Malawi
Kvinderne tager det tungeste slæb i Malawi, men har mindst indflydelse på samfundsudviklingen

Støt kvinderne

Malawi er et af de lande, som har modtaget mange geder fra Giv en ged-kampagnen.

Kvinderne i Malawi udgør rygraden i udviklingen i landet.

Malawi i krydsild mellem sult og aids

Malawi er et af Afrikas fattigste lande med en kort demokratisk historie. Landet kæmper med korruption, politisk vold og dårlig regeringsførelse. Sult og aids forarmer landets befolkning, der fortrinsvis lever på landet som fattige småbønder.

Udfordringer i Malawi

I 90erne og 00erne oplevede Malawi en årlig vækst på op mod 8 procent. Men i 2010 blev regeringsstøttet vold mod formodede statsfjender normen, og landets traditionelle donorer, blandt andet England, indstillede støtten på grund af de mange brud på menneskerettighederne.

Malawi er derfor både økonomisk og politisk presset til det yderste.

Men i foråret 2012 døde præsident Bingu wa Mutharika af et hjertetilfælde, og nu er der høje forventninger til afløseren Joyce Banda.

Håbet er, at hun kan genvinde donorernes tillid og få landets økonomiske forhold tilbage på sporet.

I Malawi lever 53 procent af befolkningen under fattigdomsgrænsen, og den forventede levealder er ifølge UNDP 54 år.

Sult og fejlernæring er et stort problem. En vigtig årsag er, at nedbøren gennem det seneste årti har været ustabil, så høsten ofte er slået fejl.

1 mio. ud af befolkningen på 15,2 mio. mennesker er smittet med hiv, og omkring 800.000 børn har mistet én eller begge forældre. Smitten rammer i høj grad kvinder og piger, der er udsatte på grund af diskriminering og seksuelle overgreb.

Det gør vi i Malawi

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Malawi siden 1980’erne. I 1993 stillede repræsentanter fra blandt andet landets kirker krav om demokrati og forandringer overfor landets daværende diktator, Hastings Kamuzu Banda.

I dag koncentrerer Folkekirkens Nødhjælp og lokale samarbejdspartnere sig om tre hovedområder:

Landet er i de seneste årtier ramt af ustabilt klima, og en del af indsatsen er derfor katastrofeorienteret.

Derudover har Folkekirkens Nødhjælp et stort erhvervssamarbejde med Bilka om at etablere fire sundhedscentre. De fire sundhedscentre bliver placeret på landet, hvor befolkningen kun har ringe adgang til sundhedsydelse. Centrenes fokus er især  at nedbringe børnedødeligheden og antallet af mødre, der dør i forbindelse med fødslen.

Se vores samarbejdspartnere i Malawi på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp, Laura Bro, gør sig tanker om børn, fødsel og det at være mor. Og i den sammenhæng den store forskel på vilkårene i Danmark og Malawi. Klummen blev bragt i Folkekirkens Nødhjælps 'Magasinet' nr. 6/2013.
Asger Friis Pedersen er 21 år og er lige vendt hjem efter 4 måneder i Malawi som volontør. Her har han boet hos en lokal værtsfamilie og oplevet hvordan et lokalt træ-projekt gør en kæmpe forskel for mennesker i en landsby i Malawi.
Helene fortæller om regnens betydning for landmænd i Malawi: Hver morgen går jeg til vandpumpen, fylder min spand, betaler et lille beløb for vandet og går hjem med det på hovedet. Jeg vander min lille køkkenhave hver morgen inden morgenmad og dagens mange gøremål. Og hvorfor gør jeg så det?
Årets julegaver fra Folkekirkens Nødhjælp redder liv. Det mener jordemoder Agnete Nørrelund, som her fortæller om, hvor meget det betyder for gravide kvinder, at de kan få kvalificeret hjælp.
Selvom de voksede side om side i den samme livmoder, blev tvillingerne Veronica og Wilson født til to meget forskellige liv i Malawi. Men begge kan de fremover prise sig lykkelige for, at deres mor opsøgte et sundhedscenter før fødslen.
Restriktive love, der forhindrer NGO’er og civile organisationers arbejde frit, er et stigende problem i mange lande. Derfor inviterede ACT Alliance og Folkekirkens Nødhjælp til konference i Malawi.
Anne Katrine Haase er volontør i Malawi og bor hos en værtsfamilie i en lille landsby. Hun har i hendes første uge i Malawi besøgt en gammel dame i området, som ikke kunne lægge nyt stråtag på hendes hjem. Anne Katrine og de andre unge danskere hjalp til i selskab med Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Malawi.
Camilla Bøgelund er volontør i Malawi, hvor hun bor i landsbyen Nyamula. Her er et lokalt valg netop er afsluttet og vinderen blev hendes nye gode ven Duncain. I mens valgkampen i Danmark kører på sit højeste, så samler et lille lokalvalg i Malawi landsbyens børn og voksne. Her kan du læse en bid af hendes dagbog.
FN sætter retten til mad i det østafrikanske land Malawi under lup i ny rapport, som også anbefaler omlægning af landbruget til gavn for de fattigste.
I Malawi lever mange børn på gaden, men nogle hjælpes heldigvis til et bedre liv, blandt andet via projekter støttet af Folkekirkens Nødhjælp. En flok tidligere gadebørn på hjemmebane tævede en flok danske Bilka-ambassadører.
Otte Bilka-ambassadører besøger i disse dage Malawi og de projekter, butikskæden støtter gennem Folkekirkens Nødhjælp. Og pengene gør gavn – blandt andet har ”Bilka-babyen”, Emma på fem måneder, det godt.
Bilka har i samarbejde med kunder og leverandører samlet imponerende mange penge ind til den ekstremt fattige befolkning i Malawi. Nu tager otte engagerede Bilka-ansatte til Afrika for at se, hvordan pengene hjælper til et bedre helbred og en tryggere hverdag.
Selv i verdens fattigste områder har indbyggerne brug for at spare penge op og låne til investeringer, og i mangel på banker kan simple spare-låne-grupper gøre en forskel. Det viser et nyt banebrydende forskningsprojekt
Alle unge mellem 18-25 år kan rejse med Folkekirkens Nødhjælp til Malawi. I Malawi flytter man ind hos en lokal værtsfamilie i en landsby ude på landet. Man vender hjem med meget i bagagen - et uforglemmeligt kulturmøde, stærke oplevelser med udviklingsarbejde og en flok nye venner til samlingen. Se mere på www.nødhjælp.dk/volontør
Victor og Millium Mtewa fra Malawi er smittet med hiv. For nogle er sygdommen tabubelagt, men parret har valgt at være åbne om deres sygdom for at forebygge risikoen for, at andre får det.
12.000 børnehaveklassebørn får glæde af en donation af legetøj fra LEGO Charity.
Folkekirkens Nødhjælps lokale medarbejder i Malawi har besøgt den første kvinde, der fødte på det nye sundhedscenter i landsbyen Thembe. Det er et af de sundhedscentre, som Folkekirkens Nødhjælp og Bilka samarbejder om at bygge og renovere i det fattige afrikanske land.
I landsbyen Lozi i Malawi har en række lokale kvinder sammen formået at genopbygge et helt nyt bageri, efter at deres gamle ovn brød sammen og bygningen langsomt gik i forfald.
På Bilka-medarbejdernes rejse til Malawi fik de også lejlighed til at lægge vejen forbi Lunjika i det nordlige Malawi, hvor et sundhedscenter snart er færdigrenoveret. Det var en hård oplevelse at se de gamle lokaler, der stadig er i brug, indtil det nye er klar om en måned.
En gruppe Bilka-medarbejdere er i Malawi for at se de sundhedscentre, som varehuskæden bygger og renoverer i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. De var både stolte og imponerede, da de besøgte det første sundhedscenter i Kanyama i det sydlige Malawi.
Nu skifter 20 Bilka-medarbejdere for en stund indkøbshylderne ud med den afrikanske muld. De er på vej til Malawi for at besøge de sundhedscentre, som varehuskæden i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp støtter i landet.
For nylig åbnede to af de sundhedscentre, som Folkekirkens Nødhjælp og Bilka samarbejder om at renovere og bygge i Malawi. Sundhedscentrene er så populære, at de nu er i gang med at skaffe yderligere personale.
20.000 mennesker i Karonga-distriktet i det nordlige Malawi har fået deres hjem eller marker oversvømmet.
Et enestående projekt! Det var en sætning, der gik igen flere gange, da 20 medarbejdere i Bilka var samlet for at blive klædt på til deres kommende tur til Malawi. Her skal de som nyudnævnte ambassadører besøge de sundhedscentre, Bilka samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp om at renovere og bygge.
Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Henrik Stubkjær er netop kommet hjem fra Malawi, hvor han sammen med to Bilka-repræsentanter har indviet to af de sundhedsklinikker, som Bilka støtter. Der var stolthed og glæde over projektet, som blandt andet skal hjælpe gravide og forebygge hiv og aids.
Lana er volontør hos Folkekirkens Nødhjælp. Hun bor i Malawi og oplever på egen krop, hvor meget regntiden betyder for mennesker omkring hende.
Som volontør er Maria Brandstrup tilknyttet et projekt på det lokale hospital "Mwami" i Zambia, hvor der tilbydes vejledning og tilsyn af forskellige grupper mennesker ugen igennem. Hospitalet støttes af Folkekirkens Nødhjælp.
Malawi er på samme tid ramt af oversvømmelser og tørke, som har gjort 480.000 mennesker afhængige af nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp giver 600.000 kr. til akut fødevarehjælp.
I Malawi genopbygger Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med varehuskæden Bilka fire sundhedscentre, der skaber bedre forhold for fødende kvinder.
Lana Sydow bor i Zambia og arbejder frivilligt på en af Folkekirkens Nødhjælps sundhedsklinikker.
Laura og Nicolas Bro er søskende, skuespillere og ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. I begyndelsen af september 2012 besøgte de Malawi og flere af de projekter, som Folkekirkens Nødhjælp støtter i landet.
I Danmark er jeg en selvstændig pige med styr på tingene, vil jeg mene. Har ben i næsen, kan klare det meste selv og opfatter mig som rimelig voksen og moden.
Bilka fejrede hele uge 44 åbningen af tre sundhedscentre i Malawi, som blandt andet giver bedre vilkår for fødende kvinder. Glæden og stoltheden over projektets realisering var ikke til at tage fejl af i Bilka.
Kvinderne i landsbyen Chiringa i Malawi er i festhumør. Det er dagen, hvor en helt ny fødeafdeling er bygget færdig og overdraget til personalet.
Tidligere var de nødt til at sælge sig selv for at kunne overleve. Men i dag er kvinderne i den lille landsby Lozi ved Malawi-søen godt på vej til at etablere sig som stærke handelskvinder takket være et projekt, som Folkekirkens Nødhjælp støtter.
De globalt stigende fødevarepriser rammer de fattigste hårdest. De seneste tal viser, at 1,7 millioner mennesker har desperat brug for fødevarer, og tallet stiger dag for dag.
De er hinandens rollemodeller og kan ikke leve uden hinanden. Søskendeparret og skuespillerne Laura og Nicolas Bro var ikke i tvivl, da de blev spurgt, om de sammen ville være ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. Det føltes vigtigt.
Folkekirkens Nødhjælp satte globalt fokus på ældres rettigheder ved en høring arrangeret i samarbejde med Ældre Sagen. Baggrunden for høringen er blandt andet en ny FN-rapport, der viser, at andelen af fattige ældre i verden stiger, og mange af dem lever under uværdige livsvilkår.
Folkekirkens Nødhjælp får nyt ambassadørpar, nemlig søskendeparret og skuespillerne Nicolas og Laura Bro. De er netop nu på rejse i Malawi for at se forskellige projekter.
Der er akut behov for fødevarehjælp i det sydlige Malawi, hvor mange familier nu overlever på vilde bær.
20.000 mennesker skal deles om to sygesenge på sundhedscenteret Lunjika i Malawi, og her er hverken vand eller elektricitet. Men nu skal centeret renoveres og genopbygges med penge fra Bilkas indsamling ”Giv en livline til Malawi".
Landsbyens sundhedscenter i Thembe i Malawi er som forvandlet. De gamle bygninger bliver renoveret og nye bygninger skyder op.
Mikroopsparing er løsningen for verdens fattigstes, der ikke har adgang til en normal bankkonto. På den måde får de mulighed for at spare op til dårlige tider og til små investeringer.
Når klimaet driller, og regnen falder forkert, er der behov for at tænke anderledes og gøre befolkningen uafhængig af landbrug. Et projekt med fiskeopdræt har ændret livet for landsbyboerne i en landsby i Malawi.
Fem unge er vendt hjem til Danmark efter to måneder som volontører i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp. Her fortæller tre af de unge om, hvad de bringer med sig tilbage i den mentale rygsæk fra opholdet hos deres værtsfamilier i et af verdens fattigste lande.
I Malawi holder flere kvindegrupper høns og sælger æggene på de lokale markeder. Projekterne giver kvinderne en fast indtægt og en vej ud af fattigdom.
Rikke er volontør i Malawi og bor med en dejlig familie i et lille hjemmelavet hus. Rikke må vænne sig til meget i de nye omgivelser - men om 5 uger vender hun snuden hjem. Men alle omkring hende lever her, resten af deres liv.
Anne Engbo er frivillig volontør og fortæller i hendes rejseberetning om den store glæde hun er omringet af i Malawi
På sin regionskonference i Frederikshavn lørdag den 16. juni 2012 donerede Y’s Men International, Region Danmark, et beløb på 848.699 kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene går til projekt Bedste Hjælp i Malawi.
Kunder, leverandører og medarbejdere i varehuskæden Bilka står bag renovering og nybyggeri af fire sundhedscentre i Malawi. Ét af dem ligger i en øde isoleret egn, der hedder Chiringa.
Mia Tjørnum er rejst til Malawi som frivillig volontør. Her er uddannelse og oplysning om aids ikke en selvfølge. Godfrey Mgula er blandt de få mennesker, som frivilligt kæmper imod ved hjælp af teaterets tryllebindende egenskaber.
Nye bygninger forvandler et nedslidt sundhedscenter i Thembe i Malawi til et moderne sundhedscenter
I Malawi dør 1 ud af 5 børn, før de fylder fem. Den barske realitet kommer tæt på, når man arbejder som volontør på et sygehus i Malawi.
Der er store forventninger til den nye kvindelige præsident for Malawi. Da præsident Bingu wa Mutharikas døde i begyndelsen af april, efterlod han sig et land og en befolkning, der både økonomisk og politisk er presset til det yderste.
Bilkas medarbejdere får nu chancen for at starte deres helt egen indsamling blandt venner og bekendte. Pengene går til de fire sundhedscentre, som Bilka genopbygger i Malawi.
Forholdet til Malawis donorer er på nulpunktet. Senest har Malawis præsident Bingu wa Mutharika bedt de kritiske udenlandske donorer om at ”gå af helvede til.”
Menneskerettigheder, udvikling og civilsamfundsorganisationernes rolle står på dagsordenen på en stor konference med flere hundrede repræsentanter fra NGO'er i EU og nogle af deres samarbejdspartnere. CONCORD, et netværk af udviklingsorganisationer i EU, som også Folkekirkens Nødhjælp er med i, står for konferencen.
Medarbejderne samler ind via deres netværk, de arrangerer amerikansk lotteri, gospelkoncert og stand-up comedy. Kunderne kan købe Billie-ulve, Malawibrød og shoppingbags. Aktiviteterne sker til fordel for befolkningen i Malawi, og de penge, der samles ind, skal bruges til renovering af fire sundhedscentre.
Alle mennesker har ret til mad. Men man kan ikke spise en menneskeret. Så er det bedre for de fattige, at de rige bare uddeler mad, når de sultne nu mangler? Nej, lyder det højt fra Folkekirkens Nødhjælp, for den lange vej ud af fattigdom begynder med, at mennesker kender retten til mad.
Gitte Winther er netop hjemvendt fra Malawi med et rejsebrev. Her har hun været volontør i 3 måneder og bl.a. boet sammen med nogle nonner på et kloster.
Julie Søndergaard er i Malawi som volontør med Folkekirkens Nødhjælp og har tilbragt de sidste 6 uger i Malawi. Indkvarteret hos en lokal familie har hun lært kulturen at kende og oplevet, hvor pengene ender, når danskerne giver et bidrag til bekæmpelse af fattigdom.
Kunder, leverandører og medarbejdere i varehuskæden Bilka har nu indsamlet 10 millioner kroner gennem samarbejdet ”Tænk stort - med små bidrag”. Pengene skal bruges til renovering og nybyggeri af fire sundhedscentre i Malawi.
Malawis sundhedsministerium har godkendt arkitekttegningerne, og udbudsrunden på moderniseringen af sundhedscentrene er slut. Snart kan byggeriet gå i gang.
Mangel på benzin giver Folkekirkens Nødhjælp store udfordringer i Malawi. For uden benzin kan de ansatte i Folkekirkens Nødhjælp ikke som vanligt komme ud til de fattige lokalsamfund i landdistrikterne, og det forsinker projekter som eksempelvis Bilkas sundhedsprojekt.
Mandalena Siangoyo i Zambia er ikke i tvivl. Ikke et øjeblik: Fem geder fra danskerne har givet hendes familie et nyt liv med råd til mad, skolegang til børnene og håb om en bedre fremtid.
Hvis millioner af småbønder får den nødvendige støtte kan de udvikle bæredygtige landbrug, som i den sidste ende er med til at forbedre deres levevilkår, siger ny rapport med eksempler fra bl.a. Cambodja, Kenya og Zimbabwe.
Erik Dam er udsendt til Malawi som seniorsupporter for Folkekirkens Nødhjælp. Han underviser universitetsstuderende i brugen af IT og det er et job fyldt med udfordringer - og glæder.
De 14 frivillige unge fra Folkekirkens Nødhjælp er ankommet til Malawi og er nu klar til at leve sammen med deres værtsfamilier de næste 3 måneder, inden de igen vender hjem til Danmark og vil rejse rundt og fortælle om deres oplevelser.
Sundhedscentret i Thembe i Malawi er nedslidt, og der er ikke meget hjælp at hente for de syge børn. Men nu får klinikken både en fødeafdeling og en børneafdeling med penge fra Bilkas indsamling til fire nye sundhedscentre i Malawi.
Et ustabilt klima med tørkeperioder har fået lokale landsbyboere til at satse på dambrug som supplement til deres traditionelle landbrug.
I en region med stadig mindre regn på grund af klimaforandringer så det sort ud for befolkningen, der primært har levet af landbrug. Men et projekt med fiskeopdræt har ændret livet for landsbyboerne.
100 steder rundt i landet afvikler foreninger, kirker og ældregrupper i oktober måned Operation Bedstehjælp-arrangementer til fordel for nødstedte ældre i Kirgistan og Malawi.
I 2010 fik Anna Moya og hendes familie velgørenhedsgaven ”Giv et par kaniner”. Projektet gav familien mad på bordet, råd til tøj, og børnene blev sendt i skole. Et indbrud har nu ændret familiens situation drastisk. Men Anna giver ikke op og slet ikke, da hun kort efter indbruddet fik en glædelig overraskelse.
I to landsbyer i det sydlige Malawi går en gruppe af jordemødre og sygeplejersker rundt med sommerfugle i maven. Deres arbejdspladser får nu en tiltrængt renovering med hjælp fra Bilka i Danmark, og dermed kan de mere sikkert bringe liv til verden.
Folkekirkens Nødhjælp tilbyder unge frivillige danskere en unik rejseoplevelse i Malawi i det sydøstlige Afrika – og der er stadig mulighed for at komme med på holdet.
Før fik de strå til aftensmad. Det gør Aruva Amone og hendes søn Rafael ikke længere. Med et overrislingsanlæg og en vandpumpe kan Aruva og andre familier i landsbyen Leno i Malawi høste flere gange om året, så der altid er mad nok.
En studierejse til Malawi var øjenåbner for dekoratør-chef Tina Hansen fra Bilka i Vejle.
Tre medarbejdere fra Bilka vandt intern medarbejderindsamling. Gevinsten var en rejse til Malawi for at besøge sundhedsprojekter og klinikker mage til dem, som Bilka og Folkekirkens Nødhjælp samler ind til.
Alle har et socialt ansvar, som rækker helt ud til klodens fattige. Sådan lyder Kim Rahbeks livsfilosofi. Og den forsøger han at efterleve i sin succesrige restaurantkæde Sticks’n’Sushi
Regntiden er begyndt, og der er igen grønne blade på træerne. Majsen og andre afgrøder spirer på markerne og i køkkenhaverne. Stefano og Elinato har udvidet med en hektar jord og håber, at høsten kan blive endnu bedre end sidste års rekordhøst.
I dag lød startskuddet på et samarbejde mellem Bilka og Folkekirkens Nødhjælp. Det startede med et brag af en donation.
Varehuskæden Bilka sætter alle sejl til og engagerer kunder, medarbejdere og leverandører i en storstilet indsamling. Pengene skal bruges til at bygge to sundhedscentre i Malawi.
Landsbygrupper, der organiserer sig og danner en fælles lokal landsbybank med egne spilleregler, giver nye muligheder for de allerfattigste på landet i verdens u-lande. Men lånene skal selvfølgelig ydes på rimelige vilkår, så brugerne ikke bliver gældsat uden mulighed for at betale tilbage.
I de sidste artikler til lokalaviserne bruges TV-spottets beskrivelse af indsamlerne som helte, der stiller sig selv i forreste række for at gøre en indsats for verdens fattigste.
På halvandet år har 10.000 el-forbrugere bidraget til klimatilpasningen med over en million kroner gennem NØDSTRØM.
Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik inviterer til foredrag med Lennart Skov-Hansen. Lennart Skov-Hansen har arbejdet i 5 år i Malawi og vil fortælle om Folkekirkens Nødhjælps arbejde her.
Mikrolån kan være med til at give Queens familie mad på bordet og skolegang til børnene.
Med velgørenhedsgaven ”trædepumpe,” som danskerne har foræret hinanden i julegave, kan Naison nu pumpe vand op til sine afgrøder året rundt og høste igen i den tørre tid.
I landsbyen Mtoso i Malawi lever stoltheden og håbet. Kvinderne har slået sig sammen og kører en velfungerende ægforretning.
Pernille Højmark er netop vendt hjem til Danmark efter et besøg i Malawi. Som ambassadør for Giv en ged kampagnen, besøgte hun blandt andet landsbyen Leno. Her har indbyggerne haft stor gavn af gederne.
Kvinderne i Malawi arbejder hårdt. At sørge for husholdningen er et slid. De kan ikke gå til supermarkedet for at købe majsmel og komme hjem og tænde for komfuret. De sørger for det hele selv: Henter brænde, maler majs, henter vand, tænder op.
Det er kun fem år siden, at sultkatastrofen i Malawi var en realitet. I dag, fem år efter, kan familierne i blandt andet Kambuzi konstatere, at de har haft den bedste høst nogensinde. Resultaterne skyldes grundig planlægning, organisk gødning og ikke mindst, at vejret har været godt.
Efter at anlægget i Nyathumbi Village havde været nede med tekniske problemer i et halvt års tid blev det repareret i august 2010, hvor det bl.a. fik en ny pumpe. ”Vi begyndte at dyrke grønsager igen, ligesom vi gjorde inden anlægget gik i stykker. Det var rart da vi i mellemtiden havde manglet grønsager i tørtiden og heller ikke har haft noget at sælge på markedet.” siger Zione
Sovepose, liggeunderlag og en pandelampe. Det er nogle af de ting, der kommer til at ligge i skuespiller Pernille Højmarks kuffert, når hun søndag rejser til Malawi. Som ambassadør for ”Giv en ged”-kampagnen skal hun på tæt hold opleve, hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder for verdens fattigste.
Sanger og skuespiller Pernille Højmark har både brug for at slippe kontrollen og give den gas som fest-original, men også for at gøre en forskel for andre.
Malawi har vendt et fødevareunderskud til et overskud. Udviklingen bliver kaldt et mirakel, men regeringens program er ikke bæredygtigt, mener Folkekirkens Nødhjælp.
Fire solpaneler, en vandpumpe og seks vandtanke. Så smal er grænsen mellem sult og nærende kost. En landsby i Malawi er et godt eksempel på, hvor nemt en frodig køkkenhave kan give mad på bordet, færre sygdomme og mere energi.
Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, sætter de seneste nedskæringer i et globalt perspektiv. Især EU-landene svigter
En gade i Malawis hovedstad Lilongwe kaldes Coffin Street. Her ligger ligkistefabrikanternes forretninger side om side. Og det er en branche, der går godt. Folkekirkens Nødhjælps medarbejder Carl Gustav Klemmed Lorentzen har besøgt gaden med sit kamera og talt med indehavereren af "Atete Coffin Workshop (we are the best) "
Tekniske problemer med overrislingsanlægget i landsbyen Nyathumbi i Malawi har store omkostninger for indbyggerne.
Fem erhvervsledere har netop besøgt Malawi og fået syn for sagn. Udviklingsarbejdet nytter og giver malawianerne håbet tilbage.
Ph.d studerende Ole Dahl Rasmussen rev to dage ud af kalenderen og flyttede ud i en afrikansk landsby i Malawi. Formålet var at blive klogere på, hvordan indbyggerne lever.
Solpaneler skaffer vand til landsbyboere i Nsanje i Malawi, der nu har så meget overskud, at de kan sælge grønsager på markedet og spare penge op. Snart har de nok til en cykel.
Ekstra Bladet mistænkeliggør i en historie med overskriften ”Vandpumpe-projekt sejler”, torsdag den 24. december et af Folkekirkens Nødhjælps projekter i Malawi, hvor fattige familier har fået trædepumper til deres landbrug gennem 'Giv en Ged'-kampagnen. Folkekirkens Nødhjælp tilbageviser Ekstra Bladets påstande. Projektet sejler på ingen måde.
Netop som lykken er begyndt at tilsmile familien Maguta med gode høstresultater, og de har fået opbygget en god husdyrproduktion, har ulykken ramt familien igen. Faderen, Stefano Maguta, er smittet med HIV.
Der er brug for en indsats, hvis fattige mennesker i Malawi skal have en gave for fremtiden
I 2005 blev Malawi ramt af en alvorlig sultkrise, som berørte op mod halvdelen af landets 12 millioner indbyggere. Høsten var for andet år i træk slået fejl pga manglende regn og landet blev erklæret i katastrofetilstand. De fleste malawianere lever af deres små landbrug og husker sultkrisen, som en smertefuld tid. I de små landsbyer kæmper de nu for ikke at komme til at sulte igen, næste gang regnen svigter.
Malawi er blevet et mindre korrupt land ifølge den globale organisation Transparency Internationals globale indeks over korruption i 180 forskellige lande.
”I gamle dage kunne vi følge regnen gennem Congo og Zambia, og vidste præcist, hvornår den ramte os. I dag ved vi aldrig hvornår vi kan plante, og når regnen endelig kommer stopper den ofte for tidligt, og afgrøderne dør."
I landsbyen Nangwangwa i det østlige Malawi modtog 16 familier ved juletid i 2008 fem geder. En han og fire hunner. Nu er gedeflokken vokset til ti – og der er to kid på vej. I familien Ahamadi er de begejstrede for gederne, som giver frisk gedemælk og drømme om gedekød.
I 2008 gav 1260 danskere køkkenhaver via Giv en ged-julegavekampagnen. Læs her, hvordan de bl.a. gør gavn i Malawi. Benson og hans familie er lykkelige for deres.
Carl Gustav Lorentzen arbejder for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi. På vej ud i bushen for at finde stof til en tilbagemeldingshistorie, testede han samtidig vores nye sms-tjeneste via twitter af. En historie om en historie, så at sige
Elisabeth Bojsen Træden Larsen, voluntør i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp, skriver om toiletbesøg der gik i ged
Malawis fodboldlandshold skal træne to uger i Danmark - Folkekirkens Nødhjælp er med til at støtte deres træningsophold.
Uddannelse og kapacitetsopbygning af partnerorganisationer skal på sigt styrke lokalsamfunds opbygning af fødevaresikkerhed
En del af overskuddet fra Vi cykler mod Sult 2008 blev brugt på at købe cykler til fattige kvinder i Malawi. Folkekirkens Nødhjælps regionalkontor i Malawi fik kr. 30.000, som de købte 50 cykler for. En af modtagerne var kvinderne i Selemani III champignongruppen, hvis overskud i mere end én forstand er steget markant, efter de har fået cyklen.
Ved valget i Malawi er flere kvinder valgt ind i parlamentet end tidligere.
Malawi har som det første land taget den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs’ såkaldte ”MDG 3 Champion Network” helhjertet til sig.
“Malawis kvinder skal styrkes økonomisk,” siger Lennart Skov Hansen, Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant i I Malawi.
Josephine Bwanali på 28 år bor i landsbyen Kagodo i den nordlige del af Malawi. For to måneder siden pakkede hun sine få ejendele sammen, tog sine fire børn på 3, 4, 7 og 10 år ved hænderne og flyttede fra sin voldelige mand. Nu sover hun på en måtte på gulvet hos sin mor.
Det er sultetid i Malawi.
Et af verdens fattigste lande, Malawi i det sydlige Afrika, rammes særlig hårdt af finanskrisen.
Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps mand i Malawi, Lennart Skov-Hansen i et svar til lektor Christian Bjørnskovs debatindlæg i Politiken den 6. december. Lennart Skov-Hansen fortæller fra det virkelige liv i Malawi om gedemarked, gedepriser - og hvordan Giv en Ged-kampagnen hjælper fattige og hiv-smittede.
I landsbyen Kumara i Malawi klukker 150 høns. Fugleflokken giver det lille samfund penge til sæbe og såsæd, så familierne ikke længere skal kæmpe for at kunne give deres børn mad.
Munkebo afholdt som den første by cykelløbet Vi Cykler mod Sult lørdag d.13 september. Det blev et flot arrangement hvor deltagerne indsamlede 80.700 kroner til arbejdet mod sult.
Vi Cykler mod Sult blev en succes med 550 ryttere, der ialt indsamlede 250.000 til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult.
Det var en klar og frisk efterårs onsdag, da Frederiksberg Stadion lagde baner til Frederiksberg Cykler mod Sult.
En del af overskuddet fra sponsorcykelløbet Vi Cykler mod Sult går til at donere cykler til Malawi. Lennart Skov-Hansen, Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, fortæller her, hvor stor en forskel noget så enkelt som en cykel kan gøre for Malawis fattigste kvinder.
I området omkring Shire-floden i Malawi arbejder fattige landmænd med naturbeskyttelse og med at tilpasse deres landbrug til et ændret klima
Dyre fødevarer, klimaforandringer og politisk kaos er årsag til, at flere millioner mennesker lige nu har brug for akut nødhjælp i Etiopien og Zimbabwe.
I de tørkeramte områder i Zimbabwe har man søgt at introducere andre afgrøder end den traditionelle majs. Et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælps partnere i Malawi og Zimbabwe blev en øjenåbner for folkene i Zimbabwe, fortæller Lennart Skov-Hansen i denne beretning.
Folkekirkens Nødhjælp var med ved bordet, da en række lokale og internationale organisationer blev dannet for at sikre mere effektiv hjælp til udsatte mennesker i et af Afrikas fattigste lande.
Kraftig regn har fået de mange floder i det sydlige Afrika til at gå over sine bredder. Tusinder af familier er blevet evakueret og har brug for hjælp.
Ægteparret Elinato og Stefano, der har taget fire forældreløse børn til sig, er blandt de nye ejere af en ged i landsbyen Gambuzi.
Fødevareekspert og agronom Mette Lund Sørensen fortæller om baggrunden for valget af geden til Folkekirkens Nødhjælps julegavekatalog
Joyce Mtika er blandt de landsbybeboere, der fik en hakke, en vandkande og 8 breve frø til at starte en køkkenhave, hvor hun nu dyrker . urter og grøntsager til at supplere den daglige portion majsgrød til sig selv og datteren på tre år.
Det blev til 202 vandpumper, som danskerne købte som julegaver. De er nu i gang i Malawi, hvor de er med til at sikre fattige vand
Mens millioner af mennesker i de afrikanske lande nord for ækvator er ramt af alvorlige oversvømmelser – formentlig som følge af den globale klimaændring, ruster Folkekirkens Nødhjælps partnere i Malawi sig til, at den værste situation også kan ramme dette land. Regntiden i Malawi starter i november og landet har i tidligere år været ramt af både oversvømmelser og tørke.
Albert Bonongwe er frivillig hjemmehjælper blandt aids-syge i Malawi. En lyd- og billedfortælling skildrer hans hverdag.
De malawianske bønder dyrker traditionelt kun majs. Langt de færreste er i stand til at dyrke majs nok til at klare sig hele året, og sult er derfor et tilbagevendende problem
Et landbrugsprojekt i Malawi har hjulpet 48-årige Naomi Mchikho og hendes familie ud af et liv med sult
Flere end 700 frivillige samler pant på årets Roskilde Festival til fordel for fattige landmænd i Malawi
Pilotprojekter i Nsanje-området i Malawi giver gode erfaringer i forhold til lokal bæredygtighed
Malawis grundlov oversættes til to vigtige lokalsprog som del af demokratiserings- og bevidstgørelsesproces
For en familie i Malawi kan en ged eller høne betyde forskellen på liv og død
I nogle afrikanske lande er hver fjerde indbygger smittet med hiv, og i halvdelen af sygehusenes senge ligger dødssyge aids-patienter. Alt for ofte må de ligge alene, for der er ikke sygeplejersker nok. Derfor samlede Humor mod Aids i år ind til at uddanne sundhedspersonale i de lande, der er hårdest ramt af epidemien
Som volontører for Folkekirkens Nødhjælp har Martine Holm Søegaard og Sara Høyer Kragelund været udstationeret på ELDS’ lokalkontor i Dowa i det centrale Malawi. Her fortæller de om deres oplevelse af, hvad ELDS’ arbejde betyder for de fattige bønder, og hvorfor de mener, du skal støtte ELDS’ arbejde ved at donere din pant til den humanitære pantindsamling 2007 på Roskilde Festival.
Regeringen i Malawi regner i år med at få et overskud på en million tons majs. Det betyder, at rigtig mange familier ikke behøver gå sultne i seng de næste 12 måneder. Men en fjerdedel af befolkningen vil stadig sulte.
Der holdes i øjeblikket mange konferencer om det globale miljø. I Malawi kan man ved selvsyn få et hurtigt overblik over, hvordan tingene hænger sammen – også globalt set. Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps medarbejder, Lennart Skov-Hansen i sin weblog fra Malawi.
Lennart Skov-Hansen, Folkekirkens Nødhjælps mand i Malawi, funderer på sin weblog over den opmærksomhed, som Kina i denne tid vier et kontinent, som andre ellers går uden om.
Efter lange perioder med tørke er vejret nu skiftet dramatisk i det lille, afrikanske land, Malawi. Regnen er faldet kraftigt og har forårsaget store ødelæggelser.
Kort efter middagstid fredag rundede salget af geder og andre nyttige julegaver til verdens fattige seks millioner kroner
Lennart Skov-Hansen blogger jævnligt fra Malawi, hvor han er ansvarlig for at fordele de mange geder, som danskerne i denne tid køber i julegave.
Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Lennart Skov-Hansen blogger nu fra Malawi - det vil sige skriver en slags elektronisk dagbog på internettet.
Malawi har fået gældseftergivelse og er nu i paradoksale situation, at landet, som selv dyrker frugt til overflod, importerer subsidieret jordbærmarmelade fra Danmark. Det hænger ikke sammen, mener Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i landet, Lennart Skov-Hansen.
Det er tørtid i øjeblikket i Malawi, men hvor der er vand kan der vokse grønsager og majs, som er det man lever mest af i Malawi. Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Malawi, Lennart Skov-Hansen, har set nærmere på tre projekter, som vil sætte mange familier i stand til at sikre sig en ekstra høst om året.
Den sydlige del af landet oversvømmet efter mange dages kraftig regn. Folkekirkens Nødhjælps partnere i landet er allerede i gang med at hjælpe.
Pludselige katastrofer som flodbølgen i Asien vækker berettiget opsigt. Men det er lige så vigtigt, at de stille katastrofer kommer i offentlighedens søgelys. Derfor sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på den stille sult
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer Danida til også at overveje Malawi som programsamarbejdsland
Danmark har 15 såkaldte programsamarbejdslande, som er de lande, hvor man opbygger langsigtede og forpligtende samarbejder. I efteråret 2005 skal der vælges et nyt - og udskilningsløbet er nu nede på tre lande. Folkekirkens Nødhjælp argumenterer for både Etiopien - og Malawi, som ellers blev skilt ud i det sidste opløb.
Det er lørdag i provinsbyen Salima i Malawi. Fra den tidlige morgen er der aktivitet i SASOs lokaler. Medarbejderne i Salima Aids Support Organization er ved at gøre klar til lørdagens faste arrangement for byens forældreløse børn: leg, lidt undervisning og så et måltid mad. Måske ugens eneste ordentlige måltid.
Flere artikler

No flash image
1