Angola
Kvinde med kunstigt ben laver mad

Minerne skal væk

Angola kæmper for at komme på fode efter årtiers borgerkrig, hvor der blev brugt masser af landminer.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper ved at rydde miner og ueksploderet ammunition og lære børn og voksne, hvordan de undgår at komme til skade.

Angola - Muligheder i krigens kølvand

Angola kæmper stadig med eftervirkningerne af en 27 år lang borgerkrig. Store dele af landet er dækket af landminer, og millioner af mennesker er fordrevne fra deres hjem og lever som interne flygtninge.

Angola har et enormt landbrugspotentiale, og der er store forekomster af både olie og mineraler. Indtægterne fra olieproduktionen betyder, at der i nogle dele af landet er udvikling og forbedringer.

Men forvaltningen af Angolas finanser er langtfra gennemsigtig, og indtil videre har den fattigste del af befolkningen i de mest isolerede områder i den østlige del af landet ikke mærket noget til den stigende velstand.

Det gør vi i Angola

Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Angola koncentrerer sig i den østlige provins, Moxico, som grænser op til Zambia.

Vi arbejder med:

Rydning af miner og ueksploderet ammunition

Angola er det mest minerede land i Afrika syd for Sahara og et af de mest minerede lande i verden.

Det anslås, at over 12 millioner miner stadig ligger i jorden og lurer den dag i dag. Overalt møder man mennesker med amputerede kropsdele, krykker og proteser.

Moxido-provinsenr er værst ramt. Her arbejder Folkekirkens Nødhjælp og en enkelt anden organisation med minerydning i et område, der er på størrelse med hele England. 

Området er under stort pres, for befolkningen har brug for jorden til at bygge huse på, og de har brug for at opbygge landbruget.

Folkekirkens Nødhjælp rydder miner blandt andet med minerydningsmaskinen MiniMineWolf.

Oplysning om faren ved landminer

En vigtig del af Folkekirkens Nødhjælps arbejde med minerydning er at informere om faren ved miner og anden ueksploderet ammunition.

Børns nysgerrighed og en bondes behov for at drive sin sultne ko ind i et nyt græsområde kan få katastrofale følger. Derfor er information om minefaren ligeså vigtig som at rydde miner og ueksploderet ammunition.

Folkekirkens Nødhjælp uddanner lokale til at tage rundt i lokalområderne og informere landsbybeboerne om, hvad de skal gøre - og absolut ikke skal gøre.

Se vores samarbejdspartnere i Angola på vores engelske hjemmeside.

150 kr
Sikker jord
Minefri og sikker jord redder liv og lemmer
Angola
© Folkekirkens Nødhjælp
© Mille Lübbert
No flash image
 


LÆS OGSÅ

Tiltagende kampe i Libyens hovedstad Tripoli, hvor Folkekirkens Nødhjælp har et kontor, har lukket lufthavnen, men endnu ikke haft negative konsekvenser for arbejdet i landet
Mens VM-værten Brasilien og flere andre lande fortsat producerer klyngebomber, kommer folk fra hele verden til Danmark for at lære at uskadeliggøre de forbudte våben og andre sprængfarlige genstande
Med en bevilling på 4,6 mio. kroner fra Den A. P. Møllerske Støttefond kan Folkekirkens Nødhjælp tage fat på endnu et minerydningsprojekt i en af Angolas fattigste og mest afsidesliggende provinser.
5.000 flygtninge, der forlod deres hjem under Angolas 27 år lange borgerkrig, kan nu vende tilbage, da deres hjemegn er blevet ryddet for landminer og ueksploderet ammunition
Mange må sætte livet på spil i Laos og dyrke jord, de ved, der er dækket med klyngebomber
David Hayter fra Folkekirkens Nødhjælp i Laos fortæller om sin ven, Ta, der kom til skade, da han pillede ved en klyngebombe
Den 4. april er international minedag og Folkekirkens Nødhjælp sætter fokus på Laos, hvor millioner af bomber kastet under Vietnamkrigen stadig udgør en daglig fare for civilbefolkningen
Danmark har skilt sig af med sit arsenal af klyngebomber næsten fem år før tidsfristen, og det er et stærkt signal i den globale kamp mod de ulovlige våben
Raske børn bliver sat til at spille fodbold med armene på ryggen eller bind for øjnene for at lære om faren ved ueksploderet ammunition i Congo.
Libyerne arbejder hårdt på at opbygge det nye samfund efter omstyrtningen af Gaddafi, men myndighederne mangler ofte kompetencer til at sikre befolkningens sikkerhed i krigens kølvand.
I Sydsudan underviser Folkekirkens Nødhjælp internt fordrevne i faren ved granater, projektiler og miner efter den seneste konflikt i landet
Mødet med en ueksploderet granat på en mark kunne i værste fald være endt fatalt for 12-årige Ebengo Chamulongo, der dog vidste præcis, hvad han skulle stille op med sådan et fund
Hvad gør man, når man vil danne sig et overblik over omfanget af farlige efterladenskaber efter krig i et område, der er utilgængeligt for internationale NGO’er? Man flyver folk fra området ud og uddanner dem til at klare opgaven.
Folkekirkens Nødhjælp har støttet ofre for landminer i Cambodja og Myanmar i årevis, og derfor er det kun naturligt også at støtte ofre for landminer i Thailand, der også er plaget af de forbudte våben.
De voldsomme kampe i Sydsudan får nu Folkekirkens Nødhjælp til at trække ansatte ud af landet
Danmark skal forbyde investeringer i klyngebomber. Det var der bred enighed om ved lancering af ny international rapport om ”eksplosive investeringer” i København.
6 millioner kvadratmeter jord kan atter bruges til landbrug, infrastruktur og boliger i Libanon, efter Folkekirkens Nødhjælps mineryddere har fjernet de livsfarlige efterladenskaber efter krig.
Stadigt flere af Myanmars mineofre får et nyt ben på Folkekirkens Nødhjælps rullende proteseklinik. Hvis en fredsaftale mellem regeringen og oprørsgrupperne kommer på plads, er klinikken klar til at rykke ind i landets mest minerede områder.
Humanitær minerydning i både nye og gamle brændpunkter fik stort fokus ved Folkekirkens Nødhjælps stand på Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Busan i Syd-Korea. Standen fik besøg af bl.a. DR Congos anglikanske ærkebiskop, som var begejstret for, hvad han så.
Frivillige i Sydsudan tager vigtig viden om faren ved landminer og ueksploderet ammunition med ud i lokalsamfundene.
De danske NGO'er henter store penge til udviklingsarbejde i det europæiske samarbejde, viser ny rapport.
Folkekirkens Nødhjælp har distribueret våben- og ammunitionsskabe i Libyen for at reducere faren fra de tusinder af våben, der er i omløb efter krigen i 2011
Den filmaktuelle prinsesse drømte om en verden uden landminer, og selvom hun sparkede kampen i gang, er den endnu ikke færdig
Når børnene leger i Sydsudan er det med fare for liv og lemmer. Krigen har efterladt ammunition og miner, der kan slå nysgerrige børn ihjel.
En lastbil blev sidste år ombygget til mobil proteseklinik, der med enkle, men effektive midler laver benproteser til mineofre og andre amputerede i Myanmar. Nu er den rullende proteseklinik i gang med at køre sin rute og for at kunne gøre arbejdet mere effektivt, er endnu et hold fysioterapeuter under uddannelse.
For øjeblikket er vejen til en fremtid for Sydsudan fyldt med landminer og ueksploderede bomber. Uden for byen Bor møder vi Amer og en gruppe unge sydsudanesere, der arbejder med risiko- og oplysningsarbejde om de dødsensfarlige krigsefterladenskaber.
Hassan Kossar er minerydder i Sydsudan. Han føler glæde, når et stykke land er ryddet, og jorden kan gives tilbage til de lokale.
Bechgaards Fond donerer 1 mio. kroner til minerydning i Angola.
Netop som sprængningen af 50 kilo ueksploderet ammunition skal effektueres, dukker en kobraslange op fra græsset. Katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp fortæller om farer og fremtid i Sydsudan.
At skabe sikre lokalsamfund er Folkekirkens Nødhjælps hovedprioritet i og omkring Bor, den næststørste by i Sydsudan.
Efter flere års intenst pres fra Folkekirkens Nødhjælp, er regeringen nu på vej med lovgivning mod investeringer i klyngevåben og landminer.
Folkekirkens Nødhjælps mineryddere er kun en enkelt sprængning fra at afslutte rydningen af en politistation ved Misrata.
Krigen er slut, men der er stadig millioner af våben i Libyen. Gennem kampagner og oplysning arbejder Folkekirkens Nødhjælp for at mindske den væbnede vold.
Alt for mange af Libyens unge forlader skolen før tid. Den tendens forsøger Folkekirkens Nødhjælp at modvirke ved at få dem til at konkurrere om, hvem der ved mest.
Ambulancen er obligatorisk, når Folkekirkens Nødhjælps mineryddere drager i felten for at fjerne landminer og ueksploderet ammunition, der bliver efterladt efter konflikter. I Libyen har ambulancen vist sig uundværlig ved flere lejligheder.
500 børn fra 10 skoler i Misrata var samlet for at markere International Mine Awareness Day den 4. april. Alle drengene havde medbragt deres legetøjsvåben, fordi de kunne få LEGO klodser af Folkekirkens Nødhjælp i stedet.
Lang vej hjem
Mens medierne taler om et burmesisk forår med demokratiske reformer, forbereder burmesiske flygtninge sig på den store opgave det bliver at vende hjem, hvor krigens eksplosive efterladenskaber udgør en stor fare.
Mor og datter, Kirsten og Mille Lehfeldt, er lige nu i Myanmar som ambassadører for Folkekirkens Nødhjælp. Her har de blandt andet mødt en ben-amputeret tidligere soldat, hvis historie gjorde stort indtryk på de to kvinder.
På sidste weekends LEGO World i Bella Center var masser af børn travlt optaget af at rydde miner, samle LEGO fisk og købe brætspil med overskud til Folkekirkens Nødhjælp. Overskuddet er nu gjort op, og der er 186.000 til gavn for Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde
I Bella Center er der LEGO allevegne. Et bassin er fyldt op med blå klodser, som var det en svømmepøl. Ved siden af er børn og forældre koncentreret om at bygge fisk af LEGO klodser. Vi er til LEGO World, hvor Folkekirkens Nødhjælp har en stand, der lærer børnene om minerydning.
Den internationale hjælp til Mali har været sat på vågeblus. Men det lysner nu, hvor større byer og områder i den nordlige del af landet er kommet under malisk og fransk militærs kontrol. EU har netop meddelt, at EU's bistand til Mali snart vil blive genoptaget.
Når LEGO® World i Bella Center slår dørene op til Verdens sjoveste byggeplads torsdag den 14. februar, bliver leg kombineret med alvor.
Folkekirkens Nødhjælp sender to ammunitionseksperter og en paramediciner til Mali. De skal være med til at kortlægge, hvor meget ueksploderet ammunition, der er spredt efter den aktuelle konflikt, til stor fare for civilbefolkningen.
For lidt over et år siden fik ammunitionsekspert Fred Pavey sprængt sin højre hånd af, da han forsøgte at uskadeliggøre en kinesisk mine i Libyen. Nu vender han tilbage til landet.
Det første hold libyere har netop bestået Folkekirkens Nødhjælps kursus i ammunitionsrydning. Det skal give Libyen ansvaret for at rydde op efter oprøret i 2011.
Folkekirkens Nødhjælps ammunitionsrydningsarbejde rykker i løbet af 2013 ind i det asiatiske land Laos. Med over 80 millioner dele fra ueksploderede klyngebomber er behovet for ammunitionsrydning i landet enormt.
Efter evakueringen af seks minerydningsmedarbejdere fra DR Congo i november ser det nu ud til, at arbejdet kan genoptages januar næste år.
Hvis du mangler et ben i Myanmar, så mangler du også et job. Men nu skal et rullende proteseværksted sikre, at tusindvis af mineofre kan få nye ben. Derfor opfordrer Folkekirkens Nødhjælp danskerne til at give mineofre i Myanmar en benprotese i julegave.
Den tankevækkende fotoudstilling Lemlæstet på Københavns Rådhus fortæller om Burma/Myanmars oversete landminetragedie.
Folkekirkens Nødhjælps arbejde med ammunitionsrydning i Libyen har netop modtaget 21 mio. kr. fra EuropeAid. ”Der er et stort behov for at rydde Libyen for miner og våben hurtigst muligt,” siger Richard MacCormac, Folkekirkens Nødhjælps minerydningschef.
Flere artikler