytte. Jeg skrev derfor til avisen for at spørge om det virkelige kunne passe og hvilken kilde havde de mon brugt? Det fik jeg aldrig svar på, så jeg undersøgte selv sagen en dag jeg alligevel kørte forbi.

 

MÅSKE ET SKUR? – MEN HELT SIKKERT EN GO’ HISTORIE!

Midt i mudderet mellem store gravemaskiner og senere i den nærliggende landsby Chinkhota spurgte jeg hhv. byggeleder Muragesh Hiremath og landsbyhøvdingen Livison Kamphale, hvor mange hytter der mon var revet ned i forbindelse med byggeriet og hvor mange af landsbyens beboere, som havde forladt hus og hjem? Begge svarede med et grin, at ingen hytter (måske et skur…?) var revet ned og ingen havde forladt hus og hjem. På byggegrunden havde landsbyens beboere rigtignok dyrket majs og grønsager, men Livison viste mig samtidig, hvor de nu har fået tildelt nye marker - 20 meter væk fra de gamle (Livison mener i øvrigt, at der kun bor omkring 130 i hans landsby). Sammen med en kompensation fra Madonnas ’Raising Malawi’ var Livison tilsyneladende godt tilfreds. Men, hvordan er ”måske et skur” mon blevet til 200 malawianere tvinges fra deres hjem?

CHARITY + ENTERTAINMENT = CHARITAINMENT

Artiklen i Politiken falder fint ind under kategorien charitainment, som er en sammentrækning af ordene charity og entertainment. Det er en særlig kategori, som næsten alle opmærksomhedssøgende NGO’er meget gerne benytter sig af ( også FKN), kendte ofte gerne vil i og som udviklingsministeriet for et par år tilbage slog sig på. I Politikens artikel henvises der til BBC - og måske denne artikel? I så fald er der tale om en entertaining overdrivelse – men dog en historie om charity, som årligt vil give 500 piger i Malawi en uddannelsesmulighed, men som slet ikke var blevet en historie, hvis ikke Madonna var en del af den. De fleste medier bringer nemlig ikke meget om Malawi med mindre landet udgør scenen for Madonnas optræden - og så i kultur-sektionen vel at mærke! Men så bliver der jo heldigvis også skrevet om Malawi og hvis man ser virkelig godt efter: manglende uddannelse - et af verdens kæmpe problemer.

Ærgerligt at det ingen ”underholdningsværdi” har i sig selv…

Nå ja, så må jeg også lige skrive noget om Madonnas lokum, som antydet i overskriften… Når Madonna er i Malawi bor hun altid på den samme lodge og der kan man ved venlig forespørgsel bl.a. se de toiletfaciliteter hun benytter sig af – det er bare entertainment

Se mere og kommentér (0)

MALAWI - MADE IN CHINA

Kina buldrer frem i Afrika på jagt efter føde til den sultne og hastigt voksende drage, som for alvor har fået øjnene op for Afrikas spisekammer. Ifølge forfatterne til bogen ’China Safari’ vil den bilaterale handel mellem Kina og Afrika formentlig nå 100 milliarder $ i 2010 - næsten en fordobling siden 2006. I Malawi er kineserne heller ikke til at overse. I hovedstaden Lilongwe åbner kinesiske restauranter, butikker og hver dag kan man se kinesere fragte (kinesiske)bygningsarbejdere i små ladvogne til byggepladsen, hvor Malawis nye parlament med rekordfart har rejst sig. Betalt og bygget af Kina.

UD MED TAIWAN

Kinas interesser i Malawi spænder fra træ, ris, minedrift (uran), bomuld og bankvirksomhed til bygning af veje, broer og parlament. Kinas økonomiske interesse i Malawi har desuden følgeskab af en geopolitisk interesse, som bl.a. betød at Malawi i 2006 øjeblikkeligt måtte opgive sine mere 40 år gamle diplomatiske relationer med Taiwan og tilmed trække sin anerkendelse af Taiwan tilbage. En betingelse som efterhånden har ’købt’ alle Taiwans venner i Afrika. Mens EU og USA (endelig) stiller 'opbyggelige krav' til samarbejde er Kinas officielle politik: ’noninterference in domestic affairs’. En politik, som 'letter' mange afrikanske lederes arbejde og som under den kolde krig viste sig at være katastrofal og må påskrives en del af ansvaret for folkemordet Darfur i Sudan, Afrikas største leverandør af olie til Kina (bl.a. til gengæld for våben)!

ER PLASTIKSPANDEN EN DÅRLIG HANDEL?

På mikroniveau leverer Kina også ’varen’. Malawi importerer store mængder af kinesiske produkter, ting som malawianerne med deres meget beskedne indkomst faktisk har råd til at købe. Billige radioer, værktøj, cykler og meget meget mere… Alt sammen en gang billigt lavkvalitets bras (set med danske øjne), men bras, som her har en stor værdi i husholdningen og i marken. Kina kan tilsyneladende levere det som malawianerne vil ha’ – en plastikspand.

Det åbenlyse spørgsmål er dog om Kinas plastikspande er en dårlig handel for Malawi? - og om samarbejdet vil underminere Malawis (i forvejen skrøbelige) langsigtede anti-korruptions-, civilsamfunds- og menneskerettigheds-initiativer til fordel for parlament og plastikbras – MADE IN CHINA?

Se mere og kommentér (0)

PRÆSIDENT PÅ FRIERFØDDER OG BØSSER I FODLÆNKER

To forlovelser har ryddet forsiderne i Malawi de seneste måneder. I det ene tilfælde er det selveste præsidenten, som har været på frierfødder og det andet fordi frierfødderne er endt i lænker. 2. juledag var der inviteret til chinkhoswe, som er en traditionel malawiansk forlovelsesceremoni. Men det var ikke en helt almindelig chinkhoswe for det var to mænd, Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga, som havde besluttet at gifte sig. Det er ulovligt i Malawi. Det er ikke bare ulovligt for homoseksuelle at gifte sig, det er simpelthen ulovligt at være homoseksuel. Mændene blev derfor straks arresteret og anklaget for ”unaturlig opførsel”, som kan give fængselsstraf i op til 14 år.

KOM UD AF SKABET OG BLIV ARRESTERET

Sagen har fået stor opmærksomhed og flere lokale og internationale menneskerettigheds organisationer har anmodet om parrets øjeblikkelige løsladelse, da anholdelsen, og loven som fordømmer homoseksualitet, strider mod Malawis egen forfatning og internationale menneskerettigheds-konventioner som Malawi har underskrevet. Regeringen har afvist alle protester og i et forsøg på at kontrollere den offentlige debat har den meddelt, at sagen ikke bør diskuteres offentligt. Desuden har informationsministeren bedt alle homoseksuelle om at komme ud af skabet, så de kan blive arresteret.

BLAND JER UDENOM!

I de fleste lande i Afrika er homoseksualitet uacceptabelt og ulovligt (Sydafrika er bl.a. undtaget). I Malawi har homoseksuelle forhold dog flere steder været accepteret og i Steven og Tiwonges levede et relativt normalt liv, hvor de blev accepteret som et par ”tosser”. Lige indtil de valgte at forlove sig og kom i avisen. Sagen og den forstærkede modstand mod især bøsser er dog forudsigelig i lyset af den bølge af lovstramninger mod homoseksuelle, som lige nu ruller ind over Afrika. Værst i Uganda, hvor det diskuteres om ”aktive” homoseksuelle skal idømmes dødsstraf, for at forhindre overgreb mod børn. Flere rettighedsaktivister mener, at modstanden også er en ”bland jer udenom-reaktion”, rettet mod vestlig indblanding og krav, som ikke afspejler afrikansk kultur. Homoseksuelles rettigheder, eller modstanden mod dem, er dermed blevet symbolpolitik for et mere selvsikkert Afrika, som får tættere og tættere bånd til Kina – som blander sig udenom…

HÅN OG HYLDEST

Mens Steven og Tiwonge er blevet hånet til og fra retsbygningen, hvor de forsvarer sig mod anklagerne om unaturlig opførsel var der en helt anden stemning på Valentines Day. Her var det nemlig Malawis 75 årige præsident Bingu, som i hvidt jakkesæt fejrede chinkhoswe med sin 25 år yngre kæreste, Callista. Foran præsident-paladset havde flere taget opstilling, klar til at hylde det forelskede par med roser og flagallé, da parret kom kørende i den afdøde diktator Bandas sorte Rolls Royce. Vielsen finder sted d. 1. maj og hvis forlovelsen blot var en ”bekendtgørelse” kan vi vist vente et brag af en fest.

Men forinden vil der falde dom over Steven og Tiwonge og Malawis forfatning testet.

Se mere og kommentér (0)

MAGISKE KRUKKER OG MODIG NYTÆNKNING

I det sydlige Malawi skulle majsen lige nu stå og knejse mørkegrønt på markerne, men den er slatten og bleg, og støvet generer i øjnene og knaser mellem tænderne. Regnen falder ikke som den plejer og selvom regntiden langt fra er ovre, er alarmklokkerne begyndt at bimle. Befolkningen i denne del af landet ved godt at høsten vil slå fejl – igen - og frustrationerne får mange steder frit løb. Historier om heksejagt på påståede hekse, som ved hjælp af heksekunst og forbandelser forhindrer regnen i at falde, er efterhånden dagligt stof i aviserne.

Når regnen bryder med traditionenerne skal der tænkes nyt.

KRUKKER MED REGNBYGER

Flere gange er traditionelle dansere, ”urte-læger” eller sære landsbytosser blevet overfaldet, jaget ud af deres landsbyer og i et par tilfælde slået ihjel. I sidste uge blev en kvindes hjem ødelagt af en ophidset bande af unge mænd. Kvinden blev beskyldt for at være ”heks” og at hun holdt regnen indespærret i en magisk krukke inde i hendes hus. Mændene blev straks arresteret, men dagen efter episoden faldt der regn, hvilket har givet ekstra næring til beskyldninger om heksekunst og forbandelser.

SPØGELSER PÅ PALADSET

Selvom det er ulovligt at udføre heksekunst (witchcraft) i Malawi og har været det i snart 100 år fylder troen på heksekunst enormt meget i ALLE dele af samfundet. Selv præsidenten var for nogle år siden involveret i en sag om spøgelser, som skulle uddrives fra præsidentpaladset. Kvinde føder sten, Flyvende mennesker og Død og begravet mand vender tilbage til landsby er andre historier, som har ryddet forsider i det seneste år. For det meste får historierne lov til at køre i et par dage før en naturlig forklaring eller afsløring af svindel sætter en stopper for – ja, galskaben.

NÅR REGNEN BRYDER MED TRADITIONERNE

Malawi er på trods af økonomisk fattigdom rigt på kulturer, fantastiske fortællinger, danse, sprog og historie. Men desværre benyttes mange gamle traditioner i stort omfang, som en form for social kontrol så det går ud over udviklingen i et land, hvor nytænkning ofte fortrænges af netop gamle traditioner for, hvordan man skal dyrke sine marker og hvilke afgrøder man skal dyrke. Men når regnen bryder med traditionerne SKAL der tænkes nyt! Folkekirkens Nødhjælp arbejder gennem lokale partnere, som forstår traditionerne og er opmærksomme på, hvordan nye landbrugsmetoder, som fx alternative afgrøder, der ikke kræver så meget regn skal introduceres for at kunne vinde tillid og virke.

Nytænkning: I det sydlige Malawi hjælper solpaneler med at pumpe vand op til markerne.

NYTÆNKNING BETALER SIG – MEN KRÆVER MOD

Og nytænkning betaler sig! I et tidligere indlæg fortalte jeg om Vindmølledrengen Wiliam, som på trods af konstante anklager om heksekunst (selv fra sin mor…) byggede sin egen vindmølle til gavn for hele sin landsby. Benson med køkkenhaven overvandt også sin egen skepsis og naboernes drillerier, da han vha. masser af hunde- og hønselort brød med traditionerne og fik sin køkkenhave til at gro.

Men der skal mod til at tænke nyt i Malawi…

Se mere og kommentér (0)

AFRICA! BEWARE OF OUR BOOTS!

Efter en formidabel start ved det afrikanske mesterskab, Africa Cup of Nations (ACN), hvor The Flames (Malawis landshold) overraskende slog Algeriet (VM-deltager!) med 3-0, er holdet nu ude af turneringen. De sidste to gruppekampe endte nemlig med to nederlag og The Flames endte dermed sidst i deres gruppe. En sidsteplads, som ville være et skuffende for de fleste hold – men ikke for Malawi. Det malawianske fodboldforbund har en ambitiøs plan om at The Flames efter mange års knoldsparkeri, skal være med helt oppe blandt de bedste afrikanske hold og med kvalifikationen til ACN og sejren over Algeriet har The Flames vist at de er på rette vej. ”AFRICA! BEWARE OF OUR BOOTS”, som de siger på gaden...

FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP ER MED PÅ HOLDET

Folkekirkens Nødhjælp (FKN) er også med på holdet! I sommer støttede FKN nemlig The Flames træningslejr i Danmark, hvor de med kampe mod danske hold forberedte sig til de sidste og afgørende kvalifikationskampe. Og det lykkedes Malawi at kvalificere sig til turneringen for første gang i 25 år, hvilket er kæmpe stort for det fattige land, som yderst sjældent kvalificerer sig til nogen internationale sportsturneringer. Ved sidste OL deltog Malawi fx blot med fire sportsfolk, som med nød og næppe kom igennem det nåleøje, som de skrappe olympiske krav er. Derfor er det stort når Malawi på trods af fattigdom og ingen moderne træningsfaciliteter overhovedet kan markere sig internationalt og vise, at landet rummer en masse talent.

ROLLEMODELLER FOR DE TALENTLØSE

Min kollega på FKNs kontor i Malawi, George Vilili, er ivrig fodboldfan og siger, at The Flames succes har stor betydning udenfor banen:

”Malawis sportsresultater står ikke mål med det talent, som findes i landet, men derimod de ressourcer, som er til rådighed. Politikerne og donorerne har dog de senere år fået større fokus på ungdomsaktiviteter som fx fodbold. Gennem sport får de unge disciplin og vigtige succesoplevelser, som lærer dem at udvikling, på og udenfor banen, kræver hårdt arbejde og her er The Flames gode rollemodeller – også for de talentløse.”

George siger desuden at mange sportsklubber også er aktive i bekæmpelse af hiv/aids og videregiver information om forebyggelse og uddeler kondomer til de unge.

’YES WE CAN’ AFLØSER ‘NO WE CAN’T’

Nu er The Flames vendt hjem til en ”grænseløs” heltemodtagelse og hyldes som alle malawianeres hold uanset, hvilken stamme de ellers tilhører.

”Ingen af spillerne kommer fra de stærke europæiske ligaer og vi har ikke en erfaren europæisk træner, som de fleste andre landshold i Afrika, men en malawianer, som har vist resten af landet, at vi kan selv. Malawis No we Can Not-stemning er i disse dage afløst af en Yes We Can–stemning.”

siger George med hænderne oppe over hovedet :-)

/CG

Se mere og kommentér (0)

DEN ALLERSIDSTE SIDSTE SMS...

Så strømmede de allersidste sms’er fra Folkekirkens Nødhjælps (FKN) volontører i Malawi ind på hjemmesiden. Og hvilke sms’er! Hvor mange kender du lige, som sender en sms om, at de netop har spist græshopper, fældet juletræ i 35 graders varme, fået to nye familier, været til fire bryllupper og en begravelse på en måned og om høns og skorpioner, som optager toilettet?

DET MÆRKELIGE BLIVER TIL DET SELVFØLGELIGE

Årets tyve volo’er (som volontøerne hedder på voloslang) blev i september sendt ud i alverdens afkroge, hvor FKN arbejder. Seks endte i Malawi og har siden sendt korte sms’er til FKNs hjemmeside. I sms’erne har de delt deres oplevelser om livet i - og med – de malawianske landsbyer, hvor de har boet tæt sammen med deres værtsfamiler og oplevet FKNs partneres arbejde i et af verden fattigste lande. Sms’erne har givet familie, venner, ulandsinteressede og kommende volo’er en helt unik mulighed for at være med ”LIVE” når verden vendes på vrangen, det mærkelige bliver til det selvfølgelige og volo’erne høster minder for livet.

GIV FLAGERMUSENE EN CHANCE FOR AT FLYVE OP AF TOILETTET!

Livet i landsbyen har budt på lidt af hvert og blandt sms’erne findes der små underholdende perler, som denne fra Thomas: ”Skal egentlig på toilet nu men min værtsfar siger at flagermusene, der bor i toilettet/hullet flyver ud på dette tidspunkt... Tror jeg venter!”. Sms’erne fortæller dog også om mere alvorlige sider af livet i landsbyen og om, hvordan Thomas gentagne gange har forsøgt at overtale en mand fra landsbyen til at holde op med at drikke og i stedet give sine børn mad. Sms’erne fortæller også om volo’ernes frustratioener når de er vidner til et mangelfuldt sundhedssystem, fattigdom, sult og om at få malaria i et ”lorteland”.

BEGEJSTRINGEN FYLDER MEST

Begejstringen fra de seje volontører fylder dog mest i sms’erne. Selvom volo’ernes tøj er kronisk beskidt og ildelugtenede, bøgerne slipper op og solen brænder er de positive. Malawianerne bliver beskrevet som gæstfrie, hjertelige, sjove og hjælpsomme og fælles for alle volontørerne er at de vil savne deres værtsfamilier, som de har delt hus og liv med de seneste tre måneder. Cecilie skriver i sin sidste sms inden hun skal forlade ”sin landsby”: ”Sidste rigtige dag – meget sørgeligt! Har pakket og hygget med familien. Kommer til at savne dem så meget, vil slet ikke væk i morgen L

VERDEN ER IKKE SÅ STOR ALLIGEVEL

Nu skal volontørerne snart hjem til Danmark igen. Her skal de bl.a. fortælle om deres oplevelser i forbindelse med FKNs Sogneindsamling og et af de budskaber, som Anne tager med hjem er, at verden ikke er så stor alligevel og at vi har ansvar for hinanden. Marianne får lige de sidste linier i dette indlæg: ”dette ophold har givet mig så meget mere end jeg havde håbe på. Jeg er blevet udfordret på både sjæl og krop. Malawi er mit andet hjemland, jeg har fået to vidunderlige familer, venner, oplevelser og minder for livet. Jeg vil aldrig glemme afrikas varme hjerte og alt det menneskene og landet har gjort for mig. Jeg forlader familien og partnerne med tårer i øjnene...”

Læs volontørernes sms-dagbøger her og og mere om volontørprogrammet her!

Se mere og kommentér (0)

MALAWIS FLAG SKAL VÆRE LYSEBLÅT – SIGER DE LYSEBLÅ

Mens alverdens lande I disse dage diskuterer klimaændringer i København, diskuteres der helt andre ændringer i det lille afrikanske land Malawi. Det er det nationale flag, der er på spil!

Malawis flag fortæller en masse: den sorte stribe i Malawis flag repræsenterer Afrikas folk, den røde stribe repræsenterer det blod, som blev udgydt i kampen for selvstændighed, den grønne stribe repræsenterer den grønne vegetation, mens den opgående sol symbolerer en ny begyndelse med frihed og håb for det afrikanske kontinent. Men det er ikke nok, for fornylig kom landets Informationsminister til at røbe, at man overvejer at ”opdatere” flaget, så den opgående sol erstattes af en hel sol, fordi frihed og håb nu er kommet til Malawi med demokratiet. Desuden siger rygtet, at en lyseblå farve skal tilføjes for at repræsentere Malawi Søens klare vand. Den tilføjelse har dog skabt ophidset debat, da lyseblå samtidig er det regerende partis farve.

FLAGET SKAL ÆNDRES FORDI MALAWI HAR ÆNDRET SIG

Dette sammenfald er dog ikke del af den officielle begrundelse. Forslagsstillerne mener derimod, at så meget har ændret sig siden Malawis selvstændighed i 1964, at symbolikken hører fortiden til og bør fremadrettes. Malawi er først og fremmest kendt for Malawi Søen, som er afrikas tredjestørste, men vil også gerne være kendt som et land i udvikling, som er gået fra etpartisystem til flerpartisystem, og på trods af sin store fattigdom, er på vej fremad. For mange malawianerne vækker forslaget derimod dårlige minder om en ikke så fjern fortid, hvor flaget ikke var folkets, men det ledende partis.

NATIONALFLAG ELLER PARTIFLAG?

Frem til Malawis første demokratiske valg i 1994, hvor etpartisystemet blev brudt og landsfaderen Hastings Kamuzu Banda måtte give magten fra sig, blev landets flag forbundet med Bandas regerende parti Malawi Congress Partys (MCP) flag. De to flag er næsten identiske, men hvor der i nationalflaget er en opgående sol, så prydes partiflaget af en sort hane. Malawianernes nationale bevidsthed kunne på denne måde smelte sammen med partibevidstheden, hvilket var praktisk for Bandas egenrådige parti. Budskabet var ikke til at tage fejl af: Malawi var MCP og MCP var Malawi.

NU ER DET DE LYSEBLÅ SOM BESTEMMER

Nu er Banda er død og MCP har været i opposition siden 1994. Nationalflaget er ikke længere politisk og på trods af sammenfaldet med MCPs flag bruges nationalflaget flittigt på mærkedage, og godt hjulpet på vej af Malawis fodboldlandshold, er flaget blev malawianernes flag. Det politiske landskab er samtidig blevet mere farverigt. Det gule parti United Democratic Front (UDF) styrede landet fra 1994 til 2001 og nu er det de lyseblå Democratic Progressiv Party (DPP), som bestemmer! – altså dem med samme partifarve, som Malawi Søens klare vand, som er forslået til at pryde Malawis nye flag.

OPHIDSET DEBAT OM FLAGETS BETYDNING

Forslaget har vagt ophidset debat i Malawis aviser om magtmisbrug, demokratiet, nationalitet og flagets sande betydning. En anonym debatør siger bl.a.: ”Hvis politikerne vil ændre nationalflaget, så bør solen ikke være fuld, men formørket. Det ville symbolere enden på demokratiet i Malawi!” En anden debatør siger: ”Hvis flaget kommer til at afspejle den smukke Malawi Sø, så vil det være godt for turismen, for Malawi ER søen og det er en vanære, at den lyseblå farve ikke indgår i flaget.” Fælles for de fleste debatindlæg er, at nationale klenodier, som nationalfaget og nationalsangen, ikke bare kan ændres af skiftende regeringer, men tilhører folket og bærer på en overordnet mening, som bør bevares og hele tiden tolkes ind i nye tider. Hvor diskussionen ender er ikke til at sige, men at Malawis flag bliver ændret af et regerende parti er dog tvivlsomt. Den tid er tilsyneladende forbi og solen er stået op.

Se mere og kommentér (0)

FRA LOKALT KLIMAOFFER TIL GLOBAL KLIMASTJERNE

I 2002, i Malawi og langt langt ude på landet blev en stor dreng, William Kamkwamba, taget ud af skolen fordi hans familie ikke havde råd til hans skolegang. Høsten var slået fejl pga. tørke, sulten braset ind af døren og der var brug for alle hænder i marken. William så sin far arbejde i de tørre marker og så en fremtid han ikke ville accepterer.

SULTEN OG SULTEN EFTER VIDEN

Skolen var pludselig et overstået kapitel i Williams liv og Malawi havde sandsynligvis tabt endnu et talent på den tørre jord. William gav dog ikke op, for han var også sulten efter viden og fortsatte med at læse engelske fysikbøger på det nærmeste bibliotek. ”Læse” og ”bibliotek” er dog så meget sagt for William kunne ikke rigtig noget engelsk og der var nærmere tale om en lille samling bøger og magasiner, gemt væk i et hjørne på hans gamle skole. William kunne dog tyde bøgernes tegninger og diagrammer, og da han en dag stødte på en tegning af en vindmølle, som drev noget der lignede en vandpumpe, tænkte han, at en vindmølle ville kunne beskytte familien mod sult.

TRAKTORSKRAMMEL OG HEKSEKUNST

William tegnede sin egen vindmølle-konstruktion på et stykke papir og når arbejdet var færdigt i marken ledte han efter materialer til sit projekt på lossepladser. Naboerne kiggede med stor mistro på William, som samlede på skrammel og frygtede han var blevet skør. Selv Williams mor var bekymret for om han mon var påvirket - eller lavede heksekunst! Af reservedele bl.a. fra en gammel traktor, en cykel og et vandrør begyndte en 5 meter høj vindmølle langsomt at rejse sig midt i den lille landsby.

DER BLEV LYS…OG DER KOM EN JOURNALIST FORBI

Lidt vind + en pære fra en gammel bils forlygte og der blev lys! William havde skabt strøm ud af skrot og skrammel - eller ”elekstrisk vind”, som vindmøllen blev kaldt i landsbyen. William var nu blandt de 4 % af malawis befolkning, som har adgang strøm, men han ville lave mere strøm. Så imens vennerne fra landsbyen opladede deres mobiltelefoner med strøm fra vindmøllen byggede han en endnu større og bedre 12 meter høj vindmølle, som kunne pumpe det livsnødvendige vand op til familiens mark. William og hans vindmølle blev langsomt kendt og en dag kom en journalist forbi.

VENNER MED AL GORE OG GÆST I THE DAILY SHOW

Journalisten spredte Williams historie til flere journalister, som førte historien ud i den globale blogosfære, som i 2007 førte til en invitation til at tale på en teknologi-konference i Tanzania. William fløj i flyvemaskine, sov i en rigtig seng og søgte informationer på nettet (om vindmøller selvfølgelig). Alt sammen for første gang i sit liv. Siden har William fløjet verden rundt med sin historie, blevet venner med Al Gore, talt på flere konferencer og universiteter, været på forsiden af The Wall Street Journal, gæst i The Daily Show, udgivet bogen The Boy Who Harnessed The Wind og fået tildelt et uddannelsesstipendium, så William kan blive ingeniør i Sydafrika. William nægtede at blive et lokalt klimaoffer og blev istedet global klimastjerne.

VINDMØLLER OG SOLPANELER HOLDER SULTEN FRA DØREN

Williams idéer om bæredygtig energi, som våben i kampen mod sult og tørke er også Folkekirkens Nødhjælps. Sammen med vores partnere opsættes solpaneler og vandpumper, som hjælper fattige bønder med at pumpe livsnødvendigt vand op til markerne, så der kan høstes hele året og sulten holdes fra døren. Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Malawi her og læs mere om Williams fantastiske vindmølle her.

Se mere og kommentér (0)

TILBAGE