Blog

Muli bwanji og velkommen

Carl Gustav Lorentzen arbejder for Folkekirkens Nødhjælp og har boet i Malawi siden januar 2009

Malawi kæmper med sult, klimaforandringer, AIDS, overbefolkning, malaria, skovrydning, fejlernæring, høj spædbarns- og børnedødelighed, korruption, statsgæld og meget, meget mere. Selv om Malawi er smukt og bugter sig i bakke dal, er det mest op ad bakke. Det vil jeg fortælle mere om her.


COFFIN STREET - 24 HOURS SERVICES

Midt i Lilongwe, Malawis støvede hovedstad, ligger der en særlig driftig gade. I den ene ende af gaden, ’møbelafdelingen’, sælger snedkere store voluminøse lænestole i ømt velourbetræk. Midtvejs står smedjene med sorte hårdflader og beskyttelsesbriller og svejser på de store tunge metalporte, som holder tyvene udenfor de huse, hvor de få som har mere end de fleste bor. I den anden ende af vejen afløses lænestole og portene af kister. Mange kister - og derfor kaldes vejen også Coffin Street.

Kisterne fås i alle størrelser, former, farver og priser - og kan betales kontant eller på afbetaling. Hos ATETE COFFIN WORK SHOP (WE ARE THE BEST) koster den dyreste kiste (laminat og ’messinghåndtag’) omkring 4.250,- kr., mens den mindste trækiste på en meter koster 230,- kr.

Freza på 23 år som ejer kisteværkstedet fortæller at det en er god forretning at sælge kister i Malawi, men at konkurrencen er blevet hård de senere år. Derfor har han engageret sin søster til at samle bårebuketter af plastikbånd som både er til salg og til leje.

Der er travlt i Coffin Street fordi den generelle dødelighed er uhyggelig høj i overbefolkede Malawi. Den forventede levealder er lav (under halvtreds år) og skal bl.a. ses i sammenhæng med AIDS-epidemien (ca. 12 % smittede), spædbarnsdødelighed (ca. 1 %), malaria (3,5 mil. tilfælde om året) samt de mange dødelige sygdomme, som bl.a. relaterer sig til udpræget dårlig ernæring og sanitet.

I et fattigt land som Malawi kræver de mange begravelser mange ressourcer som de fleste efterladte slet ikke kan levere. Dels skal der ofte betales for afdødes hospitalsregninger, købes kiste og begravelsesplads og så skal selve begravelsen arrangeres og afholdes. I Malawi er begravelser en væsentlig social begivenhed som alle med det mindste kendskab til den afdøde - eller de pårørende - forventes at deltage i. Derfor går meget af en almindelig malawianers tid med at gå til begravelser. Hele begravelsesfølget (inklusiv fjerne slægtninge og bekendte) skal desuden også trakteres med et eller andet som fx et måltid mad, hvilket kræver endnu flere ressourcer.

Er man så ’heldig’ at begravelsesfølget ikke er så stort skulle man tro at det ville kræver færre ressourcer, men det gør det ikke altid. Størrelsen på begravelsesfølget viser nemlig også hvor populær afdøde har været. Men den detalje kan også klares i Coffin Street. Ved venlig forespørgsel kan Freza nemlig skaffe ’professionelle sørgende’, som kan fylde hullerne ud i begravelsesfølget for ca. 40 kr om dagen…

ATETE COFFIN WORK SHOP (WE ARE THE BEST) har ‘24 HOURS SERVICES’.

Se mere og kommentér (0)

THANK YOU FOR SMOKING?

I mandags stillede hundredvis af mænd i blå kedeldragter sig bag hver deres sækkevogn. Sækkevogne, med navne som Alexander the Great og Lion King, var alle læsset med brune tobakssække og klar til at trille ind Lilongwes største hal, Tobacco Auctions Floors. På Præsident Bingus ordre åbnede årets salg af Malawis suverænt største eksportvare, tobak. 7.106 sække blev sprintet ind og ud af den store hal i et velorganiseret virvar af blå mænd med sækkevogne, speedtalking sælgere og slipseklædte købere og en sød duft af tør tobak.

AFHÆNGIG SOM EN GAMMEL KÆDERYGER

Åbningsdagen gik fint og priserne var lidt højere end sidste år. I løbet af sæsonen skal mere end 250.000 tons tobak ud på auktionsgulvene og Malawi sikre sig 70 % af deres eksportindtægter. Selvom næsten ingen ryger i Malawi er landet afhængig af tobak som en gammel kæderyger og det er risky business.

Afhængigheden af tobakken gør landlocked Malawi sårbar overfor oliepriser, toldbarriere og anti-ryge bevægelser. Samtidig er tobaksplanten ikke særlig bæredygtig, kræver plads og sprøjtemidler, som forsager afskovning og udsivning af pesticider. Et skifte til en alternativ ’cashcrop’, som fx sojabønner, frugt eller krydderier, vil dog på kort sigt have uoverskuelige konsekvenser, da næsten 75 % af malawianerne er ’afhængige’ af tobakssalget og næsten 2 mil. mennesker er direkte beskæftiget med tobak, som landmænd, høstarbejdere, transportfolk og mellemhandlere.

FORGIFTEDE TOBAKSBØRN

Selvom Malawi og tobaksindustrien har underskrevet diverse konventioner og code of conducts om social ansvarlig produktion og handel med tobak er dem, som tager det hårdeste slid i markerne børn; 78.000 børn i et land, som ikke mangler voksen arbejdskraft. I 2009 fandt organisationen PLAN MALAWI børn ned til fem år, som arbejdede i markerne i op til 11 timer om dagen for småpenge. Undersøgelser af flere børn har vist, at dette arbejde forsager alvorlig nikotin-forgiftning (GTS) svarende til rygning af 50 cigaretter om dagen. GTS giver hovedpine, indlæringsvanskeligheder, svage muskler og øget risiko for kræft. Desuden er voldelig og seksuel misbrug en del af dagligdagen for mange ’tobaksbørn’.

Kontrollen med tobaksproduktionen er mislykkedes til fordel for indtægterne fra ’de gyldne blade’. Man kan med stor sandsynlighed finde tobak fra Malawi i cigaretter i de kendte mærker, som handles i Danmark, men ’de gyldne blade’ er altså også ’rådne’ og handles med store økonomiske, økologiske og menneskelige konsekvenser.

THANK YOU FOR SMOKING?

Se mere og kommentér (1)

MADONNAS LOKUM STÅR HELDIGVIS I MALAWI

(og noget om manglende uddannelse af piger…)

Forleden studsede jeg lidt over en artikel i Politiken, som under overskriften ”Madonnas skoleprojekt tvinger Malawianere væk!” fortalte at Madonna havde tvunget 200 Malawianere fra hus og hjem for at bygge en pigeskole. Jeg er ofte kørt forbi den grund, hvor skolen bliver opført, men havde aldrig set en eneste hytte. Jeg skrev derfor til avisen for at spørge om det virkelige kunne passe og hvilken kilde havde de mon brugt? Det fik jeg aldrig svar på, så jeg undersøgte selv sagen en dag jeg alligevel kørte forbi.

 

MÅSKE ET SKUR? – MEN HELT SIKKERT EN GO’ HISTORIE!

Midt i mudderet mellem store gravemaskiner og senere i den nærliggende landsby Chinkhota spurgte jeg hhv. byggeleder Muragesh Hiremath og landsbyhøvdingen Livison Kamphale, hvor mange hytter der mon var revet ned i forbindelse med byggeriet og hvor mange af landsbyens beboere, som havde forladt hus og hjem? Begge svarede med et grin, at ingen hytter (måske et skur…?) var revet ned og ingen havde forladt hus og hjem. På byggegrunden havde landsbyens beboere rigtignok dyrket majs og grønsager, men Livison viste mig samtidig, hvor de nu har fået tildelt nye marker - 20 meter væk fra de gamle (Livison mener i øvrigt, at der kun bor omkring 130 i hans landsby). Sammen med en kompensation fra Madonnas ’Raising Malawi’ var Livison tilsyneladende godt tilfreds. Men, hvordan er ”måske et skur” mon blevet til 200 malawianere tvinges fra deres hjem?

CHARITY + ENTERTAINMENT = CHARITAINMENT

Artiklen i Politiken falder fint ind under kategorien charitainment, som er en sammentrækning af ordene charity og entertainment. Det er en særlig kategori, som næsten alle opmærksomhedssøgende NGO’er meget gerne benytter sig af ( også FKN), kendte ofte gerne vil i og som udviklingsministeriet for et par år tilbage slog sig på. I Politikens artikel henvises der til BBC - og måske denne artikel? I så fald er der tale om en entertaining overdrivelse – men dog en historie om charity, som årligt vil give 500 piger i Malawi en uddannelsesmulighed, men som slet ikke var blevet en historie, hvis ikke Madonna var en del af den. De fleste medier bringer nemlig ikke meget om Malawi med mindre landet udgør scenen for Madonnas optræden - og så i kultur-sektionen vel at mærke! Men så bliver der jo heldigvis også skrevet om Malawi og hvis man ser virkelig godt efter: manglende uddannelse - et af verdens kæmpe problemer.

Ærgerligt at det ingen ”underholdningsværdi” har i sig selv…

Nå ja, så må jeg også lige skrive noget om Madonnas lokum, som antydet i overskriften… Når Madonna er i Malawi bor hun altid på den samme lodge og der kan man ved venlig forespørgsel bl.a. se de toiletfaciliteter hun benytter sig af – det er bare entertainment

Se mere og kommentér (0)

MALAWI - MADE IN CHINA

Kina buldrer frem i Afrika på jagt efter føde til den sultne og hastigt voksende drage, som for alvor har fået øjnene op for Afrikas spisekammer. Ifølge forfatterne til bogen ’China Safari’ vil den bilaterale handel mellem Kina og Afrika formentlig nå 100 milliarder $ i 2010 - næsten en fordobling siden 2006. I Malawi er kineserne heller ikke til at overse. I hovedstaden Lilongwe åbner kinesiske restauranter, butikker og hver dag kan man se kinesere fragte (kinesiske)bygningsarbejdere i små ladvogne til byggepladsen, hvor Malawis nye parlament med rekordfart har rejst sig. Betalt og bygget af Kina.

UD MED TAIWAN

Kinas interesser i Malawi spænder fra træ, ris, minedrift (uran), bomuld og bankvirksomhed til bygning af veje, broer og parlament. Kinas økonomiske interesse i Malawi har desuden følgeskab af en geopolitisk interesse, som bl.a. betød at Malawi i 2006 øjeblikkeligt måtte opgive sine mere 40 år gamle diplomatiske relationer med Taiwan og tilmed trække sin anerkendelse af Taiwan tilbage. En betingelse som efterhånden har ’købt’ alle Taiwans venner i Afrika. Mens EU og USA (endelig) stiller 'opbyggelige krav' til samarbejde er Kinas officielle politik: ’noninterference in domestic affairs’. En politik, som 'letter' mange afrikanske lederes arbejde og som under den kolde krig viste sig at være katastrofal og må påskrives en del af ansvaret for folkemordet Darfur i Sudan, Afrikas største leverandør af olie til Kina (bl.a. til gengæld for våben)!

ER PLASTIKSPANDEN EN DÅRLIG HANDEL?

På mikroniveau leverer Kina også ’varen’. Malawi importerer store mængder af kinesiske produkter, ting som malawianerne med deres meget beskedne indkomst faktisk har råd til at købe. Billige radioer, værktøj, cykler og meget meget mere… Alt sammen en gang billigt lavkvalitets bras (set med danske øjne), men bras, som her har en stor værdi i husholdningen og i marken. Kina kan tilsyneladende levere det som malawianerne vil ha’ – en plastikspand.

Det åbenlyse spørgsmål er dog om Kinas plastikspande er en dårlig handel for Malawi? - og om samarbejdet vil underminere Malawis (i forvejen skrøbelige) langsigtede anti-korruptions-, civilsamfunds- og menneskerettigheds-initiativer til fordel for parlament og plastikbras – MADE IN CHINA?

Se mere og kommentér (0)

PRÆSIDENT PÅ FRIERFØDDER OG BØSSER I FODLÆNKER

To forlovelser har ryddet forsiderne i Malawi de seneste måneder. I det ene tilfælde er det selveste præsidenten, som har været på frierfødder og det andet fordi frierfødderne er endt i lænker. 2. juledag var der inviteret til chinkhoswe, som er en traditionel malawiansk forlovelsesceremoni. Men det var ikke en helt almindelig chinkhoswe for det var to mænd, Steven Monjeza og Tiwonge Chimbalanga, som havde besluttet at gifte sig. Det er ulovligt i Malawi. Det er ikke bare ulovligt for homoseksuelle at gifte sig, det er simpelthen ulovligt at være homoseksuel. Mændene blev derfor straks arresteret og anklaget for ”unaturlig opførsel”, som kan give fængselsstraf i op til 14 år.

KOM UD AF SKABET OG BLIV ARRESTERET

Sagen har fået stor opmærksomhed og flere lokale og internationale menneskerettigheds organisationer har anmodet om parrets øjeblikkelige løsladelse, da anholdelsen, og loven som fordømmer homoseksualitet, strider mod Malawis egen forfatning og internationale menneskerettigheds-konventioner som Malawi har underskrevet. Regeringen har afvist alle protester og i et forsøg på at kontrollere den offentlige debat har den meddelt, at sagen ikke bør diskuteres offentligt. Desuden har informationsministeren bedt alle homoseksuelle om at komme ud af skabet, så de kan blive arresteret.

BLAND JER UDENOM!

I de fleste lande i Afrika er homoseksualitet uacceptabelt og ulovligt (Sydafrika er bl.a. undtaget). I Malawi har homoseksuelle forhold dog flere steder været accepteret og i Steven og Tiwonges levede et relativt normalt liv, hvor de blev accepteret som et par ”tosser”. Lige indtil de valgte at forlove sig og kom i avisen. Sagen og den forstærkede modstand mod især bøsser er dog forudsigelig i lyset af den bølge af lovstramninger mod homoseksuelle, som lige nu ruller ind over Afrika. Værst i Uganda, hvor det diskuteres om ”aktive” homoseksuelle skal idømmes dødsstraf, for at forhindre overgreb mod børn. Flere rettighedsaktivister mener, at modstanden også er en ”bland jer udenom-reaktion”, rettet mod vestlig indblanding og krav, som ikke afspejler afrikansk kultur. Homoseksuelles rettigheder, eller modstanden mod dem, er dermed blevet symbolpolitik for et mere selvsikkert Afrika, som får tættere og tættere bånd til Kina – som blander sig udenom…

HÅN OG HYLDEST

Mens Steven og Tiwonge er blevet hånet til og fra retsbygningen, hvor de forsvarer sig mod anklagerne om unaturlig opførsel var der en helt anden stemning på Valentines Day. Her var det nemlig Malawis 75 årige præsident Bingu, som i hvidt jakkesæt fejrede chinkhoswe med sin 25 år yngre kæreste, Callista. Foran præsident-paladset havde flere taget opstilling, klar til at hylde det forelskede par med roser og flagallé, da parret kom kørende i den afdøde diktator Bandas sorte Rolls Royce. Vielsen finder sted d. 1. maj og hvis forlovelsen blot var en ”bekendtgørelse” kan vi vist vente et brag af en fest.

Men forinden vil der falde dom over Steven og Tiwonge og Malawis forfatning testet.

Se mere og kommentér (0)

DØDSENSFARLIG AFSKOVNING ER LIVSNØDVENDIGT

Golde sletter afløser fugtig regnskov i Malawi og øger risikoen for tørke og oversvømmelse. Dels fordi træerne ikke længere holder på regnen og dels fordi afbrændingen af brændsel har bidraget til at påvirke klima og vejr negativt med dårlig høst og sult til følge. Men inddragelsen af jord er livsnødvendigt for de fattigste, men kan blive dødsensfarligt for Malawi.

Midt i Lilongwe, mellem store bankbygninger, ministerier og hoteller står der en gruppe kvinder og hugger brænde. Bag dem ses en kinesisk pavillon, som indtil for nylig lå gemt mellem store tropiske træer og eksotiske planter i Lilongwes eneste rigtige park, Chinese Gardens. Nu er parken stort set blevet ryddet af bulldozere for at give plads til et femstjernet hotel med central beliggenhed. Kvinderne arbejder hurtigt for at få samlet så meget brænde sammen som de kan bære inden de bliver smidt væk.

Det brænde, som kvinderne har samlet sammen, vil allerede være brugt om et par dage og så må de ud igen, hvis de altså er så heldige at kunne finde noget. Den evige søgen efter brændsel er efterhånden blevet kvindernes vigtigste beskæftigelse for der bliver mindre og mindre træ i Malawi.

IKKE MEGET JORD TIL DELING

Ifølge verdensbanken var over 20 % af landet dækket af skov i 2000, men siden har den omfattende afskovning betydet en årlig nedgang på omkring 4 %, som hurtigt kan accelerere, hvis en ny sultkatastrofe truer og der bliver brug for mere jord at dyrke på. Malawis 13 millioner indbyggere deles om et areal på 118.400 kvadratkilometer. Altså næsten samme befolkningstæthed som i Danmark, men i et land, hvor ALLE dyrker jorden med en simpel hakke og heller ikke har adgang til en alternativ energikilde end brænde og trækul, giver det ikke meget jord til deling. Malawis regering har sat gang I flere skovplantnings initiativer, men er også tvunget til på kort sigt at tage hensyn til den voksende befolknings fødevaresikkerhed og genbeplantningen står slet ikke mål med afskovningen.

EN OND CIRKEL UDSÆTTER DE FATTIGSTE

Den konstante mangel på brændsel betyder også, at det ofte skal transporteres over store afstande. Derfor omdannes en stor mængde brænde til lettere trækul i en proces, som kræver endnu mere brænde. Her er det igen de fattigste, som kommer i klemme, da det er dem, som må udføre det usunde arbejde som kulsviere. Og da det tilmed er forbudt at sælge trækul pga. af de miljømæssige konsekvenser er det på alle måder en risikofyldt affære når trækullet skal laves og fragtes ind til de store byer og mange skal bestikkes på vejen.

Det er altså ikke (kun) rydningen af Chinese Gardens, som er skyld den lurende katastrofe, men et miks af stigende befolkningstilvækst og ukontrolleret afskovning, som øger jorderosionen drastisk og får mere og mere af Malawis sparsomme gode jord til at skylle ud i floderne sammen med den efterhånden begrænsede regn.

Afskovningen er derfor også livsnødvendig, hvis de fattigste skal have en chance for en indkomst og for at finde et stykke jord. Det er en ond cirkel!

Se mere og kommentér (1)

MAGISKE KRUKKER OG MODIG NYTÆNKNING

I det sydlige Malawi skulle majsen lige nu stå og knejse mørkegrønt på markerne, men den er slatten og bleg, og støvet generer i øjnene og knaser mellem tænderne. Regnen falder ikke som den plejer og selvom regntiden langt fra er ovre, er alarmklokkerne begyndt at bimle. Befolkningen i denne del af landet ved godt at høsten vil slå fejl – igen - og frustrationerne får mange steder frit løb. Historier om heksejagt på påståede hekse, som ved hjælp af heksekunst og forbandelser forhindrer regnen i at falde, er efterhånden dagligt stof i aviserne.

Når regnen bryder med traditionenerne skal der tænkes nyt.

KRUKKER MED REGNBYGER

Flere gange er traditionelle dansere, ”urte-læger” eller sære landsbytosser blevet overfaldet, jaget ud af deres landsbyer og i et par tilfælde slået ihjel. I sidste uge blev en kvindes hjem ødelagt af en ophidset bande af unge mænd. Kvinden blev beskyldt for at være ”heks” og at hun holdt regnen indespærret i en magisk krukke inde i hendes hus. Mændene blev straks arresteret, men dagen efter episoden faldt der regn, hvilket har givet ekstra næring til beskyldninger om heksekunst og forbandelser.

SPØGELSER PÅ PALADSET

Selvom det er ulovligt at udføre heksekunst (witchcraft) i Malawi og har været det i snart 100 år fylder troen på heksekunst enormt meget i ALLE dele af samfundet. Selv præsidenten var for nogle år siden involveret i en sag om spøgelser, som skulle uddrives fra præsidentpaladset. Kvinde føder sten, Flyvende mennesker og Død og begravet mand vender tilbage til landsby er andre historier, som har ryddet forsider i det seneste år. For det meste får historierne lov til at køre i et par dage før en naturlig forklaring eller afsløring af svindel sætter en stopper for – ja, galskaben.

NÅR REGNEN BRYDER MED TRADITIONERNE

Malawi er på trods af økonomisk fattigdom rigt på kulturer, fantastiske fortællinger, danse, sprog og historie. Men desværre benyttes mange gamle traditioner i stort omfang, som en form for social kontrol så det går ud over udviklingen i et land, hvor nytænkning ofte fortrænges af netop gamle traditioner for, hvordan man skal dyrke sine marker og hvilke afgrøder man skal dyrke. Men når regnen bryder med traditionerne SKAL der tænkes nyt! Folkekirkens Nødhjælp arbejder gennem lokale partnere, som forstår traditionerne og er opmærksomme på, hvordan nye landbrugsmetoder, som fx alternative afgrøder, der ikke kræver så meget regn skal introduceres for at kunne vinde tillid og virke.

Nytænkning: I det sydlige Malawi hjælper solpaneler med at pumpe vand op til markerne.

NYTÆNKNING BETALER SIG – MEN KRÆVER MOD

Og nytænkning betaler sig! I et tidligere indlæg fortalte jeg om Vindmølledrengen Wiliam, som på trods af konstante anklager om heksekunst (selv fra sin mor…) byggede sin egen vindmølle til gavn for hele sin landsby. Benson med køkkenhaven overvandt også sin egen skepsis og naboernes drillerier, da han vha. masser af hunde- og hønselort brød med traditionerne og fik sin køkkenhave til at gro.

Men der skal mod til at tænke nyt i Malawi…

Se mere og kommentér (0)

150 TONS RIS TIL HAITI FRA VERDENS FATTIGSTE

Selvom Malawi er blandt verdens fattigste, og altid balancerer på kanten af en ny sultkatastrofe, er landet ved at gøre klar til at sende 150 tons ris afsted til Haitis nødlidende befolkning. Malawis hjælp til Haiti er noget særligt af flere årsager. Den nordlige del af Malawi blev nemligi december ramt af en serie af de værste jordskælv landet har oplevet i årtier. Det værste jordskælv målte 6,2 på richterskalaen, fire blev dræbt, 180 blev såret og 24.000 hjem blev helt eller delvist ødelagt. Malawi kæmper altså i disse dage selv med at genhuse og yde basal nødhjælp til sine egne jordskælvsramte.

FORSTÅELSE FOR HAITIS LIDELSER

En anden årsag til, at den betydelige hjælp til Haiti er noget helt særligt er, at Malawi for ikke mange år siden gennemlevede en alvorlig katastrofe. Fra 2002 til 2005 blev landet ramt af tørke som betød at høsten slog fejl i store dele af landet og kastede næsten halvdelen af den 13 millioner store befolkning ud i hungersnød. I denne periode måtte Malawi selv importere store mængder mad og tage imod nødhjælp for at kunne stille sin egen befolknings sult. Derfor motiverede Malawis Præsident Bingu hjælpen til Haiti med at ”Malawi forstår de lidelser Haitis befolkning gennemlever.”

Karonga blev i december ramt af en række store jordskælv. Flere veje blev ødelagt og 24.000 hjem blev helt eller delvist ødelagt.

MED HILSEN FRA ’THE WARM HEART OF AFRICA’

I de seneste år har høsten dog været god i Malawi, som kalder sig det “Warm Heart of Africa”. Men alle her ved, hvor hurtigt det kan ændre sig, og prognoserne for dette års høst ser ikke for gode ud i alle egne af landet pga. alt for lidt regn. Alligevel er risen til Haiti på vej med hilsen fra verden fattigste i ’The Warm Heart of Africa’.

Støt ofrene i HAITI her!

Se mere og kommentér (0)

AFRICA! BEWARE OF OUR BOOTS!

Efter en formidabel start ved det afrikanske mesterskab, Africa Cup of Nations (ACN), hvor The Flames (Malawis landshold) overraskende slog Algeriet (VM-deltager!) med 3-0, er holdet nu ude af turneringen. De sidste to gruppekampe endte nemlig med to nederlag og The Flames endte dermed sidst i deres gruppe. En sidsteplads, som ville være et skuffende for de fleste hold – men ikke for Malawi. Det malawianske fodboldforbund har en ambitiøs plan om at The Flames efter mange års knoldsparkeri, skal være med helt oppe blandt de bedste afrikanske hold og med kvalifikationen til ACN og sejren over Algeriet har The Flames vist at de er på rette vej. ”AFRICA! BEWARE OF OUR BOOTS”, som de siger på gaden...

FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP ER MED PÅ HOLDET

Folkekirkens Nødhjælp (FKN) er også med på holdet! I sommer støttede FKN nemlig The Flames træningslejr i Danmark, hvor de med kampe mod danske hold forberedte sig til de sidste og afgørende kvalifikationskampe. Og det lykkedes Malawi at kvalificere sig til turneringen for første gang i 25 år, hvilket er kæmpe stort for det fattige land, som yderst sjældent kvalificerer sig til nogen internationale sportsturneringer. Ved sidste OL deltog Malawi fx blot med fire sportsfolk, som med nød og næppe kom igennem det nåleøje, som de skrappe olympiske krav er. Derfor er det stort når Malawi på trods af fattigdom og ingen moderne træningsfaciliteter overhovedet kan markere sig internationalt og vise, at landet rummer en masse talent.

ROLLEMODELLER FOR DE TALENTLØSE

Min kollega på FKNs kontor i Malawi, George Vilili, er ivrig fodboldfan og siger, at The Flames succes har stor betydning udenfor banen:

”Malawis sportsresultater står ikke mål med det talent, som findes i landet, men derimod de ressourcer, som er til rådighed. Politikerne og donorerne har dog de senere år fået større fokus på ungdomsaktiviteter som fx fodbold. Gennem sport får de unge disciplin og vigtige succesoplevelser, som lærer dem at udvikling, på og udenfor banen, kræver hårdt arbejde og her er The Flames gode rollemodeller – også for de talentløse.”

George siger desuden at mange sportsklubber også er aktive i bekæmpelse af hiv/aids og videregiver information om forebyggelse og uddeler kondomer til de unge.

’YES WE CAN’ AFLØSER ‘NO WE CAN’T’

Nu er The Flames vendt hjem til en ”grænseløs” heltemodtagelse og hyldes som alle malawianeres hold uanset, hvilken stamme de ellers tilhører.

”Ingen af spillerne kommer fra de stærke europæiske ligaer og vi har ikke en erfaren europæisk træner, som de fleste andre landshold i Afrika, men en malawianer, som har vist resten af landet, at vi kan selv. Malawis No we Can Not-stemning er i disse dage afløst af en Yes We Can–stemning.”

siger George med hænderne oppe over hovedet :-)

/CG

Se mere og kommentér (0)

DEN ALLERSIDSTE SIDSTE SMS...

Så strømmede de allersidste sms’er fra Folkekirkens Nødhjælps (FKN) volontører i Malawi ind på hjemmesiden. Og hvilke sms’er! Hvor mange kender du lige, som sender en sms om, at de netop har spist græshopper, fældet juletræ i 35 graders varme, fået to nye familier, været til fire bryllupper og en begravelse på en måned og om høns og skorpioner, som optager toilettet?

DET MÆRKELIGE BLIVER TIL DET SELVFØLGELIGE

Årets tyve volo’er (som volontøerne hedder på voloslang) blev i september sendt ud i alverdens afkroge, hvor FKN arbejder. Seks endte i Malawi og har siden sendt korte sms’er til FKNs hjemmeside. I sms’erne har de delt deres oplevelser om livet i - og med – de malawianske landsbyer, hvor de har boet tæt sammen med deres værtsfamiler og oplevet FKNs partneres arbejde i et af verden fattigste lande. Sms’erne har givet familie, venner, ulandsinteressede og kommende volo’er en helt unik mulighed for at være med ”LIVE” når verden vendes på vrangen, det mærkelige bliver til det selvfølgelige og volo’erne høster minder for livet.

GIV FLAGERMUSENE EN CHANCE FOR AT FLYVE OP AF TOILETTET!

Livet i landsbyen har budt på lidt af hvert og blandt sms’erne findes der små underholdende perler, som denne fra Thomas: ”Skal egentlig på toilet nu men min værtsfar siger at flagermusene, der bor i toilettet/hullet flyver ud på dette tidspunkt... Tror jeg venter!”. Sms’erne fortæller dog også om mere alvorlige sider af livet i landsbyen og om, hvordan Thomas gentagne gange har forsøgt at overtale en mand fra landsbyen til at holde op med at drikke og i stedet give sine børn mad. Sms’erne fortæller også om volo’ernes frustratioener når de er vidner til et mangelfuldt sundhedssystem, fattigdom, sult og om at få malaria i et ”lorteland”.

BEGEJSTRINGEN FYLDER MEST

Begejstringen fra de seje volontører fylder dog mest i sms’erne. Selvom volo’ernes tøj er kronisk beskidt og ildelugtenede, bøgerne slipper op og solen brænder er de positive. Malawianerne bliver beskrevet som gæstfrie, hjertelige, sjove og hjælpsomme og fælles for alle volontørerne er at de vil savne deres værtsfamilier, som de har delt hus og liv med de seneste tre måneder. Cecilie skriver i sin sidste sms inden hun skal forlade ”sin landsby”: ”Sidste rigtige dag – meget sørgeligt! Har pakket og hygget med familien. Kommer til at savne dem så meget, vil slet ikke væk i morgen L

VERDEN ER IKKE SÅ STOR ALLIGEVEL

Nu skal volontørerne snart hjem til Danmark igen. Her skal de bl.a. fortælle om deres oplevelser i forbindelse med FKNs Sogneindsamling og et af de budskaber, som Anne tager med hjem er, at verden ikke er så stor alligevel og at vi har ansvar for hinanden. Marianne får lige de sidste linier i dette indlæg: ”dette ophold har givet mig så meget mere end jeg havde håbe på. Jeg er blevet udfordret på både sjæl og krop. Malawi er mit andet hjemland, jeg har fået to vidunderlige familer, venner, oplevelser og minder for livet. Jeg vil aldrig glemme afrikas varme hjerte og alt det menneskene og landet har gjort for mig. Jeg forlader familien og partnerne med tårer i øjnene...”

Læs volontørernes sms-dagbøger her og og mere om volontørprogrammet her!

Se mere og kommentér (0)

TILBAGE