Angola
Kvinde med kunstigt ben laver mad

Minerne skal væk

Vi rydder miner og ueksploderet ammunition og lærer børn og voksne, hvordan man undgår at komme til skade.

Angola - Muligheder i krigens kølvand

Angola kæmper stadig med eftervirkningerne af en 27 år lang borgerkrig. Store dele af landet er dækket af landminer, og millioner af mennesker er fordrevne fra deres hjem og lever som interne flygtninge.

UDFORDRINGER I ANGOLA

Angola har et enormt landbrugspotentiale, og der er store forekomster af både olie og mineraler. Men landet er præget af store ødelæggelser efter borgerkrigen, og det anslås, at cirka 4 millioner lever eller har levet som internt fordrevne flygtninge. En stor del af dem er vokset op i lejre i og uden for Angola.

Landet står over for et meget stort opbygningsarbejde, blandt udfordringerne er at få ryddet de dele af landet, som er dækket af landminer. Minerne lemlæster befolkningen og udgør en stor trussel.

Indtægterne fra olieproduktionen betyder, at der i nogle dele af landet er udvikling og forbedringer. Men forvaltningen af Angolas finanser er langtfra gennemsigtig. Så indtil videre har den fattigste del af befolkningen i de mest isolerede områder i den østlige del af landet ikke mærket noget til den stigende velstand.

DET GØR VI I ANGOLA

Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Angola koncentrerer sig i den østlige provins, Moxico, som grænser op til Zambia.

Vi arbejder med

Angola er det mest minerede land i Afrika syd for Sahara og et af de mest minerede lande i verden. Det anslås, at over 12 millioner miner stadig ligger i jorden og lurer den dag i dag.

Landminerne lemlæster og slår mange uskyldige mennesker ihjel hvert år.

I Angola møder man konstant mennesker med amputerede kropsdele, der halter sig frem ved hjælp af krykker og proteser.

Se vores samarbejdspartnere i Angola på vores engelske hjemmeside

150 kr
Sikker jord
Minefri og sikker jord redder liv og lemmer
© Folkekirkens Nødhjælp
© Mille Lübbert
No flash image
 


LÆS OGSÅ

Den filmaktuelle prinsesse drømte om en verden uden landminer, og selvom hun sparkede kampen i gang, er den endnu ikke færdig
Som barn overlevede Laura en mineulykke. For hendes familie er livet i Angola i dag fyldt med udfordringer, men i det mindste kan hun nu gå i skole – i sikkerhed.
Efter halvandet års hårdt arbejde har Folkekirkens Nødhjælps minerydningshold i Angola færdiggjort rydningen af et to kilometer langt minefelt. De har fjernet og sprængt næsten 1250 miner og dusinvis af ueksploderet ammunition.
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget omkring 36 millioner kroner til at rydde miner i DR Congo, Angola og Libanon. Minerydningsarbejdet vil gavne hundredtusinder af mennesker i krigs- og konfliktramte områder.
I den jord, som angoleserne er nødt til at dyrke for at overleve, ligger der tusindvis af miner fra en lang borgerkrig. Træder man på en efterladt mine, bliver man invalid. Folkekirkens Nødhjælp rydder minerne væk i de befængte områder, så befolkningen kan leve uden frygt.
De ligger som anonyme forvarsler om menneskelig ulykke, lemlæstelse og død; under mangotræerne i Angolas røde jord, mellem citrustræerne i det sydlige Libanon og i den congolesiske bondes mark. Millioner af landminer, klyngebomber og ueksploderet ammunition er efterladt i kølvandet på krige og konflikter.
Folkekirkens Nødhjælps minerydder Antonio Maliti var på arbejde i minefeltet ved landsbyen Chicololo i det østlige Angola, da en utilsigtet sprængning kostede ham fingrene på højre hånd.
Da 16 kvinder blev ansat i Folkekirkens Nødhjælps minerydningsprogram i Angola, ændrede både samarbejdet og arbejdsmoralen på holdet sig markant – til det bedre
Vigtig donation fra A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formaal
Salget af en ny øl i Danmark går til rydning af miner i Angola
Valg i Angola
Det første parlamentsvalg i Angola, siden borgerkrigen sluttede i 2002, er i gang, og foreløbig tyder alt på, at det kommer til at gå stille og roligt.
Folkekirkens Nødhjælps minerydningsprogram i Angola blev i maj suppleret med en Casspir, som er en sydafrikansk armeret maskine.
27 års borgerkrig har gjort Angola til et af de lande i Afrika, der har det største problem med landminer. Det anslås, at 12 millioner miner stadig ligger i jorden og lurer.
Udviklingsministeriet har bevilget op mod 24 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Afrika og Asien.
Angola er et af Afrikas mest mine-inficerede lande. Nu har Folkekirkens Nødhjælp frigivet jord, så 60 hjemvendte flygtningefamilier kan begynde et nyt liv.
Udviklingen af minerydningssystemet WADS går nu ind i en ny og spændende fase.
DBU sender sammen med hovedsponsorerne Arla og DONG Energy 160 kasser udgået Adidas-landsholdstøj med Folkekirkens Nødhjælp til Angola og Zambia.
Udviklingen i krigen i Darfur, Sudan, er på vej ud af kontrol. Angreb på civilbefolkningen vil ingen ende tage.
Der blev udvekslet erfaringer og ideer, da nye og afgående ambassadører for minerydning mødtes på Københavns Rådhus. 15. juni 2006 gik stafetten fra Hans og Hanne videre til Anne og Anders, som skal samle penge ind til rydning af de bestialske våben, som i stort tal ligger begravet under DR Congos jord.
550 tilskuere oplevede torsdag 18. maj den store klassiske koncert til fordel for minerydning i Angola. Københavns Politi lagde søjlegård og smuk akustik til musik af Verdi, Puccini og Leonard Bernstein. Billetindtægterne betyder, at Folkekirkens Nødhjælp nu kan fjerne landminer på en strækning, der svarer til afstanden København - Odense.
Fra d. 15. juni 2006 kan man ved at købe skrabelodder i Netto støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde med minerydning i Angola
Foran en række professionelle reklamebureauer vandt Folkekirkens Nødhjælps kreative hjerner en pris ved Post Danmarks DM i Direct Marketing.
Folkekirkens Nødhjælp har modtaget en større fondsdonation til minerydning, som skal bruges i det stærkt mineplagede Angola
FN-systemet er begejstret over mulighederne i Folkekirkens Nødhjælps minerydningssystem, selv om det ikke er et universalmiddel til alle mineproblemer.
Mere end 27 års borgerkrig i Angola har ødelagt landets infrastruktur, og de udlagte landminer gør tusindvis af kilometer veje livsfarlige.
Millionbevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sikrer nyt tids- og mandskabsbesparende udstyr, der vil øge tempoet i Folkekirkens Nødhjælps minerydningsarbejde i Angola
Det er et af verdens mest minebefængte lande. Men håbet er vendt tilbage til Angola, og de livsfarlige våben fra den 27 år lange borgerkrig bliver løftet op af den røde jord
Flere artikler