DR Congo

Befolkningen lever blandt landminer

DR Congo er fuld af miner og ueksploderet ammnunition.

Vi rydder jorden i Kivu-provinsen.

DR Congo - jorden ryddes for landminer

Efter svære overvejelser har Folkekirkens Nødhjælp besluttet at udfase kontoret i DR Congo fra 2013. Vi fortsætter dog med minerydning. Læs mere om udfasningen her

Congo har nogle af Afrikas største forekomster af diamanter, guld, coltan, tropisk træ og olie. Men borgerkrige og undertrykkelse betyder, at befolkningen er dybt forarmet.

Landets infrastruktur er ødelagt, og fortsatte kamphandlinger og overgreb forpester tilværelsen for den almindelige congoleser.

UDFORDRINGER I DR CONGO

DR Congo er et ustabilt land efter en fem år lang borgerkrig. Igangværende konflikter mellem regeringstropper og forskellige oprørsgrupper i landets østlige områder fortsætter med at destabilisere regionen, og har ligeledes fordrevet et stort antal mennesker.

Regionens mange konflikter og borgerkrigen, der endte i 2003 efter at have kostet 4,5 millioner mennesker livet, har efterladt et kolossalt problem med ueksploderet ammunition og landminer. Der findes stadig store mængder efterladenskaber i landbrugsmarker, i områder nær skoler og hospitaler samt langs veje og landingsbaner.

Derfor er mange områder stadig umulig at færdes i, og befolkningen lever hver dag side om side med farlig ueksploderet ammunition – ofte uden at vide det.

DET GØR VI I DR CONGO

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i DR Congo med minerydning.

Vi arbejder med at:

  • dotRydde miner og ueksploderet ammunition
  • dotUndervise befolkningen i at undgå mineulykker

Se vores samarbejdspartnere i DR Congo på vores engelske hjemmeside


LÆS OGSÅ

Tyve-året for begyndelsen af folkemordet i Rwanda kom og gik i sidste uge. I Sydsudan, hvor Folkekirkens Nødhjælp er stærkt til stede, er der god grund til at være ekstra opmærksom på konfliktens udvikling.
Raske børn bliver sat til at spille fodbold med armene på ryggen eller bind for øjnene for at lære om faren ved ueksploderet ammunition i Congo.
Mødet med en ueksploderet granat på en mark kunne i værste fald være endt fatalt for 12-årige Ebengo Chamulongo, der dog vidste præcis, hvad han skulle stille op med sådan et fund
Flere steder i dele af det centrale Afrika flygter civilbefolkningen fra uroligheder og kamphandlinger. Folkekirkens Nødhjælp har bevilliget tre millioner kroner til tre forskellige katastrofer
Mary Maurita havde kun lige født, før hun var nødt til at flygte fra oprørsgruppen Allied Democratic Forces. I dag bor Mary med familien i Bubukwangalejren.
En veritabel flodbølge af mennesker på flugt fra militser søger til Uganda
Siden maj 2012 har kampe mellem DR Congos regeringshær og oprørsbevægelsen M23 fordrevet flere end 900.000 mennesker fra deres hjem.
Efter evakueringen af seks minerydningsmedarbejdere fra DR Congo i november ser det nu ud til, at arbejdet kan genoptages januar næste år.
Antallet af brutale overfald mod uskyldige civile, myrderier og kidnapninger stiger og stiger i den konfliktprægede Nord Kivu-region i DR Congo, og tusinder er på flugt. ACT Alliance er klar til at modtage de mange flygtninge i nabolandet Uganda.
Filmen ’Kony 2012’ skabte stor opmærksomhed om brugen af børnesoldater i Uganda. 100 mio. mennesker har set filmen, som samtidig blev kritiseret for at forsimple en kompliceret konflikt. En ny Kony-films forsøg på at nuancere billedet hilses velkommen af Folkekirkens Nødhjælp.
Støtten fra Danmarks Indsamling 2010 bliver brugt til at hjælpe fattige i Congo med at udvikle landbruget. Folkekirkens Nødhjælps Uffe Gjerding har besøgt projekterne.
Efter mange år med vækst mærker Folkekirkens Nødhjælp nu en stagnation, og organisationen må tilpasse sig de nye udfordringer.
Læs en beretning fra et hospital i Congo, støttet af Folkekirkens Nødhjælp, der hjælper voldtægtsofre til at komme videre.
Den 19. april 2011 kunne Folkekirkens Nødhjælp stolt give et 40.000 kvadratmeter stort ”sikkert område” tilbage til beboerne i de to landsbyer Mitondo og Kenani, som ligger i Katanga-provinsen i Congo.
Tidligere var han kordirigent, nu bliver han udsendt som landerepræsentant til én af verdens skrøbeligste stater
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget omkring 36 millioner kroner til at rydde miner i DR Congo, Angola og Libanon. Minerydningsarbejdet vil gavne hundredtusinder af mennesker i krigs- og konfliktramte områder.
En lektor i virksomheders sociale ansvar, en journalist og en advocacymedarbejder uddeler anmelderfisk til den ny film ”Blod i mobilen”, der tager seerne med ned i minerne i DR Congo. Her arbejder børn i dagevis under jorden i smalle gange og under vilkår, som beskrives som rystende og ”helvede på jord.”
Filmen ”Blod i mobilen”, der tager seerne med ned i minerne i DR Congo og afslører rystende arbejdsforhold, vises tirsdag den 2. november 2010 kl. 20.50 i Dokumania på DR 2.
Majskolber, små marklodder, møller og husdyr fortrænger de livsfarlige miner i jorden i det østlige Congo, hvor Folkekirkens Nødhjælp er i gang med at bruge pengene fra Danmarks Indsamling 2010.
Tv-journalisten Iben Sveistrup satte sig for at følge Birgitte Hagelund gennem hendes første år som ansvarlig for Folkekirkens Nødhjælps program i DR Congo. Det er der kommet et program ud af, som sendes på TV2 Fyn 30. december klokken 19.30.
Navnetraditioner i mange dele af Afrika er ganske tankevækkende. Et navn betyder nemlig noget, har en kraft – og kan skiftes ud, hvis omstændighederne er til det. Således også i Congo, hvor tidligere minefelter nu kan dyrkes igen efter bl.a. 671 danskere sidste år hver gav 10m2 minefri jord til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde.
I Congo er millioner af indbyggere klemt imellem kaos, korruption og konflikt. Staten er reelt brudt sammen, enhver orden er ophørt med at eksistere, og voldtægt af kvinder er sat i system af forskellige væbnede militser
Freden er endelig kommet til Congo. Nu skal befolkningen til at bygge samfundet op igen. Men vejene er ødelagte af krig og manglende vedligeholdelse, så det er svært for folk i landdistrikterne at komme rundt. Og når man har afgrøder at sælge, er det helt essentielt at kunne bringe dem til markedet. Noget så enkelt som en cykel gør derfor en kæmpe forskel.
Navnetraditioner i mange dele af Afrika er ganske tankevækkende. Et navn betyder nemlig noget, har en kraft – og kan skiftes ud, hvis omstændighederne er til det. Således også i Congo.
I DR Congo foregår der systematiske sexovergreb på kvinder. Ingen har overblik over det egentlige omfang, men der er tale om titusinder. Det står værst til i Nord- og Syd-Kivu i Det østlige Congo. Margaret er en af de kvinder, som overlevede.
Lyden af eksplosionen mindede indbyggerne i Kalemie om alle de gange, de har mærket krigens gru. Men denne gang foregik bombesprængningen under fuld kontrol – og blev udført af Folkekirkens Nødhjælps humanitære minerydnings-hold, der arbejder i det østlige af Den Demokratiske Republik Congo.
Når staten reelt er brudt sammen, oplever folk et samfund med den ultimative brugerbetaling.
Mens de officielle tal over nyligt internt fordrevne i overfyldte lejre omkring Goma stadig er ved at blive fastlagt, er der en anden side af tvangsforflytningen, der forbliver i skyggerne: de tusinder af familier, der har åbnet deres beskedne hjem for fremmede på flugt.
I Congo (DRC) kæmper tutsi-oprørsgrupper nu direkte med den congolesiske hær – og hæren og FNs fredsbevarende styrker er på tilbagetog.
Flere medier har henvendt sig til Folkekirkens Nødhjælp om en svindelsag i Congo.
Line Brylle er netop vendt hjem efter to års arbejde med minerydning i et af verdens mest krigshærgede lande. Pantindsamlingen på Roskilde Festival '08 støtter minerydning i DR Congo
Producenterne skilter med socialt ansvar. Alligevel er der direkte forbindelse fra det korrupte og fattige DR Congo til batteriet i din mobiltelefon, viser ny DanWatch-rapport
Udviklingsministeriet har bevilget op mod 24 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Afrika og Asien.
Først rydder vi minerne, så genopbygger vi landbruget i Congos jungle, skriver Folkekirkens Nødhjælps udsendte fra det dybeste Afrika
Anders Bech-Jessen, vært på magasinet 21 SØNDAG, har været på 14 dages rundrejse i DR Congo for at opleve Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde
Fremtrædende danskere med fornavnene Anne og Anders vil prøve at overtrumfe beløbet på næsten 2,5 millioner kroner, som forgængerne Hans og Hanne netop har afleveret til Folkekirkens Nødhjælp
På minejagt i det østlige Congo. Lokale folk har fundet noget, der kunne være en mine
Flere artikler

No flash image
1